Porunca a doua a pariorului : construieste-ti strategia castigatoare!
Salutare, prieteni!
Am vazut deja de la “prima porunca” ca cel mai important lucru pentru un parior este sa nu dea bani caselor de pariuri. Pentru fiecare ban scos din buzunar trebuie sa existe cel putin sanse rezonabile ca va fi inmultit, nu pierdut.
Pentru a realiza asta, e nevoie de strategii, de moduri inteligente si profitabile de a juca la pariuri sportive online.
Nu spun ca aceste strategii ne vor imbogati “stante pede” , imediat, ci ca ne vor ajuta sa obtinem profit pe termen lung, sa ne putem macar plati facturile din pariuri, cum imi place mie sa spun.
S-ar putea sa va pierd pe multi, mai ales pe cei tineri, atunci cand auziti de “termen lung” sau ca “strategia trebuie verificata in timp”. Nu va pot minti insa, ne-am asumat pe site misiunea se a va ajuta in mod onest, nu de a va vinde iluzii.
Imi pare rau ca nu am retete magice, dar, in schimb, pot impartasi cu voi ceea ce am testat eu insumi, pe nervii si pe buzunarul meu, ani de-a randul.
Iata care este agenda acestui articol:
1. Ce inseamna o strategie de pariere?
2. Tipuri clasice de strategii de pariere
3. Principii generale pentru a-ti gasi strategia potrivita de pariere
4. Strategia potrivita de pariere – miraj sau lucru perfect realizabil ?
5. Doua “strategii” proprii de pariere
1. Ce inseamna o strategie de pariere ?
Foarte simplu si deloc definit stiintific, as spune ca o strategie de pariere este arta de a folosi cu dibacie toate cunostintele si abilitatile pe care le avem in domeniul pariurilor sportive pentru a nu pierde banii pe care ii investim.
Intotdeauna m-au speriat lucrurile complicate si am incercat sa le caut pe cele simple.
Asa si cu strategiile astea de pariere, am cautat sa descopar unele pe care sa le inteleg, in primul rand. Iar in al doilea rand, sa fie strategii pe care sa mi le permit, sa fie pentru buzunarul meu.
Mi-am dat seama, pe propria-mi piele, ca nu exista o strategie clasica imbatabila, perfecta, de pariere. Cea mai buna strategia e cea care ti se potriveste , nu vreuna complicata despre care ai citit undeva, candva.
Iar strategia aceasta proprie se construieste in timp, prin cautari si incercari, prin testari repetate.
Iar odata gasita si verificata, aceasta strategie trebuie urmata cu sfintenie, nu trebuie sa abdicam de la ea chiar in momentele in care traversam o perioada mai proasta.
2.Tipuri clasice de strategii de pariere
Am recunoscut deja ca nu “m-au prins” strategiile clasice de pariere, nu mi s-au potrivit sau mi s-au parut prea complicate.
Am incercat strategia Martingale, dar nu s-a potrivit profilului meu de risc. Am intrat brusc in trepidatii cand a trebuit, dupa doua pariuri pierdute, sa dublez de fiecare data miza. “Nu e de mine!” am zis. Nu mai puteam trai cu gandul ca voi mai face un pas gresit. Mi-am asumat pierderea si m-am oprit.
Cu strategia “easy-money” m-am rasfatat de cateva ori, dar recunosc ca nu am reusit sa trec de triplarea mizei initiale. Cred ca mi-am ales o miza initiala prea mare!
Am incercat si strategia D’Alembert .
Strategia aceasta se bazeaza pe ipoteza, destul de contestata de altfel in mediile stiintifice si mai apoi, parioristice, ca daca un meci s-a terminat cu un anumit rezultat, sansele ca acel rezultat sa apara din nou sunt mai mici.
Aici am avut probleme cu gasirea acelei cote de cel putin 2.00 care se cere in strategie, eu ma simt confortabil la cote de 1.70-1.80, in cazul pariurilor single.
Plus ca mi s-a parut ca sunt prea mult la mana probabilitatilor matematice, mie imi plac lucrurile mai concrete, bazate pe propria experienta.
Gasiti principalele strategii clasice pentru pariuri sportive aici.
Eu va sfatuiesc insa sa va construiti propria strategie, bazata pe cunostintele sportive pe care le aveti, pe competitiile sportive pe care le urmariti si pe care v-ati “specializat”, pe stilul vostru de pariere si pe profilul vostru de risc.
