Despre pariurile pe cursele de cai si de caini

In Marea Britanie si nu numai, cursele de cai si chiar de caini (ogari) sunt urmarite cu sufletul la gura, pariindu-se sume destuul de mari, insa in randul romanilor nu a lovit acest “microb”.
 
Sigur, principala cauza este ca aceste curse nu se mediatizeaza deloc la noi. Nici la televizor, neexistand insa nici vreo competitie sau ceva de acest gen in Romania. Nici la casele online nu putem vedea decat curse de cai sau de caini virtuale. Asta cu exceptia acestei case de pariuri, unde poti vizualiza atat curse de cai, cat si curse de caini, singura conditie pentru a face asta fiind sa plasezi cel putin un pariu. Este, totusi, destul de greu de crezut ca ai vrea sa urmaresti o cursa de cai sau de caini fara sa pariezi nimic  pe aceasta.
 
O astfel de cursa dureaza, in general, maxim doua minute, aceasta reprezentand  o alternativa ideala pentru pariurile live. O cursa incepe, in general, la mai putin de 20 minute distanta, intr-o singura zi existand sute de evenimente. In timpul unei curse de cai sau de caini cu siguranta nu te vei plictisi, neexistand timpi morti.

Update decembrie 2019:  Intre timp, cursele de cai si caini apar in oferta mpjoritatii caselor de pariuri licentiate in Romania.

Ce semnifica tipurile de pariu si cum pot fi castigatoare?

Fiind vorba despre doua sporturi care nu se promoveaza deloc in Romania, cursele de cai si de caini nu au prea multi adepti printre pariori, asta si din cauza ca tipurile de pariu sunt greu de descifrat de catre un novice. Atat la cursele de cai, cat si la cele de ogari vei gasi aceleasi tipuri de pariuri. Este vorba despre pariul “normal”, acolo unde alegi cine va castiga, pariul Each Way, dar si cel de tip Forecast/Tricast.
 
In cazul in care vei bifa pariul Each Way, vei constata ca valoarea mizei pe care o vei trece in casuta corespunzatoare va fi dublata, iar cota acelei selectii va fi impartita la 4. Astfel, vei castiga indiferent ca  selectia aleasa de tine se va clasa pe primul sau pe al doilea loc. In unele curse vei castiga, daca vei bifa Each Way, in cazul in care selectia ta va fi pe podium, indiferent de pozitie, cota initiala impartindu-se aici la 5. In rarele cazuri in care vor fi mai mult de 15 participanti cota va fi impartita la 4 daca vei bifa casuta Each Way, iar selectia ta se va clasa pe unul din primele 4 locuri.
 
Atat la cursele de cai, cat si la cele de caini avem doua optiuni cand vine vorba de cota. Putem alege cota oferita in acel moment sau putem alege optiunea “SP” (Starting Price). Daca alegem aceasta ultima optiune, cota va fi cea stabilita de operatori in momentul startului cursei. In general insa, in cazul in care selectam optiunea “SP”, iar cota in momentul startului coboara sub cota normala (care era in momentul parierii), vom primi cota cea mai mare disponibila (din momentul parierii). De cealalta parte, in cazul in care cota din momentul startului cursei creste, vom primi cota crescuta.
 

Sursa foto: www.dogtime.com
 
In cazul in care selectezi doi sau trei participanti la cursa ai posibilitatea unui Forecast/Tricast. Optiunea va fi castigatoare daca ambii/toti cei trei participanti alesi de tine vor incheia pe primele doua/trei locuri, indiferent de ordinea in care o vor face. De asemenea, poti preconiza ordinea exacta a primilor doi/trei. Totodata, ti se ofera posibilitatea de a plasa pariuri tip sistem, in care ai mai multe selectii pe bilet din diferite curse. Desigur, poti plasa si un bilet normal (pe castigatorul a doua sau mai multe curse).

Unde gasesc informatii despre cursele de cai/caini?

Inainte de a plasa orice fel de pariu ar trebui sa ai informatii atat despre cursa pe care vrei sa pariezi, cat si despre ultimele rezultate ale participantilor. Nu se gasesc prea multe site-uri de statistici, insa o simpla cautare pe google de tipul “horse racing statistics” sau “greyhounds statistics” te va ajuta sa gasesti ceea ce cauti.
 
Vorbim de mai multe aspecte pe care ar fi bine sa le iei in calcul cand efectuezi o analiza. Acestea se refera la suprafata pe care se alearga, la locatie, la conditiile meteo, tipul cursei sau distanta pana la linia de sosire.  Spre exemplu, un participant care a mai castigat pe acea pista recent este foarte probabil sa reuseasca o cursa buna si de aceasta data.

De asemenea, ar trebui sa analizam cu atentie daca acel participant (mai ales in cursele de cai) a facut de curand trecerea de la o suprafata la alta. In astfel de cazuri, caii nu dau din prima randament maxim. Daca vei analiza corect aceste aspecte sau majoritatea dintre ele, vei avea mult mai mari sanse de castig decat daca nu ai face-o.

 
 Aici poti urmari curse reale de cai si de ogari

 
Sursa foto Feat: www.racingintegrity.vic.gov.au