Jannik Sinner - Carlos Alcaraz - ponturi pariuri finala Wimbledon 2025
Jannik Sinner - Carlos Alcaraz (duminică, ora 18:00, pe Eurosport 2) e finala așteptată de toți la Wimbledon 2025, față în față stând de departe cei mai buni jucători din circuit. Va fi o reeditare a bătăliei epice de la Roland Garros, câștigată de iberic în decisiv, după ce a salvat 3 mingi de meci la rând pe serviciul italianului.
Jannik Sinner, ca "pasărea Phoenix" la Wimbledon
Cu finala French Open încă vie în subconștient, Jannik Sinner arată un mental de fier la Wimbledon 2025. Deşi mulţi credeau că acel eşec îl va "urmări", numărul unu mondial s-a "resetat" și caută al 4-lea Grand Slam al carierei, astfel încât să treacă definitiv peste cel mai trist meci din cariera sa.
Numărul unu mondial a ajuns în optimi fără piardă set, dar adversarii au fost în primele faze sub nivelul său cu mult: Luca Nardi, Aleksandar Vukic și Pedro Martinez. Primul cap de serie întâlnit, Grigor Dimitrov, a însemnat și primul test adevărat pentru elevul lui Vagnozzi și Cahill. Bulgarul a jucat fantastic și a condus cu 2-0 la seturi, dar la 2-2 în manșa a treia s-a văzut nevoit să abandoneze.
Mulți s-au grăbit să spună că sportivul italian a beneficiat de un noroc uriaș, în condițiile în care era puțin probabil să îl mai întoarcă pe veteranul de la sud de Dunăre (Sinner a câștigat doar două meciuri în carieră revenind de la 0-2 la seturi), dar lucrurile trebuie văzute puțin în perspectivă. Evoluția lui Jannik de luni seară a venit în contextul unei accidentări la cot, chiar în primul game al meciului, care l-a făcut "să lovească, în medie, cu 10 km/h mai încet decât în mod normal", după cum a spus Darren Cahill, antrenorul său.
Cel mai bun jucător al planetei a făcut marți dimineață un RMN și prezența lui în sfertul cu Ben Shelton a fost sub semnul întrebării, mai ales că Sinner nu s-a antrenat pe terenul rezervat în acea zi (a făcut-o, dar pe o arenă indoor, departe de privirile presei). Miercuri, la disputa cu "Big Ben", Jannik a apărut cu o fașă elastică pe toată mâna dreaptă, care să îi protejeze cotul, dar problemele nu sunt serioase, această măsură fiind doar una de precauție.
Contra lui Shelton, Sinner a arătat un serviciu "magnific", așa cum a fost catalogat de ATP și un forehand devastator, semn că durerea de la cot e un capitol ce ține de trecut. Italianul s-a impus cu 7-6, 6-4, 6-4, într-o partidă în care a jucat impecabil în momentele cheie și în care și-a făcut serviciul cu o mare ușurință, oferindu-i oponentului doar două oporunități de break (ambele salvate).
Sinner, "nașul" lui Djokovic
Un test la fel de greu, cel puțin în teorie, se anunța și în semifinala cu Novak Djokovic, cel mai titrat jucător din istorie, care țintea egalarea recordului lui Federer de 8 titluri la All England Club. Nu a fost așa, sârbul, cu probleme în zona inghinală, neridicându-i vreo problemă liderului mondial. S-a terminat 6-3, 6-3, 6-4 pentru elevul lui Cahill și Vagnozzi, la capătul unei partide în care Nole a contat doar în debutul setului 3. A fost evident că sportivul din Balcani nu a fost la 100% fizic, dar asta nu șterge cu nimic prestația solidă a lui Jannik, care a servit 12 ași și i-a oferit doar două mingi de break adversarului (ambele în setul 3, când Sinner a revenit de la 0-3 și minge de dublu break pentru oponent).
Revenit instantaneu la cea mai bună formă după suspendarea de 3 luni, campionul de la Australian Open are un procentaj de aproape 80% puncte câștigate pe primul serviciu la All England Club și doar 1,3 duble greșeli pe meci. Cu lovituri ca din tun (Shelton, după duelul din sferturi, a spus că nu a întâlnit pe nimeni să lovească atât de tare), Jannik are un joc complet: nu doar că se deplasează perfect, dar loviturile puternice sunt dublate de precizie, generând unghiuri care pun în mare dificultate adversarul.
Sinner a arătat o adaptabilitate excelentă pe iarbă, a reușit puncte scurte și a încheiat punctele rapid, încrederea în propriile forțe fiind de neclintit. Singurul semn de întrebare legat de italian ține de accidentarea de la cot. Aceasta nu a părut să îl incomodeze contra lui Shelton și Djokovic, dar nu e exclus să apară dureri în orice clipă, mai ales contra unui jucător ca Alcaraz, într-o confruntare ce se anunță a fi una lungă. Un alt dezavantaj al lui Jannik e că se află abia în prima sa finală de Wimbledon. Prin comparație cu Alcaraz - dublu campion la All England Club -, experiența lui e limitată pe această suprafață, dar numărul unu mondial a demonstrat în trecut că învață mai repede decât oricine altcineva.
