Porunca a zecea a pariorului - sa castigam la pariuri sportive

Salutare, prieteni. O sa inchidem astazi, aici, cercul   celor zece “porunci” ale pariorilor, dar discutiile vor ramane, inevitabil, deschise in continuare. Subiectul profitului din pariuri sportive ramane intotdeauna fierbinte!

De la “ sa nu donam bani caselor de pariuri” , ceea ce spuneam la “prima porunca” o sa ajungem , firesc, as spune, la sintagma   “cum sa facem profit din pariuri”. 

Spuneam la inceputul acestui serial ca nu e deloc rau sa ocolim pariurile sportive daca avem taria sa recunoastem ca nu suntem pregatiti din punct de vedere al educatiei parioristice (o sa vorbesc in continuare despre asta) si din punct de vedere mental pentru ele.

Dar daca, totusi, ne simtim pregatiti si ne “bagam” serios in treaba asta, haideti sa o facem in mod cat mai profesionist.

Cred cu tarie ca e timpul sa iesim din paradigma paguboasa a pariorului cu 2 lei si de 2 lei…

Au trecut mai bine de 20 de ani de istorie a caselor de pariuri in Romania, e timpul sa aratam ca am invatat ceva si in acest domeniu, ca am trecut de statutul de amatorism!

Voi trece din nou in revista “poruncile” pe care le-am identificat in episoadele de pana acum, si voi pune  accent pe managementul banilor si pe strategiile de pariere, aspectele tehnice care mi se pare a fi cele mai importante atunci cand vorbim despre pariurile sportive.

Inainte de toate insa, faceti in asa fel incat pariurile sportive sa ramana un hobby in viata voastra, nu incercati sa le transformati intr-un mod de viata. Eu unul nu as face din pariuri un job full-time, sunt prea multe variabile ce ne pot destabiliza si nu se poate garanta un venit sigur din aceasta activitate.

Cu toate acestea, experienta acumulata in multi ani de implicare in acest fenomen ma determina sa spun ca un mix de factori indepliniti cumulativ ne poate duce catre obtinerea unui profit pe termen lung.


Dupa parerea mea, cei mai importanti factori care duc catre reusita in pariurile sportive sunt : 

  • DISCIPLINA, in primul rand;
  • cunostintele despre sport pe care le detineti si le aprofundati permanent, dublate de analiza serioasa, dedicate a evenimente a meciurilor; 
  • managementul banilor;
  • o strategie potrivita fiecaruia, individualizata;
  • dramul de fler care face diferenta intre un parior mediocru si unul bun .

 Eu nu cunosc  modalitati de a face profit din pariuri care sa nu respecte acest algoritm. Daca exista oameni care castiga la pariuri fara a face analiza meciurilor jucate, fara a avea vreo strategie de joc si fara a avea un management potrivit al banilor ii invidiez din tot sufletul. Dar, sincer, ma indoiesc sa existe!

Cel mai bun lucru la pariurile sportive e ca poti paria si maine.

Asta inseamna ca, in fiecare  zi de “maine” poti face lucrurile mai bine, daca vrei cu adevarat sa te educi si sa te disciplinezi.

Cel mai rau lucru la pariurile sportive e ca poti paria si maine.

Asta inseamna ca daca ai setate lucruri gresite legate de pariuri, le poti face la fel de eronat, zi dupa zi, cu o nonsalanta condamnabila care te poate duce la falimentul financiar si social. 

 Managementul banilor

Despre managementul banilor am vorbit pe larg la porunca a treia a pariorului

Voi reitera aici doar cate ceva din experienta personala, lucruri pe care le consider cele mai importante si care va pot fi de ajutor.

Sunt lucruri subiective, care au functionat pentru mine, nu sunt retete general valabile. Daca credeti ca e ceva ce va poate ajuta sa va creati o strategie sau un model de gestionare al banilor, folositi cu incredere ceea ce veti citi aici. Daca nu, nu!

