Joaca la pariuri sportive pe tenis ca un profesionist
Salutare, prieteni ai sportului. Ideea acestui articol mi-a fost data de apropierea iminenta a acestui adevarat regal al tenisului, turneul de Grand Slam Australian Open.
A venit timpul sa aratam ca in lumea sportiva nu exista doar fotbalul. Nici ca spectacol, nici ca adrenalina, nici ca mod de a face profit din ceea ce cunoastem despre sportul acesta minunat numit tenis.
Nu e vorba despre orgoliu gratuit, e pur si simplu dorinta de a sparge niste bariere si a privi si in directia altor sporturi, nu putem ramane cantonati, blocati doar pe fotbal.
Sa va dau un argument simplu pentru asta: in momentul in care la Melbourne se desfasoara un adevarat Campionat mondial al tenisului, noi ar trebui sa privim meciurile de fotbal ale Turkmenistanului si sa pariem pe campionatul din Congo? Mie mi se pare foarte nedrept pentru tenis, dar si neprofesionist pentru cei ce pariaza astfel, v-o spun fatis.
Sa aleg fotbal dintr-un campionat complet necunoscut in detrimentul tenisului de inalta clasa, pentru care informatiile sunt mult mai la indemana mi se pare a fi total eronat.
Si asta pentru ce? Pentru ca trebuie sa pariez doar pe fotbal, pentru ca fotbalul e Dumnezeul meu parioristic ? Va invit sa ne mai gandim un pic la acest aspect.
Da, sunt subiectiv, toti suntem.
Tenisul este sportul meu favorit si apropierea primei competitii tenisistice majore a anului, Australian Open, imi da adrenalina necesara pentru a scrie despre pariurile sportive pe tenis.
Sunt destule mituri de demontat la acest capitol, cel mai important fiind: “din pariatul pe tenis nu se poate face profit pe termen lung”.
O sa imi rezerv dreptul de a nu fi de acord cu acest lucru, si o sa incerc sa va ofer cateva mici ponturi in ceea ce priveste modul de a paria dar si a castiga la pariuri pe tenis, care se bazeaza pe experienta pe care o am de parior de tenis dar si de jucator de tenis (amator, nu profesionist, dar jucator, totusi).
1. Joaca tenis, trebuie sa stii cum e, din teren, jocul pe care pariezi.
Da, cu asta as vrea sa incep, e un aspect neglijat atunci cand se vorbeste despre pariurile pe tenis.
Pentru a paria cu succes e foarte important sa cunosti jocul pe care vrei sa pariezi, e foarte important sa il practici, sa il simti, sa iti dai seama, macar putin, ce simt jucatorii cand sunt cu racheta in mana fata in fata cu un adversar aflat de partea cealalta a fileului.
Vi se pare ca nu are relevanta acest aspect ? O sa va contrazic cu eleganta.
DACA ai tinut vreodata in mana o racheta de tenis si cunosti jocul, daca stii macar un pic ce simte un jucator pe teren, daca stii cat de greu e sa execute o lovitura care la televizor pare floare la ureche, poti si juca la pariuri sportive mult mai in cunostinta de cauza.
Pentru ca iti dai seama ca jucatorul nu s-a pozitionat bine la minge, ca nu a flexat destul genunchii, ca lovitura de rever nu are destul spin si de asta se opreste de atatea ori in "burta" fileului, ca deplasarea laterala a unui jucator foarte inalt e precara, ca un vole de rever nu e o lovitura usor de executat, chiar daca esti in apropierea fileului, ca una sau unul dintre cei de pe teren se bazeaza doar pe serviciu si nu au in arsenal loviturile necesare care sa le dea o varianta “B” atunci cand nu le “intra” serviciul.
Si multe alte aspecte ale jocului in sine, dar si ale limbajului corpului jucatorilor in diferite momente ale meciurilor.
Nu, contrar aparentelor, nu cred ca am filosofat prea mult despre acest aspect.
Am pus in discutie un punct de vedere controversat si trebuia sa il argumentez.
Altfel, oricine se uita la tenis crede ca a si devenit specialist. Si la comentat tenisul (asta o poate face intr-adevar oricine, in mod gratuit) dar si la pariatul pe tenis.
Aici e mai neplacut, pentru ca asta se face pe bani si poate dauna grav sanatatii financiare, fizice si mentale a celui ce pariaza in necunostinta de cauza.
Eu sunt convins de importanta acestui fapt, e o chestiune verificata in timp.
De fapt, e similar cu ceea ce se intampla la fotbal. Daca nu ai dat niciodata cu piciorul in minge, nu cred ca poti “simti” cu adevarat jocul si nici nu poti juca cu success la pariuri sportive pe fotbal .
Am auzit si chiar citit despre strategii de pariere pe tenis dupa algoritmi teoretici, ale unor oameni care nu au jucat tenis vreodata .
Recunosc ca le-am negat din start, pentru ca nu cred in veridicitatea lor si in sansele lor de reusita.
