Prima etapă din cele două din Alpii înalţi înseamnă un singur lucru: Visma şi Jonas Vingegaard vor fi all-in pentru a încerca să recupereze cât mai mult timp în raport cu Tadej Pogacar. Slovenul a părut intangibil până acum, dar mereu marele său rival a avut o ultimă săptămână superioară în marile tururi în care au fost rivali direcţi.
Etapa a 19-a din Turul Franței: se ajunge la cea mai mare altitudine din istoria Marii Bucle
O etapă scurtă, de 145 de kilometri, dar care îi va stoarce de energie pe ciclişti, în contextul în care organizatorii au ales un traseu presărat cu două căţărări de categorie specială şi cu una de categoria întâi.
Unii specialişti au considerat etapa a 15-a ca fiind "regina" din acest an, dar runda din Pirinei are concurenţă serioasă vineri, destui experţi fiind de părere că etapa a 19-a e cea mai complicată, ca urmare a faptului că se ajunge la cea mai înaltă altitudine din istoria Le Tour (Cime de la Bonette, 2802 metri).
Prima mare provocare a zilei va fi Col de Vars, o ascensiune de 18,8 kilometri, care nu sperie prin pante, ci prin lungime. Totuși, panta medie de doar 5,6% e dată de faptul că există câteva secţiuni de coborâre, astfel că, după aproape 3 săptămâni de cursă, aici se va forma un grupetto care va spera că se va încadra în timpul limită.
După aproximativ 65 de kilometri de cursă, plutonul va da piept cu "monstrul" Cime de la Bonnette. Vorbim de cel mai înalt drum din Europa care se poate urca de pe doi versanţi diferiţi, astfel că va fi foarte interesant de văzut cum se descurcă oamenii de general cu altitudinea de peste 2500 de metri (se ajunge până la 2802 metri). E o căţărare folosită foarte rar în Le Tour, de doar 5 ori ea mai figurând pe traseu, ultima oară în 2008. Ascensiunea a fost ultima oară utilizată în ciclism în 2016, în Turul Italiei, când a fost abordată de pe acelaşi versant ca şi acum. Nu doar altitudinea pune probleme, ci şi efortul în sine, pentru că cei 23,1 kilometri la o pantă medie de 6,8% generează un efort susţinut de peste o oră pentru ca cel mai bun căţărător să o "cucerească".
Ca şi cum cele două ascensiuni de categorie specială nu ar fi fost de ajuns, finalul ne va găsi tot la peste 2000 de metri, pe Isola 2000, o căţărare de asemenea lungă (16,1 kilometri), care are primii kilometri cu pante de peste 10%, pentru ca apoi să devină ceva mai uşoară.
Cine sunt favoriții în etapa a 19-a din Turul Franței?
Există o serie de căţărători puternici care nu se mai luptă pentru general, printre aceştia trebuind amintiţi Simon Yates, Richard Carapaz, Enric Mas, Jai Hindley sau Tobias Johannessen. Totuși, șansele lor sunt limitate, în condițiile în care Visma şi Vingegaard au de recuperat peste 3 minute în raport cu Pogacar şi vor încerca să îl pună cu spatele la zid pe sloven.
Sigur, tricoul galben al cursei are echipa mai puternică şi a dovedit până acum în Le Tour 2024 că e de neatins, cu o singură excepţie, când a fost învins de Jonas la sprint. Dar, la altitudini de peste 2000 de metri, nimeni nu ştie dacă organismul cuiva nu va capota, astfel că echipa olandeză va face tot posibilul să îi facă viaţa un calvar lui Pogi.
Ca atare, Visma va duce o trenă extrem de susţinută de pe Cime de la Bonette. Nu pentru că ar interesa-o neapărat prinderea evadării şi victoria de etapă, ci pentru că va dori să îl "cureţe" pe Pogacar de locotenenţii de lux. Va fi greu să şi reușească, dar batavii au ieşit public şi au susţinut sus şi tare că nu vor ceda Turul fără luptă.
Unii specialişti anticipează că Vingegaard va încerca un atac chiar de pe penultima căţărare, în timp ce alţii cred că primele pante de pe Isola 2000 vor fi folosite pentru ofensiva totală a câștigătorului ultimelor două ediţii din Marea Buclă. Acest din urmă scenariu ar însemna că danezul nu va căuta să îi dea lovitura de graţie lui Pogacar de vineri, ci doar să recupereze din ecart, astfel încât sâmbătă şi la contratimpul de duminică să fie într-o marjă de timp recuperabilă pentru câștigarea tricoului galben.
Oriunde va încerca să dea atacul, ofensiva sigură a lui Vingegaard scade șansele evadării spre "0", asta şi pentru că etapa e foarte scurtă şi nu există posibilitatea ca atacanţii zilei să ia un avans decisiv. În consecinţă, lupta pentru victoria de etapă se va da, în proporţie mare, între oamenii de general.
Ce pariem pe etapa a 19-a din Turul Franţei 2024?
Toţi așteaptă atacul lui Vingegaard, care să anime finalul de Turul Franţei 2024 şi să ofere suspans în ultimele etape, dar asta nu înseamnă că acesta va fi şi încununat de succes. Pogacar rămâne principalul favorit, chiar dacă el are ca obiectiv acum menținerea avansului şi nu obținerea unei noi victorii de etapă.
E greu de pronosticat dacă Pogacar va fi sau nu învins vineri, dar în condiţii normale, şi dacă va fi să piardă, probabil că Vingegaard nu va reuşi să facă o "remontada" spectaculoasă.
Ce e clar e că danezul va ataca şi pare greu de anticipat alt scenariu decât unul în care Jonas sau Tadej să se impună. Pogi e creditat de bookmakeri cu o cotă de doar 1,7, astfel că specialiştii Legalbet mizează pe un loc în primii 3 pentru Vingegaard. Jonas va ataca şi doar liderul UAE îl poate învinge într-o astfel de etapă. Nu e complet exclus ca şi Evenepoel să facă o etapă mare, dar, în cel mai rău caz, cățărătorul lui Visma va termina pe ultima treaptă a podiumului în runda de vineri.
- Predicţie: Jonas Vingegaard termină în primele 3 locuri (cotă 1,6 la Betano).
Pe site-ul nostru vei găsi zilnic ponturi de la cele mai importante meciuri, dar și informații proaspete, în centrul de pariere, care să te ajute să faci cele mai bune alegere la pariuri.
Legalbet.ro vă oferă zilnic ponturi si bilete care au cote interesante, atent studiate, de la cele mai bune case de pariuri licențiate în România. Înainte de a folosi sugestiile noastre, nu uitați să treceți prin filtrul gândirii voastre partidele și, mai important, nu mizați niciodată pe banii pe care nu vi-i permiteți să îi pierdeți.