- "Vikingii" au avut o misiune mult mai grea decât se anticipa pentru a obține biletele pentru Campionatul European, în teorie trebuind să defileze într-o grupă în care principalele oponente au fost Slovenia și Finlanda. Ambele naționale au ținut "steagul" sus și s-au luptat pentru primele două poziții până la final, dar, în cele din urmă, Danemarca a câștigat grupa, chiar dacă a terminat la egalitate cu Slovenia (22 de puncte). Nordicii au suferit două înfrângeri și nu au avut nici cel mai bun atac și nici cea mai bună defensivă, slovenii fiind peste ei la capitolul golaveraj (19-10 pentru danezi, 20-9 pentru Oblak&Co).
- În ultimii ani, Anglia a defilat în grupele de calificare, fie că a fost vorba de preliminariile pentru Mondial sau Euro. Așa s-a întâmplat și acum, formația lui Southgate fiind printre primele care au obținut biletele de Germania. În ciuda faptului că au fost într-o grupă foarte grea, cu Italia, campioana europeană și cu Ucraina lui Lunin, Zinchenko, Yarmolenko, Mudryk, Tsyhankov și Dovbyk (golgheterul La Liga în stagiunea recent încheiată), băieții lui Southgate au încheiat preliminariile fără înfrângere. Au obținut 6 victorii în 8 partide, având un golaveraj impresionant (22-4).
Danemarca a fost doar egala Sloveniei (1-1) în primul meci din grupă, după o partidă extrem de ciudată. Timp de o oră, nordicii au fost echipa mai bună și doar lipsa de inspirație a lui Hojlund a făcut ca scorul de 1-0, stabilit de Eriksen în prima repriză, să nu fie majorat. Apoi, slovenii au căpătat tot mai mult curaj, Janza a înscris după un șut deviat, cu 13 minute înainte de final, iar impresia generală a fost că naționala lui Matjaz Kek chiar putea obține victoria, ratând alte câteva oportunități bune în ultimele 25 de minute ale partidei.
Nordicii vor miza în primul rând pe doi dintre jucătorii care evoluează în Premier League: Christian Eriksen și Rasmus Hojlund. Mijlocașul de 32 de ani a jucat puțin în ultimul an pentru United, dar are o forță mentală incredibilă. La 1100 de zile de la infarctul suferit la precedentul Euro, Eriksen nu doar că a avut puterea să își conducă echipa la un nou meci de la turneul final, dar a reușit să și marcheze contra Sloveniei. Playmakerul "vikingilor" se transformă total la națională, unde, deși joacă mijlocaș, a strâns 42 de goluri, fiind al 4-lea cel mai bun marcator din istoria danezilor. El a bifat deja 131 de meciuri pentru națională și, în funcție de cât va juca Simon Kjaer la acest turneu final, poate deveni cel mai selecționat jucător din istoria naționalei, fiind la doar un meci distanță de recordul fundașului care a evoluat în ultimii 4 ani la Milan.
În ceea ce îl privește pe Hojlund, celălalt fotbalist de la United din primul "11" al danezilor, acesta pare unul dintre viitorii mari golgheteri ai Europei. Deși abia a împlinit 21 de ani, fostul vârf al Atalantei s-a adaptat rapid la cerințele celui mai puternic campionat din lume și, cu toate că United a avut un sezon cenușiu, danezul a avut o medie de un gol la 3 meciuri. La națională, cifrele lui sunt și mai bune, marcând de 7 ori pentru alb-roșii, în doar 15 selecții.
Danemarca a reușit să câștige doar unul dintre ultimele 6 meciuri din grupe, la Campionatele Europene, iar la Mondialul din Qatar a dezamăgit, terminând competiția fără vreun succes. Lucrurile trebuie să se schimbe, în contextul în care nordicii se bazează pe cea mai bună generație din ultimii 30 de ani (de la Euro 1992, câștigat de "vikingi" nu au mai existat atât de mulți jucători talentați în lotul danezilor).
- Danemarca, echipa probabilă: Schmeichel - Christensen, Kjaer, Vestergaard - Maehle, Norgaard, Hojbjerg, Kristiansen - Eriksen - Hojlund, Damsgaard
Anglia poate fi considerată marea dezamăgire din primul meci de la Campionatul European, alături de Belgia. "Three Lions" au obținut toate punctele contra Serbiei, dar jocul a fost unul greu de privit, poate cel mai slab de la actualul turneu final. Deși plecau din postura de favoriți numărul unu la pariuri pentru cucerirea trofeului, britanicii au propus un fotbal minimalist, în care, odată intrați în avantaj, nu au mai fost preocupați aproape deloc de atac. Importante pentru Southgate sunt victoriile, lucru pentru care nu trebuie neapărat condamnat, dar când ai un prim "11" care se apropie de cifra de un miliard de euro te aștepți la cu totul altceva.
