8 Factori psihologici neasteptati care iti pot afecta pariurile

Pariurile sportive nu inseamna doar statistici, numere, calcule sau gasirea unei optiuni profitabile. Poate ca cel mai important factor parierii este reprezentat chiar de comportamentul nostru.

Homo sapiens (fiinta umana) este o persoana rationala ce difera de un program pe calculator, fiindca este predispusa emotiilor – nu le poti porni sau opri. Psihologia este aspectul pe care de multe ori jucatorii il scot din context cand vine vorba de pariuri.

Vom vorbi in acest articol despre opt factori psihologici extremi si de neasteptat care iti pot afecta alegerea pariurilor.

Foamea este prietenul pariorilor

Ai baut o bere si ai mancat cativa hamburgheri apoi te-ai pregatit pentru a paria pe echipa ta favorita? Nimic mai gresit! Cercetatorii olandezi din Utrecht au scos la iveala cateva rezultate extrem de interesante: atunci cand unei persoane ii este foame, deciziile si strategiile pe care le face sunt mai corecte si mai verificate.

E destul de greu de inteles de ce o persoana careia ii este foame pariaza mai bine decat una ce tocmai a mancat. Poate ca acest lucru se datoreaza instinctului primitiv , atunci cand o persoana infometata trebuie sa se gandeasca la ceva pentru a-si comanda propria mancare. De asemenea, poate fi si datorita unor procese fiziologice din corpul nostru.

Un lucru este insa cert – foamea este asistentul potrivit atunci cand vorbim de pariuri.

    Vremea este un alt factor ce influenteaza pariurile

Cu totii traim intr-un mediu incalzit, primitor, unde exista lumina si caldura, dar natura umana nu poate fi pacalita. Predecesorii nostri erau ingroziti de sezonul rece, ca mancarea ar putea fi greu de gasit si totul din jur ar putea fi mult mai periculos.

Astazi, poate din acelasi motiv, din pricina fricii de iarna si a slabiciunii pentru aceasta perioada, creierul incearca sa reduca riscurile din sezonul rece.

Universitatea din Toronto a realizat un studiu si a descoperit ca o persoana care este departe de ecuator, are tendinta de a-si asuma mai putine riscuri iarna si mai multe pe timpul verii, cand se simye confortabil. 

    Nu te lasa coplesit de pierderi

Un lucru interesant despre bestseller-ul “The Science of Selling: Proven Strategies to Make Your Pitch, Influence Decisions, and Close the Deal” e valabil pentru amatorii care pariaza live si isi repeta pariurile pre-meci. Aceasta practica se refera in general la “urmarirea pierderilor”. 

Ce se intampla?

  • Inainte de a paria, jucatorul este in dubii si nu este sigur pe cote – 50/50.
  • Dupa ce a plasat pariul, jucatorul este in totalitate sigur pe victorie, in ciuda factorilor contrari. 

Cel mai rau lucru in aceasta situatie este marirea sumei pe un pariu live, cand este clar faptul ca analiza facuta nu a fost in totalitate adevarata sau pariul anterior nu a mers. 

Nu fi influentat emotiomnal de infrangeri – ramai calm si ia o pauza.

    Prejudecati in pariurile sportive

Prejudecatile sunt cele mai neplacute situatii pentru un parior, atat pentru cei incepatori, cat si pentru cei experimentati. Pornind la analiza evenimentului sportiv,  apare  un factor care reprezinta constiinta, iar aceasta devine treptat dominanta. Toate informatiile ce vin, nu pot afecta decizia pariorului. Ba mai mult, orice informatie noua ii intareste optiunea aleasa. 

Din pacate, nu conteaza cat de bine disciplinati  si constienti suntem, prejudecatile cognitive nu pot fi eliminate complet. Creierul uman va compara oricum importanta fiecarei informatii si va lua decizii in favoarea celei mai usoare.

Exista o singura solutie – bazeaza-te pe informatii noi ca fiind esentiale si nu le compara cu cele vechi. 

    Efectul “pierderii de memorie”

Un alt efect datorat prejudecatilor cognitive este posibilitatea unei “pierderi de memorie”. Aceasta se refera la situatia in care un jucator stie cateva informatii importante, dar noile informatii se suprapun treptat. In acest fel, memoria umana va nivela cunoasterea primordiala si astfel le anuleaza. 

Intr-o lume cu noi informatii care nu se termina niciodata, efectul “pierderii de memorie” pentru un jucator devine destul de periculos. Nu te speria, exista un mod de a tine acest lucru sub control.

Asigura-te ca ai o lista de analize, cantareste fiecare informatie pe care o primesti, iar in acest fel nu se va pierde nimic. 

    Oamenii fericiti isi asuma mai multe riscuri

Cercetatorii spun ca intr-o stare proasta, sau mai rau – in depresie, nu ar trebui sa iei nicio decizie. Chiar si asa, oamenii de stiinta au descoperit ca acelasi lucru functioneaza intr-un fel opus, dupa cum urmeaza: cei care se afla intr-o dispozitie buna, au tendinta de a-si asuma mai multe riscuri, chiar si fara motiv. Este o corelatie intre distractie si risc. 

Pentru un parior, cel mai periculos moment este cel de dupa castigarea pariului anterior. In acest moment ti se inmoaie genunchii si urmatorul meci va fi foarte greu de gestionat. 

Pariorule, controleaza-ti emotiile. Nici buna dispozitie si nici cea rea nu sunt aliate in pariere. 

    Tendinte recente in pariurile sportive

Nu e nimic in neregula cu tendintele propriu-zise: jucatorul descopera o optiune care poate aduce un castig. Sporturile sunt ciclice si au tendinte sigure – de obicei de lunga durata. Chiar si asa, nu te baza doar pe tendinte.

Fiecare meci ar trebui evaluat separat. Daca ti se pare ca sunt factori care pot distorsiona cursul normal, acestia nu ar trebui ignorati. Esenta analizei este sa gasesti o cale, sa o confirmi, iar mai apoi sa o respingi. Suna irational? Atunci nu-ti mai toci coatele!

Nu te baza orbeste pe tendinte. Nu este nicio confirmare in statistici, ele sunt folositoare, dar nu sunt totul – doar foloseste-le si mergi mai departe. 

    Concentreaza-te pe castiguri, nu-ti fie frica de riscuri

Revista “New Scientist” a publicat un studiu interesant: oamenilor carora le e frica de inaltimi li s-a cerut sa estimeze inaltimea unei cladiri.  De jos, ei au estimat ceva, iar cand au ajuns sus, acea estimare a fost mai mare de 4 ori. 

Este foarte important pentru jucatori sa nu le fie frica sa piarda. Daca pui bani in conturile caselor de pariuri online si nu castigi primul meci este o intreaga drama.

Frica de pierdere ne incatuseaza si nu ne lasa sa gandim rational si sa evaluam. Mai exact, pariem putini bani pe un meci, apoi suntem surprinsi daca este castigator – de ce se intampla asta? Pentru ca marimea constructiei este mai mare de 4 ori sus, decat jos.

Diferite publicatii despre pariuri, sunt de acord cu o singura idee: niciodata sa nu fii suparat pentru o pierdere, doar concentreaza-te pe castiguri. Frica de asumare a riscurilor va disparea si un nou orizont despre evolutie va aparea.

De multe ori acesti factori iti pari ridicoli, altii sunt superficiali si altii complet nefolositori. De fapt, asa am inceput: fiecare persoana este supusa emotiilor.

Nu uita de acest articol atunci cand deschizi oferta de pariuri pentru a o studia.