Campionatul Mondial de snooker va debuta in weekend, cel mai varstnic jucator avand 46 ani
Sambata, 20 aprilie, va incepe o noua editie a Campionatului Mondial de snooker, a 43-a consecutiva gazduita de Teatrul Crucible din Sheffield, editie care va dura pana pe 4 mai.
Campionul de anul trecut este galezul Mark Williams, in varsta de 44 ani. Nu este insa cel mai varstnic jucator de pe tabloul principal, acest “titlu” revenindu-i englezului Mark Davis, acesta implinind 46 ani, care il va intalni in prima runda pe scotianul John Higgins, in varsta de 43 ani. Higgins este finalistul de anul trecut, pierzand in ultimul act cu 16-18 in fata lui Mark Williams. De asemenea, Higgins are 4 titluri obtinute la Campionatul Mondial, ultimul in 2011.
Opt campioni mondiali pe tabloul principal
Ca de obicei in ultimii ani, tabloul principal va fi deschis de partida campionului mondial in exercitiu, partida care se va incheia in aceeasi zi (20 aprilie). Mark Williams, aflat la al treilea sau titlu la Campionatul Mondial, este acompaniat de inca 7 campioni mondiali. Vorbim despre Ronnie O’Sullivan (5 titluri), John Higgins (4 titluri), Mark Selby (3 titluri), Shaun Murphy, Graeme Dott, Neil Robertson si Stuart Bingham, fiecare din cei 4 avand un titlu.
De punctat ca scotianul Graeme Dott, care a castigat titlul aici in 2006, vine din calificari, acolo unde a disputat 3 partide. Ken Doherty, cu un titlu in 1997, dar si Peter Ebdon, care a castigat in 2002, au participat si ei in calificari, insa nu au reusit sa acceada pe tabloul principal.
Nume sonore care au ratat calificarea
In afara irlandezului Ken Doherty, care acum are 49 ani si a englezului Peter Ebdon, in varsta de 48 ani, in calificari au mai participat englezii Jimmy White, finalist de 6 ori aici, acum in varsta de 56 ani, Nigel Bond, finalist in 1995 (53 ani) sau galezul Matthew Stevens, finalist in 2000 si 2005 (41 ani). Jucatorul din Hong Kong Marco Fu, semifinalist in 2006 si 2016, a fost eliminat inca din prima runda a calificarilor. Galezul Ryan Day, sfert-finalist in 3 randuri aici, ultima oara in 2012, a fost eliminat in turul II al calificarilor. La fel si Ricky Walden, semifinalist in acelasi an. Tot in turul secund a fost eliminat si scotianul Alan McManus, semifinalist in 1992 si 1993.
Break de 146 puncte in calificari
Nu mai putin de 122 breakuri de peste 100 puncte au fost reusite in calificari, englezul James Cahill obtinand cele mai multe astfel de breakuri: 6 la numar. Multi jucatori au reusit 5 breakuri de peste 100 puncte, printre ei numarandu-se si thailandezul Noppon Saengkham, al carui break maxim a fost de, atentie, 146 puncte. Ca o comparatie, in 2018 se reuseau 111 breakuri de peste 100 puncte in calificari, chinezul Liang Wenbo realizand breakul maxim de 147 puncte.
Premii in crestere pentru aceasta editie
Fata de 2018, cand castigatorul obtinea 425 000 lire, iar cel ce pierdea in finala 180 000 lire, premiile totale fiind de 1 968 000 lire, in acest an castigatorul va obtine 500 000 lire, iar finalistul 200 000 lire, premiile totale atingand 2 231 000 lire.
Debutanti la Campionatul Mondial
Fata de precedentele editii ale Campionatului Mondial, se zaresc si nume noi, unele dintre ele putand produce chiar surpriza in prima runda. Este vorba de chinezii Li Hang, in varsta de 28 ani, Zhao Xintong (21 ani), Tiang Penfei (31 ani) si Luo Honghao, de doar 19 ani, scotianul Scott Donaldson (25 ani), englezul James Cahill (23 ani), precum si cipriotul Michael Georgiou (31 ani).