Poate ca am gresit si poate ca acele strategii bazate pur pe statistici au succes. Insa eu unul nu as paria pe cricket, exempli gratia, daca nu as sti regulile si nu as sti despre ce e vorba pe acolo.
In sfarsit, poate ca sunt eu prea traditionalist, prea conservator, dar am niste principii de la care chiar nu vreau sa abdic. Pentru simplul fapt ca s-au dovedit a fi profitabile in timp.
Aaaaa, nu neg ca ar putea exista pariori buni pe tenis dintre cei ce nu au pus mana in viata lor pe o racheta. Sunt exceptii care confirma regula…
2. Uita-te la tenis, urmareste transmisiunile live, studiaza mult jocul tenismenilor pe care pariezi.
E foarte important acest aspect. S-a intamplat de destule ori, in pionieratul activitatii mele, sa pariez pe un jucator pe care-l urmarisem live si care mi se paruse a fi in forma.
Din pacate, in mod eronat, pe adversarul sau nu il vazusem jucand in ultima vreme, stiam despre el doar date statistice seci, de genul procentaje la primul serviciu, la al doilea serviciu si cati asi daduse.
Inutil sa va spun ca, de cele mai multe ori, astfel de meciuri au fost pierdute.
De aceea va sfatuiesc sa pariati tenis pe un meci in care sunt implicati doi jucatori pe care i-ati vazut jucand recent, foarte recent, nu acum cateva luni.
3. Intelege si foloseste cotele pariurilor din tenis in favoarea ta
Pozitiile din clasament au o oarecare relevanta atunci cand se stabilesc cotele pentru un meci de tenis. Dar una mult mai mica descat la fotbal.
Va fi intotdeauna o "lupta" nevazuta a pariorilor cu bookmakerii pentru gasirea unor cote “valoroase”, asa cum se numesc.
Acest punct este foarte legat foarte strans de punctul 4, dar si de 1 si 2.
Daca ai destul fler incat sa deduci, din ceea ce vezi live, in jocul tenismenilor, datele tehnice si psihice ale jocului lor de care ai nevoie, nici nu ar trebui sa te mai intereseze cotele caselor de pariuri.
Sigur ca niciun meci nu seamana cu altul, dar stii macar ca ai datele cele mai proaspete despre jocul si nu te mai lasi influentat de cote, ci doar de ceea ce ai vazut cu ochii tai si ai prelucrat cu propriii tai neuroni antrenati pentru tenis.
4. Forma sportiva de moment a jucatorilor de tenis
Nu este de ajuns sa stii ca Roger Federer e un tenismen extraordinar asta e un lucru general valabil.
Asteapta sa se dispute macar un meci al lui in competitia la care vrei sa pariezi, poate chiar atunci e intr-o forma mai slaba, sau poate ca intra mai greu in joc, chiar e cunoscut faptul ca se se intampla acest lucru in cazul lui Federer.
Asadar, nu paria meciuri din primul tur, mai ales la turneele de Grand Slam, unde se joaca , la masculin, pe sistem “trei seturi din cinci”, asteapta sa vezi cum se misca protagonistii in primul tur.
Acelasi lucru este valabil si pentru jucatorii ce rein dupa accidentari ce ii scot perioade lungi din circuit. Chiar daca te cheama Rafa Nadal, revenirea e extrem de grea dupa o astfel de pauza.
Fara meciuri oficiale in picioare (oficiale, nu demonstrative, nu susanele cu seturi pana la 4) nu poti intra direct si sa castigi un turneu de Grand Slam.
Repet, la un Grand Slam se joaca pe sistem trei seturi din cinci, deci e mult mai solicitant decat un turneu obisnuit, unde se joaca pe sistemul doua seturi din trei.
Concluzie: Atentie mare la cum au jucat ieri, alaltaieri tenismenii pe care vrei sa pariezi azi, nu la ceea ce au jucat acum un an-doi, acel lucru e irelevant.
5. Mentalul jucatorilor de tenis
Stim ca Rafa Nadal e puternic mental, iar Fabio Fognini e destul de labil psihic cam acestea sunt exemplele ce-mi sunt cel mai la indemana in acest moment.
Rafa poate juca un punct “uitand” ca cel precedent a fost pierdut printr-un aut de 1 mm. Pe Fognini, acest lucru l-ar scoate din minti si ar urma o cavalcada de puncte pierdute unul dupa altul.
Nu o sa intru in lucruri tehnice aici, mentalul se mai si educa, nu te nasti cu el puternic sau mai putin puternic si asa esti condamnat sa ramai toata viata.
Strict legat de subiectul nostru, e important sa stim cam cum stau jucatorii pe care pariem cu mentalul, daca pot rezista psihic pierderii unor ghemuri pe propriul serviciu sau a unor puncte pe care ar fi trebuit sa le castige, dar le-au pierdut datorita unor greseli copilaresti.
Si vom afla acest lucru despre mental urmarind multe meciuri ale celor in care vrem sa investim la pariuri sportive cei 10% din castigurile noastre lunare.
6. Suprafete de joc pentru tenis
In mod generic, suprafetele pe care se joaca tenis se pot clasifica in suprafete dure sau lente.