  • Am plecat de la ideea ca pentru pariuri sportive voi aloca o suma ce inseamna cel mult 10% din ceea ce castig lunar. Niciodata mai mult, de multe ori mai putin… ;
  • Nu pariez nimic in plus fata de suma lunara alocata din eventualul profit, acesta merge intr-un cont special destinat economiilor si investitiilor de alt tip ; 
  • Nu joc nimic in plus fata de suma alocata nici daca sunt in pierdere. E foarte greu sa nu joc "la recuperare", EXTREM de greu am invatat asta, recunosc. Dar am reusit sa invat pana la urma, am vazut ca asa e bine pentru mine. Asadar, daca sunt “ pe minus” in luna respectiva, marchez pierderea in evidenta personala a pariurilor, analizez erorile, incerc sa le corijez si astept cu incredere luna viitoare.

Exempli gratia

Sa presupunem ca in luna octombrie am alocat pentru pariuri suma de 480 de lei. Aceasta suma indeamna din start la pariuri cumpatate, pur recreationale.  Asta e, asadar, suma destinata pariurilor, nu ne vom imbogati in aceasta luna, dar ne putem folosi pasiunea pentru a crea un profit.

Analizez un pic oferta parioristica a acelei luni si imi propun sa joc doar in weekend sau la etapele intermediare, doar meciuri din Premier League si La Liga.  Fara alte campionate, fara meciuri ale echipelor nationale, fara altceva din afara ariei mele de competente. 

Asta urmaresc, asta stiu, asta joc. Sunt opt zile de weekend in luna octombrie.

Pentru usurinta calculului, voi presupune ca voi juca opt bilete ( doar unul pe zi) de cate 50 de lei fiecare la fotbal (8x50=400 de lei). Diferenta de 80 de lei fata de totalul alocat  este compusa din 60-70 de lei care sunt destinati biletelor din tenis si 10-20 de lei care merg catre doua -trei  bilete bonus dublu sau alte incercari mai extravagante.

Vreau si eu sa dau lovitura, de ce nu? 😊  Dar doar atunci cand exista destule meciuri care sa imi fie pe plac!

Cotele finale ale biletelor “zilnice” sunt cuprinse, de regula, intre 1.75 si 2.20. Exista, fireste, si exceptii.

Tin strict evidenta pariurilor intr-un simplu Excel.

Iata modelul de tabel folosit de mine, dar voi vi-l puteti construi cum doriti, puteti introduce orice rubrici care credeti ca va pot fi de folos …


 Luna mea parioristica se incheie atunci cand suma alocata acelei luni s-a consumat.

Urmeaza bilantul lunar…

E foarte reconfortant cand exista profit lunar, oricat de mic ar fi el. In antiteza, nu e deloc placut atunci cand sunt in deficit, dar mi-am asumat asta inca de la inceput.

Nu m-am obisnuit pe deplin cu ideea minusului lunar nici dupa atatia ani, dar asta e, se intampla. Strang din dinti si ma pregatesc pentru o luna mai buna. 

Este de la sine inteles ca aleg cu minutiozitate meciurile de pe bilet, sunt doar evenimente din competitiile pe care le urmaresc cu obstinatie. 

Avand la dispozitie un  numar strict limitat de bilete lunar, responsabilitatea alegerii evenimentelor este foarte mare, de aceea si analizele meciurilor sunt facute cu extrema seriozitate si implicare. 

E firesc sa fie asa, ganditi-va la un lucru: fiecare leu conteaza,e al vostru, ati muncit (cel mai probabil) pentru el! 

Tendinta de a minimiza importanta pariului daca miza e mai mica, e, cred eu,  foarte paguboasa. De aceea, se ajunge la situatii cand “doar 2 lei” si alti “numai 2 lei” jucati de cateva ori zilnic si in fiecatre zi creeaza gauri incomensurabile in bugetulpersonal si familial.

Un singur meci, cel mult doua pe bilet, asa joc la fiecare bilet. Stiu ca e foarte greu de realizat asta, mai ales in zilele de weekend, sau atunci cand sunt cupe europene si oferta e foarte generoasa ca numar de evenimente. 

