Cand se reia sportul dupa Coronavirus?

UPDATE 25 MAI:

 • Se pare ca La Liga se va putea relua in data de 12 iunie;
 • Pentru Serie A, sunt date ca posibile de reluare, zilele de 13 si 20 iunie.

UPDATE 6 MAI:

 • Se pare ca mai-marii sportului si politicii din Germania s-au pus de acod ca Bundesliga sa se reia in data de 15 mai 2020. 

UPDATE 28 APRILIE:

 • Ligue 1 si Ligue 2 nu se vor mai relua in acest sezon, din cauza pandemiei de coronavirus. Clasamentul din acest moment va fi omologat drept cel final. PSG este campioana... 

UPDATE 24 APRILIE:

 • Campionatul de fotbal al Olandei, Eredivisie,  a fost anulat pentru acest sezon! In consecinta, titlul de campioana nu va fi acordat, nicio echipa nu va retrograda si niciuna nu va promova!
 • Turneul de tenis de la Roland Garros a fost reprogramat pentru data de 27 septembrie 2020.
 • Prima liga de fotbal din Coreea de Sud, Kleague, va incepe in data de 8 mai 2020.

Pandemia de Coronavirus a creat multe probleme sistemelor  medicale din intreaga lume. Consecintele raspandirii acestui virus s-au resimtit pregnant atat la nivel sanitar, economic, social, cultural, cat si la nivel sportiv. Provocarea adusa vietii in general este una foarte mare.

O multime de competitii sportive au fost suspendate, amanate, chiar anulate, lumea sportului a fost realmente bulversata.

Odata cu relaxarea raspandirii virusului, in unele tari din Asia si din Europa, se vorbeste tot mai mult despre reluarea, incetul cu incetul, etapizat, a vietii de dinainte de Coronavirus. 

Este un lucru dificil de realizat, pentru ca nici specialistii in epidemiologie inca nu cunosc pe deplin parghiile prin care acest virus poate fi neutralizat cu adevarat.

Sperantele de revenire exista insa si incercam in acest articol sa facem o radiografie cat mai completa a fenomenului sportiv afectat de Coronavirus, dar si sa trecem in revista vestile care ne fac sa fim increzatori ca si sportul va reveni in prim plan, laolalta cu celelalte aspecte ale vietii noastre.

*Foto: alamystock

Pe site-ul Legalbet, va vom tine zilnic la curent   cu informatiile despre revenirea competitiilor sportive in actualitate.

Vom incepe cu fotbalul, si vom vedea ce competirii sunt anulate si care se vor relua cel mai rapid, dar fara spectatori, la inceput. 

Se intrevad sperante ca la jumatatea lunii mai vom vedea fotbal in ligile mari din Europa.

Cand se va relua fotbalul in Europa si in lume

 • Euro 2020: UEFA a confirmat deja amânarea competitiei cu un an, pentru vara anului 2021;

Europa League / Liga Campionilor: Deși finala Ligii Campionilor fusese amanată pentru data de 27 iunie, UEFA a emis o noua amanare, pana cand se vor relua campionatele interne.

Aleksander Ceferin, președintele UEFA, a declarat ca se analizeaza chiar o schimbare de format pentru cele doua competitii (doar cu un singur meci eliminatoriu disputat), astfel incat ele sa se poata incheia in luna august. Dar deocamdata nu se stie nimic clar aici

 • Premier League: Prima data avansata pentru reluare a fost 3 mai 2020, dar e clar ca ea nu poate fi luata in considerare acum, cand pandemia e la un nivel ridicat in Marea Britanie.

O alta varianata ar fi reluarea antrenamentelor la jumatatea lunii mai si reluarea campionatului in iunie, dar totul depinde de evolutia virusului. Liverpool are un avans considerabil in Premier League si e foarte posibil ca ea sa fie desemnata campioana daca Premier League nu se reia in timp util;

 • La Liga Presedintele federatiei spaniole de fotbal, Javier Tebas a confirmat in La Gazzetta dello Sport din 7 aprilie ca sunt luate in considerare doua date pentru revenire: 29 mai sau 6 iunie. Nu ar trebui sa se depaseasca luna  august pentru finalizarea sezonului. In ipoteza anularii sezonului 2019-2020, pierderile banesti estimate ar fi de minim 150 de milioane euro;
 • Seria A:  Nu   exista o dată oficiala de reluare, si e firesc sa fie asa, avand in vedere cat de crunt a fost lovita Italia de Coronavirus.  S-au avansat , totusi trei variante de reluare a campionatului: 23-24 mai, 30-31 mai sau 6-7 iunie. Revenirea la antrenamente ar urma sa se intample la mijlocul lunii mai;

•  Bundesliga: Se pare ca nemtii vor fi primii dintre cele cinci mari campionate care se vor intoarce pe gazon. Echipele din Bundesliga au reluat deja antrenamentele, intr-un fel sau altul, adaptati la conditiile actuale.  Potrivit site-ului Bild, data de 9 mai, este cea mai probabila pentru reluarea competitiei, cel mai probabil fara spectatori. 

