Guvernul României pune taxe și reguli grele pe jocurile de noroc

Guvernul României a anunțat că dorește ca să colecteze mai mulți bani de la industria jocurilor de noroc, iar pentru asta a fost  dată o Ordonanță de Urgență, care ulterior va fi aprobată de Parlament. 

Ce se găsește în OUG din 5 octombrie 2023

Vorbim despre  modificarea si completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, precum și despre modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 20/2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Este o ordonanță de urgență care ar putea zgudui din temelii industria jocurilor de noroc de la noi, afectand, într-un fel sau altul, atat operatorii, cat și jucătorii.

Hai să vedem care sunt efectele acestei ordonanțe de urgenta asupra jucatorilor, mai ales, acest lucru ne intereseaza, în primul rând. 

Operatorii de jocuri de noroc trebuie sa aiba societatea înregistrată în România

Așadar, adio “paradisuri fiscale” pentru operatorii de jocuri de noroc. Guvernul e satul ca tot profitul sa se duca in alta parte, iar pentru asta e pregatit sa dea cea mai mare lovitură cazinourilor și caselor de pariuri - vor obține licență doar societățile înregistrate în România sau persoanele juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European sau din Confederaţia Elveţiană care au înregistrat un sediu permanent în România.

  • Va afecta în vreun fel acest lucru activitatea jucatorilor? Da, pentru ca cel mai probabil numărul de opțiuni va scădea. Nu toți operatorii actuali vor fi capabili financiar (sau dornici) sa obțină licență și pe viitor. 

Se interzice consumul de alcool în locațiile cu jocuri de noroc

Locațiile terestre cu jocuri de noroc puteau sa serveasca alcool clienților, dar de regula exista o limita. Unele cazinouri aveau limita aceasta setată la trei beri, altele impun o limita mai relaxată. Cert este ca nu ai voie sa fii în stare de ebrietate. Cu noua reglementare, nici nu se va mai pune problema asta, pentru că operatorii nu vor mai avea voie deloc sa serveasca băuturi alcoolice. Și nici sa aiba intrare comuna cu un spațiu care comercializează băuturi alcoolice.

  • Ce înseamnă asta pentru jucători? Ca raman doar pe suc atunci cand se joacă la păcănele. Din păcate pentru unii, aceasta regula se traduce și în faptul ca nu vor mai fi aparate tip sloturi in baruri. 

Chiar și reclamele la case de pariuri vor fi reglementate

"Reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național se face cu respectarea principiilor prevăzute la art. 10 alin. (3). Se posteaza la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. (...) Publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama outdoor pentru jocuri de noroc, care depășește dimensiunea de 35 m2/panou/material publicitar, sunt interzise", se arată în proiectul OUG.

Mai mult, în proiect se discuta și despre interzicerea afișării valorilor sau bunurilor acordate prin bonusuri, promoții sau jackpot-uri. De ce se dorește acest lucru? Pentru ca unii jucători sunt tentați de aceste sume care se vehiculează, fără sa știe, în prealabil, ce presupune obținerea lor. 

  • Te afectează cu ceva, ca jucător? În principiu, nu. Oricum sunt destul de multe reclame agresive care îți promit marea cu sarea. 

Baza de date comuna pentru jucătorii autoexclusi și indezirabili caselor de pariuri

Organizatorii de jocuri de noroc nu mai au voie sa permita accesul în săli persoanelor autoexcluse și indezirabile, care sunt prezente într-o bază de date creată, gestionată și actualizată permanent de către O.N.J.N. Deocamdată aceasta nu este pusă la punct, dar până la finalizarea proiectului, operatorii sunt obligați sa nu permita accesul persoanelor care și-au exprimat în scrie dorinta de autoexcludere.

