Tottenham - Manchester United - ponturi la pariuri finala Europa League

Tottenham - Manchester United (miercuri, ora 22:00, pe Estadio San Mames, din Bilbao) este finala Europa League, faţă în faţă fiind două formaţii din Anglia. Va fi un meci cât un sezon pentru cele două cluburi, care s-au comportat dezastruos în campionat, dar care au şansa, dacă se impun în această competiţie, să joace în stagiunea viitoare de Champions League.

Două echipe din aceeaşi ţară, pentru a 9-a oară în finala Cupei UEFA/Europa League

Din 1971-1972, când competiția a debutat și am asistat la o finală 100% engleză (Tottenham s-a impus, în dublă manșă, 3-2 la general, cu Wolves), au existat 9 finale între două echipe din aceeași țară: 4 între echipe din Italia, 2 între formații din Anglia și câte una între echipe din Germania, Portugalia și Spania.

Englezii au bifat până acum nu mai puțin de 19 finale, la egalitate cu spaniolii, cu mențiunea că s-au impus în doar 10 dintre acestea (ibericii au un procentaj mult mai bun când au ajuns în ultimul act: 14 victorii și doar 5 înfrângeri).

 Lista finalelor de Cupa UEFA între formații din aceeași țară

  • 1971-1972 Tottenham - Wolves
  • 1979-1980 Eintracht Frankfurt - Borussia Monchengladbach
  • 1989-1990 Juventus - Fiorentina
  • 1994-1995 Parma - Juventus
  • 1997-1998 Inter - Lazio
  • 2006-2007 Sevilla - Espanyol
  • 2010-2011 Porto - Braga
  • 2011-2012 Atletico Madrid - Bilbao
  • 2018-2019 Chelsea - Arsenal

În urmă cu 6 ani, la ultima finală de Europa League jucată între două formații din același campionat, tot reprezentantele Premier League, ca și acum, au fost protagoniste. De altfel, acel sezon a fost dominat total de englezi la nivel european, ultimul act de Champions League disputându-se între Liverpool și Tottenham. 

În 2019, la Baku, am asistat la un meci de colecție în finala UEL, cu Chelsea administrându-i o corecție severă rivalei din oraș, Arsenal, 4-1. A fost o a doua repriză nebună, cu 5 reușite, în care Eden Hazard a fost jucătorul care a strălucit, cu două reușite.

Tottenham, în a 4-a finală de Cupa UEFA/Europa League și profeția lui Ange Postecoglou

Spurs este o specialistă a competiției, pe lângă titlul câștigat la prima ediție jucând alte două finale (una câștigată, una pierdută). Doar 6 alte formații de pe "bătrândul continent" au bifat 3 sau mai multe prezențe în ultimul act, în UEFA/UEL (Sevilla e lider, cu 7 finale).

"În general, în al doilea meu an la un club, câștig un trofeu", spunea Ange Postecoglou în vară, mulțumit de faptul că lotul a fost întărit sensibil, Tottenham aducându-și, după un sezon, un "9" veritabil, care să îl facă uitat pe Kane: Dominik Solanke.

Din nefericire pentru tehnicianul australian, stagiunea a fost una de coșmar pe plan intern și doar faptul că Southampton, Leicester și Ipswich (nou-promovatele) au fost cu o clasă sub toate celelalte echipa a făcut ca formația londoneză să nu fie implicată în lupta privind salvarea de la retrogradare. 

Antrenorul lui Spurs va părăsi aproape sigur gruparea din capitala Angliei în vară, independent de rezultatul de la Bilbao, dar în Europa League echipa sa s-a comportat excelent, astfel că previziunea făcută de Postecoglou la începutul stagiunii pare să aibă rol de profeție.

Spurs, parcurs solid în acest sezon de Europa League

Cu o singură înfrângere în cele 8 partide din grupă, Tottenham a avut un parcurs solid și în fazele eliminatorii, eliminând AZ Alkmaar în optimi (3-2 la general), Eintracht Frankfurt în sferturi (2-1 la general) și Bodo/Glimt în semifinale (5-1 la general). Victoria din Norvegia (2-0, cu goluri de la Solanke și Porro) a demonstrat că Spurs poate fi și o echipă disciplinată, care să gestioneze excelent avantajul din tur.

