Gambia - Camerun, ponturi la pariuri sferturile Cupei Africii

Gambia - Camerun (sâmbătă, ora 18:00) este primul sfert de finală de la Cupa Africii. "Leii neîmblânziţi", gazdele competiţiei, pleacă din postura de mari favoriţi în această dispută, însă ultima partidă, cu Insulele Comore, a arătat limitele echipei lui Toni Conceicao.

Gambia e probabil surpriza competiţiei, astfel că presiunea nu va fi mare pe naţionala care se află în premieră prezentă la Cupa Africii. Orice se obţine de acum înainte e bonus, puţini anticipând un asemenea parcurs. De partea cealaltă, Camerun e obligată să învingă în faţa propriilor suporteri, orice rezultat în afară de accesul în semifinalele turneului fiind văzut ca un mare eşec.

Gambia, o echipă născută din nimic?

Prezenţa Gambiei la Cupa Africii nu poate fi considerată neapărat o surpriză, în contextul în care în preliminarii nu a evoluat deloc rău, dar puţini anticipau că naţionala condusă Tom Saintfiet poate ieşi din grupe sau, mai mult, va trece şi de optimi.

În trecutul recent, Gambia a fost zguduită de scandalul privind falsificarea vârstei fotbaliştilor săi, motiv pentru care a fost suspendată din competiţii timp de doi ani (2014). În calificările pentru Cupa Africii 2019, lucrurile au început să se mişte pentru cei supranumiţi "Scorpionii". Nu au obţinut calificarea, dar au fost în cărţi să prindă biletele, reuşind două remize de palmares, contra Algeriei. În campania de calificare care a precedat actuala ediţie, Gambia a plecat excelent, câştigând în Angola 3-1, ceea ce a reprezentat prima victorie în deplasare, în istoria ţării, într-o competiţie sub egida FIFA. În prealabil, existaseră 39 astfel de partide, fără vreun succes. 

Cheia pentru calificare a fost aducerea pe banca tehnică a lui Tom Saintfiet, fost selecţioner al naţionalelor din Togo şi Zimbabwee. El i-a luat locul lui Sang Ndong şi a adus o serie de specialişti în echipa sa tehnică (3 belgieni, 2 italieni şi 2 germani).

Înţelegând că nu există o bază de selecţie importantă şi că valoarea fotbaliştilor e mai degrabă îndoielnică, stafful tehnic a organizat excelent jocul, bazându-se pe o defensivă cât mai exactă şi contra-atac. Nu întâmplător, în ultimii doi ani, Gambia nu a primit mai mult de un gol într-o partidă oficială. A încasat în două rânduri două goluri, dar în ambele cazuri discutăm de meciuri amicale (cu Noua Zeelandă şi Sierra Leone).

Apărarea foarte exactă a fost, astfel, cheia calificării la Cupa Africii 2022 şi a rezultatelor total neaşteptate obţinute aici.

Gambia - Camerun | "Leii neîmblânziţi" vin după o partidă incredibilă

Meciul din optimi, cu Insulele Comore, trebuia să fie un galop de sănătate pentru Camerun, în condiţiile în care adversara a avut în poartă un fundaş lateral, încă din startul meciului. După euforia calificării în fazele eliminatorii, micuţul stat din estul continentului, aflat în premieră la Cupa Africii, a aflat că Salim Ben Boina, titularul dintre buturi s-a accidentat. Rezevele sale, Ali Ahamada și Moyadh Ousseini, au fost testaţi pozitiv la COVID-19, iar regulamentul i-a obligat pe cei din Insulele Comore să joace (singura reglementare legată de coronavirus e că o echipă poate să ceară amânarea dacă nu are 11 jucători disponibili).

În consecinţă, Insulele Comore s-a prezentat la startul partidei cu gazda competiţiei cu Chaker Alhadhur, funadușul celor de la AC Ajaccio, în poartă. Ca atare, se punea doar problema scorului, în teorie. Doar că "leii neîmblânziţi" au făcut o partidă foarte slabă, distanţându-se la 2-0 abia în minutul 70, când golgheterul competiţiei, Vincent Aboubakar, a pus pe tabelă o reuşită, după ce în prealabil trimisese o pasă decisivă la golul care a însemnat deschiderea scorului. Chiar şi aşa, Insulele Comore nu a cedat, a redus din handicap în minutul 81, şi a oferit suspans până spre final. Deşi victorioasă, 2-1, Camerun a ieşit cu imaginea şifonată rău, toţi specialiştii aşteptându-se la o victorie fluviu, în contextul în care oponenta a jucat cu un fundaş pe postul de portar.

Nu în ultimul rând, disputa cu Insulele Comore e una de tristă amintire pentru Camerun şi ca urmare a incidentelor de la intrarea în stadion. Interesul în rândul fanilor a fost uriaş, organizarea a fost defectuoasă, astfel că o busculadă creată la una din intrările în stadionul Olembe, din Yaounde, s-a soldat cu 6 victime şi numeroşi răniţi. 