  • O baza de date comuna ar însemna ca odată ce te-ai exclus de la un cazino, nu ți se va mai permite accesul în nicio locație care desfășoară jocuri de noroc. Ceea ce va mări responsabilitatea jucătorilor, dacă vor vrea să mai rămână clienți ai caselor de pariuri sau ai cazinourilor. 

O nouă autoritate independentă pentru controlul jocurilor de noroc

Se va înființa o nouă autoritate finanțată integral din venituri proprii în conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru promovarea respectării principiilor și măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social.

1. Pentru a se constitui veniturile proprii, se vor lua în calcul contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați, după cum urmează:

  • organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiați din clasa I – 500.000 euro anual;
  • persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță licențiate din clasa II – 15.000 euro anual;
  • jocurile la distanță monopol de stat clasa III – 100.000 euro anual;

2. Pentru organizatorii de jocuri de noroc tradiționale (terestre) licențiați taxele noile vor fi: 

  • Pentru jocurile loto: 200.000 euro anual 

  • Pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual

  • Pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual

  • Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual

  • Pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual

  • Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc

  • Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 5.000 euro anual pentru fiecare club

3. Pentru jocurile tip slot-machine:

  • 100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023, proporțional cu perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență;

  • 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024; 

  • 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2025 și următorii ani

4. Pentru jocurile bingo desfășurate în săli de joc: 5.000 euro anual;

Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor rețelelor de televiziune: 500.000 euro anual.

Taxe mai mari pentru licenta

Discutăm și despre noi taxe pentru licențe, menite tot la fel, să aducă mai mulți bani la bugetul de stat. De-asemenea, veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către ONJN se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare al lunii următoare încasării. Ce mai ramane din totalul sumelor încasate, adică 30%, este folosit pentru activitatea finanțată din venituri proprii. 

Taxe aferente licenţei de organizare a jocurilor de noroc (anuale):

A. Pentru jocurile loto: 200.000 euro 

B. Pentru pariurile mutuale: 65.000 euro

C. Pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro

D. Pentru pariurile în contrapartidă: 150.000 euro

E. Pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor:150.000 euro

F. Pentru jocurile caracteristice clubului de poker: 25.000 euro

G. Pentru jocurile tip slot-machine: 150.000 euro

H. Pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc: 15.000 euro

I. Pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor reţelelor de televiziune: 150.000 euro

J. Pentru jocurile de noroc la distanţă se acordă 3 categorii de licenţe după cum urmează:

Licenţă clasa 1

  • pentru jocurile de noroc la distanţă prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. i) - n) din ordonanţa de urgenţă. Se acordă operatorilor care organizează jocuri de noroc la distanţă care au contract direct cu jucătorul şi este în cuantum de 300.000 euro/an

Licenţă clasa a 2-a

  • pentru persoanele juridice implicate în domeniul jocurilor de noroc tradiţionale şi la distanţă, precum şi pentru organismele de evaluare a conformităţii.

În acest context, se acordă licență:

  • operatorilor care oferă management şi facilităţi de găzduire pe platforma de jocuri, alţii decât furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, astfel cum sunt definiţi în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare - 20.000 euro/an;

  • operatorilor economici care desfăşoară activităţile prevăzute la art. 20 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă: 20.000 euro/an

  • procesatorilor de plăţi: 20.000 euro/an;

  • firmelor producătoare şi/sau distribuitoare de software specializat în domeniul jocurilor de noroc: 20.000 euro/an;

  • afiliaţilor: 20.000 euro/an;

  • certificatorilor: 20.000 euro/an;

  • auditorilor: 20.000 euro/an;

  • organismelor de evaluare a conformităţii : 20.000 euro/an

Licență clasa 3

  • pentru jocurile loto - la distanță - monopol de stat prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. h) din ordonanța de urgență. Se acordă operatorului de jocuri tip loteristic: 200.000 euro.

