Zile Umbroase – cum am intrat in industrie?

Dainis Niedra a organizat in trecut diferite turnee de poker si a fost directorul Federatiei de Poker din Letonia. In prezent, Dainis detine functia de Director General pe Europa Centrala si de Est la Enlabs.

Companiile din Letonia, acolo unde sunt birourile Enlabs, au pornit o traditie in ultimii ani, prin asa zisele “Zile Umbroase”. Ce presupune aceasta perioada? Ei bine tinerii din licee petrec o zi intreaga cu angajatii companiei, in industria in care ar dori sa dezvolte o cariera. Industria jocurilor de noroc se pare ca atrage din ce in ce mai mult atentie in ultimii ani. Influenceri, atleti sau bloggeri promoveaza intens acest domeniu, care nu mai este privit cu ochi rai. Pentru a nu incalca niciuna dintre valorile companiei sau vreun principiu moral, la Enlabs primesc doar tineri din clasa a 12-a. Majoritatea tinerilor ma intreaba direct – “cum ai reusit sa intri in industrie si cum au fost primele zile?”. Evident, nu este o Universitate a Pariurilor si nimeni nu scrie despre aceste lucruri.

Cred ca primii mei pasi in industria pariurilor au aparut in jurul varstei de 20 de ani. Pe atunci terminam anul al doilea de facultate, in incercarea de a deveni un inginer civil. O companie din Riga ce intentiona sa dezvolte cel mai mare club de noapte ale orasului m-a ofertat la acea vreme. A fost o oportunitate unica de a ma afla intr-un loc frecventat de 2-3 mii de tineri saptamanal. Au fost cativa ani frumosi, pana cand in 2008 – chiar inainte de Anul Nou – intregul complex a luat foc. A fost distrus clubul de noapte si cazinoul, o experienta ce m-a marcat. Te culci linistit dupa o tura de noapte si a doua zi primesti un SMS in care esti anuntat ca nu mai ai unde sa lucrezi.

Impreuna cu conducerea am discutat despre noi masuri, pentru a largi complexul si a diversifica afacerea. Totul a trebuit sa fie reconstruit, iar complexul a devenit dublu fata de forma initiala. Am deschis atunci un hotel, un spa, cateva restaurante si baruri. De asemenea, a fost inaugurata o sala de forta si 15 mese de poker. Vorbim de un Las Vegas in miniatura, chiar in centrul orasului Riga. La acea vreme jucam pe mize mici si incepeam sa inteleg cam ce isi doresc clientii si cum se poate dezvolta acest business.

Cand am fost responsabil cu deschiderea unui club de Poker, am intampinat doua obstacole majore, ambele pentru prima oara in viata ma. Am avut mari probleme cu legea, dar si cu resursele umane.

Legea formata in 1990 nu permitea guvernului sa vada o diferenta intre mesele de ruleta si cele de poker. In aceste conditii, aveam nevoie de o licenta pentru cazino, o licenta ce necesita un capital mare de bani. In ceea ce privea personalul, ei bine aveam nevoie de oameni certificati in domeniu, cu experienta. Pur si simplu nu aveam de unde sa gasim astfel de persoane. Cei care chiar se pricepeau in domeniu, fie erau plecati fie lucrau pentru companii mult mai mari, pe salarii duble sau triple. Am inceput apoi sa propunem diferite amendamente, calcule sau explicatii pentru guvernul din Letonia. A fost o lupta dificila si un proces ce a durat ani de zile. Am acceptat chiar 30 de studenti antrenati de noi in domeniu si ma pot declara mandru de faptul ca unii dintre ei lucreaza la nivel international, in turnee din Londra, Barcelona sau Praga.

Dupa lansare, clubul de poker a cunoscut o ascensiune rapida. Membrii continuau sa se inscrie saptamanal, abandonand alte organizatii mai mici. La 4 luni de la lansare, aveam deja un turneu in fiecare Vineri. Acesta insa a cunoscut un conflict intr-o saptamana, in care au fost furate echipamente. Autoritatile au deschis o ancheta iar noi am fost acuzati de activitati ilegale. Ironic sau nu, incidentul a avut loc cu 2 saptamani inainte de primul mare turneu de poker din Letonia. Am reusit in acele 14 zile sa negociem cu un alt cazino, care ne-a pus la dispozitie peste 15 mese de poker, scaune in plus, fise si asa mai departe. Iar turneul a fost un real succes. A fost inceputul unei povesti frumoase ce include peste 30 de turnee internationale, precum Unibet Open, Russian Poker Series sau Norwegian Masters.

Pe langa investigatia autoritatilor, a trebuit sa platim echivalentul a 1.3 milioane de euro. Cazul a fost inchis abia dupa 4 ani, in lipsa probelor.

Desi avocatul nostru si-a pierdut la un moment dat sperante, am reusit intr-un final sa incheiem acel proces. Am fost de la bun inceput nevinovati si nu puteam lasa lucrurile asa. Guvernul a continuat apoi sa creasca an de an taxele si a facut ca turneele de poker sa fie mai putin profitabile. In 2013 am organizat un singur turneu si atunci a fost finalul afacerii.

In anul 2015 am inceput sa lucrez la Optibet, in offline. Compania a trecut de atunci prin cateva tranzitii si in prezent se numeste Enlabs. Reprezinta cel mai mare operator online din Letonia, desi compania isi incepuse activitatea in offline. Enlabs are licenta in Letonia, Lituania, Estonia, Suedia si Belarus, la care se adauga si tari exotice precum Curacao sau Malta. 

Aceasta este aventura mea in lumea jocurilor de noroc. Ma bucur ca v-am putut relata lucrurile anterioare.

Dainis Niedra,

Director Management Enlabs.