eSports: ce sunt, cum se joacă și unde pariem

Esports-ul așa cum este el cunoscut la nivel mondial reprezintă una dintre principalele activități ale tinerilor din lumea întreagă. Toți împart aceeași pasiune și anume: jocurile electronic pe calculator sau pe oricare alt dispozitiv precum Xbox și Playstation.

Sportul electronic a început cu foarte mulți ani în urma, iar dezvoltarea lui a fost posibilă pentru că tehnologia avansează. Este un lucru benefic pentru că odată cu era tehnologiei au început să apară și sponsori puternici precum Samsung care investesc enorm în concursurile de profil. A fost purtată și o discuție pentru ca măcar câteva ramuri ale eSports-ului să se poată introduce ca probe olimpice. Propunerea nu a fost respinsă, ci responsabilii cu luarea acestor decizii au rămas în pronunțare probabil pentru a se convinge că totul decurge pe un tren ascendent.

Mai mult decât atât, casele de pariuri online licențiate în România au luat decizia de a introduce în ofertă meciuri din sportul electronic. Există până și oferte de bun venit special concepute pentru pasionații care vor să joace la pariuri eSports.

Istoria eSports-ului

Alexander Shafto Douglas este omul vinovat cu organizarea primului concurs de sport electronic din istorie. Totul s-a petrecut pe vremea când acesta își dădea doctoratul și lucra la Cambridge. Subiectul lucrării sale era interacțiunea dintre oameni și calculatoare, ceea ce l-a făcut să dezvolte un joc pe calculator care pe permitea oamenilor să joace X și 0 cu calculatorul. Peste șase ani, adică în anul 1958 a apărut și primul joc multiplayer care putea fi jucat de oameni cu ajutorul unei manete și tot ce trebuiau să facă era să trimită mingea peste fileu. Drept urmare, Tennis for Two (Tenis în doi) este trecut în istoria sportului electronic ca fiind primul produs multiplayer care a existat vreodată.

Lucrurile au luat-o numai în sus în momentul în care tehnologia a început să descopere gustul acestei industrii. În anii 80 au apărut jocuri precum Space Invaders, acolo unde Atari a pus foarte mult suflet și lucrul acesta s-a văzut. A existat până și un campionat cu peste 10.000 de persoane, dar învingător a ieșit William Salvador Heineman. Nintedo a contribuit din plin la noua față pe care eSports-ul a primit-o, iar apoi apariția unor jocuri precum Quake 3, Counter-Strike sau Brood War (Starcraft) aveau să asigure succesul unei nișe în care milioane de jucători s-au regăsit și se vor regăsi în continuare.

Care sunt principalele jocuri eSports

Când spunem sportul electronic sau eSports nu ne referim doar la un singur joc, ci există o gamă variată de jocuri care fac parte din această categorie. Fiecare dintre ele a reușit să câștige mulți adepți, motiv pentru care acum există ligi puternice cu premii de ordinul sutelor sau chiar zecilor de milioane de euro. Îți prezentăm lista cu sporturile electronice care au prins cel mai mult la public.

Counter-Strike

În anul 1999 a fost lansat modul Half-Life, cel care a stat la baza Counter-Strike-ului. Prima versiuni aducea față în față echipe de teroriști și antiteroriști care luptau unii împotriva altora. O rundă era câștigată atunci când erau omorâți toți jucătorii dintr-o echipă sau când bomba era plantată și era dezamorsată sau exploda. Datorită popularității jocului Counter-Strike a apărut și prima organizație de eSports din lume care și astăzi sunt încă în picioare: SK Gaming (an lansare 1997), Ninjas în Pyjamas (NIP -2000), Mousesports (2000), Fnatic (2004).

Explozia a început odată cu versiunea Counter-Strike 1.5 (a treia a seriei) care a fost adoptată și la puțin timp au apărut și primele competiții internaționale. World Cyber Games este un asemenea turneu unde și România participa de cele mai multe ori prin prisma echipei The Elder Gods, poate cea mai bună echipă din țară până la apariția Counter-Strike: Global Offensive. O echipă de Counter-Strike era formată din cinci jucători, iar un joc se disputa după sistemul 30 de runde totale (15 ca teroriști și 15 ca antiteroriști). Câștiga echipa care ajungea prima la 16 runde victorioase, iar o rundă durează un minute și 45 de secunde.

Defence of the Ancients (DotA)

Anul 2003 rămâne în istoria jocurilor electronice ca fiind anul în care a fost lansat Defence of the Ancients (DotA). Este unul dintre cele mai populare jocuri ce se pot juca pe calculator și care încă din primul an a cucerit piața prin modul său simplu. Deși acum există versiune superioară care se joacă de către toată lumea poate juca gratis acest joc.

