Barcelona - Real Madrid - ponturi la pariuri El Clasico

Barcelona - Real Madrid, poate cel mai important derby din istoria fotbalului, a ajuns la episodul 278. Sâmbătă, de la ora 17:00 (în direct pe Digi Sport 1 şi Telekom Sport), Camp Nou va fi teatrul unei noi bătăli care împarte globul în două părţi.

Barcelona - Real Madrid | Pasiunea își are rădăcinile în afara fotbalului

Primul duel dintre Barcelona şi Real Madrid a avut loc pe 13 mai 1902, când cele două cluburi s-au întâlnit într-o competiție unică, organizată ca parte a festivităţilor dedicate încoronării regelui spaniol Alfonso al XIII-lea. Copa de la Coronacion a fost denumirea evenimentului de acum 118 ani, iar Barca a câștigat cu 3-1 în semifinale, contra madrilenilor, înainte de a pierde în ultimul act în faţa bascilor de la Athletic Bilbao.

Barca și Real Madrid au continuat să se întâlnească la începutul secolului - mai ales în amicale -, până când înfiinţarea La Liga, în 1928, a dus la o frecvență mult mai crescută a meciurilor şi a pus bazele unei rivalităţi. Fiind cele mai bogate două cluburi din țară (Bilbao încă reuşea să ţină pasul la acel capitol, încă), orgoliile au început să crească.

Dar abia spre mijlocul secolului al XX-lea, derby-ul a început să atragă emoţiile şi pasiunile care l-au transformat, în zilele noastre, în cel mai mediatizat duel din fotbal. Fără doar şi poate că între Barcleona şi Real Madrid există acum una din cele mai mari rivalităţi din istoria sportului, iar la asta a contribuit războiului civil spaniol (1936-39). În climatul politic care răzbătea dinspre societatea spaniolă a acelor ani, susținerea unui club de fotbal a devenit mai mult decât vizionarea unui meci și purtarea unui tricou. S-a transformat într-o modalitate de a-ți exprima ideile și convingerile despre lume, de a face acest lucru alături de un grup de oameni cu aceleași afinităţi, ambiţii şi idealuri.

 Astfel, sprijinirea lui Real Madrid sau a Barcelonei a trecut de graniţele sportului. A început să se identifice cu o mișcare politică și culturală în adevăratul sens al cuvântului, mai ales în perioada dictaturii lui Franco, când identitatea și ideologia catalană au devenit din ce în ce mai cenzurate și suprimate. Pentru oamenii vremii, care la rândul lor au transmis "microbul" mai departe, rivalitatea s-a extins dincolo de cele 90 de minute şi de dreptunghiul verde al stadionului.

7-8 decenii mai târziu orgoliile sunt încă prezente la cel mai înalt nivel, chiar dacă acum sunt mai direcţionate către sport, iar patima de odinioară nu mai e la fel de prezentă. Cert e că în cei 118 ani, Real şi Barcelona au fost faţă în faţă de 277 de ori, catalanii conducând la capitolul întâlniri directe (115-100, 62 de partide terminându-se la egalitate). În campionat, însă, Real este în faţă, având 73-72 la capitlul victorii în El Clasico.

Barcelona - Real Madrid | Zidane, neînvins pe Camp Nou ca antrenor

Francezul de pe banca lui Real Madrid nu l-a înfruntat vreodată pe Ronald Koeman, noul antrenor al Barcelonei. Nici măcar din postura de jucător. Totuşi, Zizou pare să aibă un ascendent moral în disputele de pe Camp Nou: în cele 5 vizite făcute cu "galacticii" în Catalunya, ca antrenor, tehnicianul din Hexagon a plecat neînvins (două victorii şi trei egaluri).

Debutul lui Zidane într-un El Clasico ca antrenor a fost un moment de cotitură în istoria recentă a clubului, mulţi specialişti considerând că acela a fost începutul unei ere, care a dus la trei Ligi ale Campionilor la rând cucerite. În sezonul 2015-16, un gol al lui Pique făcea ca în timp real distanţa dintre cele două mari rivale să fie de 13 puncte în favoarea formaţiei blaugrana. Real a revenit prin Benzema și Cristiano Ronaldo şi s-a impus şi a luptat pentru titlu până la final, beneficiind de două noi înfrângeri ale catalanilor (împotriva lui Real Sociedad, 0-1 și contra Valenciei, 1-2). La Liga a fost câştigată în acea stagiune de Barcelona, în cele din urmă, cu un avans de un punct, dar acel El Clasico e văzut de mulţi un moment cheie. Real s-a impus pe Camp Nou şi a căpătat foarte multă încredere, care, în cele din urmă, s-a tradus în cucerirea Ligii Campionilor, la finalul acelui sezon.

