Simona Halep are obiective marete pentru anul 2020
Simona Halep este, fara doar si poate, cea mai valoroasa sportiva a Romaniei a ultimilor ani, iar rezultatele ei au creat o mare emulatie in randul copiilor, dar si in randul adultilor, care isi indreapta tot mai hotarat pasii catre terenurile de tenis.
Se stie ca tenisul este un sport costisitor si multa vreme el a fost privit drept un apanaj al claselor sociale de varf - mai direct spus- un sport al celor bogati.
Drumul catre performanta este foarte anevoios, dar nu toata lumea trebuie sa faca performanta, este binecunoscuta importanta sportului pentru mentinerea sanatatii.
Cred ca Simona Halep a initiat un drum inspirational catre practicarea “sportului alb” asemanator cu cel deschis de Ilie Nastase in anii ‘70 .
Ce a realizat Simona Halep pana acum
Simona Halep si-a construit drumul cu greu, cu rabdare si ambitie de furnica, drumul catre elita tenisului mondial. Prima victorie finala obtinuta de Simona Halep intr-un turneu WTA a fost inregistrata in anul 2013, la Nurnberg.
Ca un arc peste timp, recenta victorie in turneul de la Dubai a fost cea de-a 20-a a carierei. Este o cariera prodigioasa deja, in care piscurile se numesc trofeele de Grand Slam Roland Garros editia 2018 si Wimbledon 2019.
Simona Halep a egalat-o, astfel, pe Vika Azarenka, la numar de trofee castigate si se afla pe un foarte onorant loc sase intr-un clasament al trofeelor castigate, intre jucatoarele aflate inca in activitate. Pe primele locuri in acest top select se afla Serena Williams, Venus Williams, Kim Clijsters, Maria Sharapova şi Petra Kvitova.
In anul 2020, Simona Halep a devenit jucatoarea cu cele mai multe săptămâni consecutive petrecute în Top 10 WTA, dintre cele născute dupa anul 1980.
Mai exact, la inceputul lunii februarie 2020, Simona a implinit 315 săptămâni consecutive în top 10 WTA. Ea a reusit astfel sa depaseasca recordul Martinei Hingis , de 314 saptamani la rand intre primele zece jucatoare de tenis din lume. Iar numaratoarea continua…
Simona a intrat în Top 10 dupa Australian Open 2014 si de atunci nu a mai parasit acest top.
În acest timp, ea a câștigat două turnee de Grand Slam, Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019. Asadar, cuvintele care caracterizeaza cel mai bine jocul sau in aceasta perioada ce a depasit, iata, sase ani, sunt “constanță” “continuitate”, “perseverenta”.
Spunea Simona de curand ca nu i-a placut sa traiasca din euforia unui turneu castigat, a incercat, mereu si mereu, sa adauge in panoplie cate un nou trofeu.
In mod firesc, avand acest parcurs glorios, Simona Halep a fost lider in clasamentul WTA timp de 64 de saptamani, reusind sa incheie anii 2017 si 2018 pe prima pozitie in topul mondial al jucatoarelor de tenis .
In spatele datelor statistice impresionante stau munca si ambitia, in cantitati industriale.
As adauga la capitolul “realizari” si castigurile financiare, si ele foarte importante, desigur. Sunt insa foarte multi care scriu despre asta, chiar exclusiv despre acest aspect. Atat timp cat nu stiu care sunt impozitele platite (pentru ca sunt taxe serioase de platit), si care este valoarea neta a castigurilor din tenis obtinute de Simona, prefer sa nu fac speculatii si sa ma refer la aspectul strict sportiv al carierei Simonei Halep.
Care sunt obiectivele Simonei Halep in anul 2020
Cred ca in acest sezon abordarea turneelor de catre Simona e un pic diferita. Selectia acestora este mai riguroasa, perioadele de refacere intre turnee sunt mai mari. Se evita astfel suprasolicitarea fizica si nu doar asta.
Simona spunea de curand ca “a îmbătrânit” si dincolo de rasfatul din aceste cuvinte, o bruma de adevar exista aici.