Dar este vital sa facem asta, pentru ca daca alegem mai multe meciuri, concentrarea si puterea de analiza scad, se impart intre prea multe evenimente si ne pierdem din luciditate.

Asadar, incercati alegeti un meci sau doua pe bilet, doar atat!

Pentru cei ce stramba din nas la aceasta strategie, am un antidot care sa mai indulceasca aceasta rutina dificil de suportat pentru cei mai multi dintre pariori.

Antidotul se numeste “bonus dublu”, am spus, dar asta nu inseamna ca joc 20 de meciuri pe bilet. De doua sau de trei ori pe luna joc, in scop terapeutic, bilete cu mai multe meciuri pe bilet. De cele mai multe ori la casa de pariuri Fortuna sau la Unibet, care acorda multiplicatori de cote pentru mai mult de trei meciuri jucate pe bilet. 

O astfel de “destrabalare” are, totusi, limita ei, pentru ca nu joc niciodata mai mult de zece meciuri pe bilet. Asta pentru a pastra o bruma de sansa de castig si pentru aceste bilete pe care le consider extravagante.

Fondul pentru „bonus dublu” nu este mai mare de 10-20 de  lei lunar, asta e placerea mea vinovata. Nu imi permit sa „arunc” mai multi bani pe bilete cu multe meciuri si sanse mici de reusita.

 In ceea ce priveste mizele de pariere pe biletele asa-zis zilnice, nu joc flat stake, miza difera un pic in functie de increderea pe care mi-o inspira meciurile. Nu impart suma alocata pariurilor in parti egale. Am facut-o doar in exemplul de mai sus, pentru usurinta calculelor.

Se intampla ca astazi pot gasi un meci ce cred ca merita o incredere de 4/5, iar maine unul cu incredere 5/5. Miza va fi diferita, repet.

Totusi, datorita faptului ca joc doar 1-2 meciuri pe bilet, e de la sine inteles ca increderea in evenimentele alese va fi doar la cote mari si foarte mari, am spus-o, 4/5 si 5/5.  

Daca increderea nu e la un astfel de nivel, daca am indoieli in privinta oportunitatii plasarii unui pariu, spun „pas “, e mai bine sa nu joc nimic in acea zi. 

Arealul de selectie  a meciurilor de fotbal este alcatuit din campionatele Angliei si Spaniei. Si bineinteles, din tenis. In cazul marilor competitii, cum sunt Grand Slam-urile, tenisul e pe primul loc in alegerile pe care le fac. 

Acestea sunt bazele de selectie. Asta pentru ca urmaresc campionatele de fotbal La Liga si Premier League de foarte multi ani, iar tenis joc si urmaresc de si mai mult timp. 

Ma veti intreba ce fac cand nu sunt meciuri de jucat. Simplu, in acele zile nu joc la pariuri. Ies la un tenis, imi fac „pasii zilnici”, nu e nicio tragedie, chiar sunt benefice unele pauze de acest fel. Nu numai cele obligatorii, asa cum spun cutumele pariorilor care pomenesc despre pauzele care ar trebui sa urmeze dupa serii mai mari de pariuri necastigatoare.

Nu trebuie bifat cate un bilet pariat in fiecare zi, va invit sa jucati doar daca aveti la indemana meciuri despre care aveti informatii complete, ce va dau sanse reale pentru a plasa un pariu profitabil.

E foarte bine sa fiti extrem de atenti cu banii vostri, mai ales daca sunteti la inceput de aventura in domeniul pariurilor sportive.


Despre strategie in pariuri sportive

Despre stategii de pariere am vorbit, pe indelete, la porunca a doua a pariorului. Dincolo de teorie, o sa va spun cateva lucruri despre strategia mea favorita, mult discutata cota 2.

 “Cota 1.75 – 2.20” este varianta mea la aceasta strategie, nu stramb deloc din nas daca in vreo zi nu pot atinge faimoasa cota 2.