Asiaticii sunt de urmarit
Pe langa cei 4 debutanti din China de care am pomenit mai sus, pe tabloul principal mai avem doi chinezi, dar si un thailandez. Cel mai cunoscut dintre ei este Ding Junhui, finalist in 2016. Celalalt chinez este Zhou Yuelong, pe cand jucatorul care ni se pare a avea cel mai mare potential este thailandezul Thepchaiya Un-Nooh. Poreclit “racheta thailandeza”, jucatorul in varsta de 34 ani, a carui zi de nastere a fost pe 18 aprilie, se misca foarte repede la masa, avand o medie de sub 17 secunde intre lovituri in acest sezon. Cu siguranta cadoul perfect pentru thailandez ar fi trecerea de primul tur la Campionatul Mondial, misiunea fiind insa una destul de dificila, adversar fiind Judd Trump. Sunt multi jucatori din Asia care ii pot incurca pe favoriti, printre punctele lor forte numarandu-se loviturile de distanta.
Statistici interesante la Campionatul Mondial
Scotianul Stephen Hendry se afla pe primul loc in ceea ce priveste numarul de meciuri disputate la Campionatul Mondial. Hendry a fost prezent 27 ani la Crucible, disputand 90 meciuri. Acum va fi egalat de Ronnie O’Sullivan la numarul de prezente, insa nu si la numarul de meciuri, Ronnie avand 84 partide disputate, dintre care 63 castigate. Hendry a castigat 70, avand un procentaj mai mare al victoriilor la Crucible. Tot 84 partide disputate aici are si Steve Davis, care a reusit asta in 30 prezente.
Va trece multa vreme pana cand Ronnie O’Sullivan va fi detronat din fruntea clasamentului in ceea ce priveste cele mai multe breakuri de peste 100 puncte reusite la Campionatul Mondial. Cu 166 asemenea breakuri, Ronnie conduce autoritar, pe locul secund fiind Stephen Hendry, cu 138 breakuri de peste 100 puncte. O’Sullivan si Hendry se afla la egalitate nu numai la numarul de prezente la Campionatul Mondial, ci si la numarul de breakuri maxime (147) la acest turneu, ambii avand cate 3.
Stephen Hendry se afla pe primul loc si cand vine vorba de cele mai multe breakuri de peste 100 puncte reusite la un singur turneu. Se intampla in 2002, cand Hendry reusea 16 astfel de breakuri. Scotianul este urmat de chinezul Ding Junhui, care in 2016 reusea 15 breakuri de peste 100 puncte, dintre care 7 doar in semifinala cu Alan McManus. De altfel, in acea semifinala au avut loc cele mai multe breakuri de peste 100 puncte dintr-un meci in istoria Campionatului Mondial, McManus reusind si el 3.
Se anunta un Campionat Mondial cu multe breakuri de peste 100 puncte, cel putin daca ar fi sa se respecte trendul ultimilor ani. Pe primele 3 pozitii in clasament in aceasta privinta se afla editiile din 2015 si 2016, cu 86 astfel de breakuri, respectiv cea de anul trecut, cu 84 breakuri de peste 100 puncte. Evident, ne referim la breakurile reusite pe tabloul principal, nu si la cele din calificari.
In ceea ce priveste breakurile de peste 50 puncte, Ronnie O’Sullivan se afla pe primul loc, cu 724 breakuri din 1725 frame-uri jucate la Campionatul Mondial. Cele mai multe Campionate Mondiale le are Stephen Hendry: 7 la numar. Podiumul este completat de doi englezi: Steve Davis (6 titluri) si Ronnie O’Sullivan (5 titluri).
O’Sullivan – eternul favorit la castigarea Campionatului Mondial
In acest weekend va incepe o noua editie a CM Snooker, la casa de pariuri Sportingbet putand gasi intre 18 si 20 optiuni de pariu pentru fiecare meci din primul tur. Pe langa acestea, Sportingbet ne propune si pariuri antepost, pariuri care se refera la castigatorul Campionatului Mondial. Ca in fiecare an, favoritul principal la castigarea turneului este Ronnie O’Sullivan, caruia i se ofera cota 3.00. El este urmat de Judd Trump si Neil Robertson (6.00). Campionul de anul trecut, Mark Williams, este cotat cu 17.0 la castigarea Campionatului Mondial. De asemenea, Sportingbet ne ofera si o cota marita, care va fi castigatoare daca O’Sullivan sau Trump se vor impune in turneu.
Ai o multime de pariuri din care sa alegi >>>