In acest loc, cred ca se impune o paralela, deloc exagerata, cu Rafa Nadal. Jocul Simonei este foarte asemanator cu cel al lui Rafa, se bazeaza pe anduranta, pe deplasare in teren, pe lovituri date inapoi iar si iar, cu obstinatie, se bazeaza pe picioare puternice.
Un astfel de stil de joc te uzeaza insa din punct de vedere fizic, si nu doar fizic. Am citit acum cativa ani ca medicii spuneau ca Rafa va trebui sa se retraga in jurul varstei de 30 de ani, pentru ca jocul sau foarte fizic il va suprasolicita, iar corpul nu va mai rezista.
Daca Rafa Nadal a inteles mesajul si a inceput sa isi selectioneze cu mai multa atentie turneele la care participa, se pare ca si Simona Halep va proceda asemanator.
Pentru ca e foarte important sa fie sanatoasa pentru a mai juca inca multi ani si pentru a mai castiga alte si alte turnee.
E sigur, asadar, ca Simona va pune accent pe participarea la turneele de top, cele de Grand Slam si la cele de categoria Premier.
Acolo sunt cele mai multe puncte puse in joc, destule de aparat in acest sezon (mai ales la Wimbledon) si, fireste, sunt si cele mai valoroase premii harazite castigatorilor.
Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt un obiectiv foarte important pentru Simona.
Eu as zice ca este, poate, cel mai important deziderat, pentru ca, o medalie la Olimpiada ar incununa apoteotic o cariera in care au fost bifate deja doua turnee de Grand Slam.
S-a vazut, totusi, ca daca pauza dintre turnee este de mai mult de doua saptamani, apare o inevitabila relaxare si reintrarea in regim de jocuri oficiale se face destul de anevoios. Asa s-a intamplat la Dubai, dar triumful final a facut uitate sincopele de pe parcurs.
Daca vorbim despre latura psihica a jocului Simonei, pe acest palier linistea interioara i-a fost insuflata, in mare masura, de catre antrenorul australian Darren Cahil. E foarte adevarat însă, ca si celalalt antrenor, romanul Artemon Apostu-Efremov “Arti”, a stiut sa gestioneze foarte bine puseele de neincredere ale Simonei. Ceea ce este un lucru binevenit, pentru ca Darren mai lipseste din cand din cand de langa Simona.
Eu pariez ca Simona Halep are ganduri mari si in acest sezon. A vazut la Australian Open ca se poate apropia de un nou turneu de Grand Slam si sigur se gandeste la castigarea unui nou titlu la Roland Garros si la apararea punctelor de la Wimbledon.
Intr-o lume atat de volatila ca cea a tenisului feminin, in care ierarhiile se schimba de la o luna la alta, Simona Halep este un adevarat pilon de stabilitate in circuitul WTA.
Ea are resursele fizice si mentale necesare, are experienta din belsug, are si disponibilitatea necesara de a-si imbunatati continuu jocul in sine, dar si putere mentala, atat de importanta in tenisul zilelor noastre.
Pentru mine e clar ca Simona Halep mai poate oferi fanilor romani si de pretutindeni satisfactia obtinerii de noi victorii si de noi trofee.
Simona Halep si terapia prin tenis
Privind dincolo de datele pur statistice si de trofee, cred ca cel mai important aspect pe care trebuie sa il scoatem in relief este legat de emulatia pe care a creat-o succesul Simonei Halep in randul copiilor.
Foarte multe fete si baieti au lasat de-o parte calculatoarele si telefoanele si au venit la tenis, visand sa devina campioni sau pur si simplu bucurandu-se de miscarea in aer liber si de frumusetea acestui sport minunat care este tenisul.
Mai mult decat atat, pe langa copii au inceput sa joace si multi parinti si chiar bunici, iar aceasta este un lucru extraordinar pentru spiritual de competitie, dar mai ales pentru tonusul si sanatatea fiecaruia dintre noi.
Este evident ca “fenomenul Simona Halep” este unul extrem de benefic pentru toti iubitorii de sport din tara noastra, si apreciez din plin acest lucru. Vad mereu figuri noi pe terenurile de tenis, e foarte reconfortant acest lucru; iar acest fapt i se datoreaza, indubitabil, si Simonei.
Bucurati-va, asadar, de jocul Simonei Halep si de tenis, este cel mai frumos sport din lume!