Cupa Mondiala 2022: arbitrii si cum pot influenta ei pariurile

Ne dorim ca fotbaliștii sa fie în prim-plan la Mondialul din Qatar, dar știm ca mai sunt și alți “actori” pe teren. Arbitrii pot de multe ori sa joace un rol esențial și să influențeze pariurile pe care le plasăm. Așa că poate ar fi bine să-i cunoaștem pe cei care vor arbitra la World Cup 2022 și să vedem ce stil au, cate cartonase împart sau cat de bine fac fata presiunii. 

Vor fi 36 de arbitri principali, 69 de asistenți și 24 de oficiali pentru sistemul VAR. Cei mai mulți arbitri centrali vin din Europa, 11 la număr. Și de acolo ne vom “alege” și favoritii, pentru că îi știm mai bine. Dar asta nu înseamnă că vom ignora cativa “cavaleri ai fluierului” si din alta parte, care cu siguranta trebuie urmăriți. De fapt, cu ei vom începe, pentru ca pot influenta pariurile pe care le vor plasa pariorii, atat pe faulturi cat si pe cartonase.

Facundo Tello (Argentina, 40 de ani)

Probabil ții minte duelul dintre Boca Juniors si Racing Club, din Trofeo de Campeones. A fost la începutul lui noiembrie, iar arbitrul acelei partide a dat nu mai puțin de 10 cartonașe roșii. Și acel central a fost chiar Facundo Tello, un om cu o ascensiune interesantă, pentru c-a ajuns sa fluiere în prima divizie după doar patru meciuri în liga segunda. 

20 de meciuri Liga Profesional - medie de 5.20 cartonașe galbene

  • 6 cartonașe roșii

  • medie de 27.3 faulturi dictate

Ismail Elfath (SUA, 40 de ani)

A fost ales arbitrul anului în MLS în 2022 și are la activ o semifinală de Campionatul Mondial al Cluburilor, în 2019. Un “central’ experimentat, care știe sa se impuna rapid in fata jucatorilor. Se misca bine pe teren, ceea ce-i permite sa fie aproape de faze. Pare puțin agitat prin stilul său, iar asta se vede și la capitolul cartonase. MLS nu e un campionat foarte, foarte dur, iar Elfath a reușit sa dea cate un cartonaș roșu în patru dintre ultimele 19 meciuri arbitrate.

19 meciuri MLS - medie de 4.84 cartonașe galbene

  • medie de 25.68 faulturi

Victor Gomes (Africa de Sud, 39 de ani)

Gomes nu duce nici el lipsa de notorietate, chit ca fotbalul din Africa de Sud nu e deloc popular prin Europa. Însă arbitrul de 39 de ani a știut sa se facă remarcat, în special prin doua gesturi. A denunțat o tentativă de mituire, pentru un meci de la CAF Confederation Cup (un fel de Europa League), dar a și reacționat sarcastic la o partidă în care era implicat Salah, oferindu-i acestuia fluierul sau, după ce starul egiptean s-a plâns la o decizie de arbitraj. Exista zvonul cum ca s-ar retrage după acest turneu final.

5 meciuri în South African Premier Division - medie de 3.00 cartonașe galbene

Antonio Mateu Lahoz (Spania, 45 de ani)

Mateu Lahoz este unul dintre cei mai carismatici arbitri pe care îi are Europa. Un “geniu” neînțeles uneori, Lahoz are un stil deosebit de prietenos. Explica mereu jucatorilor ce greșesc (uneori prea mult) și permite un joc deschis. Spre deosebire de alți arbitri iberici, nu se aventureaza cu cartonasele. 