Suprafetele dure (hard) pot fi in aer liber (outdoor) foarte intalnte in Amerca de Nord sau in sala (indoor), folosite pe timpul iernii, mai ales la turneele dn Europa.
Pe hard outdoor se joaca turneele de Grand Slam Australian Open si US Open.
Iarba, pe care se joaca turneul de Grand Slam de la Wimbledon, e si ea o suprafata rapida, iar zgura, pe care se joaca turneul de la Paris- Roland Garros, este cea mai lenta suprafata.
Exista jucatori cumva specializati pe o anumita suprafata, de exemplu spaniolii si sud-americanii sunt jucatori nativi de zgura, iar nord-amercanii ( cel mai bun exemplu fiind John Isner), de hard.
Se stie ca Rafa Nadal e incontestabilul rege al zgurii, cu cele 11 turnee de Grand Slam castigate la Roland Garros.
In ultima vreme insa, avem tot mai mult de-a face cu tenismeni "all round players", cei care joaca bine pe toate suprafetele.
Cel mai bun exemplu in acest sens mi se pare a fi sarbul Nole Djokovic.
Inainte de a paria, va sfatuiesc sa cautati statistici pentru meciurile jucate de catre fiecare jucator, pentru a afla care este suprafata sa preferata, unde se simte cel mai bine, unde are cele mai bune rezultate.
7. Motivatia jucatorilor de tenis pe care pariezi
Cand analizam un meci de tenis trebuie sa fim foarte atenti la parcursul jucatorilor de tenis din anul precedent (astfel vedem daca un jucator are de aparat ceva puncte in clasament sau nu).
La tenis avem un sistem destul de ciudat de calculare a punctelor pe care le pierd sau le castiga jucatorii de tenis in urma participarii la un turneu. Acest sistem e raportat la performantele pe care acestia le-au obtinut in anul precedent.
Practic, un jucator este “obligat” sa obtina cel putin aceleasi rezultate ca anul anterior pentru a nu pierde puncte in clasament. Se spune ca acel jucator este nevoit sa isi “apere” punctele.
Acest lucru ar trebui sa il motiveze, pentru a nu pierde puncte si pentru a nu coborî in clasament. De multe ori, aceasta presiune a apararii punctelor are, insa, efecte contrare, ii inhiba pe jucatori.
Motivatia apare foarte des pentru jucatorii mai slabi cotati in fata favoritilor, acesta e un aspect demn de luat in seama.
Pentru a obtine glorie si castiguri financiare, outsiderii se pot supermotiva si pot face meciuri minunate in fata celor care, aprioric, sunt favoriti la castigarea meciului.
Un meci intre vechi si traditionali rivali poate aduce, de asemenea, motivatia de a face un meci mare.
E cazul meciurilor legendare din istoria tenisului, e cazul duelurilor epustuflante dintre Nadal si Federer, Djokovic si Federer sau Djokovic si Nadal, din ultimul deceniu.
Acest aspect, al motivatiei jucatorilor de tenis, e foarte important in analiza unui meci de tenis, e vital uneori.
8. Un meci de tenis nu se poate termina la egalitate
Iata un lucru, aparent banal, ce ne poate da curaj sa pariem pe tenis: faptul ca la tenis exista doar doua optiuni de pariere pentru rezultat final: 1 sau 2, un meci de tenis nu se poate incheia cu o remiza.
La fel, si pentru handicap asiatic si pentru total asiatic, sunt tot doar doua optiuni. Pentru acestea, dupa un calcul matematic simplu, probabilitatea de castig la pariuri sportive este de 50%.
Sunt, asadar, evident, mai multe sanse de castig decat daca ar exista trei optiuni pe rezultatul final, asa cum e la fotbal, de exemplu.
9. Care sunt casele de pariuri potrivite pentru a paria pe tenis?
Toate casele de pariuri licentiate in Romania ofera ponturi din tenis.
Noi suntem subiectivi, fireste, si va invitam pe site-ul nostru pentru a urmari analize serioase, documentate, pasionate ale meciurilor de tenis din turneele de tenis de Grand Slam si nu doar de acolo.
Puteti avea garantia ca sunt facute de oameni care cunosc fenomenul numit tenis si sunt implicati in el.
V-am spus intr-un articol anterior ca va vom oferi ponturi din tenis de la
Ei bine, alte doua case de pariuri ce ofera optiuni atractive si valoroase pentru tenis si pe care noi le folosim sunt Superbet si
Va rog sa sa spuneti si voi parerea despre aceste case de pariuri in rubrica de recenzii special dedicata.
Va invit pe site-ul nostru pentru a afla informatii permanent actualizate de la marile turnee de tenis ce se vor desfasura, dar si pentru a avea parte de ponturi si bilete zilnice din tenis pe timpul desfasurarii turneelor de Grand Slam.
Ghidul nostru special va este dedicat in intregime si este dedicat raspunsurilor la intrebarile pe care le aveti in legatura cu pariurile sportive.
Numai bine.