Cine câștigă turneul de tenis masculin de la Jocurile Olimpice 2024?

Turneul de tenis masculin de la Jocurile Olimpice de la Paris se anunță unul dintre punctele centrale ale întrecerilor din capitala Franței, fiind un mini-Roland Garros cu miză enormă. Asta pentru că e ultima șansă a lui Djokovic să câștige aurul olimpic, dar și pentru că Rafa Nadal se află într-o formă excelentă, după doi ani teribili, în care a fost mai mult accidentat.

Formatul turneului de tenis de la Jocurile Olimpice

După 32 de ani Jocurile Olimpice se întorc pe zgură, ultima oară când suprafața roșie a găzduit întrecerile de tenis din cadrul JO întâmplându-se la Barcelona 1992. Dacă în 2012, la Olimpiada de la Londra, complexul de la All England Club a găzduit competiția de tenis, acum Roland Garrosul va fi gazda unuia dintre cele mai așteptate evenimente.

Pe tablourile de simplu vor fi prezenți câte 64 de jucători/jucătoare și toate partidele se vor juca după sistemul cel mai bun din trei seturi. În cazul în care se ajunge la 6-6, vor exista tie-breakuri standard, până la 7 puncte (la diferență de două, evident), chiar și în setul decisiv.

Concret, pentru a ajunge să lupte pentru medalii (semifinale), orice jucător are de trecut 4 tururi. Învinșii din penultimul act vor lupta pentru bronz, în timp ce finala mare va stabili medaliații cu aur și argint. 

Competiția de tenis masculin va începe pe 27 iulie, cu meciurile din turul întâi, pentru ca finala să fie programată duminică, 4 august. Sâmbătă, 3 august, va avea loc finala mică, pentru desemnarea medaliatului cu bronz. Tragerea la sorți a tabloului va avea loc abia săptămâna viitoare, pe 25 iulie, astfel că încă nu știm cum arată traseul principalilor favoriți și cine va avea o misiune ușoară/grea pentru a accede în fazele finale.

Cine participă la turneul de tenis masculin de la Jocurile Olimpice și cine sunt favoriții?

Chiar dacă doar 15 ruși și 17 bieloruși vor fi prezenți la Paris la JO, la tenis, cel puțin la masculin, absența lor nu va fi simțită. Asta pentru că Medvedev va participa, așa cum se întâmplă și cu toți sportivii care alcătuiesc în prezent top 10 ATP (excepţie Rublev, care e complet ieşit din formă, pierzând în turul întâi la 6 turnee în ultimele 3 luni şi jumătate).

Ca atare, vom avea o luptă la cel mai înalt nivel între cei mai buni tenismeni din lume, fără excepție, miza fiind una uriașă. Djokovic și Nadal au anunțat că medalia olimpică e principalul obiectiv al sezonului, dar și oameni ca Sinner, Zverev, Ruud sau chiar Tsitsipas speră la o participare cât mai lungă.

Principal favorit în ochii experților e, bineînțeles, Carlos Alcaraz. Nici nu ar avea cum să fie altfel, în contextul în care ibericul de 21 de ani vine după două luni de grație, în care a cucerit Roland Garrosul și Wimbledonul. Murcianul a devenit cel mai tânăr jucător din istorie care să facă această dublă și acum vrea să urce pe cea mai înaltă treaptă și la JO. "Dacă ar fi să aleg între câștigarea Wimbledonului și medalia olimpică de aur, aș alege-o pe aceasta din urmă. Lupți pentru țara ta și ai ocazia să câștigi o dată la 4 ani", spunea Carlitos înainte de al doilea succes la rând la All England Club.

Mulți - inclusiv Alcaraz, care a afirmat că Sinner este în prezent cel mai bun jucător din lume - îl văd pe italianul antrenat de Darren Chaill principalul rival al lui Alcaraz la aurul olimpic. Tânărul de 22 de ani a arătat o constanță fantastică în ultimele 9 luni, trecându-și în palmares primul Grand Slam (Australian Open) și ajungând în finală la 8 turnee diferite (4 victorii). În consecință, tânărul născut în Tirolul de Sud a ajuns pe locul 1 ATP și a fost la un pas să câștige French Open (eliminat în semifinale, de Alcaraz, dramatic, după ce a avut 2-1 la seturi).