Argumentele londonezilor pentru marea finală sunt reprezentate de stilul ofensiv propus de Posecoglou, dar și de dominația în fața lui United din acest sezon: cele două formații s-au întâlnit de 3 ori (o dată în Cupa Ligii), iar Spurs s-a impus pe linie (3-0, 1-0, 4-3).

Un mare minus pentru Tottenham e reprezentat de incapacitatea lui Postecoglou de a schimba la timp registrul și de a se mula pe adversar. Tehnicianul australian vrea să își impună cu orice preț filosofia ofensivă, fără a lua în calcul că lotul pe care îl are la dispoziție nu e suficient de puternic. În consecință, Spurs lasă spații multe în apărare și e surprinsă în multe momente de adversare. În plus, gruparea londoneză nu a avut în istoria recentă un pedigree care să o recomande: Spurs nu a mai câștigat un trofeu din 2008 și a pierdut finala Champions League din 2019 (0-2 vs. Liverpool).

Jucători cheie pentru Tottenham în finala Europa League

  • Dominik Solanke: Vârful de atac adus de la Bournemouth a fost omul-cheie în atacul lui Spurs în ultimele luni, marcând în returul cu Bodo/Glimt și arătând o formă excelentă: intră des în combinații, se luptă și creează culoare pentru coechipieri. Per total, însă, stagiunea a fost una sub ceea ce a arătat în sezonul trecut pentru "cireșe". Capacitatea sa de a finaliza și de a "trage oameni după el" va fi crucială împotriva unei apărări nesigure a lui United.
  • Pedro Porro: Fundașul dreapta spaniol este esențial în jocul ofensiv al lui Tottenham, cu urcări constante și pase precise. Golul său din returul cu Bodo/Glimt și contribuțiile din meciurile directe cu United (are mai multe assisturi contra "diavolilor" decât împotriva oricărei alte formații din Premier League) îl fac un pericol constant.
  • Yves Bissouma: Închizătorul este inima liniei de mijloc, cu tackling-uri precise și capacitatea de a recupera mingea. Dacă reușește să-l anihileze pe Bruno Fernandes, va fi un mare plus pentru Spurs. În ciuda rolului său preponderent defensiv, Bissouma e capabil și să inițieze atacuri, astfel că prestația sa poate înclina balanța în favoarea londonezilor.

United, perfectă în Europa League

Dacă în campionat vorbim de cel mai slab sezon din istoria modernă a lui United (locul 15), "diavolii" au excelat în Europa, unde sunt singura formație neînvinsă (în toate competițiile, luăm în calcul și Champions League, și Conference League).

United a reușit până acum 28 de goluri în competiție (cea mai prolifică echipă) și a avut 222 de șuturi și 458 de atingeri în careul advers, fiind printre formațiile din top 3 și la aceste capitole. 

Pe 3 în grupă (5 victorii, 3 egaluri), gruparea de pe Old Trafford a avut meciuri grele în fazele superioare, dar s-a descurcat onorabil: a trecut de Lyon în sferturi (5-4 la general, după prelungiri) și a zdrobit Athletic Bilbao în semifinale (7-1 la general, cu 3-0 în tur și 4-1 în retur).

United are o experiență superioară lui Tottenham în Europa și are "exercițiul" trofeelor, astfel că, din punct de vedere mental, pare mai pregătită decât adversara de miercuri. Totuși, problemele din defensivă continuă să rămână și să fie de multe ori de neînțeles, Ruben Amorim, antrenor venit în toamnă în locul lui Ten Hag, nereușind să îmbunătățească deloc acest aspect.

Jucători cheie pentru United în finala Europa League

  • Bruno Fernandes: Căpitanul lui United este motorul echipei, cu o capacitate remarcabilă de a crea ocazii și de a marca în momente-cheie. Pasele sale precise și viziunea pot destabiliza apărarea lui Spurs, mai ales dacă Bissouma și Bentancur nu reușesc să-l blocheze. Lusitanul a devenit în acest sezon de UEL jucătorul cu cele mai multe contribuții la goluri (reușite și assisturi) din istoria competiției. Bruno are 7 goluri și 4 assisturi în actuala stagiune de UEL, doar Ryan Cherki, de la Lyon, cu 12 contribuții la reușitele echipei sale, stând mai bine la acest capitol.
  • Mason Mount: După o "dublă" spectaculoasă în returul cu Bilbao, Mount a devenit un atu major pentru United, fie că joacă titular, fie că intră pe teren din postura de rezervă. Energia sa, pressingul și capacitatea de a marca de la distanță pot schimba cursul partidelor, mai ales dacă United are nevoie de o scânteie în joc. Încă de la sosirea pe banca "diavolilor", Amorim a subliniat că fostul star al lui Chelsea e unul dintre favoriții săi, dar accidentările repetate l-au împiedicat să își atingă vârful de formă. Totuși, pe acest final de sezon, a strălucit de multe ori și poate fi mai important în angrenajul echipei decât "viteziștii" Garnacho și Diallo.
  • Rasmus Hojlund: De nerecunoscut în campionat, vârful danez a marcat constant în Europa League (6 reușite) și este principala amenințare în careul advers. Forța sa fizică și mișcarea fără minge pot pune probleme cuplului Romero-Van de Ven, mai ales dacă United exploatează spațiile pe contraatac.

