Campionatul Mondial de Snooker- Va rupe Judd Trump “blestemul de la Crucible”?

Campionatul Mondial de Snooker editia 2020, desfasurat, ca de obicei, in foaierul teatrului Crucible din Sheffield, poate aduce raspunsul la o intrebare ce macina de mult timp lumea snooker-ului.  

Britanicul Judd Trump, 30 de ani, supranumit “Asul din pachet”, este actualul lider mondial al clasamentului de snooker profesionist, iar in ultimul timp si-a castigat pozitia de lider al clasamentului mondial, prin prestatiile si rezultatele sale excelente. 

Detinatorul titlului  de campion mondial, Judd Trump are sansa de a rupe in sfarsit “blestemul de la Crucible”, care spune ca jucatorul care a iesit campion in premiera aici nu a reusit vreodata sa isi apere trofeul in anul imediat urmator.

Istoria snooker-ului la Crucible 

Trebuie spus insa ca vorbim doar despre epoca moderna a acestui sport, cea de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Nici macar celebrul Stephen Hendry nu a recastigat trofeul imediat dupa primul succes, desi el ramane, in istoria moderna  a snooker-ului de la Crucible, jucatorul cu cele mai multe trofee (sapte).

Desi Stephen Hendry este cel mai de succes jucator al erei moderne in ceea ce priveste titlurile de campion mondial, legendarul jucator Joe Davis (1901-1978) este in fruntea clasamentului campionilor mondiali “all-time”, cu un impresionant numar de 15 reusite. El a devenit campion mondial in trei decenii diferite (consecutive, intre anii 1927 si 1940 si apoi, imediat dupa razboi, in anul 1946), fapt fara precedent in istoria snooker-ului.

Dincolo de palmaresul sau inegalabil la Campionatele Mondiale, Joe Davis este si jucatorul care a realizat primul break de peste 100 de puncte, in anul 1930.

Cu toate acestea, formatul competitiei din acea perioada (cea interbelica) era radical diferit fata de cel din prezent, fiind mult mai usor pentru castigator sa isi apere titlul, acesta avand locul asigurat in finala din anul urmator.

Campionatul Mondial de Snooker 2020

Sa revenim in anul 2020.

Judd Trump se afla intr-o postura extrem de favorabila de a-si pune amprenta pe istoria snooker-ului, fiind calificat deja in sferturile de finala ale acestei editii.

Dupa doua meciuri extrem de dificile in compania lui Tom Ford si a lui Yan Bingtao, “Juddernaut” va juca in sferturile de finala cu invingatorul dintre  Kyren Wilson si Martin Gould.

El are un palmares pozitiv cu ambii, desi, e drept, impotriva lui Kyren Wilson meciurile au fost mult mai echilibrate.

Judd Trump traverseaza o perioada a carierei extrem de fructuoasa, castigand in anul 2020 Gibraltar Open si Masters-ul German.

De-a lungul anului, Judd a acumulat doar opt infrangeri (o cifra mica, in ciuda faptului ca si snooker-ul a trecut peste o perioada de inactivitate din cauza pandemiei de Coronavirus).

In urma cu un an, Judd Trump reusea sa il invinga pe consacratul John Higgins intr-o finala de campionat mondial fara istoric, incheiata cu un 18-9 concludent in favoarea lui Judd.

Astfel, el si-a luat revansa dupa ce acelasi Higgins il invingea, in anul 2011, cu scorul de 18-15 intr-o finala mult mai disputata tot aici, la Crucible.

Acum, cu Higgins eliminat prematur din competitie, Trump are traseul cu mult mai simplu pana in finala, desi au fost cateva surprize importante pe parcursul competitiei din acest an si niciun meci nu este castigat dinainte.

Premiul invingatorului de aici nu este nici pe departe doar unul onorific, ci reprezinta o suma cu adevarat considerabila, de nu mai putin 500 000 de lire sterline.

Judd Trump se declara neapasat, nestresat de povestea “blestemului de la Crucible”. In ciuda faptului ca nu pare ca a atins inca forma aratata in urma cu un an, el este capabil de a reusi lovituri senzationale si de a-si pastra cumpatul in situatii presante, asa cum a demonstrat in special in meciul, foarte disputat si spectaculos, jucat impotriva lui Yan Bingtao.

Judd Trump vs Ronnie O’Sullivan, in lupta la Crucible

In orice caz, la cei 30 de ani ai sai, Judd arata deja ca un adevarat lider mondial cu pedigree, depasind cu maturitate acea perioada in care ii lipsea uneori rabdarea si clarvizunea in momentele importante ale meciurilor.

Fara doar si poate, acum este un jucator complet din toate punctele de vedere, care reprezinta o amenintare reala chiar si pentru faimosii Ronnie O’Sullivan (de cinci ori campion mondial) sau Mark Williams (triplu campion mondial), inca prezenti in competitive, dar aflati pe aceeasi parte a tabloului.

Ne asteapta meciuri minunate la teatrul Crucible, iar elita snooker-ului mondial este pregatita sa ofere un spectacol memorabil fanilor acestui sport nobil.