Olanda - Polonia: cote la pariuri şi statistici

Gazdele - fără antrenor, oaspeții - fără lider 

Olanda și Polonia se întâlnesc vineri, de la ora 21:45, pe stadionul Johan Cruijff Arena din Amsterdam, în primul meci al Ligii valorice A, Grupa 1, din cadrul Ligii Națiunilor. 

Olanda

“Portocala mecanică” a rămas fără selecționer cu două săptămâni înaintea debutului în Liga Națiunilor! Ronald Koeman, antrenorul care a repus Olanda pe harta naționalelor de lux ale Europei după două calificări consecutive ratate, nu a putut refuza oferta Barcelonei și a plecat în Catalunia, acolo unde ca jucător a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1992.

Federația olandeză nu a avut timp să numească un alt selecționer și nici nu a vrut să se grăbească, așa cum a făcut după medalia de bronz de la Mondialul din 2014, când Luis Van Gaal a plecat la pensie. Pe rând, Hiddink, Blind, Advocaat și Grim nu au știut să gestioneze retragerile lui Robben, Sneijder, Van der Vaart sau Van Persie, astfel că Olanda a cunoscut umilința de a rata EURO 2016 și Mondialul din 2018. Alesul a fost secundul lui Koeman, Dwight Lodeweges, un nume care nu spune nimic, având apariții episodice la PSV și Heerenveen, în Canada la Edmonton și Japonia la Jef United.

La prima ediție a Ligii Națiunilor, Olanda a câștigat grupa sa din Liga 1 valorică, o grupă deloc ușoară, cu Germania și Franța. În semifinale a trecut de Anglia cu 3-1, după prelungiri, dar în finala de la Porto s-a înclinat în fața Portugaliei lui Cristiano Ronaldo, cu 0-1.

Selecționerul interimar a chemat la lot pentru meciurile cu Polonia și Italia (ambele acasă) un lot de 23 de jucători, din care se observă câteva absențe importante: fundașul lui Juve, Matthijs De Ligt, care s-a operat la umăr imediat după eliminarea din Liga Campionilor, căpitanul Naționalei, Daley Blind, care a primit interzis de la medici până la sfârșitul lunii septembrie să se antreneze, având probleme cu un vertij, dar și jucători ieșiți total din formă, precum Justin Kluivert, Steven Berghuis sau Donyell Malen.

În schimb, apar în premieră trei noi fotbaliști: uriașul fundaș central al lui Ajax, Peer Schuurs, fundașul stânga al revelației sezonului trecut din Eredivisie, AZ Alkmaar, Owen Wijndal, și mijlocașul de 18 ani al lui PSV Mohamed Ihattaren. 

Lotul de 23 de jucători

  • Portari: Jasper Cillessen (Valencia), Tim Krul (Norwich), Marco Bizot (Alkmaar)
  • Fundași: Stefan De Vrij (Inter), Virgil Van Dijk (Liverpool), Joel Veltman (Brighton), Nathan Ake (Manch. City), Kenny Tete (Lyon), Denzel Dumfries (PSV), Hans Hateboer (Atalanta), Perr Schuurs (Ajax), Owen Wijndal (Alkmaar)
  • Mijlocași: Georginio Wijnaldum (Liverpool), Kevin Strootman (Marseille), Marten de Roon (Atalanta), Frenkie de Jong (FC Barcelona), Leroy Fer (Feyenoord), Donny Van de Beek (Manch. Utd.), Mohamed Ihattaren (PSV)
  • Atacanți: Ryan Babel (Galatasaray), Memphis Depay (Lyon), Quincy Promes (Ajax), Luuk de Jong (Sevilla), Steven Bergwijn (Tottenham).

Selecționerul Dwight Lodeweges nu poate schimba legendarul 4-3-3 în care joacă Olanda de când se știe.

Echipa probabilă (4-3-3): Cillessen - Dumfries, Van Dijk, De Vrij, Ake - Wijnaldum, F. de Jong, Van de Beek - Depay, L. de Jong, Promes.

Ultimele 6 rezultate:

  • Olanda - Estonia 5-0: Wijnaldum (3), Ake, Boadu / PRELIMINARII EURO
  • Irlanda de Nord - Olanda 0-0 / PRELIMINARII EURO
  • Belarus - Olanda 1-2: Wijnaldum (2) / PRELIMINARII EURO
  • Olanda - Irlanda de Nord 3-1: Depay (2), L. de Jong / PRELIMINARII EURO
  • Estonia - Olanda 0-4: Babel (2), Depay, Wijnaldum / PRELIMINARII EURO
  • Germania - Olanda 2-4: F. de Jong, Tah (autogol), Malen, Wijnaldum / PRELIMINARII EURO

Polonia

“Vulturii” încep campania europeană a Ligii Națiunilor fără cel mai bun fotbalist al lor din istorie, Robert Lewandowski, cel care a primit o vacanță binemeritată după ce în sfârșit a reușit să își adjudece prima lui Ligă a Campionilor, în tricoul lui Bayern Munchen. Lewa are 112 selecții și 61 de goluri, care reprezintă recorduri ale echipei naționale a Poloniei, medaliată cu bronz la Mondialele din 1974 și 1982. 

Polonia a terminat ultima în grupa ei, în prima ediție a Ligii Națiunilor, unde a participat tot în prima ligă valorică alături de Italia și Portugalia. Însă, după acest mic insucces a venit calificarea la EURO după o campanie cu opt victorii, un egal și o înfrângere. Polonia a terminat prima în grupă, în fața Austriei, Macedoniei de Nord, Sloveniei, Israelului și Letoniei.