3. Principii generale pentru a-ti gasi strategia potrivita de pariere
Imi vin in minte doar cateva principii pe care le-am folosit in incercarile repetate, continue, neostoite, de a-mi gasi strategia potrivita de pariere. Sper sa fie cele mai importante si utile pentru voi.
a. Jucati meciuri putine pe bilet, de preferat pariuri single
Sa fim onesti, destul de putini fac asta, din pacate. E greu de implementat ideea “ profitului pe termen lung”, cei mai multi pariori doresc profit imediat si urias, dar cu mize mici si cu foarte multe meciuri pe bilet. E o utopie…
Nu o sa fac “teoria chibritului” aici, e clar ca un singur meci poate fi analizat mai usor si mai complet decta doua, trei sau…20.
Sansele de castig cresc exponential cu cat avem mai putine evenimente pe bilet. De preferat unul singur, inclus intr-o strategie expusa mai sus sau intr-una pe care ati construit-o singuri!
Se spune ca e ideal sa ai un eveniment de cota cel putin 2, dar eu cred ca asta e doar un mit.
Eu ma multumesc si cu o cota castigatoare de 1.50 pe zi!
Important e sa o gasesc, aici e marea provocare!
b. Cautati pariurile “cu valoare”
Ei bine, asta tine de studiu, de cunostintele sportive pe care le aveti, dar si de talent, de flerul parioristic. Aici intervin nuantele fine care fac diferenta intre pariorii care pierd bani si cei care castiga la pariuri sportive.
Asa- zisa valoare a unui pariu are si o formula matematica: Valoarea pariului= cota pariului * probabilitatea pariului de a fi castigator / 100
Acea probabilitate pe care o regasim in formula prezentata este pur subiectiva, este sansa pe care i-o da fiecare dintre noi unui pariu “sa iasa”.
Aceasta “valoare a pariului” ar trebui sa fie supraunitara (mai mare ca 1) pentru ca acel pariu sa fie considerat “cu valoare”
Exemplu: Consideri ca la meciul Liverpool vs Manchester City, optiunea de “1 solist” cu o cota de 2.50 are probabilitatea de 25% sa fie castigatoare.
Conform formulei prezentate, Valoarea pariului = 2.5 x 25/100= 0,625 . Este o valoare mai mica decat 1, asa ca acest pariu nu este considerat unul cu valoare.
Aceasta optiune ar avea valoare daca, din analiza ta ar rezulta ca are probabilitate de 50% sa fie castigatoare. Din formula prezentata ar rezulta Valoarea pariului = 2,5x50/100= 1,25. Este o valoare mai mare ca 1, astfel incat, conform formulei, acest pariu ar avea valoare.
Eu cred insa ca e foarte greu ca valoarea unui pariu sa poata fi cuantificata matematic.
Dupa cum spuneam, in principiu, experienta si flerul parioristic te fac “sa simti” valoarea unui pariu, fara ca acest lucru sa fie incorsetat de vreo formula.
E o parere subiectiva, fireste…
c. Pariati doar evenimentele, campionatele, competitiile pe care le cunoasteti si pe care le urmariti cu obstinatie
Doar o fraza voi scrie aici.
Nu fiti superficiali, nu va consumati energia in zece directii: studiati cu atentie si urmariti cu frenezie meciurile dintr-un campionat, hai doua, si folositi-le doar pe acelea pentru a alege evenimentele pe care le pariati.
d. Testati in mod serios strategiile incercate, fie ele clasice sau proprii.
Nu renuntati doar dupa doua- trei pariuri esuate, dati-va mai mult timp de testare, macar o luna. Dar in mod serios, cu mize, pierderi si profituri notate cu rigurozitate si responsabilitate.
4. Strategia potrivita de pariere – miraj sau lucru perfect realizabil ?
Drumul pentru gasirea strategiei proprii de pariere este destul de anevoios, v-am avertizat inca de la inceput. Vom stabili aici cateva pietre de hotar, cateva borne, pentru a mai indulci acest dificil demers.
a. Afla care e profilul tau de risc
Unii dintre pariori sunt foarte conservatori, au toleranta foarte mica la risc.