Ligue 1: Aici suntem in mijlocul unui scandal mediatic, pentru ca televiziunile ce transmit competitia (Canal + și BeIn Sports) au refuzat să efectueze plata pentru aprilie a drepturilor TV, ceea ce cumva este firesc, desi nu stim ce scrie in acel contract al drepturilor de televizare

 Noël Le Graët, președintele FFF, vrea să termine Ligue 1 pe 15 sau 20 iulie, dar datele nu pot fi inca certe. 

Datele pentru revenire la Ligue 1 ar fi  3 sau 17 iunie, a doua fiind mai credibila. 

Sezonul următor ar trebui sa inceapa pe 23 august, ceea ce pare foarte greu de crezut.

 • Liga 1 de Romania - Se vehiculeaza datele se  2 sau 7 iunie reluarea campionatului din Romania, daca starea de urgenta nu se va prelingi dupa data de 16 mai si se vor putea relua antrenamentele.


Alte ligi de fotbal din Europa: 

Liga Pro din Belgia a decis pe 25 martie sa încheie sezonul, iar FC Bruges a fost desemnata campioana. După negocieri destul de dure cu UEFA, care nu a agreat defel aceasta decizie unilaterala a federatiei belgiene, pe data de 24 aprilie va avea loc o reuniune pentru a ratifica decizia sau pentru a o schimba.

Eredivisie, prima liga din Olanda, a decis oficial pe 7 aprilie ca revenirea la campionat se va intampla pe data de 19 iunie.

Rusia, care a fost una dintre ultimele ligi care a oprit fotbalul, a amanat toate meciurile până la 31 mai, cu posibilitate de prelungire a pauzei.

• Fotbal in Asia:

 În Japonia, atat Liga J. cat și Cupa Împăratului sunt amanate până la 30 mai respectiv, 23 mai 2020.

In China, echipele profesionale au reluat pregătirea. Nu s-a stabilit inca o data certa pentru revenirea la campionat, dar sunt indicia certe ca revenirea se va produce in luna  iunie.

Iata care sunt datele pe care le avem pana acum referitoare la reluarea fotbalului in Europa si in lume Vom actualiza acest tabel pe masura ce vor aparaea informatii proaspete:


CompetiaData initiala stabilita pentru reluareData probabila de reluare
Euro 2020202111 iunie-11 iulie 2021
Champions League/Europa LeagueNeprecizatIulie-august 2020 
La Liga iunie 202012- 13 iunie 2020
Premier League

Iunie 2020


Iunie 2020
Serie A iunie 202013 sau 20 iunie 2020
Bundesliga16 mai 2020

16 mai 2020


Ligue 1AnulatAnulat
Eredivisie
Anulat
ANULAT
Premier League Rusiaiunie 2020
J. League Japonia23 mai 2020
Coreea de Sud 29 februarie 202015 mai 2020

 Cand se va relua tenisul

In cazul tenisului, problemele par a fi si mai complicate decat la fotbal. Multi specialisti iau in considerare chiar anularea intregului sezon 2020.

Tenisul este un sport diferit de fotbal si prin prisma faptului ca nu depinde atat de banii primiti ca drepturi de televizare, cat de cei incasati din vanzarea de bilete. Iar asta e valabil mai ales pentru turneele de Grand Slam.

 Tenisul fără public nu este deloc profitabil. La acest lucru se adauga cheltuielile jucatorilor si ale staff-urilor lor, care calatoresc mai mult decat fotbalistii.

Vom incepe cu turneele de Grand Slam:

Roland Garros:  In data de 17 martie s-a comunicat oficial ca acest turneu a  fost amanat pentru perioada 20 septembrie - 4 octombrie 2020 (era programat sa inceapa in data de 24 mai); 

Wimbledon:  In data de 1 aprilie s-a confirmat anularea turneului, pentru prima data de la al doilea război mondial. Acesta a fost programat pentru perioada 29 iunie - 12 iulie 2021; 

US Open: In data de 17 martie s-a confirmat perioada de desfasurare initiala, 31 august -13 septembrie 2020. Extinderea pandemiei in Statele Unite ale Americii ar putea aduce insa modificari acestui program, nefiind exclusa chiar o anulare a turneului.