7 meciuri La Liga - medie de 3.86 cartonașe galbene

3 meciuri Champions League - medie de 3.33 cartonașe galbene

  • medie de 22.67 faulturi

Michael Oliver (Anglia, 37 de ani)

Atat de tanar și totuși cu atatea meciuri în spate. Oliver a fost o promisiune a arbitrajului britanic și a fost forțat de tanar. Rezultatele n-au fost însă spectaculoase, chit ca este în continuare unul dintre oamenii la care se apelează pentru partidele importante din Premier League. Fluiera destul de ușor, se grăbește la multe faze și uneori ia decizii de neînțeles. Atâtea meciuri în competitiile europene i-au schimbat cu siguranța stilul de arbitraj. 

12 meciuri in Premier League - medie de 3.25 cartonașe galbene

4 meciuri de Champions League - medie de 5.00 cartonașe galbene

  • medie de 25.75 faulturi

Anthony Taylor (Anglia, 44 de ani)

Și ca să nu părăsim teritoriul Marii Britanii, trecem direct la Anthony Taylor, prima opțiune a arbitrajului din aceasta tara. Dar și cea mai buna? Aici e discutabil. Pentru ca Taylor ratează multe decizii importante și are deseori noroc cu VAR-ul. Putem însă să trecem la capitolul plusuri prestanța lui Taylor. Un arbitru sobru, care nu e usor  impresionabil. 

12 meciuri din Premier League - medie de 3.50 cartonașe galbene

4 meciuri de Champions League - medie de 4.50 cartonașe galbene

  • medie de 24.25 faulturi

Daniele Orsato (Italia, 46 de ani)

Roma - Lazio sau Milan - Juventus sunt doua dintre partidele oficiate de Daniele Orsato în acest sezon. Și dacă este vreun italian care e fericit ca “Squadra Azzurra” nu s-a calificat la Mondiale, atunci acela trebuie sa fie Orsato. Asta fiindcă arbitrul italian are șanse mari sa prinda finala competiției, indiferent de cine ajunge acolo. Orsato a fost la centru la finala Champions League din 2020, dintre Bayern și PSG. Un arbitru de stil vechi, care solicita respect din partea jucatorilor. Îl vom vedea de multe ori vorbind chiar pe un ton ușor agresiv cu aceștia.

4 meciuri în Serie A - medie de 3.75 cartonașe galbene

4 meciuri de Champions League - medie de 3.50 cartonașe galbene

  • medie de 15.75 faulturi

Clement Turpin (Franța, 40 de ani)

Oare exista un arbitru mai antipatic decât Turpin? Cu figura și gesturile sale ușor “flegmatice”, francezul reușește cumva sa fie unul dintre cei mai apreciati “centrali” din Europa. Asta pentru ca nu se complica mai deloc. Lasă jocul liber și fluiera doar ce e de fluierat. Nu scoate cartonasul la prima tragere de tricou sau la prima intrare prin alunecare.

7 meciuri în Ligue 1 - medie de 2.86 cartonașe galbene

3 meciuri în Champions League - medie de 3.00 cartonașe galbene

  • medie de 17.33 faulturi

Desigur, mai sunt și alți arbitri, dar despre care vom vorbi în pronosticurile Legalbet de la World Cup 2022, dacă va fi cazul. 

Femei-arbitru la World Cup 2022

Faptul ca World Cup 2022 se disputa iarna nu este singura premiera pe care o vom avea în Qatar. Pentru prima oară în istorie, vor fi și femei arbitru la acest turneu final (ironic, tocmai în Qatar). Stéphanie Frappart, din Franța, Salima Mukansanga, din Rwanda, și Yoshimi Yamashita, din Japonia, vor fi la centru, în timp ce brazilianca Neuza Back, mexicanca Karen Diaz Medina și americanca Kathryn Nesbitt vor fi arbitri asistenți.

Chit ca vorbim despre cel mai important turneu de fotbal, cele trei arbitre care vor fi la centru au suficientă experiența și pot conduce o partidă de Cupa Mondiala și să impună respect in fata jucatorilor. 