Tottenham - Manchester United - absențe și formații probabile

Parcursul mizerabil din campionat pentru cele două formații ține și de accidentările numeroase pe care cele două staffuri tehnice le-au înfruntat, iar finala Europa League nu schimbă fundamental datele problemei. 

Dacă în prima jumătate a sezonului Postecoglou a avut probleme mari cu indisponibilitățile din apărare, acum doar Drăgușin mai e accidentat în acea zonă, dar românul nu era titular, astfel că absența lui nu e una atât de importantă. De la mijloc în sus, însă, situația arată teribil pentru Tottenham: Dejan Kulusevski și James Maddison, doi jucători cheie, sunt indisponibili, lor adăugându-li-se și Lucas Bergvall sau Timo Werner. Căpitanul Son a fost recuperat după problemele din ultimul timp, dar sud-coreeanul vine după cel mai slab sezon al său de când a venit la Londra (10 ani are asiaticul în tricoul lui Tottenham).

United nu se va putea baza pe cel mai bun fundaș al ei, campionul mondial Lisandro Martinez, dar stafful medical a făcut eforturi mari pentru a-l recupera pe Leny Yoro, care ar putea începe din primul minut. Dalot probabil nu va fi la fel de norocos, portughezul din banda dreaptă fiind un jucător cheie sub Ruben Amorim. Pe lângă lusitan, nici Joshua Zirkzee nu va fi apt, astfel că, dacă Hojlund nu face o partidă bună, stafful tehnic nu va avea multe soluții pe bancă.

Echipele probabile:

  • Tottenham: Vicario - Porro, Romero, Van de Ven, Udogie - Sarr, Bissouma, Bentancur - Johnson, Solanke, Son
  • United: Onana - Lindelof, Maguire, Yoro - Mazraoui, Ugarte, Casemiro, Dorgu - Diallo/Mount, Fernandes - Hojlund

Tottenham - Manchester United - ponturi la paruri finala Europa League

United vrea să valideze munca lui Amorim, despre care mulți cred deja că nu e omul potrivit pentru a scoate echipa din "groapa" în care s-a afundat în ultimii ani, în timp ce Spurs vrea să pună capăt unei secete de 17 ani fără trofee. Va fi un meci cât un sezon pentru ambele combatante, în condițiile în care câștigarea trofeului înseamnă participarea în ediția viitoare de Champions League și o rețetă financiară excelentă.

Finala este echilibrată, cu Tottenham avantajată de victoriile directe din acest sezon, dar cu United mai experimentată în Europa. Ambele echipe au probleme mari în defensivă, dar la capitolul "atac" stau excelent, cu numeroși jucători care pot face diferența. În consecință, specialiștii Legalbet mizează pe o partidă deschisă, asta și în condițiile în care Postecoglou refuză să se apere. Ca atare, credem că în confruntarea de la Bilbao fiecare dintre cele două finaliste va puncta pe tabela de marcaj, cota pentru un asemena pariu fiind extrem de motivantă.



Pe site-ul nostru vei găsi zilnic ponturi de la cele mai importante meciuri, dar și informații proaspete, în centrul de pariere, care să te ajute să faci cele mai bune alegere la pariuri.

Legalbet.ro vă oferă zilnic ponturi si bilete care au cote interesante, atent studiate, de la cele mai bune case de pariuri licențiate în România. Înainte de a folosi sugestiile noastre, nu uitați să treceți prin filtrul gândirii voastre partidele și, mai important, nu mizați niciodată pe banii pe care nu vi-i permiteți să îi pierdeți.