Chelsea - Tottenham, ponturi pariuri Premier League

Chelsea - Tottenham (duminică, ora 18:30, Eurosport 1) este cel mai aşteptat meci din etapa a 23-a din Premier League. Formaţia lui Tuchel traversează o adevărată criză, în timp ce trupa lui Conte vine după o victorie fantastică, pe terenul lui Leicester.

Chelsea a pierdut orice şansă la titlu, fiind în prezent la 12 puncte de liderul Manchester City, care are şi un meci mai puţin disputat. Mulţi se tem că, dacă lucrurile nu revin la normal pentru "albaştri", formaţia de pe Stamford Bridge va avea probleme şi să aibă garantat un loc de Champions League, deşi acest scenariu pare destul de improbabil.

În ceea ce o priveşte pe Tottenham, formaţia lui Conte nu are un joc foarte convingător, dar a avut rezultate bune, care o fac, în opinia multora, favorită la locul 4. Spurs e în acest moment pe 5, la un singur punct de ocupanta locului 4, West Ham, dar are 3 meciuri în minus faţă de Bowen&Co.

Chelsea - Tottenham, ponturi pariuri | Ce se întâmplă cu formaţia lui Tuchel?

În urmă cu un an, când Tuchel îi lua locul lui Lampard pe banca tehnică a grupării de pe Stamford Bridge, aşteptările nu erau mari pentru sezonul 2021-2022, toţi gândindu-se în perpsectivă: acutala stagiune ar fi trebuit să fie barometrul pentru investiţiile masive făcute în ultimii ani de Abramovich.

Tuchel a făcut însă minuni cu Chelsea şi echipa a cucerit al doilea trofeu al Champions League, deşi nu mulţi îi dădeau vreo şansă înainte de optimile competiţiei. Fostul tehnician al lui PSG a organizat perfect o defensivă care a scârţâit în "era Lampard", iar "albaştrii" nu că au devenit formaţia cu cea mai bună apărare din Premier League, dar a avut cele mai puţine goluri încasate în top 5 campionate din Europa.

Liga Campionilor obligă şi Chelsea părea că e în stare să îşi continue perioada fantastică, fiind mult timp lider în Anglia, în debutul stagiunii. La începutul lui decembrie, puţini specialişti puteau să indice clar o favorită la campionat, din trioul care se desprinsese de pluton (Chelsea, City şi Liverpool). În ultima lună şi jumătate a început declinul evident al "albaştrilor", care în acest moment nu se mai pot gândi la titlu. Mount&Co au câştigat o singură partidă din ultimele 7, iar defensiva, nu cu mult timp în urmă inexpugnabilă, a devenit uşor de depăşit de orice adversară.

Conflict Tuchel - jucători

Tuchel e fără îndoială unul dintre cei mai buni antrenori din lume, dar modul în care relaţionează cu fotbaliştii nu a fost niciodată punctul lui forte. În momentul în care a venit pe Stamford Bridge, vedetele lui Chelsea l-au acceptat fără reţineri şi au avut încredere totală în el, văzând că echipa creşte de la meci la meci şi simţind că pot scrie împreună istorie.

Marea problemă a antrenorului neamţ, altfel cu un background şi abilităţi fantastice în termeni strict fotbalistici, e că, în momentele în care apar perioadele de criză - şi acestea sunt inerente în viaţa oricărei echipe - pierde vestiarul. Stilul său conflictual, trecut cu vederea de jucători, când există rezultate, devine intolerabil în perioadele de criză. Asta şi pentru că Tuchel e mult mai sursecitat în momentele de cumpănă, e mai coleric şi nu ştie să dea echipei acel calm atât de necesar pentru a se trece peste situaţiile grele. Aşa s-a întâmplat şi la Dortmund, unde a intrat în conflict cu veteranii Subotic, Weidenfeller şi Blaszczykowski, înainte de a fi îndepărtat, aşa a păţit şi la PSG: la doar câteva luni după ce i-a dus pe parizieni în finala Champions League (cea mai bună performanţă din istoria clubului, iar câştigarea trofeului în acel an, cu Bayern într-o perioadă de graţie, era imposibilă), Al Khelaifi a decis să renunţe la Tuchel. Motivul principal, conform presei franceze? Atitudinea tehnicianului şi conflictul mocnit cu fotbaliştii exponenţiali din lot.

