Cum si de ce sa pariem pe snooker

Snooker-ul este un joc inrudit cu biliardul, ce capata o tot mai mare popularitate in ultima vreme. Datorita regulilor accesibile și a tacticii interesante, acesta a atras mii de jucători profesioniști in intreaga lume, pe langa sutele de mii de amatori care il practica ca hobby. La sectiunea Scoala pariurilor, va propunem un articol despre snooker si modul in care puteti paria in mod responsabil pe acest sport.

Istoria snooker-ului pe scurt

Legenda spune ca snookerul a fost inventat la sfârșitul secolului XIX de ofiterii armatei britanice ce colonizase  India. 

Snooker-ul se joaca cu 15 bile roșii și șase colorate. Regulile snookerului au fost stabilite printr-un regulament oficial în anul 1919, iar primul campionat mondiale au avut loc in anul 1920.

Snookerul a cunoscut o dezvoltare rapida abia dupa anul 1970. Transmisiunile TV ale meciurilor de snooker din Marea Britanie au marit popularitatea jocului, iar  în anii 1980, cand jocul a ajuns Asia, raspandirea sa in toata lumea a devenit o certitudine .

Jocul începe cu aranjamentul de pe masa de 15 bile rosii în formă de piramidă și 6 bile colorate în pozitii pre-determinate. Cu ajutorul tacului, se loveste o bila alba care este folosita pentru a introduce bilele colorate in buzunare.

Cele mai puțin valoroase sunt bilele roșii care valorează doar cate un punct fiecare, iar cea mai valoroasa este bila neagră, cu sapte puncte. 

Meciul de snooker este alcatuit dintr-un anumit număr de jocuri (frames). 

In functie de notorietatea turneului, castigatorul poate fi cel care castiga primul patru jocuri („cel mai bun din șapte jocuri”), sau chiar cine ajunge primul la 18 jocuri castigate („cel mai bun din 35”), in finala campionatului mondial. Intr-un joc, numarul maxim de puncte ce poate fi obtinut este 147 si se numeste “break maxim”.

Turnee de snooker importante

Calendarul turneelor pe puncte este in continua expansiune in ultima vreme, in perfect acord cu popularitatea in crestere a snooker-ului.

Astfel, in luna ianuarie, primii 16 jucatori din clasamentul mondial  joaca Masters-ul britanic. In luna decembrie, are loc Campionatul britanic, al doilea turneu ca importanta din circuitul mondial.

Insa in luna mai a fiecarui an are loc evenimentul cel mai important al sezonului - Campionatul Mondial de Snooker.  Acesta durează 17 zile la faimosul Crucible Theatre din Sheffield, Marea Britanie. Finala durează trei zile și 35 de frame-uri pentru a stabili campionul mondial.

In ultima vreme, turneele din afara Marii Britanii au capatat un avant deosebit.

Mastersul chinezesc de la Shanghai sau China Open de la Beijing, sunt turnee sunt turnee in care se acorda multe puncte in clasament, dar si premii substantiale in bani. Alte trei turnee de tip Masters au loc în Germania, Țara Galilor și Australia.

Tipuri de pariuri pe snooker

Casele de pariuri online ofera numeroase variante pentru pariurile pe snooker, care au capatat o tot mai mare amploare. Iata care sunt cele mai populare dintre acestea:

 • Castigatorul meciului – este pariul clasic, 1 sau 2, in care pariem pe jucatorul care va castiga primul numarul de jocuri predefinit la turneul respective;

 • Numarul total de jocuri intr-un meci. Am spus ca numărul de jocuri dintr-un meci depinde de nivelul competiției. De exemplu, in formatul „cel mai bun din 13 jocuri” se pot juca un numar maxim de 13 jocuri si un minim de 7 jocuri;

 • “Sub sau peste” un anumit numar de jocuri.  Daca meciul se anunta echilibrat si este de tipul “cel mai bun din 13 jocuri” casele de pariuri seteaza linii de totaluri de” sub sau peste” 11,5 sau 12,5 jocuri in meci; 

 • Câștigatorul primului joc. Aici este un pariu ce tine prea mult de sansa. Spun asta pentru ca exista jucatori de top, precum Ronnie O”Sullivan, care incep mai greu meciurile, dar revin fulminant pe parcursul acestora;

 • Handicap asiatic. Daca un favorit intalneste un jucator mai slab cotat, cota pentru “castigator meci” este foarte mica. Pentru o cota mai atractiva, se poate juca, de exemplu, un handicap asiatic de -1,5 pe favorit, ceea ce inseamna ca acesta ar trebui sa castige meciul cu o diferenta de cel putin doua jocuri;

 • Break-ul maxim. Am spus ca acesta este de 147 de puncte, iar la competitii la care participa cei mai valorosi jucatori, se poate incerca un astfel de pariu, probabilitatea de a “iesi” este destul de mare.

Casa de pariuri Betano are oferta cea mai variata si atragatoare pentru meciurile de snooker.

Strategii in pariurile pe snooker

Aici voi incerca sa creionez cateva repere pentru pasionatii de snooker care vor sa si parieze cu succes pe acest sport:

 • In primul rand, am spus deja, trebuie sa cunoasteti foarte bine regulile jocului, jucatorii importanti, forma lor, statisticile sis a urmariti foarte multe meciuri in direct sau inregistrate;

 • Multi jucatori sunt inconstanti in evolutii, de aceea va sfatuiesc sa nu pariati pe favoriti in primul tur al vreunui turneu major;

 • Evitati pariurile pre-turneu, e greu de anticipat un castigator final la un turneu de snooker;

 • In cazul jucatorilor tineri, aflati in forma la un turneu, nu va grabiti sa pariati in continuare pe ei; inconstanta e o caracteristica des intalnita la jucatorii de snooker, nu doar la cei tineri;

 • Atenție la formatul turneului. La turneele unde meciurile au noua jocuri sau mai putin, vom alege sa pariem pe jucatorii cu abilitate tehnica mai mare, pentru meciurile cu multe jocuri, ar trebui sa mizam pe jucatori de andutranta, cu rezistenta fizica si psihica mari.

 • Jucatorii de origine asiatica, din China si Hong Kog mai ales sunt intr-o continua expansiune valorica, iar la turneele ce se desfasoara pe pamant natal, se mobilizeaza exemplar;

 • Starea mentala a jucatorilor este un factor primordial la snooker si de aceea este recomandat sa aflati ultimele stiri despre acestia, sa urmariti blogurile și rețelele de socializare sau fan-cluburile  acestora;

 • Jucatorii nonconformist, precum Ronnie O’Sullivan, pot avea evolutii foarte oscilante de la unturneu la alul. De altfel, se cunoaste faptul ca Ronnie nu agreeaza turneele din China, astfel incat pariorii pot specula acest lucru.

 • La turneele majore, asa cum este Campionatul Mondial, gasiti ponturi de la tipsterii nostri de la Legalbet, care va pot ajuta in a va cristaliza opinia despre un meci sau altul. 

Pariurile pe snooker pot reprezenta o varianta profitabila de a juca la pariuri sportive, daca imbinam in mod fericit cunostintele despre acest sport cu managementul banilor si o strategie potrivita profilului de risc al fiecaruia.

Copy the token