Carlos Alcaraz a "uitat" să piardă, înainte de finala Wimbledon
Cu trofee cucerite la Roma, Roland Garros și Queen's, Alcaraz se anunța marele favorit la Wimbledon 2025, chiar dacă clasamentul ATP îl indica doar cap de serie numărul 2. Ibericul și-a respectat statutul, chiar dacă în unele partide a părut ușor deconectat pentru puțin timp, cedând gameuri ușor și comițând unele neforțate neașteptate.
În turul 1, murcianul a trecut de Fabio Fognini (138 ATP) într-un maraton de cinci seturi (7-5, 6-7, 7-5, 2-6, 6-1). El a arătat rezistență fizică și mentală, dar de partea cealaltă a fileului a fost un adversar de 38 de ani, care se afla la ultimul Wimbledon (chiar ultimul turneu din carieră, în această săptămână anunțându-și retragerea) şi care nu avusese vreo victorie în circuit în 2025. Manşa secundă nu i-a creat probleme lui Carlitos (6-1, 6-4, 6-4), lucru firesc în contextul în care oponentul s-a numit Oliver Tarvet, cel mai slab clasat jucător ajuns pe tabloul principal (britanicul era în afara top 700 ATP înainte de competiţie). Pentru a ajunge să joace împotriva lui Rublev, în optimi, Alcaraz l-a învins pe Jan-Lennard Struff (6-1, 3-6, 6-3, 6-4), în ceea ce a fost un test dificil, în care spaniolul a "supraviețuit" unui set pierdut și presiunii puse de german.
Carlitos a pierdut setul de debut contra lui Rublev, dar și-a ridicat enorm nivelul, trecând de rus în 4 seturi, înainte de a-l pulveriza pe favoritul publicului, în sferturi: 6-2, 6-3, 6-3 contra lui Norrie, într-o confruntare în care murcianului i-a ieșit tot. Cel mai mare test a fost semifinala cu Taylor Fritz, al 5-lea favorit, asta în contextul în care americanul servește excelent și nu oferă multe puncte gratuite. Alcaraz a început extrem de agresiv și, deși a pierdut un set, a gestionat meciul perfect. În special în tiebkreakul setului 4 a uimit cu capacitatea de a reveni și de a găsi cel mai bun tenis când e cu spatele la zid: americanul a avut 4-1 în acel tie-break, însă Carlitos a găsit resorturile necesare pentru a închide meciul cu 6-4, 5-7, 6-3, 7-6.
Alcaraz este un jucător complet, care combină viteza, puterea și creativitatea. El este deja considerat unul dintre cei mai buni jucători pe iarbă din istorie, iar experiența la cel mai înalt nivel e uimitoare, deşi are doar 22 de ani. Returul şi deplasarea sunt alte două arme importante, mişcarea impecabilă pe teren putând neutraliza jocul agresiv al adversarilor. Ca puncte slabe trebuie să scoatem în evidenţa inconsistenţa tot mai pregnantă, după o perioadă în care părea că a găsit calea să îşi păstreze un echilibru în joc pe termen lung. Ca minus ar trebui amintită şi presiunea generată de faptul că e văzut mare favorit încă de la startul turneului: din postura de dublu campion aici şi după seria incredibilă avută în ultimele luni, murcianul poartă greutatea așteptărilor, ceea ce l-ar putea costa.
Date statistice înainte de Sinner - Alcaraz, marea finală de la Wimbledon 2025
Pentru a doua oară în istorie în era open aceiaşi doi jucători vor juca în finala Wimbledon, după ce, cu o lună înainte, au disputat ultimul act de la Roland Garros. Sinner şi Alcaraz le calcă astfel pe urme uriaşilor Nadal şi Federer, care au reuşit această performanţă în nu mai puţin de 3 ocazii (2006, 2007 și 2008). Dincolo de această dată statistică, Jannik și Carlitos au setat o mulțime de alte repere odată cu accesul în ultimul act de la All England Club.
- Jannik Sinner a devenit primul jucător din istorie care să câștige 9 seturi la rând în fața lui Djokovic. Recordul anterior era de 8 și îi aparținea lui Federer, care îl învinsese pe Nole în 4 partide la rând, în minimum de seturi, între Monte Carlo 2006 și Dubai 2007.
- Doar 3 jucători din era open au pierdut atât de puține gameuri ca italianul în drumul spre o finală Wimbledon (56) - Federer (52, 2006), Connors (54, 1975) și McEnroe (54, 1982).
