Vom avea 40% impozit pe jocurile de noroc in Romania?

În ultimii ani au fost multe evenimente neplăcute, de la pandemia COVID-19 la războiul dintre Ucraina şi Rusia, care au făcut ca nivelul de trai să fie de la zi la zi mai greu. S-au scumpit foarte mult curentul, gazul metan, lemnele, benzina, motorina, etc iar puterea de cumpărare a românului nu mai este la fel ca în urmă cu 2-3 ani, fiind sufocată de inflație.

În aceste condiţii guvernul nu ştie ce să mai facă pentru a strânge cât mai mulți bani la bugetul de stat şi vor să mărească accizele la alcool și tutun, să crească TVA la băuturile alcoolice, țigări, băuturile ce conțin zahăr, creșterea impozitării dividendelor şi să impoziteze cu 40% pariurile sportive.

Casele de pariuri sponsorizează fotbalul românesc 

Majoritatea caselor de pariuri licenţiate sprijină sportul românesc, care şi aşa este vai de el, iar decizia de a impozita cu 40% retragerile de bani din jocurile de noroc, ar afecta puternic pe toată lumea. Majoritatea echipelor din Liga 1 sunt sponsorizate de Betano, Sportingbet, Unibet, Betfair, Netbet, Get's Bet, Efbet, etc. eFortuna este sponsorul echipei naţionale iar Superbet al Ligii 1. Jocurile de noroc dau bani și la Ministerul Culturii și la cinematografie, plus alte domenii.

În prezent, câștigurile la jocurile de noroc sunt impozitate de stat cu 1% până la o valoare de 66.750 de lei, cu 16% până la 445.000 de lei și cu 26% peste această sumă.   În cazul în care guvernul  va decide să impoziteze cu 40% pariurile sportive, vor fi afectaţi peste 40.000 de salariați din domeniul jocurilor de noroc, sportul şi pariorii. Noile impozitări ar putea produce un șoc puternic, foarte puternic.

Orice manual simplu de economie spune că în vreme de criză economică taxele şi impozitele nu ar trebui să crească. Şi nu vorbim aici doar despre impozitele pe jocuri de noroc. Asta dacă îți pasă câtuși de puţin de omul de rând.

Exemplu de calcul pentru ipoteza în care impozitul pe retragere ar fi de 40%

  • Să zicem că depui 100 de lei (rotunjit, nu mai țin cont de comisionul la depunere aici). Să presupunem că pariezi cei 100 de lei pe o cota de 1.60 și biletul îți iese. Ai astfel un câștig total de 160 de lei, iar profitul este de 60 de lei.
  • Dacă ai vrea să retragi suma de 160 de lei, comisionul de 40% pe retragere ar însemna o suma de 64 de lei, mai mare decât profitul realizat. Practic, ai depus 100 de lei și după ce "ți-a ieșit" un bilet de cota 1.60 ești pus în situația de a retrage 160-64 = 96 de lei. Adică mai puțin decât ai depus.
  • Cam așa ar sta lucrurile în condițiile unui impozit de 40% pe retrageri. Cine ar mai juca în astfel de condiții?

Statul va putea pierde la buget un miliard de euro

Jocurile de noroc aduc la bugetul de stat peste un miliard de euro, fiind o adevărată industrie. Cum e posibil să vrei să impozitezi retragerile pariorilor care sunt zilnice, indiferent de câți bani au băgat? Guvernul vrea să să crească sumele colectate la buget din impozitarea veniturilor jucătorilor, care nu vor mai paria ca în prezent, pentru că nu vor dori să fie prostiţi de.

Specialistii din domeniul jocurilor de noroc online atrag atenţia că impunerea unei taxe de 40% pe retrageri, va avea ca efect direct reducerea numărului de jucători de pe site-urile licenţiate în România şi migrarea lor către o zona a site-urilor ilegale.

Iar suma colectată la buget din jocurile de norioc va scădea drastic în loc să crească. În plus, mulţi operatori de jocuri de noroc îşi vor scădea enorm încasarile, iar dacă nu vor da faliment nu îşi vor mai permite să sponsorizeze, ca până acum, evenimentele sportive sau culturale.

În concluzie, e o propunere aberantă de a impozita cu 40% pariurile sportive & cazino şi cu siguranţă această intenţie va fi ca un bumerang pentru statul român, dacă va fi pusă în aplicare.