De la extaz, la agonie

In urma cu cateva luni, micuta echipa din Leicester uimea o lume intreaga. Toti iubitorii sportului, toate agentiile de pariuri asistau la ceva la care cu siguranta nu se asteptau. Campioana campionatului ce este considerat la scala larga a fi cel mai competitiv din lume era incoronata... Leicester City.

Da, aceeasi echipa care in urma cu 2 sezoane scapa cu greu de retrogradare (si asta dupa venirea unui nou antrenor pe final de sezon).

La inceputul precedentului sezon, patronii celor de la Leicester l-au numit antrenor pe italianul Claudio Ranieri. Un antrenor ce avea in CV echipe importante, dar nu si rezultate notabile. Dupa ce englezul Nigel Pearson salvase echipa de la retrogradare si o facuse sa joace intr-un mod spectaculos, venirea lui Ranieri a ridicat suspiciuni.

Insa multe luni mai tarziu, italianul si a sa echipa a uimit o lume intreaga: a depasit Arsenal, Tottenham, Manchester City si celelalte echipe de top si a castigat campionatul. Atacantul Vardy ajunsese unul dintre golgheterii campionatului si algerianul Riyad Mahrez avea sa fie votat cel mai bun fotbalist din Premier League in acel sezon.
 

Leicester avea sa joace in Champions League si lucrurile pareau roz pentru echipa de care toti se indragostisera.

Insa vara a debutat pentru campioni cum nu se putea mai prost: Motorul de la mijlocul terenului si unul dintre cei mai buni fotbalisti ai echipei, N'Golo Kante, a decis ca o mutare la Chelsea ar fi un pas in fata si a parasit echipa la care s-a consacrat. In ciuda faptului ca Leicester si-a pastrat celelalte doua mari vedete, Vardy refuzand o mutare la Arsenal si Mahrez refuzand numeroasele oferte pe numele sau si in ciuda unor achizitii importante (algerianul Slimani, Musa, Mendy), Leicester nu a putut sa isi pastreze forma incredibila in startul noului sezon.

Astfel, echipa indragita de toata lumea zace in acest moment pe locul 17 in campionat, avand un singur punct deasupra locurilor retrogradabile dupa 25 de etape. Magia lui Ranieri s-a stins, forma golgheterului Vardy s-a diminuat considerabil, algerianul Mahrez a devenit din ce in ce mai previzibil si mai usor de citit de catre adversari si defensiva formata din Huth si Morgan se clatina serios la fiecare meci.

Si daca nu era de ajuns, echipa a fost eliminata si din FA Cup de echipa de liga secunda Millwall.
 

Multi considera plecarea lui Kante ca fiind un factor important in scaderea de forma considerabila a echipei si tind sa le dau dreptate. Odata cu plecarea acestuia, echipa a fost slabita considerabil. Neobositul Kante asigura protectie si stabilitate apararii si acoperea tot terenul. Leicester duce lipsa unui astfel de jucator acum. A incercat Ranieri sa il inlocuiasca pe acesta aducandu-i in vara pe Mendy, de la Nice si apoi in iarna pe Ndidi de la Genk, insa acestia nu au reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor pana acum.
 

sursa foto: http://www.goal.com

Desi in campionat Leicester a mers dezastruos, parcursul acestora in Champions League a fost uimitor. Acestia au reusit sa isi castige grupa din care au mai facut parte Porto, Brugge si Copenhaga si au facut numai meciuri bune, exceptand infrangerea usturatoare din Portugalia (0-5 cu Porto). Echipa se afla acum in optimile competitiei si are sanse de progres, dupa ce a obtinut un rezultat decent pe terenul Sevilliei (1-2). O victorie la limita (1-0) i-ar ajuta sa treaca mai departe. Sezonul trecut, astfel de victorii erau specialitatea lor.

Colac peste pupaza, noaptea trecuta italianul Ranieri a fost demis de catre conducerea clubului, asta dupa ce a reusit cea mai mare performanta din istoria lui Leicester, aducand titlul pe King Power Stadium. Presa din strainatate sugereaza ca motivul pentru demiterea sa ar fi faptul ca jucatorii nu il mai vor si nu mai au incredere in capacitatile antrenorului de 65 de ani.

Un parcurs cat mai bun in Champions League si ramanerea in Premier League par a fi obiectivele echipei in acest sezon. Ramane de vazut cine va fi adus la carma echipei pentru ca aceasta sa-si poata atinga obiectivele.

Va retrograda oare Leicester? Voi ce credeti?