Un prinţ saudit vrea să dea lovitura cu Newcastle United

Mike Ashley, un patron cu arici la buzunar

Newcastle United a fost primul club din Premier League care a decis trimiterea în şomaj tehnic a angajaţilor. Aceştia au primit un e-mail de la directorul executiv Lee Charnley, în care au fost înştiinţaţi că activitatea sportivă a clubului este suspendată din cauza pandemiei de coronavirus şi că în aceste condiţii vor intra în şomaj tehnic.

Patronul clubului este omul de afaceri Mike Ashley, în vârstă de 55 ani, care deşi este miliardar, nu a fost interesat să facă performanţă, ci doar să-l menţină în Premier League. Mike Ashley a venit pe "St James' Park" în anul 2007, iar în sezonul 2008-2009 echipa a retrogradat în Championship.

"Alb-negrii" au revenit în Premier League în sezonul 2010-2011, când s-au clasat pe poziţia a 12-a. De atunci ei au terminat pe locurile 5, 16, 10 şi 15, însă au retrogradat din nou în sezonul 2015-2016, când au terminat pe locul 18. Gruparea din Newcastle a promovat din nou în sezonul 2017-2018, când a terminat pe poziţia a 10-a, iar în următoarea ediţie s-a clasat pe 13. În acest sezon, după 29 de etape disputate, Newcastle United se află pe locul 13, cu 35 puncte, la 8 puncte de linia retrogradării.

Mohammed bin Salman oferă 340 milioane de euro pentru 80% din acţiuni

Clubul din nordul Angliei ar putea deveni o forţă, pentru că Mohammed bin Salman, în vârstă de 34 ani, care este prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, vrea să cumpere 80 la sută din acţiuni, care sunt deţinute de Mike Ashley. Mohammed bin Salman a transmis o ofertă de 340 milioane de euro pentru preluarea acţiunilor deţinute de omul de afaceri britanic. Clubul englez înfiinţat în 1892 este de vânzare din octombrie 2017, preţul fiind de 400 de milioane de euro.

Din cazua pandemiie de coronavirus, miliardarul saudit încearcă să reducă negocieze preţul pentru preluarea echipei şi a făcut o ofertă oficială prin PIF (Public Investment Fund), fiind dispus să plătească 340 milioane de euro. Grupul PIF este condus de femeia de afaceri britanică Amanda Staveley, care va avea 10 la sută din acțiuni, în timp ce restul de 10% va fi procentul companiei Reuben Brothers. Mike Ashley a cumpărat clubul în 2007 cu 134 de milioane de lire sterline. Potrivit Sky Sports, echipa antrenată de Steve Bruce va fi vândută de Mike Ashley, mai ales că este de aşteptat să urmeze o criză din cauza pandemiei cauzată de COVID-19, iar oferta prinţului moştenitor nu este de refuzat.

Newcastle a câştigat ultimul titlu în sezonul 1926-1927

Dacă va deveni boss la clubul englez, Mohammed bin Salman vrea să facă din Newcastle United o forţă, mai exact să câştige campionatul şi Liga Campionilor. Până acum Newcastle a câştigat titlul în Anglia de 4 ori, în sezoanele 1904-1905, 1906-1907, 1908-1909 şi 1926-1927. Cele mai bogate cluburi din lume sunt Manchester City şi Paris Saint-Germain, iar proprietarii sunt din Emiratele Arabe Unite, respectiv Qatar. Preşedintele "cetăţenilor" este Khaldoon Al Mubarak, iar acţiunile sunt deţinute de City Football Group, în timp ce "Les Rouge et Bleu" îl au ca preşedinte pe Nasser Al-Khelaifi, iar acţiunile sunt în posesia Qatar Sports Investments.

Aceste două cluburi au dominat campionatul în ultimii ani, în special "Les Parisiens", însă nu au reuşit să câştige încă Liga Campionilor. Atât Manchester Cit, cât şi PSG au şanse să câştige trofeul în acest sezon, englezii având cota 3.50 pe Betano, iar francezii cota 6.50. Iniţial, Mohammed bin Salman a vrut să o cumpere pe Manchester United, însă americanii Joel şi Avram Glazer nu au vrut să vândă clubul.

Cine este Mohammed bin Salman?

Mohammed bin Salman s-a născut la data de 31 august 1985 la Riyadh, în Arabia Saudită. Deşi este foarte tânăr, acesta este vicepremier, pentru că funcţia de prim-ministru este deţinută de tatăl său, regele Salman bin Abdulaziz Al Saud. Mama prinţului saudit este Queen Fahda. Mohammed bin Salman este şi președintele consiliilor economice, politice și de securitate, urmând a fi în curând regele Arabiei Saudite, întrucât Salman bin Abdulaziz Al Saud are 84 de ani. Public Investment Fund, care va deveni acţionar majoritar la Newcastle United, este practic grupul lui Mohammed bin Salman. Acesta are o avere uriaşă, 1,4 trilioane de dolari!

Viitorul rege este cel mai controversat prinț al Arabiei Saudite şi din câte se pare ar fi pus la cale asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, pe 2 octombrie 2018, la İstanbul, după ce a fost torturat și ucis în interiorul consulatului. Jamal Khashoggi a fost un disident saudit, jurnalist la Washington Post, care a avut curajul să conteste politica lui Mohammed bin Salman.

Newcastle United şi pariurile oferite de Betfair

Casele de pariuri nu prea au meciuri în această perioadă, pentru că fotbalul şi restul competiţiilor sportive sunt amânate din cauza coronavirusului. Astfel, Betfair a decis să ofere pariorilor o ofertă diversificată legată de Newcastle United, care va avea un buget colosoal după ce va fi preluat de Mohammed bin Salman. În sezonul trecut "coţofenele" erau antrenate de Rafael Benítez, însă spaniolul a demisionat la finalul competiţiei, pentru că patronul Mike Ashley nu voia să cheltuie sume mari ca să cumpere jucători de top.

În locul tehnicianului iberic a fost adus Steve Bruce, care avea şi are ca obiectiv să menţină echipa în Premier League. Este de aşteptat ca viitorul boss de pe "St James' Park" să renunţe la Steve Bruce şi să aducă un antrenor de top şi să transfere super jucători precum Kylian Mbappé, Harry Kan, Neymar, Jadon Sancho, etc.