Din 2018, selecționer al Poloniei este Jerzy Josef Brzeczek (49 de ani), fost internațional polonez cu 42 de selecții. Ca antrenor, pe Brzeczek nu îl recomanda mai nimic, pregătind echipe mici din Ekstraklasa, precum Lechia Gdansk, GKS Katowice și Wisla Plock. Mai degrabă el era cunoscut ca unchiul unuia dintre cei mai influenți fotbaliști, Kuba Blaszczykowski, retras din Națională în anul 2016 după turneul final EURO din Franța. 

Echipa națională a Poloniei are în continuare o generație experimentată, dar specialiștii atrag atenția că este cam îmbătrânită și Mondialul din 2022 ar cam trebui să fie cântecul de lebădă pentru mulți. În afară de Zielinski, Milik și Piatek, cam toți titularii au 30 de ani sau peste! De altfel, se vede că unii au îmbătrânit prin faptul că au început să se retragă în campionate exotice, ca cele din spațiul ex-sovietic sau din Major Soccer League.

Lotul de 27 de jucători

  • Portari: Wojciech Szczesny (Juventus), Lukasz Fabianski (West Ham), Lukasz Skorupski (Bologna), Bartlomiej Dragowski (Fiorentina)
  • Fundași: Kamil Glik (Benevento), Maciej Rybus (Lokomotiv M), Artur Jedrzejczyk (Legia), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Jan Bednarek (Southampton), Tomasz Kedziora (Dinamo Kiev), Pawel Bochniewicz (Gornik Z.), Michal Karbownik (Legia), Sebastian Walukiewicz (Cagliari)
  • Mijlocași: Kamil Grosicki (WBA), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv M.), Piotr Zielinski (Napoli), Mateusz Klich (Leeds), Karol Linetty (Torino), Jacek Goralski (Kairat), Przemyslaw Frankowski (Chicago), Sebastian Szymanski (Dynamo M.), Damian Kadzior (Eibar), Kamil Jozwiak (Lech), Jakub Moder (Lech)
  • Atacanți: Arkadiusz Milik (Napoli), Krzysztof Piatek (Hertha), Adam Buksa (New England Revolution).

Echipa probabilă (4-4-2): Szczesny - Kedziora, Bednarek, Glik, Rybus - Grosicki, Goralski, Krychowiak, Zielinski - Milik, Piatek.

Ultimele 6 rezultate:

  • Polonia - Slovenia 3-2: Szymanski, Lewandowski, Goralski / PRELIMINARII EURO
  • Israel - Polonia 1-2: Krychowiak, Piatek / PRELIMINARII EURO
  • Polonia - Macedonia N. 2-0: Frankowski, Milik / PRELIMINARII EURO
  • Letonia - Polonia 0-3: Lewandowski (3) / PRELIMINARII EURO
  • Polonia - Austria 0-0 / PRELIMINARII EURO
  • Slovenia - Polonia 2-0 / PRELIMINARII EURO

Statistici

- Olanda și Polonia au disputat 15 meciuri, 6 fiind câștigate de Olanda, 3 de Polonia, iar 6 partide s-au terminat la egalitate. Golaverajul este favorabil “portocalelor mecanice”, 21-16;  

- Olandezii sunt neînvinși în ultimele șapte întâlniri directe (4 victorii, 3 egaluri), de la un 0-2 în 1979, meci jucat la Chorzow în preliminariile Euro 1980;

- Polonia nu a câștigat niciodată pe pământ olandez, având două remize și cinci înfrângeri;

- Ultimul meci dintre cele două s-a jucat pe 1 iunie 2016 la Gdansk și a fost câștigat de Olanda antrenată atunci de Danny Blind. Pentru gazde a punctat Jedrzeczyk, iar Lewandowski a luat un cartonaș galben, în timp ce oaspeții au punctat prin Janssen și Wijnaldum. 

Curiozități

- Antrenorul secund al interimarului Lodeweges este Maarten Stekelenburg. Nimic deosebit aici, dar Stekelenburg nu a agățat încă mănușile în cui, el tocmai ce s-a întors la Ajax Amsterdam pentru a-i face concurență camerunezului Andre Onana; 

- Olanda are în lotul ei doi semifinaliști ai Ligii Campionilor, Tete și Depay (ambii Lyon) și un câștigător de Europa League (Luuk de Jong);

- Arkadiusz Milik și-a făcut un nume în fotbalul european la Ajax Amsterdam (32 de goluri în 52 de apariții). Lăncierii l-au adus sub formă de împrumut de la Leverkusen, după care l-au cumpărat definitiv cu 6,5 milioane de euro și l-au revândut la Napoli pe 32 de milioane;

- Joel Veltman s-a transferat în această vară de la Ajax la Brighton, după 20 de ani petrecuți la toate grupele clubului din Amsterdam. Un alt transfer îl paște și pe fostului lui coleg Donny Van de Beek, acontat deja de Manchester United pentru suma de 42 de milioane de euro! 

- Robert Lewandowski (32 de ani) va fi mai mult ca sigur FIFA World Player Of The Year, după ce francezii de la France Football au anunțat că în acest an nu vor mai acorda Balonul de Aur. Este o mică reparație morală pentru atacantul polonez al lui Bayern, care în acest sezon are 34 de goluri din 31 de apariții în Bundesliga.

Pronostic

În ciuda a două campanii ratate, Olanda nu a pierdut cu oricine pe teren propriu, în ultimii patru ani doar Germania (3-2), Anglia (1-0), Italia (2-1) și Franța (1-0) câștigând la Amsterdam. În rest, batavii au avut 15 victorii și un meci egal! Media de goluri acasă este una ridicată, iar împotriva Poloniei lipsite de aportul ofensiv al lui Robert Lewandowski, nu are cum să fie altfel. Betano oferă o cotă de 1,62 pentru cel puțin două goluri marcate de Memphis Depay și colegii lui.