E foarte adevarat ca in aceste conditii, profitul se obtine  doar daca ai procent de reusita pe termen lung de  60%- 70%. Dar sa nu uitam ca exista si bilete de cote  peste 2.00, care contrabalanseaza cumva cazurile in care chiar nu am reusit sa gasesc o cota 2 demna de a fi jucata.

Aceasta strategie simpla mi se potriveste, si asta conteaza cel mai mult pentru profilul meu de risc moderat-conservator.

Eu cred ca e vital sa gasiti strategia de pariere cea mai buna pentru fiecare dintre voi coroborata cu managementul banilor ideal pentru profilul vostru de risc.

Sigur ca la acest lucru se ajunge prin incercari repetate ale diferitelor strategii clasice, pe care le gasiti si pe site-ul nostru.

De cele mai multe ori, gasiti strategia personala de pariere  ideala  ca o varianta particulara a unei astfel de strategii binecunoscute.

In momentul in care ati gasit strategia ce vi se potriveste, strangeti-o cu dragoste la piept si nu abdicati nicicum de la ea.

Aaaaaa, uitasem ceva foarte important! 

Nu-mi place sa aud vaicareli de genul: “iar m-a scos Juventus pe un bilet cu 15 meciuri la un castig de 10000 de lei “. 

Eu am ales sa pierd doar pe cota de 2. Dar e mai probabil sa castig jucand in acest fel! Pentru ca pariurile sunt o pasiune, nu un mod de viata!

Aceasta este inca o pledoarie pentru faptul ca strategiile de pariere cele mai bune sunt de regula foarte simple, nu trebuie sa fie neaparat ceva foarte sofisticat.

Cota 1.75 – 2.20 din fotbal

Concret, pentru cota 2 fotbal eu folosesc optiunile de pariere“sub 3,5 goluri” sau chiar “sub 3 goluri”, totaluri asiatice.

Mi se pare ca foarte putine echipe pot juca ofensiv, chiar in fotbalul mare, e mult mai greu sa ataci decat sa te aperi.

Asta e valabil,in anumite conditii particulare, si pentru Premier League si La Liga, domeniile mele de interes foitbalistic.

Conditia necesara, dar nu si suficienta pentru a avea succes este sa cunoasteti foarte bine competitiile pe care pariati, sa studiati intens ceea ce se intampla in acel campionat, sa folositi unelte statistice ajutatoare. 

Competitiile de fotbalul din Anglia si Spania nu ”produc”, prin definitie, putine goluri, ba poate chiar dimpotriva. De aceea, gasirea unor variante de tipul "sub 3 goluri" in astfel de campionate, este o adevarata provocare si tine foarte mult de fler. Dar in asta consta adrenalina si frumusetea pariurilor!

Pana la urma, modul rational si inspirat in care alegem evenimentele sportive pe care sa pariem face diferenta intre un “parior cotizant” si unul ce face oarecare profit din pasiunea pentru sport.  

Oricat de buna ar fi in teorie o strategie de pariere, ea nu poate garanta succesul daca noi facem alegeri eronate. Si mai e ceva cu mare pondere in reusita pariurilor noastre...

E foarte important sa alegi casele de pariuri ideale  pentru strategia ta. 

Casele de pariuri ce imi ofera aceste totaluri asiatice pe care le joc sunt Superbet, Unibet si 888 Sport.

Despre analiza serioasa a unui meci de fotbal am scris la “porunca numarul noua”.

 Cota 1.75 – 2.20 din tenis

Cota 2 din tenis e preferata mea pentru simplul motiv ca tenisul este sportul meu favorit. 

Daca tot joc tenis (ca amator), am minima pretentie ca din teren poti simti cu adevarat ce inseamna loviturile ce ni se par simple la televizor si cat sunt de dificile in realitate. Si mai presus de atat, la orice nivel de joc se simte presiunea psihica, atat de discutatul factor mental, care pana la urma face diferenta intre jucatorii buni si cei foarte buni.