Apoi, fie că i-a avut adversari pe Luis Enrique, Ernesto Valverde sau Quique Setien, Zidane a plecat mereu fără a cunoaște gustul amar al eșecului de pe terenul Barcelonei. De când e pe banca Realului, Zizou a fost de două ori învins de catalani, dar de fiecare dată pe teren propriu (2-3 în 2016-2017 şi 0-3 în 2017-2018).

Barcelona, favorită cu Real Madrid?

Real e într-o perioadă de criză, şi ca urmare a multiplelor absenţe, astfel că vine înainte de El Clasico având un moral zdruncinat de cele două înfrângeri la rând suferite pe teren propriu în ultima săptămână. De altfel, jucătorii lui Zidane ar fi fost atât de prăbuşiţi din punct de vedere psihic la finalul confruntării cu Şahtior, încât Florentino Perez, care mersese în vestiar să le reproşeze jocul prestat, a renunţat să mai ţină vreun discurs. Marca notează că preşedintele blanco şi-a dat seama că orice reproş nu ar face altceva decât să le deterioreze şi mai mult încrederea în sine lui Benzema&Co.

De partea cealaltă, catalanii susţin că Barcelona e în sfârşit într-o poziţie în care se poate considera favorită, după perioada tulbure prin care a trecut clubul în ultimele 9 luni. 

Principalul argument, potrivit Mundo Deportivo, e legat de iluzia construirii a ceva nou. Nu este un detaliu minor, dimpotrivă: toţi trag la aceeaşi "căruţă" şi se gândesc doar la reușită, chiar dacă jocul nu e nici pe departe unul foarte convingător. Acest vis de a pleca la un nou drum cu o echipă din care fac parte mulţi tineri dă mai mult ritm, mai multă solidaritate între linii, mai multă concentrare.

Un nou suflu la Barcelona

Factorul Koeman e şi el important în acest sens. Zinedine Zidane a rescris istoria fotbalului la Real Madrid, nimeni nu poate contesta asta, dar uzura pare să îşi facă loc la Real: atât la nivel de jucători, cât şi la nivel de transmitere a mesajului dintre staff-ul tehnic către fotbalişti. Ronald Koeman se confruntă cu un proces opus: după experienţele neplăcute cu Valverde şi Setien, acum jucătorii blaugrana sunt extrem de dornici să asimileze. Vor să câștige încrederea noului antrenor și sunt extrem de atenţi la tot ce acesta le cere. 

Un alt argument extrem de puternic al trupei de pe Camp Nou stă în Lionel Messi. Acesta a trecut peste conflictul cu cei din conducere şi are o relaţie bună cu Ronald Koeman, simţindu-se confortabil în sistemul folosit. Argentinianul şi-a schimbat total atitudinea, vrea mai mult, chiar dacă în unele momente dispare din joc. E  mulțumit de atitudinea coechipierilor săi și de încrederea pe care o afişează la fiecare partidă tinerii din lot. Încetul cu încetul se eliberează de tensiunea acelor săptămâni în care s-a pus problema plecării de la Barça și în care a rămas fără bunul său prieten, Luis Suárez, transferat la Atletico Madrid. Dar are nevoie de o prestaţie de gală care să îl deblocheze total, iar un El Clasico poate fi cel mai potrivit moment în această direcţie.

Ansu Fati și Pedri reprezintă şi ei două atu-uri solide ale Barcelonei, trecând enorm de mult timp de când doi jucători atât de tineri au creat o asemenea emulaţie la club. Ambii au doar 17 ani şi nu li se poate cere să fie lideri și să-și asume responsabilități. Dar cei doi sunt atât de lipsiţi de presiune şi mustesc de talent, astfel încât le vine în mod firesc să ia inițiativă. Fati şi Pedri aduc un suflu nou în jocul Barcelonei, iar acest lucru se simte.