Cred, cred doar, ca acest profil este specific celor mai in varsta, care stiu cat de greu se castiga banii si nu vor sa “se arunce”, studiaza cu atentie toate posibilitate de minimizare a riscului, sau isi asuma doar un risc calculat.
Altii, cred ca mai multi ca numar decat cei din prima categorie, isi asuma un risc mare, de multe ori necalculat, au o abordare de joc agresiva.
Vorbim aici despre cei mai cei tineri, de regula. Atat timp cat nu pariaza din banii munciti de ei insisi, le vine poate mai usor sa riste fara control si sa piarda fara sa se gandeasca prea mult si fara sa le pese prea mult, in cautarea castigului miraculos.
Din pacate, in aceasta categorie intra si cei care au deja familie, copii si aceasta Fata Morgana a castigurilor rapide ii macina incetul cu incetul si le distruge sanatatea financiara, fizica si mentala.
Si pe a lor si pe a familiilor lor.
Va rog sa nu fiti orgoliosi, sa nu credeti ca sunteti mai buni la pariuri decat sunteti cu adevarat.
Daca nu suntem atenti, disciplinati, responsabili, umili, pariurile ne pot pune la pamant. Iremediabil! Asadar, pariori din toate tipologiile , dar mai ales cei carora va place riscul, nu va riscati sanatatea jucand la pariuri sportive mai mult de 10% din ceea ce castigati lunar .
O sa va spun asta in mod repetat, ca o picatura chinezeasca, de cate ori voi avea ocazia. Este un lucru vital pentru viata noastra!
Mai exista, desigur, si pariorii din zona de risc moderat, care pot pastra un echilibru intre o strategie clara, calculata, pe care sa o urmeze pe termen lung, dar isi condimenteaza existenta biciuindu-si adrenalina cu un pariu sansa sau un bonus dublu, asa, o data sau de doua ori pe luna.
b. Cauta strategia potrivita profilului tau de risc
Daca iti cunosti profilul de risc, lucrurile se simplifica intrucatva.
Stiind ca esti “conservator”, vei paria, cel mai probabil, sume mici pe cote mici, ai alergie la orice pierderi, oricat de mici ar fi ele. Si in acelasi timp, orice profit, oricat de neinsemnat ar fi pentru ceilalti, pe tine te face fericit.
Poti juca o strategie “easy-money”, de exemplu dar una care porneste de la o miza mica si nici nu va cuprinde prea multi pasi. Importanta e pasiunea aici, cei conservatori chiar vor trata pariurile sportive ca pe un hobby.
E un profil pe care il consider ideal pentru un parior. Am tot clamat pe aici ca trebuie sa tratam pariurile ca pe un hobby, dar cati dintre noi o fac cu adevarat?
Iata ca cei ce nu se pot impaca cu ideea de a pierde bani, oricat de putini, pot sa isi tempereze pornirile si sa foloseasca ceea ce stiu despre sportul preferat, pentru a juca la pariuri din pura pasiune.
Daca esti “moderat” iti asumi mai multe riscuri, dar unele calculate. Ce inseamna asta? Iti faci un plan lunar de venituri si cheltuieli si hotarasti ca 10% din suma pe care o castigi, va fi destinata pariurilor sportive.
Asta e distractia ta, iti aloci aceasta suma si nu vei paria mai mult sub niciun pretext.
Daca te incadrezi in acest tipar, vei paria, probabil, cel mai adesea single sau cota 2 formata din 2-3 meciuri, dar nu iti vei refuza macar o data pe luna, placerea de a juca ceva “extravagant” : un pariu-sansa, un bonus dublu, ceva ce te va face catva timp sa visezi, sa te simti potential bogat.
In acest profil ma incadrez si eu.
Daca avem un profil de risc agresiv, e o problema. De foarte multe ori, agresivitatea e asociata cu lipsa unei strategii clare de pariere.
Un bilet azi cu multe meciuri pe care le “stiu” si pe care le mai iau si de la altii, este urmat de unul maine, apoi altul, jucat live, “la recuperare”.
Si tot asa, intr-un bulgare nebunesc ce se rostogoleste si ne ucide luciditatea si sanatatea mentala.
Iar mizele nu sunt neaparat mici, asta e o alta problema care duce incetul cu incetul la faliment. Si la cel financiar, dar si la cel fizic si moral, din pacate. Si mai e un lucru foarte greu de stapanit aici: orgoliul.