Toni Conceicao, nemulţumit de prestaţia Camerunului

Portughezul Toni Conceicao, fostul antrenor de la CFR, Braşov sau Astra, este în prezent selecţionerul Camerunului. El a trebuit să dea socoteală pentru partida modestă de luni, cu Insulele Comore, iar lusitanul nu avea cum să se declare altfel decât "nemulţumit" de prestaţia jucătorilor săi.

"Nu suntem satisfăcuţi, pentru că am întâmpinat multe dificultăţi în acest meci, a fost un meci foarte instabil, chiar dacă am avut şi momente bune. Puteam să mai primim un gol", a spus selecţionerul.

Conceicao a făcut apel la calm, în contextul în care suporterii şi media au fost furioşi după meciul de la începutul săptămânii, înţelegând că, jucând aşa, "leii neîmblânziţi" nu vor avea vreo şansă în semifinale sau finală. Selecţionerul gazdelor competiţiei a ţinut să precizeze că a avut discuţii individuale cu fotbaliştii, iar aceştia au înţeles că au tratat superficial partida. Ca atare, în sferturi ar trebui să avem parte de o altă faţă a Camerunului, dacă ne raportăm la disursul lui Conceicao.

"Am vorbit cu jucătorii după acest meci, iar cel mai important lucru este ca toată lumea să se calmeze. Am optat pentru ofensivă, ne-am asumat multe riscuri, ne-am creat ocazii la toate meciurile, dar sunt alte probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Trebuie să tragem învăţămintele din acest meci", a adăugat tehnicianul portughez.

Gambia - Camerun | Date statistice şi ponturi la pariuri

Gambia e fără înfrângere în turneu. După două victorii şi un egal în grupe, "scorpionii" au reuşit să învingă în optimi şi Guinea. Defensiva e arma principală a echipei, care nu a primit încă gol la Cupa Africii din fază de joc (a scos mingea din poartă doar în urma unor faze fixe).

Ultimele 5 victorii ale Gambiei în toate competiţiile au venit la un singur gol diferenţă, graţie unei apărări exacte. Trebuie spus, însă, că în utlimele 6 partide oficiale (4 victorii, un egal, o înfrângere), trupa lui Tom Saintfiet nu a marcat niciodată mai mult de un gol.

Chiar dacă defensiva este punctul forte al naţionalei, toţi fanii vor visa la o calificare în "careul de aşi" prin intermediul lui Musa Barrow, singurul fotbalist care pare capabil să facă diferenţa de la mijloc în sus. Acesta a fost implicat direct în toate cele 4 goluri ale Gambiei de la turneul final (două goluri şi două assisturi).

Camerun are cel mai bun atac de la Cupa Africii (7 goluri doar în faza grupelor), dar moralul jucătorilor nu are cum să nu fie afectat de ceea ce s-a întâmplat contra Insulelor Comore (atât pe teren, cât şi în afara stadionului).

Eliminaţi în sferturi la 3 din ultimele 7 ediţii ale competiţiei, "leii neîmblânziţi" trebuie să strângă rândurile şi să rezolve problemele din apărare. Înainte de turneu, Camerun reuşise 6 partide din 7 fără gol primit, în timp ce acum a primit gol în fiecare din cele 4 partide disputate. Trebuie găsit balansul perfect între apărare şi atac, doar aşa formaţia lui Toni Conceicao poate visa să câştige din nou trofeul.

Cum Musa Barrow a fost decisiv pentru Gambia până acum, în acelaşi mod Vincent Aboubakar a purtat Camerunul pe umeri. Cu 6 goluri şi o pasă decisivă, vârful nu e doar golgheterul competiţiei, dar are o contribuţie directă la 78% din golurile marcate de Camerun în turneu. 

Cum 5 din ultimele 7 meciuri internaţionale ale Gambiei au consemnat la pauză un rezultat de 0-0, nu ar trebui să ne aşteptăm la un meci foarte spectaculos, chiar dacă "leii neîmblânziţi" au demonstrat că au o apetenţă excelentă pentru gol. Probabil că naţionala lui Toni Conceicao va apăsa pedala de acceleraţie cât e nevoie, pentru ca apoi să fie mult mai atentă şi să încerce să se apere cât mai exact.

Diferenţa pe hârtie între cele două formaţii e uriaşă, iar Camerun are parte şi de sprijinul publicului, astfel că anticipăm că frumoasa poveste a Gambiei se va opri în sferturi. Cota pentru un succes al Camerunului e motivantă - 1,55 la Unibet - şi considerăm că sunt şanse mari să iasă.

Legalbet.ro vă oferă zilnic ponturi si bilete care au cote interesante, atent studiate, de la cele mai bune case de pariuri licențiate în România. Înainte de a folosi sugestiile noastre, nu uitați să treceți prin filtrul gândirii voastre partidele și, mai important, nu mizați niciodată pe banii pe care nu vi-i permiteți să îi pierdeți.