Anglia - Ungaria, ponturi pariuri preliminariile CM 2022
Anglia - Ungaria (meci din preliminariile CM 2022 - marți, ora 21:45, Digi Sport 1, LookSport și Telekomsport) era în urmă cu mai bine de o lună, în partida tur de la Budapesta, un derby pentru locul întâi în grupa I. Între timp lucrurile s-au schimbat fundamental.
Cu 6 victorii și un egal, formația lui Southgate e aproape să obțină biletele directe la Mondialul din Qatar. Unul special, care vine după performanța impresionantă din Rusia, când "cei trei lei" au ajuns până în semifinale. De partea cealaltă, cu 3 înfrângeri în utlimele 4 partide, maghiarii mai dețin doar șanse teoretice să ajungă la turneul final.
Anglia - Ungaria | Mondialul din Qatar, marea șansă a britanicilor
"It's coming home" a fost sloganul preferat al fanilor englezi atât la Mondialul din 2018, cât și la Euro 2020, desfășurat în această vară. De fiecare dată, formația lui Southgate a fost foarte aproape de trofeu, părăsind în Rusia competiția în semifinale, pentru ca anul acesta să piardă finala, chiar pe Wembley.
Pentru 2022, speranțele sunt mai mari ca niciodată că va putea fi repetată performanța din 1966, singurul Mondial în care englezii au mers până la capăt. Argumente în această direcție ar fi destule: Southgate dispune de jucători world class cât pentru 3 naționale, apărarea e cea mai bună din lume, dar, mai important, turneul final se va juca la finalul anului calendaristic.
Mereu în ultimii ani s-a vorbit despre faptul că fotbaliștii Angliei nu pot performa la adevărata valoare la Mondiale sau Euro din cauza faptului că vin după sezoane epuizante. Evident, și jucătorii din celelalte mari țări sunt în situații similare, dar Premier League e de departe cel mai puternic și mai echilibrat campionat din lume. În plus, formațiile engleze ajung mereu în semifinalele sau finalele cupelor europene, astfel că se ajunge ca un fotbalist ca Maguire, de exemplu, să evolueze în aproximativ 60 de partide/sezon. De data asta, în Qatar, campionatele vor fi în plină desfășurare, urmând a se întrerupe pentru desfășurarea Mondialului înainte de a se ajunge la jumătatea competițiilor. O națională a Angliei odihnită, cu fotbaliști aflați în vârf de formă, are o șansă bună să se impună, cred specialiștii, mai ales că de această dată competiția nu va mai fi atât de echilibrată. Naționalele din America de Sud par că sunt cu un pas în spate, Germania se regăsește după cei 15 ani sub Low, în timp ce Spania, deși arată impresionant cu Luis Enrique la timonă, pare că mai are nevoie de ceva timp pentru a fi din nou precum echipa care domina finalul primului deceniu al acestui secol.
Anglia, mult mai odihnită înainte de duelul cu Ungaria
Un mare atu al gazdelor de marți, dincolo de diferența evidentă de valoare, e reprezentat de faptul că, la finalul săptămânii trecute, "cei trei lei" au întâlnit Andorra (victorie în deplasare cu 5-0). O partidă care nu a ridicat vreo emoție, evident, astfel că Southgate a putut alinia garnitura a doua, permițându-le senatorilor de drept să se odihnească, astfel încât să fie la 100% din forma fizică la partida cu Ungaria.
Astfel, din partida folosită pe Estadi Nacional, din Andorra la Vella, Southgate va mai păstra, probabil, în primul "11" pentru confruntarea cu vecinii noștri, doar doi jucători: Chilwell și Stones. Ambii au jucat foarte puțin la echipele de club în această toamnă și stafful tehnic al naționalei vrea să le dea încredere. În plus, Shaw este ușor accidentat și, chiar dacă a prins lotul Angliei pentru dubla din octombrie, probabil nu va fi riscat. Asta și în ideea de a îi da încredere apărătorului lateral al lui Chelsea (Shaw nu are adversar pe post la United, fiind titular indiscutabil). În ceea ce îl privește pe Stones, el vine după un sezon magic, dar în debutul actualei stagiuni Guardiola l-a preferat în majoritatea meciurilor pe Laporte lângă Dias. E adevărat, fundașul englez a avut și ceva probleme medicale; acum, Southgate vrea să îi dea cât mai multe minute la națională - mai ales că Maguire lipsește -, știind cât de importantă e încrederea în evoluțiile fundașului transferat de City în 2016, de la Everton.