Astfel de oameni accepta foarte greu ideea ca fac un lucru gresit, nu accepta sfaturi, nici macar de la prietenii foarte apropiati, ei sunt, fireste, “specialisti”.
Am exagerat poate numind acest profil de parior agresiv si nu dinamic, ar fi trebuit poate sa dau o conotatie pozitiva aici.
Nu cred ca orice stil de pariere dinamic este si falimentar, nu neg faptul ca un astfel de profil poate avea si succes.
Doar ca eu nu am intalnit si nu am auzit de oameni cu un astfel de profil de risc care sa fi avut profit pe termen lung la pariuri.
Trebuie sa avem mare grija cu pariurile si cu aceste profiluri de risc. Daca am dezvoltat deja obsesia ca ne vom imbogati din pariuri si ne pierdem luciditatea si jucam agresiv si haotic, fara nicio strategie, pariu dupa pariu, ar trebui sa ne oprim cumva.
Daca simtiti ca aveti o problema cu pariurile sportive si doriti să luati o pauza de pariere, puteţi alege una dintre optiunile de auto-excludere pe care le au casele de pariuri.
La Unibet, de exemplu, va puteţi exclude singur pentru sapte zile sau sase luni, perioade in care nu va puteti loga in contul de parior.
Daca tot am vorbit despre profiluri de risc, va pun la dispozitie aici si un test simplu pentru a afla profilul de risc parioristic in care va incadrati: external linkLink-uri externe interzise
c. Testeaza mai multe strategii pana o gasesti pe cea potrivita
Strategiile pe care vreti sa le incercati trebuie neaparat testate.
Pe bani reali sau pe bani virtuali, dar trebuie testate o perioada de timp rezonabila, cel putin o luna. Asta e perioada de testare pe care am folosit-o eu.
Insa atunci cand testezi o strategie pe bani virtuali esti mult mai relaxat si e foarte posibil ca lucrurile sa mearga mult mai bine in simulare decat in realitate.
De aceea, eu am testat strategiile pe bani reali, marind incet-incet sumele patriate pana la limita pe care am tolerat-o.
Nu folositi strategiile de pariere neverificate, doar pentru ca ati auzit ca sunt potrivite pentru altii.
Inainte de a considera ca o strategie e potrivita pentru voi, testati-o pe propriul buzunar.
d. Cand ai construit strategia potrivita, nu abdica de la ea
O strategie potrivita de pariere se gaseste poate mai greu decat o nevasta potrivita.
De aceea, daca ai gasit strategia potrivita pentru profilul tau de risc si pentru buzunarul tau, pastreaz-o si ai grija de ea ca de ochii din cap.
Am mai spus-o, in orice strategie si in orice casnicie apar si momente de cumpana, dar daca strategia este verificata in timp, nu abdica de la ea la prima furtuna.
Iti spun ca esti foarte norocos daca ai gasit un mod de pariere ce ti se potriveste, o strategie ce iti aduce rasplata eforturilor deloc sisifice de a o gasi, de a o testa cu rabdare, de a o folosi cu incredere.
Sunt unii pariori ce nu isi gasesc calea potrivita de pariere niciodata, trebuie sa spun si asta, pentru a fi sincer pana la capat.
Sa fim optimisti, totusi, cu seriozitate si rabdare, gasirea unei strategii proprii potrivite este un lucru perfect realizabil.
e. Evolueaza, nu stagna, du-ti strategia la nivel superior
O strategie buna gasita trebuie pastrata cu sfintenie, dar daca poate fi upgradata, nu ezitati sa o faceti. Sunt reglaje fine care fac dintr-o strategie buna, una foarte buna, excelenta chiar.
Pentru a nu vorbi pur teoretic, voi spune cateva cuvinte despre “strategia” mea de “over total ghemuri” pe meciurile de tenis.
Jucand initial la o casa de pariuri ce nu imi oferea “totaluri ajustabile”, pariam single singura varianta de totaluri ghemuri pe care o aveam la dispozitie. Desi nu intotdeauna imi era pe plac, nu aveam de ales.
Atunci cand am descoperit casele de pariuri ce ofera linii de totaluri ajustabile, am migrat imediat acolo, ajustand un pic strategia: am inceput sa joc mai des cate doua evenimente pe bilet, de cote mai mici, dar si la linii de total mai mici, ce imi confera mai multa siguranta si sunt confprme cu profilul meu de risc.