Nu în ultimul rând, formaţia catalană presează din nou foarte sus şi e destul de agresivă atunci când pierde mingea. Posesia este încă importantă, dar nu mai este o obsesie. Se joacă mai simplu, se caută cea mai simplă modalitate de a ajunge la poartă, iar fotbaliştii par că s-au adaptat foarte bine la noile cerinţe, celebra tiki-taka - extrem de sterilă în mandatul lui Setien - fiind istorie.

Barcelona - Real Madrid | Informaţii şi statistici

În ultimul deceniu, El Clasico ne-a obişnuit cu multe goluri, dar în precedentele două sezoane acest trend s-a schimbat. Astfel, în 4 din ultimele 5 partide, în duelurile dintre catalani şi madrileni s-au marcat sub 2,5 goluri. Mai mult, în toată această perioadă, gazdele s-au impus o singură dată: Real, sezonul trecut, cu 2-0.

Cei doi antrenori au ceva probleme de lot, astfel că nu se vor putea baza pe cele mai bune garnituri de start. De la trupa blaugrana lipsesc trei titulari - Ter Stegen, Jordi Alba şi Umtiti -, în timp ce Zidane nu îi va avea la dispoziţie pe Carvajal, Hazard şi Odegaard.

În schimb, "galacticii" l-ar putea recupera pe Odriozola, un câştig enorm pentru banda dreaptă, în contextul absenţei lui Carvajal. Dar adevăratul boost de încredere pentru Real Madrid e revenirea lui Sergio Ramos. Accidentat la genunchi în disputa contra lui Cadiz, căpitanul blanco a lipsit în disputa cu Şahtior, din Champions League.

S-a spus de la început că nu e vorba de o accidentare gravă, însă cu siguranţă fanii formaţiei din capitala Spaniei nu s-au simţit confortabil să afle că, până ieri inclusiv, fundaşul s-a pregătit separat. Vineri, însă, apărătorul central a făcut joncţiunea cu restul lotului şi nu a avut nicio problemă să ducă la bun sfârşit şedinţa de pregătire. Ca atare, el va fi titular în duelul de pe Camp Nou.

În privinţa formei, Real are nevoie de un rezultat pozitiv pentru a evita o adevărată criză. "Galacticii" au pierdut ultimele două partide, ambele disputate pe teren propriu în decurs de doar câteva zile (0-1 contra lui Cadiz şi 2-3 cu Şahtior). Barcelona vine şi ea după două partide mai puţin convingătoare în La Liga (1-1 cu o adversară puternică, Sevilla, şi 0-1 pe terenul lui Getafe), dar şi-a refăcut moralul în Champions League, unde s-a impus cu 5-1 în duelul cu Ferencvaros.

Barcelona - Real Madrid | Ponturi la pariuri

Având în vedere fluctuaţiile de formă ale celor două formaţii şi ambiţiile imense puse în joc, e greu să alegem o favorită clară, pe care să mizăm o sumă de bani în duelul de sâmbătă. În privinţa golurilor, istoria recentă a confruntărilor directe ne arată că se marchează destul de puţin, dar şi un astfel de pariu pare destul de riscant, judecând după forţa ofensivă de pe "hârtie" a celor două echipe.

Vom opta în schimb pentru un pariu care are valoare prin cota oferită: Real Madrid va primi mai multe cartonaşe galbene decât Barcelona.

La meciul precedent disputat pe Camp Nou, 5 jucători de la Real au fost avertizaţi; în ultimii 5 ani, la disputele directe (doar din campionat) nu s-a întâmplat niciodată ca "extratereştrii" să primească mai multe galbene decât marea rivală.

În contextul în care e de aşteptat ca formaţia blaugrana să fie echipa care controlează jocul, fundaşii lui Zidane vor fi destul de expuşi. În plus, faptul că Barcelona nu mai plimbă atât de mult mingea, ci încearcă să fie mai directă, îi determină pe adversari să apeleze mai mult la faulturi. Pentru că viteza de joc creşte şi fotbaliştii din ofensivă încearcă mai frecvent să verticalizeze. Ca atare, cota oferită de Fortuna pentru mai multe cartonaşe galbene primite de Real Madrid - 2,08 - ni se pare că are valoare şi o recomandăm.