Odeta Nestor: "Din punct de vedere legislativ suntem una dintre tarile care ofera cele mai bune oportunitati de dezvoltare in domeniu"

Despre expert:
Odeta Nestor este ex-presedintele Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (external linkLink-uri externe interzise) si actualmente presedintele Asociatiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanta (external linkLink-uri externe interzise). AOJND are ca rol principal medierea relatiilor operatorilor de jocuri de noroc la distanta cu actorul guvernamental. In calitate de fost Presedinte al Oficiului National pentru Jocurile de Noroc a initiat o serie de masuri benefice atat pentru Statul Roman cat si pentru industria jocurilor de noroc.

- In primul rand, ne puteti spune cateva cuvinte despre Asociația Organizatorilor Jocurilor de Noroc la Distanta, asociatie pe care o prezidati?

- Asociatia Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanta (AOJND) a fost infiintata in 2017 din dorinta de a aduce sub acelasi acoperis operatorii principali de jocuri de noroc la distanta, pentru o reprezentativitate clara in industrie. Asociatia are ca scop principal promovarea si protejarea drepturilor si intereselor operatorilor de jocuri de noroc la distanta, licentiati in Romania.

- Care sunt obiectivele AOJND pentru perioada urmatoare?

Piata jocurilor de noroc este una in continua schimbare, mai multi operatori de joc online cu capital strain,avand investitii semnificative in piata din Romania fiind licentiati la noi in tara. Din acest punct de vedere, nevoia de echilibru din punct de vedere legislativ are nevoie de actiune continua si de generarea unui climat de predictibilitate si stabilitate care sa permita dezvoltarea acestui sector intr-un mod sanatos atat din punctul de vedere al autoritatilor fiscale si de reglementare cat si din punctul de vedere al consumatorilor si investitorilor.

- Ce inseamna din perspectiva asociatiei pe care o prezidati, o reglementare corecta a industriei jocurilor de noroc?

In calitate de fost Presedinte al Oficiului National pentru Jocuri de Noroc am initiat o serie de masuri benefice atat pentru Statul Roman cat si pentru industria jocurilor de noroc , formand o institutie similara celor din restul statelor Uniunii Europene care cred ca este una dintre cele mai eficiente si profitabile institutii din Romania

Din perspectiva asociatiei pe care o reprezint, o reglementare corecta a industriei o reprezinta modul in care autoritatile statului cu atributii pe acest domeniu inteleg si reusesc sa mentina un echilibru intre ceea ce presupune o taxare corecta, protectia persoanelor vulnerabile, dar si protejarea intereselor unei industrii care aduce sume de bani semnificative la bugetul statului.

- Care sunt aspectele legislative pe care le-ati schimba la momentul de fata? Exista "bariere" in lege care impiedica buna desfasurare a activitatii operatorilor online?

Industria jocurilor de noroc online, alaturi de alte domenii precum e-commerce si entertainment este una foarte competitiva si in care diferenta la final de zi este facuta de inovatiile din tehnologie. Se investesc sume foarte mari in dezvoltare si adoptarea de tehnologii noi, inclusiv in Romania fiind cateva firme de online care au mii de angajati implicati in R&D. Acestia sunt angajati care sunt extrem de bine platiti si care genereaza valoare adaugata semnificativa la nivel global.

“Barierele” legislative in acest moment sunt date de greutatea cu care legislatia se adapteaza noilor tehnologii si capabilitati care apar in acest domeniu. Fiind o industrie cu reglementari foarte stricte, ele trebuie sa tina pasul cu inovatia.

- Cum ati cataloga legislatia din Romania in comparatie cu alte state membre ale Uniunii Europene?

Romania la momentul actual se situeaza undeva la mijlocul celorlalte tari europene, in sensul in care avem pe de o parte Malta, un exemplu fara doar si poate de buna practica cu un cadru legislativ riguros in sensul taxelor colectate, insa mult mai permisiv fata de alte state membre si avem tari precum Franta, Italia sau Spania unde legislatia devine din ce in ce mai stricta pentru domeniul jocurilor de noroc online.

In acest moment exista o balanta fragila in acest domeniu care a fost foarte aproape de inchidere la finalul anului 2018 cand au existat schimbari de taxe peste noapte si fara prea multe consultari cu industria.

Din punct de vedere legislativ suntem una dintre tarile care ofera cele mai bune oportunitati de dezvoltare in domeniu, insa ca taxare ne aflam undeva in partea de top al tarilor UE.

- Care sunt principalele aspecte din lege pe care un operator de pariuri din strainatate care doreste sa intre pe piata din Romania, dar care nu cunoaste conditiile legislative din tara, ar trebui sa le aibe in vedere in mod special? 

Nu vorbim de o legislatie noua sau de schimbari recente in reglementari. Atat cadrul legislativ cat si taxarea sunt foarte clare. Practic oricine doreste sa intre pe piata din Romania, gaseste absolut toate informatiile in legislatia din acest sector care este disponibila pe website-ul ONJN.

- Este Romania o piata stabila?

Cred ca aceasta intrebare este mai degraba pentru operatorii prezenti pe piata din Romania. Avand in vedere faptul ca Romania a fost aleasa de operatori importanti din domeniu, multi dintre ei cu zeci de ani de experienta si listati la bursa si luand in calcul faptul ca niciunul dintre ei nu a luat decizia de a se retrage de pe piata – cred ca vorbim de o piata stabila.

Asa cum am precizat anterior, instabilitatea poate veni din schimbari aduse la nivelul intregii industrii fara sa existe consultari suficiente si o intelegere a impactului acestor schimbari.

- Care este trendul pietei de pariuri online din Romania?

Industria jocurilor de noroc online a înregistrat in ultimii ani stabilizare si maturizare puternica, tot mai multi operatori straini alegand sa intre pe piata din Romania datorita cadrului legislativ propice si nu nu mai, avem exemple de operatori de jocuri de noroc traditionale care au decis sa isi extinda activitatea si in domeniul online.

- Unde se situeaza piata de pariuri online raportat la piata de pariuri offline (land-based) in Romania?

In acest moment, piata jocurilor de noroc online este inca la o distanta mare de cele offline. Vorbim de un avans foarte mare ( ca timp de existenta ) al jocurilor de noroc traditionale si acesta nu va fi recuperat prea curand de piata online.

- Prefera romanii in continuare casele de pariuri traditionale? Daca da, care considerati ca este motivul principal?

Exista numeroase studii la nivelul statelor europene prin care s-a concluzionat faptul ca in tarile unde exista o legislatie riguroasa atat pentru segmentul de landbase, cat si pentru cel de online, acesta din urma nu influenteaza piata jocurilor de noroc traditionale. Acest fapt este intalnit si in Romania. Pentru fiecare segment exista specificul de jucatori, astfel nu as putea spune ca romanii prefera jocurile de noroc traditionale in detrimentul celor din online, sau viceversa.