Australian Open: Desi turneul este programat in luna ianuarie 2021, se vorbeste deja despre posibilitatea disputarii meciurilor fara spectatori sau chiar despre amanarea turneului;

ATP și WTA au confirmat la 1 aprilie ca toate turneele de tenis au fost anulate pana in data de 13 iulie, asadar sezonul de zgura si de iarba  ale anului  2020 sunt compromise.  

 •  Turnee ATP : Președintele ATP , italianul Andrea Gaudenzi a declarat într-un interviu din 9 aprilie ca se studiaza posibilitatea suspendării întregului sezon de tenis 2020 .

Turnee ITF: ITF a anuntat, in data de 1 aprilie , ca turneele sale au fost suspendate   pana in data de 13 iulie. 

Se asteapta totusi o unificare a deciziilor celor doua foruri tutelare ale tenisului, ATP si ITF.


CompetitiaData initiala stabilita pentru reluareData probabila de reluare 
Roland Garros27 septembrie 2020
WimbledonAnulatAnulat
US Open31 august 2020
Open Australia 202118 ianuarie 2021
Turnee ATPNeprecizatSunt posibile anulari viitoare
Turnee ITF13 iulie

 Cand se va relua baschetul?

In acest moment, toate competitiile de baschet sunt suspendate. Se cauta solutii pentru reluarea activitatii, dar nu au fost avansate inca date certe.

NBA este suspendata si se pare ca cel mai plauzibil scenario este cel de anulare al competitiei, data fiind situatia dramatica a crizei de Coronavirus  din SUA. 

Pentru orice eventualitate, echipele din NBA au deja un plan de pregatire de 25 de zile pentru ca sa poata relua intrecerea cat mai repede, daca se va putea;

Euroliga: pe 12 martie au confirmat suspendarea pana la o data neprecizata.  Pe 9 aprilie, s-a anuntat ca se lucreaza la posibile scenarii pentru reluarea și finalizarea sezoanelor de Euroliga și Eurocup, dar nu exista inca date oficiale in acest sens. Pentru Euroliga si Eurocup se studiaza posibilitatea desfasurarii unei finale intre primele opt echipe, cu meciuri eliminatorii.

Cand se reiau celelalte sporturi?

Incertitudinea domneste si in celelalte sporturi si este foarte firesc sa fie asa, atat timp cat semnele de relaxare ale pandemiei de Coronavirus sunt destul de timide.

 • In primul rand, Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo au fost amanate pentru anul 2021, ceea ce inseamna ca cea mai prestigioasa competitie polisportiva nu s-a putut desfasura, fapt fara precedent de la cel de-al doilea razboi mondial;
 • Formula 1 - toate cursele au fost amanate pana la GP-ul canadian , din 12 iunie 2020.  GP-ul francez , programat pentru 26 iunie, este , deocamdata, confirmat;
 • MotoGP - toate cursele au fost amanate pana la GP-ul german din 19 iunie, care este inca in picioare. Ultimul GP amanat a fost cel al Cataloniei care era programat pe 7 iunie 2020;
 • Ciclism  - toate cursele din aprilie au fost suspendate, amânate sau anulate. Turul Flandrei a avut deja loc in mediul virtual si aceasta este o noua modalitate de a se desfasura si alte competitii. 

 Giro d'Italia , programata in perioada 9-31 mai, va fi amanata, cel mai probabil,  pentru luna octombrie. Turul Spaniei, programat din data de 24 august, este inca in picioare, iar Turul Franței a fost amanat official pentru perioada 29 august - 20 septembrie 2020.

  • UFC a anuntat ca marea inclestare UFC 249 dintre Khabib si Ferguson va avea loc Se vehiculeaza diferite variante de locatii exotice de desfasurare, printre care si o insulă privata.

Cuvantul de ordine din acest moment in lumea sportului este “incertitudinea”. Totul depinde de modul in care va evolua pandemia de Coronavirus in intreaga lume, dar si pe regiuni, pentru fiecare tara in parte.

Toti iubitorii sportului si ai pariurilor sportive asteapta cu sufletul la gura reluarea competitiilor. Speram ca acest lucru sa se intample cat mai repede. Pana atunci, aveti grija de voi si multa sanatate!

Vom reveni cu vesti, speram noi, cat mai bune!