Modalitatea prin care se desfășoară acțiunea în jocul DotA este cât se poate de simplă la prima vedere. Două echipe, fiecare a câte cinci membri vor lupta una împotriva fiecăreia în încercarea de a distruge elementul unic amplasat în baza fiecărei echipe. Modul folosit în meciurile pe din oferta DotA pariuri eSports este „Captain Mode„. Lucrul acesta înseamnă că doi căpitani desemnați de fiecare echipă are ocazia să blocheze anumite caractere pe care adversarul nu le poate alege, iar la rândul lui va alege caractere pentru el și ceilalți patru coechipieri.

Starcraft

Prima versiune a jocului Starcraft a apărut în anul 1997 și a însemnat relansarea Asiei în prim-planul sportului electronic în plină criză financiară până în anul 1999, Coreea de Sud a stat la baza creșterii eSports-ului. Tinerii din țară  mergeau la săli de internet pentru a juca Brood War, prima versiune a jocului Starcraft. Uimiți de amploarea pe care jocul a luat-o într-un timp foarte scurt, oameni din industria media au decis transmiterea meciurilor la televizor.

Practic, Brood War presupunea o hartă cu mai multe locuri unde jucătorii erau distribuiți să joace cu una din cele trei rase (Zerg, Terrans și Protoss). Se juca pe echipe sau individual, iar scopul era construirea unor armate din creaturi specifice rasei alese, fiecare cu plusurile și minusurile sale. Ulterior, grafica superioară a învăluit celelalte versiuni noi, dar în mare modul este relativ asemănător.

FIFA

FIFA este varianta electronică a jocului de fotbal și care a reușit să cucerească foarte multă lume. De altfel, Electronic Arts este firma care an de an lansează câte o nouă versiune a jocului. Încă din anii 2000 a devenit un joc extrem de popular și cu milioane de fani care pot juca cu jucătorii lor preferați în echipă. De vreo trei ani lucrurile s-au schimbat radical datorită noului motor folosit de către dezvoltatorul care a deschis studiouri și în România.

Chiar în zilele acestea are loc Campionatul Mondial de FIFA 2023, poate cel mai așteptat turneu de către fanii FIFA din întreaga lume. Pasionații vor putea paria pe rezultatele celor mai buni jucători din întreaga lume. Tekkz este porecla unuia dintre cei mai talentați jucători care există la ora actuală. Practic, jucătorii alcătuiesc o echipă din cele mai bune caractere de jucători din joc pe care dezvoltatorul i-a lansat pe întreg parcursul anului. Lansarea celei mai noi versiuni are loc de regulă în ultima parte a fiecărui an.

Valorant

Un joc shooter cu tactici și eroi care se joacă pe echipe și unde te vei afla în viitor este definiția a ceea ce astăzi este unul dintre cele mai populare jocuri. Fiecare jucător are la dispoziție o plajă largă de caractere diferite din care poate alege. Odată ce a făcut lucrul acesta, va avea propriul mod de joc. În modul clasic, caractere distribuite fac parte din echipa care atacă, fie din echipa care se apără.

O echipă în jocul Valorant este alcătuită din cinci jucători și are principal scop să câștige 13 runde. Pentru atingerea acestui obiectiv, jucătorii trebuie să își omoare oponenții din echipa adversă, fie să încheie obiectivul atribuit de către joc. Atacatorii trebuie să planteze un obiect, ceea ce aduce puțin a jocul Counter-Strike, doar că diferă grafica și faptul că acele caractere sunt din viitor.

Fortnite

Fortnite a fost privit prima oară ca un dejoc dedicat doar unei anumite categorii de jucători, dar până la urmă s-a dovedit că adulții pot face și ei parte din joc. Lansarea inițială a avut loc în vara anului 2017, dar în decembrie 2018 a apărut o versiune interesantă și care a prins foarte mult la jucătorii din întreaga lume. Când jocul a apărut aproape că nu exista streamer de jocuri care să nu joace Fortunite.

Practic, popularitatea jocului a crescut datorită faptului că poate fi accesat pe aproape toate dispozitivele posibile indiferent de sistemul lor de operare. Xbox, Nintendo, PlayStation sau pe PC, toate suportă jocul. Concursul se numește Battle Royale și presupune 100 de jucători care joacă în echipe sau individual, iar principalul   scop este să rămână în picioare la final unde doar o echipă poate învinge.

League of Legends

Lansarea jocului la finalul lunii octombrie a anului 2009 a fost cea mai importantă mișcare a furnizorului Riot Games. Acesta a analizat foarte bine ce caută jucătorii din întreaga lume și drept urmare au mizat pe lucrul acesta. Ușor inspirat din DotaA, League of Legends (LOL) presupune alegerea unui supererou cu diferite puteri care îl scot în evidență să participe la victoria echipei sale.

