Criteriul lui Kelly - cum folosim aceasta strategie la pariuri sportive
Spre deosebire de alte strategii de pariere, criteriul Kelly dispune de o formula matematica destul de complexa, calculele nefiind dintre cele mai usoare.
Vrei sa incepi a paria avand la baza o strategie solida si vrei si alte optiuni decat strategii banale, precum cele mai cunoscute 3 strategii la nivel mondial? Atunci fii pregatit, pentru ca iti vom prezenta criteriul Kelly, o strategie ce are parte de o formula matematica, aceasta putand parea dificila la inceput, insa dupa ce te vei obisnui cu ea nu ti se va mai parea atat de grea.
Criteriul Kelly – formula matematica bazata pe probabilitati
Daca folosesti criteriul Kelly ca strategie inseamna nu numai ca te pricepi la matematica, dar si ca privesti destul de serios pariurile sportive si ca le vezi ca o sursa importanta de venit. Criteriul dateaza din 1956, cand a fost fundamentat teoretic de catre John Larry Kelly Jr. si pus in practica in anii urmatori de Claude Shannon si Edward Thorp. Dar sa trecem peste detaliile care nu intereseaza pe nimeni si sa spunem ca formula matematica este urmatoarea: k = (bp – q)/b, unde k este procentul din banca pe care o avem ce trebuie mizat, b reprezinta cota, p este probabilitatea de a castiga, iar q reprezinta probabilitatea de a pierde.
Aceasta strategie are obiectivul, asadar, de a te ajuta sa plasezi miza potrivita pentru fiecare pariu in parte in functie de probabilitatea de castig. De punctat ca in formula se folosesc cote fractionale, nu cote decimale, aspect care parca ne face viata si mai grea. Celor care cred ca daca o strategie mai dezvoltata, care beneficiaza de formule matematice, are mai multe sanse de reusita, tinem sa le spunem ca se insala. Sansele de reusita sunt aproximativ aceleasi ca la orice alta strategie, insa putina diversitate nu strica.
Formula criteriului lui Kelly aplicata in practica
Pentru a afla probabilitatea de castig si de pierdere trebuie sa consultam rezultatele din ultimele meciuri de pe teren propriu/din deplasare ale unei echipe din campionat, daca ne referim la sporturi de echipa. In cazul in care vrem sa aplicam aceasta formula pe un meci de tenis, am putea lua ultimele rezultate de pe acea suprafata ale jucatorului respectiv impotriva celor ce se aflau in apropierea pozitiei din clasament a adversarului pe care il va intalni acum, lucru cam complicat de aflat, totusi.
Sa ne concentram insa pe un meci de fotbal si sa spunem ca dorim sa plasam un pariu pe optiunea Under 2.5 goluri sau Over 2.5 goluri. Dupa consultarea statisticilor, observam ca echipa gazda are 7 partide de Over 2.5 goluri din ultimele 10 pe teren propriu, in vreme ce oaspetii au 5 partide de Over 2.5 goluri in ultimele 10 deplasari. Efectuand media aritmetica ne va da (5+7)/2 = 6 meciuri, asadar probabilitatea ca acest meci sa aiba minim 3 reusite este de 60%. Cota pentru aceasta optiune este 2.00. Astfel, avand in vedere ca in formula se folosesc cote fractionale, p = 60% = 60/100 = 0.6; q = 40% = 40/100 = 0.4, iar b = 1 (cota 2.00 in decimal = 1/1 in fractional = 1). Asta inseamna ca formula va fi urmatoarea: k = (1*0.6 – 0.4)/1 = 0.2. Conform acesteia, vom plasa 20% din banca totala pe acest eveniment. In conditiile in care cota pentru eveniment este 2.00, nu stim daca ar avea multi curajul sa plaseze o cincime din banca pe acest pronostic.
Criteriul Kelly are multi adepti
Pentru a utiliza aceasta strategie trebuie, in primul rand, sa studiezi ultimele rezultate in conformitate cu pariul pe care doresti sa-l plasezi. Contrar aparentelor, multi pariori profesionisti folosesc aceasta strategie, despre care spun ca le-a adus rezultate nu atat pe termen scurt, cat pe termen mediu si lung. Dupa cum ai observat insa, iti trebuie multe cunostinte matematice, dar si atentie la detalii pentru a utiliza aceasta strategie. Daca nu ai aceste aptitudini, nu iti recomandam sa incerci strategia. Daca, totusi, iti place ideea strategiei, recomandam ca pentru pariul pe care doresti sa il plasezi sa cauti cota cea mai mare oferita de vreo casa online licentiata (click aici pentru a vedea care sunt acestea).
Criteriul Kelly te poate ajuta sa depistezi cand un meci nu este „bun de pariat”
Acest criteriu poate fi folosit nu doar la deciderea mizei pe care doresti sa o pariezi, dar si la evitarea unui pariu. Avand in vedere formula criteriului Kelly, pariul ar trebui evitat in cazul in care b < q/p. Cu alte cuvinte, pentru ca un pariu sa fie bun de plasat trebuie ca raportul dintre probabilitatea ca pariul sa fie pierzator si probabilitatea ca acesta sa fie castigator sa fie mai mic decat cota (in sistem fractional). In exemplul de mai sus, pariul merita plasat, deoarece acest raport era mai mic decat cota (probabilitatea era mai mare de 50%). Daca, in schimb, probabilitatea era mai mica de 50% ca pariul sa nu fie castigator, presupunand ca avem tot o biletul cota 2, pariul nu trebuia plasat.
Rezumat
- Criteriul Kelly este putin diferit fata de majoritatea strategiilor, in sensul ca beneficiaza de o formula, care te ajuta sa afli ce procent din banca totala sa plasezi pe un pariu
- Formula este urmatoarea: Procentajul = (Cota*Probabilitatea ca pariul sa fie castigator – Probabilitatea ca pariul sa fie necastigator)/ Cota
- Trebuie sa stapanesti foarte bine notiunile matematice, dar si statistica, pentru a incerca o astfel de strategie
- Criteriul Kelly te ajuta sa depistezi ce pariuri nu merita plasate