Tuchel pare că nu a învăţat nimic din greşelile trecutului şi, deşi cu siguranţă e în top 5 tehnicieni din lume, a ajuns într-o situaţie ingrată la Londra, unde acum 8-9 luni era erou, după cucerirea UCL. Nu întâmplător Azpilicueta, Rudiger şi Christensen refuză prelungirea contractelor scadente în vară. Atmosfera la Chelsea pare să se fi deteriorat sensibil, iar aceşti fotbalişti - foarte ofertaţi după stagiunea 2020-2021 - preferă să meargă într-un altfel de climat.

Evident, dacă Chelsea va lega câteva victorii şi dacă Tuchel îşi va modifica discursul şi va fi mai aproape de fotbaliştii săi, lucrurile se pot schimba mult în bine. Sezonul nu e complet ratat, chiar dacă şansele la titlu s-au evaporat: încă există Champions League, iar trupa de pe Stamford Bridge poate avea acolo un cuvânt greu de spus dacă depăşeşte criza.

Lukaku, dispărut! Explicaţii pentru perioada grea a lui Chelsea

Evident, întrebat de presa britanică de ce Chelsea a ajuns într-o situaţie atât de complicată în doar o lună şi jumătate, Tuchel a încercat să găsească explicaţii în exterior, vorbind despre accidentări şi despre cazurile de COVID-19 din lot. Până la un punct aceste alibiuri sunt legitime, însă pare clar că echipa e blocată şi nu e doar vina problemelor de lot: fotbaliştii evoluează la un cu totul alt nivel faţă de a doua parte a sezului trecut sau faţă de începutul actualei stagiuni.

O explicaţie stă şi în lipsa de randament a lui Lukaku, care a marcat doar 4 goluri în acest sezon pentru Chelsea. În contextul în care nici Werner sau Havertz nu au compensat lipsa de formă a belgianului, acest lucru s-a văzut tot mai mult în rezultate, cu toate că într-o primă fază fundaşii au marcat enorm şi au estompat criza ofensivă.

Ce s-a întâmplat însă cu Lukaku, cum un atacant care marchează sezon de sezon cel puţin 20 de goluri (anul trecut a înscris de 24 de ori pentru Inter, doar în campionat, ajutându-şi coechipierii cu 13 assisturi) poate să cadă într-un astfel de con de umbră? Explicaţiile pentru forma slabă ţin în primul rând de Tuchel şi de sistemul de joc folosit. Germanul nu a dorit să construiască jocul în jurul vârfului readus pe Stamford Bridge pentru peste 100 de milioane de euro, având pretenţia ca acesta să se subordoneze obiectivelor echipei. Dar belgianul este un target man, este un fotbalist de gura porţii, obişnuit să se creeze faze special pentru ca el să îşi pună în valoare calităţile. Aşa s-a întâmplat până şi la Belgia, naţională care are vedete incontestabile, ca Hazard sau De Bruyne, lângă masivul atacant central.

În al doilea rând, izolarea lui Romelu în atac a scăzut mult din randamentul acestuia. Fără un vârf retras, ca Lautaro Martinez, la Inter, Lukaku e mult mai uşor de marcat de apărătorii adverşi. Puţine baloane utile ajung la belgian, iar aici cu siguranţă că intervin problemele legate de accidentări. Reece James şi Chilwell sunt doi dintre cei mai buni apărători laterali din Premier League, iar cei doi veneau cu multe centrări foarte bune pentru cei din atac. Absenţele lor au contat enorm în ultima perioadă, iar Lukaku a fost din ce în ce mai puţin vizibil în joc, neavând parte de centrări utile.

