LaLiga capitulează în faţa Coronavirusului

LaLiga a fost suspendată pe termen nedefinit

10 martie 2020, a fost data când s-a jucat ultimul meci de fotbal în campionatul Spaniei. Pe stadionul "Ipurua Municipal", Real Sociedad o învingea cu 2-1 pe SD Eibar. A urmat pandemia de coronavirus, Spania fiind una dintre ţările cele mai afectate din Europa şi, normal, întreruperea tuturor competiţiilor. Conform El Mundo, Comisia de monitorizare înfiinţată de Federaţia Spaniolă de Fotbal (RFEF) şi Liga Profesionistă Spaniolă (LaLiga) a anunţat azi că LaLiga a fost suspendată pe termen nedefinit până la dispariţia riscurilor pentru sănătate.

Dorim să păstrăm o amintire vie celor care au murit

"Sunt suspendate competiţiile profesioniste de fotbal până când autorităţile competente ale Guvernului Spaniei şi ale Administraţiei generale a statului consideră că se pot relua evenimentele sportive fără a reprezenta un pericol pentru sănătatea publică. Atât RFEF cât şi LaLiga doresc să îşi arate cea mai mare recunoştinţă publică faţă de toţi cei care îşi face cele mai mari eforturi pentru a oferi servicii esenţiale spaniolilor şi dorim să păstrăm o amintire vie celor care au murit şi să oferim o îmbrăţişare caldă din lumea fotbalului pentru toate familiile care îşi pierd persoanele dragi", a fost comunicatul celor două organisme ale fotbalului din Spania.

2.206 de oameni au murit din cauza COVID-19

Majoritatea oamenilor stau acasă şi speră că situaţia va reveni la normal, însă situaţia este departe de a reveni la normal. În acest moment în Spania sunt 33.089 cazuri de coronavirus, 2.206 de morţi (inclusiv Lorenzo Sanz, fostul preşedinte al lui Real Madrid) şi 3.355 de persoane vindecate. Cu toţii şi-ar dori ca fotbalul să se reia măcar fără spectatori, mai ales oamenii stau acasă şi se plictisesc şi le este dor de Real, Barça, Messi şi de a pariuri online. Iniţial, LaLiga a fost suspendată până pe 25 martie, însă în loc să fie mai bine este mult mai rău şi nu doar la iberici ci pe tot mapamondul. Comisia de monitorizare se va întruni din nou miercuri 25 martie, pentru a decide ce se va întâmplă cu competiţiile fotbalistice.

Victimele Coronavirusului din LaLiga

Până acum au fost contaminaţi cu Coronavirus Ezequiel Garay (Valencia CF), José Luis Gayà (Valencia CF), Eliaquim Mangala (Valencia CF), Wu Lei (RCD Espanyol Barcelona), un jucător de la Elche CF, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Au mai fost depistate 15 cazuri în cadrul clubului la Deportivo Alavés, i ar Lorenzo Sanz, 76 ani, fost preşedinte al Real Madrid, care a murit din cauza coronavirusului.

RFEF şi LaLiga au decis să nu fixeze o dată de reluarea a campionatului

Încă nu se ştie când se va relua campionatul, mai ales că guvernul spaniol a solicitat parlamentului să aprobe prelungirea cu două săptămâni a măsurilor stricte de izolare, până la data de 11 aprilie, pentru a lupta împotriva epidemiei. În acest context, RFEF şi LaLiga au decis să nu fixeze o dată de reluarea a campionatului şi să aştepte unda verde de la autorităţi înainte de luarea unei decizii.

Cine va fi campioană, Barça sau Real?

După 27 de etape disputate, pe primul loc în clasament este FC Barcelona cu 58 puncte, fiind urmată de Real Madrid 56 puncte. Cei doi granzi se vor bate la titlu, în timp ce FC Sevilla 47 puncte, Getafe CF 46 puncte, Real Sociedad 46 puncte, Atlético Madrid 45 puncte şi Valencia CF 42 puncte, vor lupta pentru locurile 3 şi 4, care sunt de Liga Campionilor. Pe ultimele 3 locuri se află RCD Mallorca 25 puncte, CD Leganés 23 puncte şi RCD Espanyol Barcelona 20 puncte. Golgheterii campionatului sunt Lionel Messi (FC Barcelona) 19 goluri, Karim Benzema (Real Madrid) 14 goluri, Luis Suárez (FC Barcelona) 11 goluri, Lucas Pérez (Deportivo Alavés) 11 goluri şi Gerard Moreno (Villarreal CF) 11 goluri.