Dependenta de jocuri de noroc - Cum o recunosti si ce trebuie sa faci?

Atunci cand te joci la pariuri sportive, la cazino online ori la oricare alt joc de noroc, adrenalina creste substantial, pana la un nivel la care o sa-ti doresti tot mai mult. Importanta evenimentului trebuie sa fie in continua crestere, altfel pomparea de adrenalina incepe sa se micsoreze. Acest aspect poate duce foarte usor la dependenta, chiar daca iti va fi aproape imposibil sa vezi semnele de inceput. De regula, vei spune ca ai totul sub control, ca este doar un hobby si ca poti sa te opresti oricand. Totusi, nu iti trebuie mult pentru a cadea in capcana dependentei de jocuri de noroc. 

Primele semne ale dependentei

Timpul investit

In momentul in care investesti mai mult timp in ceva, devii tot mai legat si mai conectat, indiferent de ce se intampla. Daca mizezi la jocuri de pariuri de o perioada buna de timp deja, e foarte posibil sa-ti fie dificil sa te desprinzi. A baga la pariuri sportive sau a da cateva rotiri la sloturile preferate a devenit parte din cotidian.

Nu-ti mai controlezi reactiile

Pentru ca pariezi destul de mult, vor fi cazuri cand vei pierde la limita ori cand vei investi sume mari, fara sa scoti nimic inapoi. In aceste situatii, daca se intampla sa nu-ti poti controla reactiile si emotiile, atunci ai o problema serioasa, pe care trebuie sa o tratezi. In special daca “explodezi” in fata celor apropiati, prieteni si familie. 

Pariezi peste posibilitatile reale

Un alt semn al caderii in dependenta de jocuri de noroc este cand incepi sa mizezi sume pe care nu ti le permiti. Iar pentru a acoperi aceste costuri, vei lua banii din cheltuielile de zi cu zi (chirie, mancare, intretinere etc.).

In cazul in care ai contopit deja toate cele trei semne de mai sus, ramane doar o chestie de timp pana cand vei ajunge in punctul culminant, in care dependenta te va stapani cu totul si vei simti ca nu mai ai absolut niciun control. Atunci vei incepe sa ceri bani imprumut pentru a-ti acoperi patima, acumuland datorii din ce in ce mai mari (de obicei, la prieteni si familie). Te vei aliena de cei apropiati si vei simti ca nimeni nu te intelege. Asta pentru ca mereu vei crede ca esti la doar un pas de marea lovitura. Cu toate acestea, remuscarile nu-ti vor da pace si vei paria in continuare pentru a uita de griji si probleme. Si totul pana la ultimul ban, fiindca esti deja “bagat” si nu mai conteaza daca opresti ceva. 

Poti sa constientizezi singur gravitatea problemei, in cele din urma, ori poti sa primesti ajutor din partea celor apropiati. Important e sa fii dornic de o schimbare, pentru ca solutia aleasa sa poata fi si eficienta. Fiindca drumul nu e deloc unul simplu. 

Solutii in tratarea dependentei

Accesul intr-o comunitate

Devine mult mai usor sa treci peste o problema atunci cand esti inconjurat de oameni care iti inteleg lupta si nu te judeca. Nu trebuie neaparat sa fie o intrunire fata in fata (ca in cazul Alcoolicilor Anonimi), ci doar sa existe discutii in care fiecare sa povesteasca prin ce trece si, eventual, sa se propuna solutii.

Managementul datoriilor

De multe ori, dependenta se amplifica odata cu datoriile. Cu cat ai de dat mai multi bani, cu atat pariezi mai mult in speranta ca vei recupera. Managementul datoriilor presupune formularea unui plan (impreuna cu toti cei care vor sa te sustina), care sa includa sursele banilor pe care ii vei plati (evident, altele in afara de jocuri), ordinea si datele in care vor fi achitate aceste datorii. Treptat, dupa ce vei scapa de ele, te vei simti din nou foarte bine, plin de viata.

Du-te la un specialist

Ajutorul unui psihoterapeut va fi de mare nevoie, deoarece el nu doar ca te va sustine sa gasesti cauza problemeie tale (sursa emotiilor care te-au adus in acest prag), dar iti va prezenta si anumite trucuri psihologice pentru a evita sa mergi pe acelasi drum.

“Este si mai periculoasa decat dependenta de droguri, unde la un moment dat corpul cedeaza. Aici joci cati bani ai. Ei pot avea dispozitii extreme si in special sunt iritabili in momentul in care nu joaca, pot avea probleme cu somnul, dintre ei sunt care spun ca pot sa doarma linistiti abia cand nu mai au niciun ban”, a declarat Anda Pacurar, psihoterapeut, conform Mediafax. Potrivit ultimelor estimari, din 2020, in Romania sunt peste 100.000 de persoane dependente de jocurile de noroc. 

Cu toate acestea, exista conceptul de “joc responsabil”, in care parierea la unul dintre operatorii de top din Romania nu trebuie sa se transforme intr-o dependenta, ci poate sa fie o simpla distractie, o senzatie de moment intr-un mediu placut. Totul depinde de cum vezi jocurile de noroc inca din start. Greseala grava e atunci cand ai impresia ca jocurile de noroc se pot transforma intr-o sursa de venit sustenabila si treci dincolo de conceptul de distractie nevinovata.

Copy the token