Nu în ultimul rând, psihicul contează enorm în randamentul dat de vârful trecut şi pe la Everton, WBA sau Manchester United. Pentru orice atacant e foarte important să înscrie; moralul dat de reuşite îl determină să aibă încredere în calităţile sale şi îl ajută să aibă "lipici" la gol. Într-un fel, din acest punct de vedere - al lipsei de încredere -, situaţia lui Lukaku e oarecum comparabilă cu a rivalului de duminică, Harry Kane. Alt marcator pur sânge, care şi-a obişnuit fanii să înscrie constant, dar care în acest sezon nu a mai livrat. Nu pentru că ar fi demotivat după transferul ratat la City sau că Spurs ar juca altceva decât în trecut. Pur şi simplu, pentru atacanţi e fundamental să înscrie şi, odată ce îşi pierd încrederea în propriile forţe, vine o perioadă de criză. Care poate fi depăşită doar cu răbdare şi cu apariţia reuşitelor pe tabelă.

Chelsea - Tottenham, ponturi pariuri | În ce măsură a resuscitat Conte pe Spurs?

La finalul lui octombrie, Daniel Levy a decis să renunţe la Nuno Espirito Santo, tehnician venit în vară. O mişcare necaracteristică pentru boardul lui Spurs, care în general e răbdător şi conservator; dar înfrângerea cu 0-3 acasă, cu United (o formaţie care la vremea respectivă fusese demantelată în derbyuri de Liverpool şi City) a pus capacul.

Pe banca londonezilor a venit Conte, un garant al performanţelor, însă jocul lui Spurs din ultimele două luni şi jumătate nu a fost unul "şampanie". Probabil nici nu avea cum să fie aşa, având în vedere stilul tehnicianului italian, dar şi faptul că lotul e unul destul de slab, cel puţin prin comparaţie cu al lui United sau Arsenal, formaţii cu care se luptă pentru locul 4.

Şi, totuşi, chiar şi în aceste condiţii, Tottenham a început să urce încet dar sigur în clasament. Au fost eşecuri neaşteptate - în Conference League sau dubla înfrângere cu Chelsea, în semifinalele Cupei Ligii -, dar în campionat Spurs a adunat puncte. De când Conte a fost numit la cârma echipei, formaţia londoneză nu a pierdut încă în campionat, iar acum e într-o situaţie privilegiată, chiar dacă jocul în sine nu îi convinge pe mulţi fani. Astfel, Tottenham se află înainte de meciul cu Chelsea, de duminică, pe poziţia a 5-a, la doar un punct de West Ham, ocupanta locului 4. Marele avantaj al lui Kane&Co e reprezentat de faptul că au avut 3 meciuri amânate în plus faţă de West Ham, astfel că, presupunând că le-ar câştiga pe toate, ar fi chiar peste Chelsea în clasament. Evident, în acest parcurs fără greşeală a contat mult şi şansa, nu mai departe de miercuri seară Tottenham având un noroc uriaş: condusă de Leicester cu 2-1 într-unul din cele 4 meciuri restante avute, formaţia lui Conte s-a impus cu 3-2, graţie unor reuşite venite în minutele 90+5 şi 90+7.

În contextul în care până la finalul lunii, când se termină perioada de mercato de iarnă, lotul va fi întărit cu 2-3 jucători valoroşi, pentru care Conte insistă, Spurs se poate transforma uşor în favorită la locul 4, chiar dacă United are un lot mai valoros, iar Arsenal a arătat în ultimele luni superior, din punct de vedere al exprimării în teren.

Cartea Conte pare din punct de vedere al atingerii obiectivului una câştigătoare: italianul nu creează spectacol, aşa cum mulţi dintre fani şi-ar dori, dar prezenţa lui pe bancă garantează investiţii şi un loc de Champions League. Evident, de mai mult nu poate fi vorba, independent de ce sume ar pune Levy la bătaie, pentru că tridentul City-Liverpool-Chelsea pare greu de detronat pe termen scurt şi mediu. 

Chelsea - Tottenham | Date statistice şi ponturi la pariuri

Chelsea are un singur succes în campionat în ultimele 7 meciuri, dar Stamford Bridge rămâne greu de "cucerit". Albaştrii au 8 meciuri la rând fără înfrângere în Premier League, pe teren propriu. Totuşi, în această perioadă băieţii lui Tuchel au obţinut doar 3 victorii, o problemă care trebuie rezolvată. Trebuie spus că, din octombrie până acum, Chelsea nu a terminat vreo partidă de pe teren propriu fără să primească gol.

Dacă va rămâne neînvinsă în duelul cu Spurs, de duminică, "albaştrii" vor egala o serie veche de aproape 3 ani: tocmai din 2019 Chelsea nu a mai avut o serie de 9 meciuri la rând fără înfrângere, în propriul fief.

