Când se va relua tenisul profesionist după Coronavirus?
Tenisul, laolaltă cu toate celelalte sporturi, au luat o pauză forțată încă de la jumătatea lunii martie, din cauza virusului COVID-19. Organizatorii competițiilor majore au tot sperat că situația se va îmbunătăți și, drept urmare, au amânat datele de începere ale turneelor. În consecință, toate competițiile oficiale au fost anulate până la începutul lunii august.
Turneele de Grand Slam Roland Garros și US Open
Organizatorii turneului de la Roland Garros, Grand Slam-ul ce trebuia să înceapă pe 25 mai, au amânat turneul până la sfârșitul lunii septembrie, în data de 27 septembrie 2020, chiar 20 septembrie, dacă luăm în considerare și turneul de calificare.
Pe de altă parte, un alt turneu de Grand Slam, US Open ar urma să aibă loc începând cu data de 31 august 2020, în condiții de securitate extremă pentru jucători, care presupun:
- testarea Covid a sportivilor participanți înainte de plecarea către New York;
- purtarea măștilor în interiorul complexului atunci când nu joacă sau nu se antrenează;
- disputarea turneului fără spectatori;
- efectuarea de teste riguroase Covid de două ori pe săptămână pe durata turneului;
- curățenie și dezinfecție suplimentare;
- vestiare individuale dar și o cazare separată pentru jucători, alături de transport special pentru aceștia.
Condiția de a limita numărul de oameni din staff care îi poate însoți pe jucători la turneu este un subiect de controversă, liderul clasamentului ATP, Novak Djokovic exprimându-și îndoiala că va merge la New York în condițiile date.
Sunt, într-adevăr, deja foarte multe discuții despre extrem de mica pauză între aceste turnee de Grand Slam, care îi împiedică practic pe jucătorii de tenis să facă în mod profesionist tranziția de la suprafața hard de la US Open, la cea lentă, zgura de la Roland Garros.
O problemă specială o va avea spaniolul Rafael Nadal, numărul 2 ATP, care este pus in situația de a-și apăra în decurs de nici 50 de zile titlurile de la Roland Garros si US Open pe care le-a cucerit anul trecut.
Românca Simona Halep, câștigătoare la Wimbledon în anul 2019 și actualmente numărul 2 WTA, și-a exprimat și ea îndoiala cu privire la participarea sa la turneul de Grand Slam de la New York.
În aceste condiții, cei mai mulți dintre jucătorii de top vor trebui să aleagă să participe doar la unul dintre cele doua turnee de Grand Slam amintite.
Dintre cele patru turnee de Grand Slam, singurul care a fost anulat pentru acest an este cel de pe iarba de la Wimbledon, a 134-a sa ediție fiind reprogramată pentru anul viitor.
Cum se vor juca turneele de Grand Slam în anul 2020
Pe lângă modificarea datelor de desfășurare ale turneelor de Grand Slam, pandemia de Coronavirus a deschis și discuții pentru eventuale schimbări majore în modul de desfășurare al competițiilor.
Astfel, în anul 2020, turneul de la Roland Garros va avea loc într-o formă ușor comprimată. Astfel, turneele de dublu mixt și cel al “ legendelor” organizate an de an în cadrul acestei competiții vor fi, de această dată, anulate. În plus, numărul participanților la turneul masculin de calificare va fi redus de la 128 la 96.
Modificările formatului turneului US Open ce se va desfășura la Flushing Meadows, New York, sunt în permanentă discuție, dar deja se știu anumite lucruri certe:
- turneul nu va avea turneu de calificări și nici tablou de dublu mixt;
- tablourile de dublu feminin și masculin vor fi reduse la câte 32 de poziții;
- Organizatorii US Open au pus în discuție chiar înlocuirea formatului de joc din turneul de simplu masculin de “cel mai bun din cinci seturi” cu „cel de cel mai bun din trei seturi”;
- jucătorii ATP vor avea ultimul cuvânt în această ecuație, iar dezbaterile pe acest subiect vor continua.
Când se reiau turneele de tenis în anul 2020
Pentru jucătorii de tenis este vital ca turneele de tenis cu premii să se desfășoare, pentru că aceasta este meseria lor și principala lor sursă de venit. Și aici vorbim în primul rând despre jucătorii clasatI în afara top 100 WTA și ATP, care au avut mult de suferit din punct de vedere financiar în această perioadă.
În prezent, jucătorii de tenis profesionist participă la meciuri pregătitoare în cadrul Adria Tour, o serie de turnee organizată pe zgură de către liderul mondial Novak Djokovic, dar și în cadrul UTS Championship, o competiție de tenis inovatoare, disputată pe hard, a cărei inițiator a fost Patrick Mouratoglu, antrenorul Serenei Williams.
Primul mare turneu masculin ce figurează în calendarul ATP este turneul de 500 de puncte Citi Open, ce ar urma să debuteze în data de 14 august 2020, la Washington, pe suprafață hard.
În calendarul WTA, primul turneu feminin ce ar urma să se dispute ar fi cel de de la Palermo, Italia, în data de 3 august 2020.
Pe de altă parte, nu se știe încă nimic sigur despre posibilele modificări ale Cupei Davis 2020. La începutul lunii martie, echipele au reușit să joace runda de calificare, iar mai apoi la Londra a avut loc tragerea la sorți pentru tabloul principal al turneului. Finala Cupei Davis va avea loc, cel mai probabil, pentru a doua oară cosecutiv, într-un nou format, conform căruia 18 echipe sunt împărțite în 6 grupe.
Finala Cupei Davis este programată la Madrid în perioada 23 - 29 noiembrie 2020.
Ce pariem la turneele de tenis din anul 2020
Este o perioadă destul de tulbure în tenisul mondial, de aceea nici pariorii nu au, în acest moment, prea multe opțiuni la dispoziție.
Casele de pariuri oferă în acest moment doar opțiuni de pariere pentru câștigătorii finali ai turneelor US Open, Roland Garros și Davis Cup.
În ciuda faptului că nu este sigur de participarea sa la US Open, sârbul Novak Djokovic ocupă primul loc în lista de favoriți a turneului. El este creditat cu o cotă 2.40 la casa de pariuri Fortuna.
Al doilea favorit major pentru victoria la US Open este campionul anului trecut, spaniolul Rafael Nadal.
La Roland Garros, regele zgurii, Rafa Nadal, este principalul favorit, cu o cotă de 2.00, oferită de către casa de pariuri Betano.
Tenisul se dezmorțește destul de greu după Coronavirus, dar va reveni, încetul cu încetul, la normal, la fel ca întreaga noastră viață.