Aleksander Čeferin: Reprogramarea EURO 2020 are un mare preţ

Covid-19 a amânat EURO 2020 cu un an

Campionatul European 2020 ar fi trebuit să aibă loc în perioada 12 iunie şi 12 iulie 2020, însă a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus. Conform UEFA, turneul final va avea loc în perioada 11 iunie - 11 iulie 2021, în 12 oraşe din Europa, inclusiv Bucureşti. Preşedintele UEFA, Aleksander Čeferin a convocat marţi o videoconferinţei cu preşedinţii şi secretarii generali ai celor 55 de asociaţii naţionale, reprezentanţi Asociaţiei Cluburilor Europene, Ligilor Europene şi FIFPro Europa, pentru a găsi un plan de deblocare a programului competiţional afectat de răspândirea virusului Covid-19. EURO 2020, ediţie aniversară care celebrează 60 de ani de la primul Campionat European, va avea loc în 12 oraşe - Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), München (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Olanda), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia) şi Bilbao (Spania).

Aleksander Čeferin: "Reprogramarea EURO 2020 are un mare preţ"

Preşedintele Aleksander Čeferin, a declarat că UEFA va avea pierderi financiare în urma amânării turneului final. "Ne ocupăm de soarta unui sport pentru care mulţi trăiesc şi respiră şi care a fost oprit de acest adversar invizibil care se mişcă atât de repede. În momente ca acesta, comunitatea fotbalului trebuie să dea dovadă de responsabilitate, unitate, solidaritate şi altruism. Sănătatea fanilor, a membrilor staff-ului, a jucătorilor trebuie să reprezinte prioritatea noastră. Tocmai de aceea, UEFA a propus variante pentru ca sezonul competiţional să se încheie în siguranţă şi sunt mândru de reacţia colegilor mei din întreaga Europă. A existat un adevărat spirit de cooperare, cu toţii recunoscând faptul că este nevoie de sacrificii pentru a obţine cele mai bune rezultate. Reprogramarea EURO 2020 are un mare preţ, dar vom face tot ce putem mai bine pentru ca finanţarea vitală pentru fotbalul de bază, fotbalul feminin şi dezvoltarea jocului de fotbal în toate cele 55 de ţări să nu fie afectată", a declarat Aleksander Čeferin.

"Tricolorii" vor juca în iunie cu Islanda

Reprezentativa României ar fi trebuit să joace pe 26 martie 2020, la Reykjavík cu Islanda, în semifinalele play-off-ului EURO 2020, însă meciul a fost amânat. Teoretic, "tricolorii" vor juca în luna iunie, însă nu se ştie exact data, totul urmând a fi decis de modul în care va evolua Covid-19. În cazul în care "ai noştri" ar trece de islandezi, vor juca meciul decisiv pentru calificarea la turneul final cu Ungaria sau Bulgaria, la Budapesta sau Sofia.

Mirel Rădoi: "Sănătatea fiecăruia este prioritatea numărul unu"

Selecţionerul Mirel Rădoi a a declarat pentru FRF că sănătatea fiecăruia este mai presus de orice competiție. "Toate deciziile luate azi au ca scop principal protejarea tuturor celor implicați în fotbal, jucători, suporteri, antrenori, arbitri. Sănătatea fiecăruia este prioritatea numărul unu! După aceea, abia, vorbim de fotbal și de prioritățile fotbalului. Dacă e să mă refer strict la meciul cu Islanda, noi eram oricum pregătiți să îl jucăm în această lună. Vom vedea dacă situația globală ne va permite să îl jucăm în iunie, ar fi extraordinar ca orice pericol să dispară până atunci. Dacă va fi așa, ar putea fi câteva avantaje sportive pentru noi. Faptul că am beneficia în mod cert de un gazon mai bun decât ar fi fost la Reykjavík în martie și de condiții meteo mai apropiate de cele cu care sunt obișnuiți jucătorii noștri. Ar mai putea fi un avantaj reprezentat de posibilitatea de a urmări mai mult timp jucătorii la lucru, pe teren, la cluburi. Dar acum nu îl pot considera un avantaj, câtă vreme competițiile naționale sunt suspendate. Vom vedea dacă se vor relua așa cum preconizează UEFA. Mesajul meu este unul clar, atât pentru jucătorii naționalei, cât și pentru toți suporterii României, din țară și din străinătate: sănătatea fiecăruia este mai presus de orice competiție! Fiți responsabili și protejați-i pe cei de lângă voi!".