Cred ca e usor sa faci reglaje la un vehicul parioristic bun pe care il posezi deja. Inovati cu incredere si indrazneala si veti avea de castigat!
5. Doua “strategii” proprii de pariere
Pentru a pastra un pic de mister si pentru alte articole, o sa va povestesc un pic doar despre doua strategii simple pe care le folosesc la tenis, sportul meu favorit. De fapt, cred ca v-am mai vorbit despre ele.
Si nici nu cred ca le pot spune strategii, e cam pretentios…
Am scris deja despre cum cred eu ca ar trebui sa pariem pe tenis in mod profesionist.
Aceste mini-strategii despre care va spun acum s-au nascut din foarte multe meciuri vazute, din foarte multe ore de tenis jucate, din analiza punctelor forte si punctelor slabe ale jucatorilor ( pe tenisul masculin m-am concentrat, in special).
Spun asta pentru a nu se crede cumva ca oricine poate paria tenis, ca doar frunzareala unor statistici si vizionarea a catorva meciuri te poate face “specialist” in tenis.
Nu, este un proces serios, asta daca vrei cu adevarat sa ai sanse de a face profit.
Fara a vrea sa epatez cumva, spun ca e vorba despre multa munca, este adevarul prezentat franc celor care mai cred ca pariurile sportive sunt “floare la ureche”.
5.1. Handicap ghemuri pe outsider
Pentru prima strategie, revin un pic la “value bets”, la ceea ce aminteam mai sus.
Asistam in prezent in tenis la aparitia unei pleiade de tineri jucatori de 18-21 de ani ce se iau serios la tranta cu jucatorii consacrati. Sunt inca inconstanti in joc, dar au deja sanse reale in meciurile cu “batranii”…
Cunoscand fenomenul in profunzime iti poti da seama de pariurile “cu valoare”, iti poti da seama de meciurile in care jucatorul cotat aprioric cu sansa a doua are cel putin sanse de 50% la victorie. Si atunci putem juca hotarati un handicap cu plus pe jucatorul outsider.
Aici folosesc optiunile de handicap ajustabil de la casele de pariuri Betano, Superbet, Unibet.
Confruntarile dntre “tineri” si “batrani” sunt doar un exemplu de “baza de date” de unde imi aleg meciurile. A nu se intelege ca este si singura…
5.2. “Over” la total ghemuri in meci
Joc “over” de regula, aproape deloc “under” pe numarul de ghemuri dintr-un meci de tenis. Tot la tenisul masculin, indeobste…
Cu under-ul nu mi-a mers, asta e, am renuntat practic la optiunea asta.
Pentru acest mod de pariere se pot alege, exempli gratia, meciuri intre doi “big servers” pe suprafete hard, care isi pierd foarte greu serviciul.
De asemenea, ar mai fi de ales meciurile directe dintre doi specialisti pe zgura, doi jucatori nativi de suprafete lente, sud-americani, de exemplu.
Liniile ajustabile de totaluri de la casele de pariuri Unibet, Superbet, Sportingbet si Betano sunt preferatele mele pentru a juca aceasta optiune.
Joc single cel mai adesea astfel de meciuri sau cel mult doua evenimente pe bilet , atunci cand aleg linii ajustabile de cote mai mici.
Contrar a ceea ce spun “gurile rele”, eu cred ca se poate face profit pe termen lung din pariatul pe tenis, am testat asta pe pielea mea.
Important e sa nu fii incrancenat, patimas, sa nu privesti pariurile sportive ca pe un mod de viata.
Orice-ar fi, pariurile trebuie sa ramana la stadiu de pasiune in viata ta.
Noi iti punem la dispozitie unelte excelente pentru a te informa si a capata experienta: centrul de pariere este cel mai sofisticat instrument, dar aveti la dispozitie si ghidul pariorului sau scoala pariorilor.
Foloseste cu incredere tot ceea ce iti oferim pentru a te ajuta!
Iar daca esti relaxat, daca iti place sportul si ai adunat indeajuns de multe cunostinte incat sa monetizezi aceasta pasiune, daca esti disciplinat si lucid, e foarte posibil sa faci profit din aceasta pasiune.
Doar dupa ce ti-ai gasit strategia castigatoare!