K. Pentru Festivalul de poker: 20.000 euro

L. Pentru jocuri tip tombolă - joc tradițional: 20.000 euro

M. Pentru jocurile de videoloterie - joc tradițional: 100.000 euro

Contextul pentru modificările de taxe pentru operatorii de jocuri de noroc

Aceste modificari de taxe au aparut, în principal,  în contextul necesitatii ca Guvernul sa colecteze cat mai multe fonduri noi la buget, în urma deficitului bugetar care nu se încadreaza nici pe departe în limitele de 3% impuse de Uniunea Europeana.

Mai sunt și alte evenimente ce au o mai mare sau mica legatura cu industria jocurilor de noroc din România:

  1.  Proiectul de lege care prevede ca sălile de jocuri sa existe doar la periferia localităților, într-o distanță de maximum 50 de metri de limita localității. Acestea pot fi amplasate doar în localitățile cu peste 5.000 de locuitori și în orașe poate exista un singur punct de lucru la fiecare 20.000 de locuitori. Un proiect drastic, venit pe fondul dependenței tot mai vădite a românilor față de jocurile de noroc. 

  2. Demiterea redactorului-șef de la GSP, Cătălin Țepelin. Grupul Ringier a hotărât să-l dea afara pe Tepelin, într-o decizie surprinzătoare pentru majoritatea oamenilor din presa. Deși motivele reale nu au fost dezvaluite, se pare ca implicarea comercialului în articolele de presă și reticența jurnalistului de a aproba dorințele conducerii.

  3. În esență, se presupune că operatorii de jocuri de noroc puneau presiune pentru articole de presa favorabile pe grupurile de presa, care la randul lor procedau la fel cu jurnaliștii. 73 de jurnaliști ai GSP și Libertatea au semnat o scrisoare-protest față de decizia patronatului de a-l da afară pe Cătălin Țepelin.

Realitatea e că nu există sport profesionist în România care sa nu aibă cel puțin o casa de pariuri implicată ca sponsor, într-un fel sau altul. Operatorii de jocuri de noroc sunt prezenți în mai multe domenii, însă banii pe care îi furnizeaza la bugetul de stat nu sunt suficienti.

Guvernul dorește ca prin aceste măsuri sa reglementeze mai bine piața jocurilor de noroc din România, dar și să aducă fonduri suplimentare la buget.

Te vom ține la curent cu toate modificările legislative care vor apărea în industria jocurilor de noroc. 

De ce e buna pentru jucatori OUG ce reglementeaza jocurile de noroc în România

  • Controlul mai strict al statului asupra activitatii caselor de pariuri si cazinourilor si cresterea taxelor va duce la o triere fireasca a acestora. Vor ramane pe piata doar cele mai serioase, cele care au o relatie onesta si corectă cu clienții, iar acesta nu poate fi decat benefic pentru jucatori. Cu alte cuvinte, mai puține case de pariuri și cazinouri își vor permite sa plateasca noile licențe de functionare, dar vor ramane pe piață cei mai buni operatori din industrie. 
  • Vor lua amploare campaniile împotriva adicției fata de jocurile de noroc, pe care le vor desfasura chiar .casele de pariuri online licențiate în România .  Se va da mai multă importanță jocului responsabil, doar la nivel recreativ, ceea ce e din nou bine pentru jucători. 
  • Nu  vor mai fi reclame atât de agresive în mass-media, atât timp cât operatorii nu vor mai putea folosi în acestea referiri la bonusuri mari și atractive, care-i atrăgeau ca un magnet pe jucatori.

Am militat întotdeauna pe site-ul nostru  pentru menținerea jocurilor de noroc la nivel de distracție în viața jucătorilor, nu la a face un mod de viață din pariuri sportive sau păcănele, în speranța unei îmbogățiri iluzorii peste noapte.

O dată în plus, îți spunem să nu joci niciodată la pariuri sportive sau la păcănele  banii pe care nu-ți permiți să îi pierzi, adică nu banii de mâncare, chirie, utilități, medicamente, care îți permit un trai zilnic decent.