Ca atare, să ne așteptăm să vedem din primul minut marți pe Wembley fotbaliști precum Pickford, Walker, Declan Rice, Grealish, Mount, Kane sau Sterling, toți menajați în partida contra Andorrei.
Primul "11" probabil al Angliei:
- Pickford - Walker, Stones, Mings, Chilwell - Henderson, Rice, Mount - Sterling, Kane, Grealish
Anglia - Ungaria | Renașterea și decăderea maghiarilor
Vecinii noștri de la Vest au bifat ultima prezență la un Campionat Mondial în urmă cu 35 de ani. Un lucru dureros pentru o țară care fusese mult timp o forță: în 1954, la turneul final găzduit de Elveția, maghiarii ajungeau până în finală, după ce eliminau în fazele superioare Brazilia și Uruguay. În ultimul act, ungurii lui Ferenc Puskas pierdeau dramatic contra Germaniei de Vest, după ce au condus cu 2-0 (nemții au întors și s-au impus cu 3-2). Rezultatul de atunci a surprins doar în mică măsură, Ungaria fiind una din forțele Europei în fotbal și venind după ce a demantelat Anglia în preliminarii (6-3 pe Wembley și 7-1 la Budapesta). De atunci, Ungaria nu a mai bifat vreo performanță importantă la turneele finale, dar acum părea să aibă o generație excelentă, capabilă să producă mari surprize.
La turneul final din acest an, Ungaria a fost în "grupa morții", alături de Germania, Franța și Portugalia. Ungurii au pierdut primul meci, contra lui Ronaldo&Co, dar lusitanii au avut mari probleme timp de aproximativ 80 de minute în fața unei defensive organizate. A urmat egalul total neașteptat cu Franța, 1-1, campioana mondială negăsind soluții pentru a desface apărarea adversă. Se părea că ritmul de la turneul final îi va fi fatal formației lui Marco Rossi, mai ales că partida contra Mannschaftului nu s-a mai jucat la Budapesta, ci la Berlin. Chiar și în aceste condiții, maghiarii au jucat extrem de dezinvolt, avantajați poate și de terenul greu (s-a jucat pe o ploaie torențială). Ungurii au condus în două rânduri și au fost până spre final în calculele calificării în optimi, dar în cele din urmă Germania a smuls un egal (2-2), care a calificat-o, dar i-a adus în față Anglia, formație care a eliminat-o apoi în faza optimilor.
Ungaria nu doar că a ieșit cu capul sus dintr-o grupă teribilă, adunând două puncte, dar a devenit un exemplu pentru formațiile așa-zise mici din Europa. A jucat fără presiune și a crezut mereu în șansa sa, nefiind speriată de numele din garniturile de start ale adversarelor.
Doar că, între timp, toate speranțele vecinilor noștri pentru o nouă prezență la un Mondial - complet justificate după startul preliminariilor și după figura superbă de la Euro - s-au năruit. În această toamnă, Ungaria a fost de nerecunoscut: a fost umilită de Anglia, la Budapesta, pentru ca apoi să piardă, tur-retur, cu Albania. Trei înfrângeri în patru meciuri, victoria cu Andorra (doar 2-1) venind să întregească un tablou aproape apocaliptic pentru o națională care visa atât de frumos după Euro 2020.
Ungaria, reinventată de Marco Rossi, care acum e în mare pericol să fie demis
La Euro, secretul maghiarilor a stat pe de-o parte într-un grup unit, capabil să dea totul pentru națională, dar ar fi o greșeală să nu remarcăm munca exemplară depusă de Marco Rossi. Sosit în 2018 la națională, după ce impresionase pe banca celor de la Budapest Honved, tehnicianul italian a organizat perfect echipa, apărarea Ungariei transmormându-se total în ultimii ani.
Chiar dacă biletele pentru Mondiale nu au mai fost obținute de 35 de ani (CM din Mexic), Ungaria s-a calificat la ultimele două turnee finale de Euro și se părea că acum naționala maghiară e capabilă să facă pasul următor, sub comanda lui Rossi. În schimb, au venit cele 4 partide din ultima lună și jumătate, iar tot edificiul creat de tehnicianul italian pare că s-a năruit. Nimeni nu mai vorbește acum de schimbarea de mentalitate văzută la jucători pe parcursul Euro, de disciplina din cadrul echipei și de contra-atacurile tăioase. Evident, după un turneu final atât de reușit, speranțele au fost mari, astfel că fanii, presa și chiar șefii Federației tolerează cu greu rezultatele obținute în ultima lună. La Budapesta deja se scrie că postul selecționerului e în mare pericol, considerându-se că acesta nu e capabil să ducă naționala mai sus față de ce a reușit la turneul final din această vară.