Si diferenta dintre jucatorii si jucatoarele de tenis, fara sa se supere nimeni si fara a fi considerat misogin. Datorita labilitatii psihice a  multor jucatoare de tenis, pariez aproape exclusive pe meciurile baietilor.

Hai sa vedem ce aleg eu pentru a-mi construi cota 2 din meciurile de tenis…

1. Handicap asiatic pe outsider

Aceasta optiune se mai numeste si “contrahandicap”, dar mie nu imi place defel denumirea asta. Nu e de ajuns ca se numeste handicap? 😊

Totul pleaca aici de la valoarea pe care “o simt” pentru meciul ales. In tenis, conteaza foarte mult forma de moment, care e mult mai importanta decat palmaresul general al jucatorilor.

Jucatorul mai slab cotat dar mai in forma este alegerea mea in foarte multe cazuri. Mai ales ca sunt “protejat” si de un numar de ghemuri la care “alesul” meu are voie sa piarda.

Pentru cei mai putin familiarizati cu acest tip de pariu, iata un exemplu: “Tsitsipas handicap de + 3,5 ghemuri in meciul cu Roger Federer”, pentru un meci ce se disputa dupa sistemul “doua seturi din trei”.

Daca am indicii ca tanarul Tsitsipas e in forma si aleg aceasta optiune de joc, pariul meu este castigator daca Tsitsipas castiga meciul, dar si daca il pierde la o diferenta de cel mult trei ghemuri. De exemplu: Federer castiga cu scorul de 6-4, 7-6, sau 7-5, 7-6. 

Pentru aceste tipuri de pariuri, favoritele mele sunt casele de pariuri ce ofera handicapuri asiatice ajustabile la tenis, asa cum sunt Betano, Unibet sau Netbet.

 2.”Over”(peste) ghemuri in meci

Joc frecvent  optiunea “Over (peste)” pe numarul de ghemuri dintr-un meci de tenis, aceasta este o alta optiune favorita de-a mea.

Aici aleg, de obicei, meciurile pe zgura dintre doi jucatori tipici pentru suprafete lente sau meciurile pe suprafete rapide intre doi jucatori care servesc foarte bine.

Ma astept la putine break-uri in astfel de meciuri, la echilibru si, implicit, la multe ghemuri jucate in meci.

Intotdeauna, aici aleg “linia” cea mai mica posibila. Concret, un “peste 22,5 ghemuri” in meci este preferat unui “peste 23,5 ghemuri”. Aleg exclusiv cota mai mica dar care imi maximizeaza sansele de castig.

La fel ca mai sus, casele de pariuri ce ofera totaluri ajustabile pe tenis sunt preferatele mele pentru plasarea unor astfel de pariuri: Betano, Superbet, Unibet, chiar Betfair.

Despre analiza profesionista a unui meci de tenis am scris aici.


Disciplina in pariurile sportive

Am ajuns la “strategiile” expuse mai sus dupa multe incercari, dupa mai multi ani de tentative de a ma disciplina.  Cuvantul cheie e DISCIPLINA, cu adevarat. Si da, intr-adevar, sunt de acord cu voi, e foarteeee greeeeeu de obtinut…

Dar trebuie facut neaparat acest lucru si sper ca ceea ce cititi aici va ajuta sa ardeti etapele si sa gasiti mult mai rapid decat mine strategia de pariere care vi se potriveste. 

Aici e problema cea mare a celor mai multi dintre pariori, nu au rabdare, vor sa dea chiar azi lovitura, nu au o strategie de pariere si nici un management al banilor.

Multe meciuri aruncate zilnic, la intamplare, pe bilet, faimoasa miza de 2 lei, un “Doamne-ajuta” scapat printre dinti sau inevitabilul “sa fie verde” constituie inca, din nefericire,  “strategia” favorita a multor pariori. 

Nu vreau sa va mint, nu asta e calea de urmat pentru un parior care se respecta.