În ciuda rezultatelor neconvingătoare din ultima perioadă, gazdele din weekend vor avea un avantaj moral în faţa adversarilor, în condiţiile în care tocmai i-au bătut tur-retur în semifinalele Cupei Ligii (3-0 la general).

În privinţa absenţelor, Tuchel nu îl va avea în continuare pe Mendy (plecat la Cupa Africii), dar nici pe Reece James şi Ben Chilwell. Probabil germanul va schimba în flancul stâng, acolo unde Alonso arată tot mai rău, de la un meci la altul, dar problema e reprezentată de lipsa de soluţii în acea zonă. Din acest motiv, conducerea l-a chemat înapoi pe Kenedy, împrumutat la Flamengo, dar rămâne de văzut dacă acesta poate fi o soluţie pentru primul 11. Mai degrabă se va apela la Saul, un fotbalist care în general evoluează în centru, dar care poate fi folosit ca soluţie de avarie şi în banda stângă.

Echipa probabilă a lui Chelsea:

  • Kepa - Azpilicueta, Rudiger, Sarr - Hudson Odoi, Jorginho, Kante, Saul - Mount, Ziyech (Havertz) - Lukaku

Spurs vrea să şteargă cu buretele disputele din Cupa Ligii, cu Chelsea, iar super-victoria cu Leicester cu siguranţă că poate cântări decisiv pentru moralul lui Kane&Co. După ce şi în tur a pierdut cu Chelsea, Tottenham va dori cu orice preţ să evite a 4-a înfrângere într-un sezon contra rivalei din Londra. 

Din octombrie, de când Conte a venit la cârma lui Spurs, echipa nu a pierdut în campionat, iar în deplasare, în meciurile câştigate, nu a învins niciodată la handicap (a obţinut doar succese la diferenţă de un gol).

Absenţa lui Son e în continuare marea problemă a lui Conte, dar Steven Bergwijn a arătat, prin cele două goluri contra "vulpilor", că poate ajuta în atac, acolo unde Moura şi Kane au locurile asigurate. Dier, fundaşul despre care tehnicianul italian spunea că are un potenţial enorm să crească, e într-o cursă contra-cronometru să fie apt, după o accidentare, dar probabil că stafful medical va decide ca acesta să nu fie riscat.

Echipa probabilă a lui Tottenham

  • Llloris - Emerson Royal, Tanganga, Sanchez, Reguilon - Skipp, Hojbjerg, Winks - Moura, Kane, Bergwijn

Disputa de duminică e între doi tacticieni excelenţi, Tuchel şi Conte, aceştia urmând să îşi asume riscuri minime. Chelsea vrea cu orice preţ să păstreze distanţa faţă de Spurs, iar o remiză i-ar permite acest lucru. Ca atare, e puţin probabil ca gazdele să se deschidă prea mult, chiar şi în eventualitatea în care scorul rămâne 0-0 până dincolo de minutul 60. Cu siguranţă că Antonio Conte vrea revanşa contra uneia din fostele sale echipe, simţind mult timp că Abramovich a renunţat la el prea uşor. Spera să o obţină în Cupa Ligii, dar cum acest lucru nu s-a întâmplat, probabil că nu va dori neapărat o victorie duminică, dacă aceasta pune în pericol prea mult defensiva (în sensul în care Tottenham să rişte prea mult şi să se descopere).

În concluzie, deşi vedem Chelsea uşor favorită în derby, anticipăm o partidă foarte tacticizată, în care principalul obiectiv al celor doi antrenori va fi să nu primească gol. Ca atare, un pariu de sub 2,5 goluri pare unul cu şanse reale să iasă, iar cota pentru un asemenea pronostic e mai mult decât tentantă: 1,9, la Superbet.

Legalbet.ro vă oferă zilnic ponturi si bilete care au cote interesante, atent studiate, de la cele mai bune case de pariuri licențiate în România. Înainte de a folosi sugestiile noastre, nu uitați să treceți prin filtrul gândirii voastre partidele și, mai important, nu mizați niciodată pe banii pe care nu vi-i permiteți să îi pierdeți.