Stéphanie Frappart (Franța, 38 de ani)

  • A fost prima femeie care a arbitrat la un meci de Champions League, în 2020, într-o victorie a celor de la Juventus cu Dynamo Kiev, scor 3-0;
  • A arbitrat finala Cupei Mondiale la fotbal feminin din 2019;
  • Supercupa Europei din 2019, Liverpool - Chelsea, a avut-o pe Frappart desemnată ca arbitru principal;
  • A arbitrat finala Cupei Franței din 2021, dintre Nantes si Nice;
  • A fost la centru la meciul dintre Real Madrid și Celtic, în ultima runda a fazei grupelor în acest sezon de Liga Campionilor;

Yoshimi Yamashita (Japonia, 36 de ani)

  • Fosta instructoare de fitness;
  • A arbitrat în 2019 la un meci din AFC Cup, a doua competiție intercluburi a Asiei;
  • A fost, tot în 2019, la Cupa Mondiala feminina, unde a arbitrat două partide;
  • A devenit prima femeie care, în 2022, a fost la centru într-o partidă din Liga Campionilor Asiei (Melbourne City - Jeonnam Dragons).

Salima Mukansanga (Rwanda, 34 de ani)

  • A fost la centru la ultima Cupa Mondială pentru femei;
  • De-asemenea, a arbitrat la Olimpiada de la Tokyo, în turneul de fotbal feminin;
  • A devenit prima femeie care e la centru la o partidă de la Cupa Africii, la începutul acestui an;

Romanul Istvan Kovacs va arbitra la Cupa Mondială

Pentru prima oară după 36 de ani, România va avea un “central” la un turneu final mondial. Ultimul care a fost la centru la Cupa Mondială a fost Ioan Igna, în 1986. Istvan Kovac va avea și el aceasta onoare, alături de asistenții săi, Ovidiu Artene și Vasile Marinescu. Însă probabil te întrebi cum de un arbitru până nu demult contestat la “derby-uri” în Liga I a ajuns sa se descurce atat de bine pe plan european și mondial? Sa nu uităm ca arbitrul de 38 de ani a fost la centru la prima mansa din semifinala Champions League din stagiune precedenta, Manchester City - Real Madrid.

Kovacs a făcut multe modificări de comportament în ultimii doi ani. De la o persoana considerată aroganta, Istvan comunica mai des acum cu jucătorii. Chiar și în Liga I. Doar ca în continuare nu suporta indisciplina. Penalizează imediat fotbaliștii care se “aprind” repede.

În acest sezon a fost la centru la trei meciuri de Liga Campionilor, acordand penalty în doua dintre ele. Are o medie de 5 cartonase galbene în aceste partide. Kovacs a condus și două meciuri de Nations League în ultimele luni, acolo fiind mult mai cuminte, cu doar 2 galbene, în medie. În Liga I, a avut un meci cu 0 cartonase, Argeș - Sepsi, dar și unul cu 10 galbene și un roșu, în U Craiova 1948 - Universitatea Craiova. Tinand cont ca și la Rapid - FCSB a acordat 7 galbene, e de presupus ca Istvan Kovacs e mult mai dur în deciziile sale în meciurile importante, în care tensiunea e evidenta. 

Per total, Kovacs a ajuns sa fie un arbitru matur, care stie sa gestioneze duelurile de clasa. Se mai intampla sa aiba exces de zel? Desigur. Ideea ar fi ca acele partide sunt clare din start. Și putem sa profităm la pariuri live. 

Kovacs a ajuns sa fie cel mai bun arbitru român și printr-o conjunctura. Faptul că Ovidiu Hațegan a fost nevoit sa se retraga provizoriu din cauza unui infarct a lăsat un “loc” liber. Iar centralul din Carei a profitat și a avut o ascensiune fulminanta. Desigur, totul pe meritul lui, însă și soarta a jucat un rol important. 

Toate meciurile de la Cupa Mondiala vor fi studiate de echipa Legalbet, care te va astepta cu cele mai fresh ponturi. Poti studia si mai multe informatii despre partide in cadrul centrului de pariere.