Prin cele “zece porunci ale pariorului ” am incercat sa punem bazele unui compendiu al pariurilor sportive, care isi are continuarea fireasca in articolele de pe site-ul nostru. Asadar, sa vedem…

Cu ce va poate ajuta Legalbet

Prieteni, educatia este foarte importanta si in domeniul pariurilor sportive, ca in orice alta fateta a vietii noastre. De educatie depinde in mare masura succesul si in activitatea parioristica, nu putem spune la nesfarsit “fir-ar, iar am avut ghinion”!

De aceea, va invit la noi, la Scoala pariurilor, e un loc din care care veti invata sa fiti independenti, sa va construiti voi insiva analizele parioristice. 

Cititi cu atentie ghidul nostru special dedicat pariurilor sportive si analizati voi insiva ponturile si biletele noastre inainte de a le paria. Folositi resursa noastra speciala de date centrul de pariere, aici aveti concentrate, intr-un singur loc, informatii despre evenimentele sportive cele mai importante ale fiecarei zile.

Avem pentru voi si o sectiune speciala in care ne puteti destainui problemele pe care le aveti cu agentiile de pariuri, iar noi vom incerca sa va ajutam, sa gasim o cale de mediere si de rezolvare a acestora.

In cazul pariurilor sportive, aproape totul depinde de fiecare dintre noi. De seriozitate, disciplina, dedicare, responsabilitate,  dorinta de a studia, de a sti mai mult si de a analiza, si din nou de disciplina. E un drum greu, foarte greu, va rog sa nu il luati in deradere.

Am sustinut si vom sustine pe acest site, in continuare, ca o picatura chinezeasca, jocul responsabil la pariuri sportive.

Va invit sa va bucurati de pasiunea voastra, sa o gestionati inteligent, fara patima, sa urmariti sfaturile noastre, sa va pastrati capul pe umeri.

Suntem aici pentru a ne sprijini reciproc. Daca aveti idei, strategii, opinii inovatoare, spuneti-ni-le si noua, suntem deschisi la schimburile de idei si de experienta. Ati vazut, si noi v-am spus ideile noastre. 

Cred cu tarie ca pariurile sportive sunt apanajul oamenilor inteligenti, si va propun sa incercam sa demonstram acest fapt de acum inainte.

La final, va salut, va indemn sa ramaneti in continuare alaturi de noi si va las lista cu toate cele “zece porunci ale pariorului”, sunt sigur ca vă va fi de folos din cand in cand.

1. Principii generale ale pariurilor sportivehttps://legalbet.ro/alegerea-editorului/porunca-1-a-pariorului-sa-nu-donezi-bani-caselor-de/

2. Strategii de parierehttps://legalbet.ro/alegerea-editorului/porunca-a-doua-a-pariorului-construieste-ti-strategia/

3. Managementul banilor: https://legalbet.ro/alegerea-editorului/porunca-a-treia-a-pariorului-gaseste-managementul/

4, Pariaza doar pe ceea ce cunosti foarte bine: https://legalbet.ro/alegerea-editorului/porunca-a-patra-a-pariorului-joaca-doar-ceea-ce-stii/

5. Mici trucuri de pariere: https://legalbet.ro/alegerea-editorului/porunca-a-cincea-a-pariorului-fii-istet-foloseste-mici/

6. Casele de pariuri licentiate: https://legalbet.ro/alegerea-editorului/porunca-a-sasea-a-pariorului-alege-casele-de-pariuri/

7. Despre prudenta in pariuri: https://legalbet.ro/alegerea-editorului/pariaza-cu-frica-porunca-a-saptea-a-pariorului/

8. Nu jucati la recuperare:  https://legalbet.ro/alegerea-editorului/porunca-a-opta-a-pariorului-nu-juca-la-recuperare/

9. Cum analizam evenimentele sportive: https://legalbet.ro/alegerea-editorului/porunca-a-noua-a-pariorului-analizeaza-meciurile-in-mod/