Kane a fost invizibil aproape tot meciul contra "plavilor", lovitura de cap respinsă în bară de portar în a doua repriză fiind doar o palidă consolare pentru faptul că în prima parte a atins balonul de doar două ori. Foden, cel mai bun jucător din Premier League în sezonul recent încheiat, nu s-a remarcat cu absolut nimic: dacă la City sistemul lui Guardiola îi permite să iasă în evidență și îi conferă un rol important, la națională a fost invizbil, nereușind vreun dribling sau vreun șut pe poartă. În sfârșit, o discuție a fost și în ceea ce privește folosirea lui Trent Alexander-Arnold ca număr "8". Fundașul de bandă al lui Liverpool și-a arătat încă o dată limitele defensive când i-a pus "pe tavă" lui Mitrovic o minge pe care ar fi trebuit să scrie "gol". În plus, TAA pare că a făcut o obsesie din a bate el toate fazele fixe, deși Anglia are și jucători precum Trippier, Foden sau Saka. În general un maestru la astfel de faze, "cormoranul" a fost extrem de neinspirat contra Serbiei.
Impresia lăsată de prima partidă din grupă a fost una dezamăgitoare, dar Anglia e o echipă echilibrată, capabilă oricând să schimbe registrul și să facă partide mari, evident, în măsura în care Southgate nu țintește exclusiv rezultatul. În ultimii ani, "Three Lions" au impresionat în primul rând prin forța defensivă, dar acum, mai mult ca niciodată, atrag atenția fotbaliștii din avanposturi.
Southgate așteaptă vești de la medici în privința lui Luke Shaw, titularul postului de fundaș stânga. Trippier, improvizația din acea bandă, a acuzat probleme musculare pe finalul partidei cu Serbia, astfel că stafful tehnic va trebui să ia o decizie destul de grea. Se va aștepta probabil ziua meciului pentru a se vedea dacă Shaw poate sau nu fi forțat fără riscuri majore. Alexander-Arnold ar trebui să fie odihnit, specialiștii explicând încă dinainte de Euro că acesta poate juca în rolul de mijlocaș central doar împotriva formațiilor mai slab cotate, care nu pun atât de multe probleme defensivei Angliei. Gallagher și Mainoo sunt doi fotbaliști mult mai compleți și ar trebui să îi ia locul în primul "11" fotbalistului lui Liverpool.
În ofensivă, Saka, Bellingham și Kane sunt "bătuți în cuie", însă locul lui Foden nu e deloc sigur. Nu doar ca urmare a partidei foarte slabe cu "plavii", dar și dacă ne gândim la faptul că pe acel post Anglia îi mai are pe Gordon și Eze. Nu în ultimul rând, Palmer, golgheterul lui Chelsea, poate juca în bandă, deși selecționerul "Three Lions" a punctat că îl vede pe fostul jucător al lui City în zona centrală.
- Anglia, echipa probabilă: Pickford - Walker, Stones, Guehi, Trippier - Gallagher, Rice - Saka, Bellingham, Gordon - Kane
Danemarca are nevoie neapărat de un punct, pentru a nu depinde de jocul rezultatelor în etapa a 3-a. Evident, calculele nordicilor au fost făcute cu o victorie în ultimul meci din grupă, cu Serbia, dar "vikingii" vor trata partida contra englezilor precum o finală.
Cu un prim "11" format aproape în exclusivitate din jucători care au evoluat sau evoluează în Premier League, Danemarca formează o formație compactă, organizată, căreia nu e deloc ușor să îi dai gol.
De cealaltă parte, Anglia a arătat rău contra Serbiei, dar Southgate a lăsat de înțeles în mai multe rânduri că "scopul scuză mijloacele". Selecționerul "Celor 3 Lei" are absențe importante în apărare și poate că din cauza acestui lucru interpretează acest fotbal minimalist, nedorind să își asume riscuri.
Duelul de la mijlocul acestei săptămâni e unul dintre cel mai consumat între două echipe naționale la nivel internațional, cele două formații fiind față în față pentru a 23-a oară (13 victorii Anglia, 5 egaluri, 4 succese pentru Danemarca).e
Anticipăm un meci strâns, dar "Three Lions" sunt fără doar și poate echipa superioară. După o partidă în care au arătat atât de rău din punct de vedere ofensiv, Kane&Co vor fi mult mai motivați să înlăture presiunea și, credem noi, își vor asigura matematic calificarea în optimi încă după confruntarea de joi. Anglia e neînvinsă într-un meci de la Euro de 20 de ani, de la o înfrângere contra Franței, iar "tradiția" va continua.
- Predicție: Victorie Anglia (cotă 1,62 la MrBit).
Față în față vor fi două echipe compacte și foarte bine organizate, astfel că e de așteptat să nu asistăm la o partidă spectaculoasă, diferențele urmând a fi făcute, probabil, pe greșeli individuale. 4 din ultimele 4 partide directe dintre cele două naționale s-au terminat cu maximum două goluri marcate (în timp regulamentar, pentru că la Euro 2020 Anglia a trecut de noridici în prelungiri, 2-1) și nu vedem de ce istoria nu se va repeta și de această dată.
- Pontul curajos: Sub 1,5 goluri (cotă 3 la MrBit).
Pe site-ul nostru vei găsi zilnic ponturi de la cele mai importante meciuri, dar și informații proaspete, în centrul de pariere, care să te ajute să faci cele mai bune alegere la pariuri. Legalbet.ro vă oferă zilnic ponturi si bilete care au cote interesante, atent studiate, de la cele mai bune case de pariuri licențiate în România. Înainte de a folosi sugestiile noastre, nu uitați să treceți prin filtrul gândirii voastre partidele și, mai important, nu mizați niciodată pe banii pe care nu vi-i permiteți să îi pierdeți.