- La 23 de ani și 318 zile, elevul lui Cahill și Vagnozzi e al doilea cel mai tânăr jucător din istorie care să ajungă în toate finalele de Grand Slam. Sinner l-a depășit pe Rafa Nadal, doar Jim Courier (22 de ani și 308 zile) fiind mai tânăr când bifa o performanță similară. Jannik e cel mai tânăr din toate timpurile când vine vorba de disputarea a 4 finale la rând în turnee majore.
- Actualul număr unu mondial a devenit al doilea jucător din toate timpurile care îl învinge pe Djokovic în 5 partide la rând. Nadal, în 2008-2009, a fost singurul care s-a putut lăuda cu un astfel de palmares până acum.
- În ultimii 20 de ani, doar 4 jucători au ajuns în finala tuturor Grand Slamurilor, până la Sinner: Federer, Nadal, Djokovic și Murray. "Nu e o companie rea", a glumit Jannik, la interviul de final de după succesul cu Nole, când i s-a dezvăluit acest lucru.
- La 22 de ani și 56 de zile, Carlos Alcaraz a devenit al 3-lea cel mai tânăr din istorie în era open cu finale consecutive la Roland Garros și Wimbledon în ani diferiți, după Bjorn Borg și Rafael Nadal.
- Cu victoria în fața lui Fritz, ibericul a ajuns la 71,4% meciuri câștigate în fața adversarilor de top 5 la Grand Slamuri, cel mai bun procentaj din toate timpurile (reperul anterior era al lui Sampras, cu 70,8% de astfel de partide câștigate).
- Alcaraz are un raport de victorii/înfrângeri de 34-3 în toată cariera, pe iarbă. Acest lucru se traduce în 91,9% dispute câștigate, cel mai bun procentaj din istorie (peste Federer).
- Carlitos are 24 de victorii la rând în circuit și 20 de succese consecutive la Wimbledon, unde caută al 3-lea titlu la rând. "Hat-trickul" la All England Club a mai fost realizat doar de Borg, Sampras, Fedeer și Djokovic (cu mențiunea că sârbul a câștigat în ediții succesive, nu în ani la rând, în 2020 turneul neținându-se din cauza COVID 19).
Jannik Sinner - Carlos Alcaraz - ponturi pariuri finala Wimbledon
Alcaraz conduce cu 8-4 la general, în ultima perioadă lui Sinner fiindu-i tot mai greu să îi contracareze jocul. Jannik trebuie să treacă și peste dezamăgirea finalei de la Roland Garros, dar trebuie spus că, în singura întâlnire a lor pe iarbă, cel care a ridicat mâinile în semn de victorie a fost Sinner: acesta se impunea cu 6-1, 6-4, 6-7(8), 6-3, în optimile Wimbledon 2022. De altfel, acela e ultimul eșec al lui Alcaraz la All England Club.
Sinner va încerca să domine raliurile cu lovituri plate și agresive, punând presiune pe Alcaraz din spatele terenului. Serviciul său precis va fi folosit pentru a câștiga puncte rapid, reducând durata raliurilor, unde Alcaraz excelează. Italianul va căuta să mențină un ritm constant, evitând să fie atras în jocul variat al lui Carlitos, care include drop shots și loburi. Defensiva sa solidă, arătată împotriva lui Shelton și Djokovic, va fi esențială pentru a contracara atacurile lui Alcaraz.
În ceea ce îl privește pe spaniol, acesta va folosi variația pentru a-l scoate din ritm pe Jannik: alternarea loviturilor puternice cu drop shots, loburi și schimbări de ritm, pentru a-l destabiliza pe Sinner, va fi o cheie importantă a partidei. Carlitos va insista pe retur, încercând să neutralizeze serviciul lui Sinner, așa cum a făcut în finala de la Roland Garros. Ibericul va miza pe viteza sa și pe capacitatea de a improviza, dar și pe veniri la fileu, pentru a scurta punctele (la acest capitol a impresionat la această ediție, câștigând peste 70% din punctele în care a urcat "la plasă").
Va rezulta un meci între două stiluri diferite, în care e aproape imposibil de spus cine va câștiga. Alcaraz pleacă având un ușor avantaj, în teorie, dar nimeni nu poate spune cu certitudine că există un mare favorit. Ce e sigur e că niciunul dintre cei doi jucători nu va ceda, astfel că se creează toate premisele pentru un nou meci lung. Probabil nu va fi dramatismul din ultimul act de la Roland Garros, dar e aproape imposibil să ne imaginăm că finala de duminică se poate încheia în minimum de seturi.
Pe site-ul nostru vei găsi zilnic ponturi de la cele mai importante meciuri, dar și informații proaspete, în centrul de pariere, care să te ajute să faci cele mai bune alegere la pariuri.
Legalbet.ro vă oferă zilnic ponturi si bilete care au cote interesante, atent studiate, de la cele mai bune case de pariuri licențiate în România. Înainte de a folosi sugestiile noastre, nu uitați să treceți prin filtrul gândirii voastre partidele și, mai important, nu mizați niciodată pe banii pe care nu vi-i permiteți să îi pierdeți.