Italianul mai are 3 meciuri la dispoziție să își salveze postul, dar sunt șanse mici ca maghiarii să mai reintre în cursa pentru Mondialul din Qatar.
Primul "11" probabil al Ungariei:
- Gulacsi - Szalai, Orban, Lang - Nego, Schafer, Kleinheisler, Nagy - Szoboszlai, Schon - Sallai
Anglia - Ungaria, date statistice și ponturi la pariuri
După 4-0 contra Ungariei, la Budapesta, Anglia s-a impus cu 4-0 și 5-0 contra Andorrei, aceste rezultate fiind "sparte" de un egal la Varșovia, cu Polonia. Britanicii au fost foarte ghinioniști contra lui Lewandowski&Co, fiind egalați în minutul 90+2, altfel ar fi avut victorii pe linie în grupă.
Înaintea duelului de marți, gazdele au un avantaj uriaș în meciurile directe, nepierzând contra maghiarilor din 1962. De atunci, cele două formații s-au întâlnit de 14 ori, Anglia ieșind învingătoare în 12 dintre dispute. Aproape incredibil, în aceste 14 confruntări întinse pe aproape 60 de ani, Anglia a fost condusă de Ungaria preț de...7 minute.
Cu siguranță că "cei trei lei" pot să respecte cu ușurință tradiția și acum, mai ales că Wembleyul este o adevărată fortăreață în partidele de calificare la turneele finale. În ultimele 21 de partide jucate pe legendarul stadion, în preliminarii, Anglia a obținut tot atâtea succese. Golaverajul este și el unul impresionant, în acest interval: 73 de goluri marcate și doar 7 primite!
Principala "gură de foc" pentru atacul Angliei va fi fără îndoială Harry Kane. Acesta are un start slab de sezon la Spurs, după ce a ratat transferul la City, dar la națională a evoluat excepțional în 2021. Are deja 9 goluri marcate și, dacă va înscrie marți, va defeni abia al 2-lea jucător din istoria naționalei sale cu peste 10 goluri marcate pentru prima reprezentativă în doi ani calendaristici diferiți.
Fără a mai evolua la Mondial din 1986, Ungaria este acum la 5 puncte distanță de locul secund și doar o minune o mai poate face să ajungă în baraj. Atacul maghiarilor e unul teribil, nereușind să înscrie vreun gol în cele 3 partide pierdute în ultima lună și jumătate. Nici contra Andorrei, ungurii nu au reușit să își îmbunătățească moralul, punctând doar de două ori, pentru o victorie chinuită (2-1).
Un fapt inedit e reprezentat de faptul că Ungaria capotează în reprizele secunde ale disputelor. Deși e abia pe locul 4 în grupă, formația lui Rossi nu a fost condusă la pauză în niciuna dintre cele 7 partide. Chiar și la Budapesta, în dezamăgitorul 0-4 cu Anglia, după 45 de minute scorul a fost egal.
Anglia are toate atuurile să se impună la scor în duelul cu Ungaria, câteva date statistice conducându-ne cu gândul că succesul va fi unul facil:
- Anglia a câștigat 6 din ultimele 7 meciuri din preliminariile pentru CM;
- Formația lui Southgate a condus încă de la pauză în 5 din ultimele 7 confruntări din partidele de calificare la Mondial;
- Anglia nu a primit gol în 5 din ultimele 7 partide din preliminariile pentru CM;
- Anglia a marcat cel puțin două goluri în 6 din ultimele 7 partide din campania de calificare la Mondial;
- Anglia a marcat cel puțin două goluri în ultimele 3 partide directe contra Ungariei.
În consecință, un succes al Angliei nu doar că e previzibil, dar, la cum se prezintă cele două naționale în acest moment, pare singura variantă posibilă. Anticipăm o victorie confortabilă pentru "cei trei lei", care, credem noi, vor înscrie cel puțin 3 goluri (cotă 2, la Superbet).