Ultima șansă pentru Djokovic la aurul olimpic

Paris 2024 reprezintă ultima șansă pentru marele Novak Djokovic de a-și trece în palmares singurul titlu important care îi lipsește dintr-o carieră aproape perfectă. Cel mai titrat jucător din istorie din punct de vedere al Grand Slamurilor (24) și cel mai longeviv număr unu mondial din toate timpurile a cucerit bronzul olimpic la Beijing, dar nu vrea să rateze șansa de a asculta imnul Serbiei, la ultima ediție a JO la care participă.

Nole a recunoscut de anul trecut că marele obiectiv pentru acest sezon va fi medalia olimpică de aur, însă turneul din capitala Franței nu îl găsește nici pe departe într-o formă ideală. El se va întoarce la Paris după mai puțin de două luni de la accidentarea care l-a forțat să abandoneze înainte de sfertul cu norvegianul Ruud. A urmat o operație și revenirea s-a produs la Wimbledon, unde, aproape incredibil, sârbul a făcut finală. Totuși, trebuie spus că el a beneficiat de cel mai ușor culoar din cariera sa către un ultim act de Grand Slam, cei mai puternici adversari de pe jumătatea sa - Zverev, Hurkacz și De Minaur - accidentându-se. În finală, când a avut în față un oponent cu adevărat puternic, Nole a fost de nerecunoscut, Alcaraz administrându-i a doua cea mai drastică înfrângere din carieră într-o finală de turneu major (doar Nadal îl învingea mai clar, în finala Roland Garros 2020, "Matadorul" cedând atunci doar 7 gameuri).

Evident, Djokovic e capabil să "ardă etapele" și să revină la o formă de top în timp record, dar mulți au spus încă de când și-a anunțat prezența la Wimbledon că șansele lui la Jocurile Olimpice scad. Destui specialiști considerau că ar fi fost mai indicat pentru sârb să rămână să se antreneze pe zgură, fiindu-i greu să se adapteze perfect la suprafața roșie în doar două săptămâni de la terminarea competiției de la All England Club.

Ce șanse are Nadal să câștige al 3-lea titlu olimpic din carieră?

Rafa Nadal nu a mai contat la cel mai înalt nivel de la Wimbledon 2022, când o ruptură abdominală a pus capăt visului de a face "calendar Slam" în acel sezon. A urmat o perioadă teribilă pentru iberic, care a jucat foarte puțin, dar în ultimele luni soarele pare să fi răsărit pe strada sa.

"Matadorul" a început să se simtă atât de bine în ultimele turnee pe zgură jucate, încât a refuzat inițiativa organizatorilor de la Roma și Paris de a-i oferi un moment special, dedicat ultimei prezențe la cele două mari turnee. Rafa speră să mai joace și în 2025, măcar până la finalul sezonului de zgură și, dacă al său corp i-o va permite, va evolua cu siguranță la un nivel foarte ridicat.

La seturile de antrenament jucate înainte de Roland Garros, Nadal a învins 3 jucători de top 10 ATP, iar eliminarea sa din primul tur de la French Open trebuie privită în perspectivă. Rafa a avut un ghinion incredibil, dând peste un Zverev în formă maximă, care avea să facă finală, iar vremea în acea zi a fost foarte rece. S-a anulat astfel principala armă a veteranului spaniol, forehandul, mingea sărind mult mai puțin în aceste condiții meteorlogice. Ca atare, Sascha nu a mai fost incomodat de topspinul imprimat de Rafa, putând să execute loviturile de la o înălțime normală, nu de la nivelul umărului cum s-ar întâmpla în mod normal. Acum, fiind vorba de final de iulie - început de august, vremea va fi caniculară, o veste fabuloasă pentru Nadal și pentru numeroșii săi fani.

"Matadorul", de 14 ori învingător la Roland Garros - unul dintre puținele recorduri din tenis care nu vor cădea vreodată - a ales să "sară" peste Wimbledon, dorind să își canalizeze toată energia către suprafața sa favorită. S-a antrenat din greu la Mallorca și în Grecia, la Academia sa de acolo, jucând în mai multe zile cu Tomas Etcheverry, locul 31 ATP. Fan declarat al lui Djokovic, sud-americnaul a fost atât de impresionat de forma ibericului, încât a afirmat: "Nadal e cel mai bun, joacă fabulos".

