Tipuri de cote


Cote pariuri explicatie 

“Cota” este o reprezentare numerica stabilita de casele de pariuri in functie de diversi algoritmi proprii si este folosita pentru a calcula castigul fiecarui pariu plasat. In teorie, odata cu cresterea cotei probabilitatea de castig scade. In practica insa, exista foarte multe exceptii de la aceasta regula.


In momentul de fata exista multe metode de prezentare a cotelor, insa majoritatea caselor de pariuri se axeaza pe trei tipuri esentiale: Cota Europeana (formatul zecimal), Cota Britanica (formatul fractionar) si Cota Americana. Anumite case de pariuri, ofera clientilor posibilitatea de a alege tipul de cote preferat din cele 3 tipuri mentionate anterior. Pentru o intelegere corecta, vom prezenta in cele ce urmeaza caracteristicile fiecarui tip de cote in parte.

Cota Europeana (formatul zecimal)

Cotele zecimale, sau cotele in stil European, sunt cele mai des intalnite si sunt preferate de cea mai mare parte a pariorilor europeni. Cotele Europene ne indica potentialul castig la o miza de o singura unitate. Cu alte cuvinte, prin inmultirea cotei cu valoarea mizei pe care esti dispus sa o pariezi, va rezulta castigul total. Castigul total este format din suma pariata la care se adauga profitul rezultat.

Pentru a intelege mai bine modul in care sunt folosite cotele zecimale, vom lua un exemplu concret:



In imaginea de mai sus, casa de pariuri ofera cota 3.15 pentru victoria echipei CFR Cluj, cota 3.05 in cazul unui rezultat de egalitate, si cota 2.20 pentru victoria echipei Steaua Bucuresti.

Pornind de la o miza de o unitate, castigul total va fi urmatorul:

 

  • Victorie CFR: castig total de 3.15 unitati la o unitate mizata
  • Egalitate: castig total de 3.05 unitati la o unitate mizata
  • Victorie Steaua Bucuresti: castig total de 2.20 unitati la o unitate mizata

 

Cotele zecimale reprezinta un mod foarte simplu de calcul al castigului total si al profitului, din aceste motive, acest tip de cote este preferat de majoritatea pariorilor.

Cota Britanica (formatul fractionar)

Cotele fractionare, sau cotele in stil Britanic, sunt asa cum putem deduce si din numele lor, preferate de majoritatea pariorilor din Marea Britanie.

Pentru a intelege modul in care sunt folosite cotele fractionare, va vom prezenta in cele ce urmeaza relatia dintre cotele fractionare si cotele zecimale.

Pentru a converti din cote zecimale in cote fractionare, trebuie sa scadeti 1 din cota zecimala si ulterior sa gasiti cel mai apropiat raport de numere intregi. Pornind de la exemplul meciului CFR Cluj – Steaua Bucuresti, iata corespondenta dintre cotele zecimale si cotele fractionare.

 

3.15 (cota zecimala) – 1 = 2.15 = 2.15/1 = 43/20 (cota fractionara)

3.05 (cota zecimala) – 1 = 2.05 = 2.05/1 = 41/20 (cota fractionara)

2.20 (cota zecimala) – 1 = 1.20 = 1.20/1 = 6/5 (cota fractionara)

 

 

O explicatie simpla a unei cote fractionare X/Y ar fi urmatoarea: Y reprezinta miza in unitati care trebuie pariata pentru a avea un profit de X unitati in cazul in care pariul este castigator.

Cota Americana

Cota Americana este un sistem aparent complicat, in special pentru pariorii care sunt obisnuiti deja cu sistemul zecimal sau sistemul fractionar.

Cota Americana este reprezentata sub forma unui numar intreg, pozitiv sau negativ. Cand este sub forma de numar pozitiv, reprezinta profitul pe care il poate obtine pariorul la o miza de 100 de unitati, in eventualitatea in care evenimentul este castigator. Cand este sub forma de numar negativ, reprezinta miza pe  care un parior trebuie sa o parieze pentru a avea un profit de 100 de unitati. 

Ramanand la acelasi exemplu al meciului CFR Cluj – Steaua Bucuresti, iata care sunt cotele in sistemul American.

 

 

Pornind de la o miza de 100 de unitati, profitul va fi urmatorul:

 

  • Victorie CFR: profit de 215 unitati la 100 de unitati mizate
  • Egalitate: profit de 204 unitati la 100 de unitati mizate
  • Victorie Steaua Bucuresti: profit de 120 unitati la 100 de unitati mizate

 

Recomandarea noastra este sa folositi sistemul zecimal de cote (sistemul European), intrucat este cel mai popular in randul pariorilor. In cazul putin probabil in care casa de pariuri la care care pariati va ofera cote doar in sistem American, va vom explica pe scurt o metoda simpla de conversie.

 

  1. In cazul unei cote reprezentate printr-un numar pozitiv. Se imparte cota Americana la 100 si se adauga 1. Exemplu: +120 (cota Americana) = 120/100 + 1 = 2.20 (cota Europeana)
  2. In cazul unei cote reprezentate printr-un numar negativ. Se imparte 100 la cota Americana si se adauga 1. Exemplu: -120 (cota Americana) = 100/120 + 1 = 1.83

 

Acestea sunt principalele tipuri de cote oferite de casele de pariuri si metoda de calcul pentru fiecare in parte. Recomandarea noastra pentru pariorii Romani este sa foloseasca sitemul de cote zecimal, intrucat este cel mai usor de inteles.


Descopera casele de pariuri cu cele mai mari cote din Romania

Copy the token