Un meci de League of Legends constă în confruntarea dintre două echipe alcătuite din 10 caractere diferite. Cinci vor reprezenta o echipă și ceilalți cinci vor fi adversarii lor, iar la final va câștiga echipa care reușește să pătrundă în baza echipei adverse și o pune la pământ.

Rocket League

Developerul și furnizorul Psyonix a reușit să cucerească piața de jocuri electronice pentru o bună bucată de vreme prin apariția Rocket League. Există și competiții foarte bine remunerate la care pot participa cei mai buni jucători din lume. prima oară lansarea jocului a fost doar pentru utilizatorii de Playstation 4, iar totul s-a petrecut în luna iulie a anului 2015. Însă un an mai târziu s-a depus efortul pentru ca varianta de joc gratuită să apară pentru utilizatorii de PC.

Modul de joc implementat în jocul Rocket League este relativ același cu cel al jocului de la care s-a inspirat, Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars. Jucătorilor le revine sarcina de a controla o mașină cu o rachetă pe care o folosesc pentru a lovirea unei mingi care este mai mare ca dimensiune decât mașina. Scopul este de a trimite mingea în poarta echipei adverse. Practic, poți asemăna jocul Rocket League cu fotbalul în sală, doar că jucătorii pe măsură ce timpul trece jucătorii pot obține creșterea vitezei pentru mașina lor, fie alte caracteristici care au scopul de a facilita înscrierea unui joc.

Top 5 case de pariuri unde se poate paria pe eSports

Pandemia a schimbat total perspectiva pariorilor asupra pariurilor sportive și le-au deschis apetitul de a paria pe sportul electronic. Atunci a început practic popularitatea sportului electronic (eSports) și a forțat operatorii să lanseze categorie diferită de pariuri eSports.

Betano

Unul dintre cei mai populari operatori de pariuri sportive în mediul online din România, Betano vine cu o categorie specială de eSports unde zilnic sunt meciuri interesante din Counter-Strike, League of Legends, DotA 2, Valorant, Starcraft. King of Glory și multe altele. În ceea ce privește meciurile de Counter-Strike: Global Offensive sunt până la 59 de opțiuni de pariere disponibile, dar fiecare joc în parte dispune de cel puțin cinci tipuri de pariuri diferite.

Unibet

Peste 720 de evenimente existau în oferta casei de pariuri online Unibet la data scrierii acestui articol. Pasionații puteau paria pe jocuri precum Counter-Strilke: Global Offensive, Valorant, Dota A, League of Legends și Starcraft 2. Mai mult decât atât există și opțiunea de a paria antepost pe câștigătoarea turneului Blast Premier sau Intel Extreme Masters (Counter-Strike: Global Offensive), Gamers8, VCT: LCQ Emea și VCT: LCQ Pacfific (Valorant).

Mozzart

Trebuie să recunoaștem că Mozzart Pariuri vine cu o selecție restrânsă de evenimente eSports, dar spre deosebire de alți operatori măcar aici poți paria. Opt evenimente cu două opțiuni de pariere sunt disponibile într-o zi de duminică. Counter-Strike:Global Offensive și League of Legends sunt cele două sporturi electronice din care fac parte cele opt selecții.

Superbet

Am remarcat că Superbet nu are o categorie specială dedicată eSports, dar meciuri din Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, King of Glory sunt disponibile în partea dreapta a ecranului. Lista alfabetică cu sporturi pe care poți paria la operatorul Superbet apare în stânga ecranului de joc. Cel puțin patru piețe diferite stau la dispoziția celor care preferă pariuri eSports.

Stanleybet

Stanleybet este unul dintre operatorii de pariuri sportive din România care au susținut din postura de sponsor principal organizarea Campionatului Național de FIFA. Se vede lucrul acesta și din oferta eSports pe care o promovează pe site și anume, cele peste 80 de evenimente care stau la dispoziția celor care pariază pe fotbal electronic. Practic, este lista întreagă cu evenimente care se dispută pe tot parcursul zilei. Două meciuri în fiecare sesiune, iar o sesiune nouă are loc la fiecare 15 minute. Nu există un bonus special dedicat pariorilor eSports, însă oferă 50 lei bonus sport fără depunere la verificarea contului și numărului de telefon.

Perspective eSports

Tehnologia nu se oprește niciodată din a fi exploatată de către cele mai mari corporații din lume, iar lucrul acesta înseamnă că va exista mereu oportunitatea de a se lansa noi și noi jocuri. Periodic, dezvoltatorii au lucrat la jocuri care au reușit să pătrundă cu brio în lista cu jocuri eSports care a fost introduse pe lista caselor de pariuri online. Au existat momente de decădere în ceea ce privește concursurile de top organizate pentru fiecare joc în parte, dar de fiecare dată s-a găsit drumul spre relansare.

eSports ramane o varianta viabila de pariere pentru toti iubitorii de sport, dar si de jocuri vituale.