Legislația privind pariurile sportive în România
Pariurile sportive fac parte dintr-un sector de activitate care aduce mulți bani la bugetul de stat, dar totodată este și o activitate foarte bine reglementată. Autoritățile din România își doresc să stăpânească fenomenul, și o fac bine datorită unei legislații foarte bine pusă la punct, uneori modificată conform dispozițiilor Guvernului.
O activitate populară în România, pariurile sportive reprezintă o activitate extrem de răspândită în România, ceea ce se reflectă și în economia țării. Domeniul este foate bine reglementat, principalul scop a fost acela de a asigura un echilibru între dezvoltarea industriei și protecția consumatorilor. Organismul desemnat să supravegheze și să reglementeze activitatea de jocuri de noroc din România este Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Rolul este acela de a emite licențe, supraveghează activitatea operatorilor și asigurarea conformității cu legislația în vigoare.
O modificare importantă pe care Guvernul României a efectuat-o printr-o ordonanță de urgență a avut loc în octombrie 2023 și a avut drept țintă creșterea taxelor de licență, restricțiile privind publicitatea și condiții pentru operatori. Implementara acestor măsuri stricte au rolul de a pune accent pe protecția consumatorilor și pe prevenirea dependenței de jocuri de noroc:
- Taxe și licențe – România a majorat semnificativ taxele de licență și a impus condiții stricte pentru operatori.
- Publicitate – România a impus restricții, a interzis publicitatea și promovarea anumitor stimulente.
- Restricții – S-a interzis amplasarea caselor de pariuri în localitățile care au mai puțin de 15.000 de locuitori.
Ulterior, în vara anului 2025, Guvernul României condus de Ilie Bolojan a încercat în primă instanță să mărască taxele referitoare la jocuri de noroc. Impozitul pe câștiguri din jocurile de noroc au suferit ulterior modificări și de la 3% cât era impozitul pe câștiguri de până la 10.000 LEI, inițial ar fi dorit o creștere de până la 10%. După consultări între Guvern și reprezentații industriei jocurilor de noroc din România, s-a ajuns la un compromis și anume, mărirea taxei de 4%, ceea ce este o propunere mai mult decât decentă.
Impozit pariuri sportive iulie 2025
Până la 10.000 lei inclusiv – 4%
Între 10.000 lei și 66.750 lei – 400 lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 lei
Peste 66.750 lei – 11.750 lei + 40% din suma care depășește acest prag
O altă modificare importantă în privința jocurilor de noroc este aceea că vedetele nu mai au voie să apară în reclamele la jocurile de noroc difuzate la TV, radio sau online.
Ce înseamnă licențierea unei case de pariuri online
Principala etapă și cerință a licențierii include un dosar de documente care include dovadă prin care o casă de pariuri online poate funcționa, inclusiv o aplicație oficială. Operatorul trebuie să activeze în România, unde să achite plata taxelor de licențiere și a garanțiilor către stat. Apoi, operatorii trebui să demonstreze că platforma este conform standardelor în vigoare.
Operatorul trebuie să implementeze politici de joc responsabil, aici implică și instruirea personalului, cu scopul de a recunoaște comportamentul toxic de joc. De asemenea, trebuie să le ofere posibilitatea jucătorilor de a se autoexclude și să își impună propriile limite, cât și afișarea mesajelor de avertizare și contribuția financiară spre programe de prevenire și tratament al dependenței jocurilor de noroc.

