EURO 2020: Surprize si dezamagiri in prima etapa din grupa C

Din cauza prognozei care anunta ploaie la ora partidei dintre Austria si Macedonia, ne temeam ca gazonul de pe National Arena va deveni impracticabil. Asta in special dupa ce vazusem cu o zi inainte cum arata terenul dupa ploaie. Din fericire, nu a plouat prea tare la ora meciului, iar gazonul s-a prezentat in conditii decente. In meciul dintre Austria si Macedonia nu s-a intamplat nicio surpriza. In schimb, la cel dintre Olanda si Ucraina era foarte aproape sa se produca una. Mai jos veti vedea despre ce este vorba, urmand a prezenta si cateva date statistice. De asemenea, o sectiune dedicata turneului final va analiza urmatoarele meciuri nu numai din aceasta grupa, ci din intregul turneu. 

Surprize si dezamagiri in prima etapa din grupa C - Austria vs Macedonia

A obtinut prima sa victorie la un Campionat European, invingand-o cu 3-1 pe Macedonia. Stefan Lainer deschidea scorul pentru austrieci in minutul 18, pasatorul de gol fiind Sabitzer. Macedonia egala 10 minute mai tarziu prin Goran Pandev, ajuns la 37 ani. Trecea mai bine de jumatate de ora din repriza secunda pana ca austriecii sa mai poata sa descoasa apararea adversa. Gregoritsch o aducea din nou pe Austria in avantaj in minutul 78, dupa pasa lui Alaba. Scorul final era stabilit de Arnautovic, in penultimul minut de joc, autorul assistului fiind Konrad Laimer. Austriecii preferau o asezare 3-5-2, in vreme ce macedonenii adoptau o asezare tip 5-3-2.

Autorul deschiderii de scor, Lainer, era singurul de la austrieci care primea cartonas galben. De cealalta parte, Alioski si Trajkovski luau avertisment. Nationala Austriei executa 4 cornere, macedonenii neavand niciunul. Sapte suturi pe poarta expedia formatia antrenata de Franco Foda, fata de doar doua ale macedonenilor. 

Gregoritsh a fost singurul jucator care expedia doua suturi pe poarta. Austriecii completau 518 pase, fata de cele 293 ale adversarei. David Alaba reusea 94 pase in aceasta partida. Cel mai slab la acest capitol, dintre cei care au jucat mai mult de o repriza, era Konrad Laimer. Austriacul reusea un procentaj de 64.3%, doar 18 din cele 28 pase fiind precise. De punctat ca Laimer era integralist. 

Surprize si dezamagiri in prima etapa din grupa C - Olanda vs Ucraina

Olandezii castigau toate cele 3 puncte la debut, nu insa fara emotii. Deschiderea de scor venea in minutul 52 de la Wijnaldum. Sase minute mai tarziu Weghorst majora diferenta, insa batavii mai aveau mult de munca. Din handicap reducea Yarmolenko in minutul 75, dupa pasa lui Yaremchuk. Patru minute mai tarziu era momentul ca Yaremchuk sa marcheze, pentru a aduce egalarea. Autorul assistului era Malinovsky. Pentru batavi aducea victoria cu 5 minute inainte de final Dumfries, pasa de gol oferind-o Nathan Ake. Olandezii intrau pe teren intr-o formula 3-4-1-2, in vreme ce ucrainienii adoptau formula 4-1-4-1.

Sapte suturi pe poarta expedia Olanda in aceasta partida, fata de 5 ale adversarei. Batavii obtineau 5 cornere, pe cand ucrainienii executau unul. Un singur cartonas galben se arata. Il primea ucraineanul Sydorchuk, in prelungirile partidei.

Wijnaldum, Dumfries si Weghorst expediau doua suturi pe poarta de la olandezi, in tabara ucrainienilor facand asta Yaremchuk si Yarmolenko. Batavii completau 627 pase, pe cand ucrainienii faceau asta de 372 ori. Dintre cei ce reuseau mai mult de 5 pase in meci, Nathan Ake era singurul ce avea procentaj de 100%. Toate cele 19 mingi pasate de Ake si-au gasit destinatarul. Wijnaldum era si el in forma la acest capitol, mijlocasul olandez completand 46 din cele 47 pase incercate. Maduro si Daley Blind aveau si ei procentaje exceptionale la pase. La polul opus se situa Dumfries, la destinatar ajungand 41 din cele 52 pase ale sale.