În această săptămână, fostul număr unu mondial a mers la Bastad, unde evoluează atât în proba de simplu, cât și în cea de dublu, pentru a avea cât mai multe meciuri în picioare înainte de Jocurile Olimpice. Şi o face cu mare succes, azi calificându-se în sferturi la simplu (6-4, 6-4 cu Norrie), după ce miercuri ajunsese în penultimul act şi în proba de dublu. La Paris, Rafa va ținti o medalie la simplu, dar vrea să obțină aurul și la dublu, unde va face o pereche de vis cu Alcaraz. Dublu medaliat cu aur la JO (Beijing 2008 - simplu și Rio 2016 - dublu), Nadal va avea o mare șansă în capitala Franței și pentru că va fi cap de serie. Dacă la Roland Garros 2024 nu a beneficiat de acest statut, întâlnindu-l pe Zverev încă din primul tur, acum va fi cap de serie 9, ca urmare a clasamentului protejat. Asta înseamnă că va evita să joace în primele tururi cu Sinner, Alcaraz sau Djokovic, și va avea ocazia să crească de la meci la meci.

În fine, lista marilor favoriți se încheie cu Alexander Zverev și Casper Ruud. Sascha a ajuns cel puțin în semifinale la fiecare din ultimele 4 ediții de Roland Garros și este campionul olimpic în exercițiu, el fiind cel care s-a impus la Tokyo. În contextul în care se joacă după sistemul cel mai bun din trei seturi, pot să apară surprize mai mari decât la French Open, astfel că germanul nu poate fi exclus din lupta pentru aur. Marele semn de întrebare e legat de sănătatea sa, în condițiile în care, în meciul pierdut cu Fritz, în optimile Wimbledon, s-a accidentat. Inițial, neamțul a declarat că JO nu sunt în pericol, dar la câteva zile distanță, Mischa, fratele lui, a dezvăluit că accidentarea e mai complicată decât s-a crezut inițial. Zverev a revenit în această săptămână în turneul de "casă" de la Hamburg, dar după victoria cu Jesper De Jong a recunoscut că nu se simte deloc bine. Ca atare, la JO s-ar putea să nu fie la 100%, asta în cazul în care va participa. În ceea ce îl privește pe Ruud, acesta a fost unul dintre cei mai constanți jucători pe zgură din ultimii ani, norvegianul jucând două finale la Roland Garros și ajungând constant în fazele superioare la Monte Carlo, Madrid sau Roma. Nordicul are 12 titluri în carieră, 11 fiind obținute pe zgură, așa că, într-o zi bună, se poate bate de la egal la egal cu oricine, mai ales într-un meci de 2/3.

Ce pariem la Jocurile Olimpice în competiția de tenis masculin?

Deşi sistemul - 2 din 3 seturi - lasă mai uşor loc surprizelor, în acest moment doi dintre jucătorii de top par să se detaşeze complet de restul "plutonului": Carlos Alcaraz şi Jannik Sinner. A spus-o chiar Toni Nadal, cel care i-a fost în spate lui Rafa la toate succesele din prima parte a carierei. 

"Să îl învingi pe Alcaraz la viteză e aproape imposibil, probabil că doar Sinner poate pleca într-o dispută cu el de pe picior de egalitate. Finala Wimbledon ne-a confirmat că singura rivalitate reală din tenisul prezentului e cea dintre Alcaraz şi Sinner. Asta e realitatea acum şi aşa va fi în următorii ani: un italian şi marele nostru camion spaniol se luptă pentru întâietate", a explicat Toni Nadal pentru external linkLink-uri externe interzise.

Alcaraz a început să joace mult mai îngrijit şi nu mai are inconstanţa din ultimele luni, de la un set la altul. În consecinţă, specialiştii Legalbet îl creditează pe iberic cu prima şansă la medalia de aur în proba de simplu de la Jocurile Olimpice. Carlitos a fost cu o clasă peste restul jucătorilor la ultimele două Grand Slamuri, iar forma şi valoarea îl îndică drept cel mai tânăr medaliat cu aur din istoria recentă a tenisului la JO, de când sportul alb a fost reintrodus în familia olimpică.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic ponturi de la cele mai importante meciuri, dar și informații proaspete, în centrul de pariere, care să te ajute să faci cele mai bune alegere la pariuri.

Legalbet.ro vă oferă zilnic ponturi si bilete care au cote interesante, atent studiate, de la cele mai bune case de pariuri licențiate în România. Înainte de a folosi sugestiile noastre, nu uitați să treceți prin filtrul gândirii voastre partidele și, mai important, nu mizați niciodată pe banii pe care nu vi-i permiteți să îi pierdeți.