De ce trebuie sa tinem cont cand plasam pariuri pe cupe

Indiferent ca este vorba de fotbal, baschet, handbal sau orice alt sport de echipa, cand vine vorba de pariurile pe cupe devenim reticenti. Aici ne referim la cupe interne.
 
Asta deoarece in cazul cupelor nationale echipele pot fi mai relaxate ca in campionat sau in cupele europene. Ne referim mai ales la fazele inferioare si mai ales la echipele care au foarte multe meciuri de disputat intr-un sezon. Cand ne aflam in fazele superioare insa (sferturi, semifinale si finala), oponentele ar trebui sa joace la capacitate maxima si sa nu mai existe astfel de probleme.
 
 

1. Programul


Primul lucru de care ar trebui  sa tinem cont cand plasam pariuri pe cupe este programul celor doua echipe care se infrunta. Astfel, este probabil ca echipa care are un program incarcat sau care are de disputat un derby la sfarsitul acelei saptamani (majoritatea meciurilor de cupa disputandu-se la mijlocul saptamanii) sa fie mai putin concentrata pentru acel meci de cupa sau chiar sa introduca rezervele. Asta este posibil mai ales daca vorbim de un campionat de top. Daca ambele oponente se gasesc in aceeasi situatie in campionat, in sensul ca au parte de un program incarcat, ar fi mai bine sa evitam acel meci.
 

2. Istoricul


Inainte de a plasa un pronostic pe un astfel de meci ar trebui sa consultam si istoricul respectivelor formatii in cupa interna. Daca una dintre echipe a castigat trofeul sau a ajuns in fazele superioare sezoanele precedente, este foarte probabil sa trateze si acest sezon de cupa cu seriozitate. In schimb, daca editiile trecute nu a aratat interes pentru competitie, fiind eliminata timpuriu, obtinand remize sau castigand la limita in fata unor adversare mult mai slabe, este aproape sigur ca acea echipa nu se va axa nici in acest sezon pe cupa.
 

3. Declaratii


Acesta este un subiect care ne poate pacali usor, deoarece nu in putine cazuri am auzit chiar de la antrenori ca echipa va trata cu seriozitate meciul, ca va pune presiune pe adversari, insa, pana la urma, s-a intamplat exact contrariul. La fel de bine se poate intampla si viceversa, in sensul ca inaintea jocului echipa da semne ca nu este prea interesata de meciul de cupa, insa castiga cu 3-0. Sigur, in functie de cat de dificil este programul unei echipe, putem depista care declaratii sunt adevarate si care doar ‘’de ochii lumii’’.

 
4. Motivatia


Daca o formatie dintr-o liga inferioara intalneste una din prima liga, ar trebui sa fie destul de motivata incat sa reuseasca un meci bun. Asta mai ales in fazele inferioare, cand nici motivatia echipei din prima liga nu este atat de mare, cauzele fiind diverse. Daca o echipa din esaloanele inferioare va juca intr-o faza superioara in fata unei formatii din prima liga, in special daca vorbim despre una de top, este destul de posibil ca jucatorii echipei inferioare sa-si fi intiparit in minte ca si-au atins obiectivul in acea competiitie si ca nu au cum/nu au rost sa incerce sa treaca in faza urmatoare. In plus, intr-o faza superioara si jocul echipei din prima liga ar trebui sa fie (aproape) la acelasi nivel ca in campionat.
 

5. Deplasarea


Aici ne referim mai ales la echipa oaspete, deoarece in putine campionate se intampla ca in fazele inferioare sa se joace pe teren neutru. Daca echipa vizitatoare are de parcurs un drum lung pentru meciul de cupa, iar la sfarsitul saptamanii va juca un meci important in campionat, este foarte probabil  nu neaparat sa nu castige, ci ‘’sa o lase mai moale’’ in acel meci sau sa foloseasca rezervele. Acelasi lucru se poate intampla si daca oaspetii vin dupa un meci istovitor sau un derby.
 

6. Intalniri directe


Istoricul intalnirilor directe poate juca si el un rol esential in meciul de cupa. Astfel, daca una dintre echipe are un palmares negativ in ultimele intalniri directe, este probabil ca aceasta sa obtina un rezultat bun in cupa, nu neaparat victoria. Unul dintre motive il constituie faptul ca echipa care are palmares pozitiv isi inchipuie ca meciul va fi unul usor, insa motivele pot fi mult mai multe. Sigur, asta nu este valabil atat de des, motiv pentru care am plasat aspectul pe unul dintre ultimele locuri.
 

7. Dorinta de revansa


Asta are legatura, intrucatva, cu punctul anterior, insa nu numai. Daca o echipa a fost invinsa de multe ori de oponenta in ultimele intalniri directe, este foarte posibil sa caute revansa si sa joace mai bine macar in cupa, mai ales daca este vorba despre echipe cu valori apropiate. Dorinta de revansa mai poate aparea insa in cazul in care echipa in cauza vine dupa un parcurs prost in campionat sau dupa o infrangere la scor, dorind ‘’sa-si spele pacatele’’, mai ales daca joaca in fata propriului public.
 
Sigur, mai sunt si alti factori care pot influenta rezultatul in cupe,  cel mai important fiind starea gazonului, insa in articol ne-am referit doar la factori care se cunosc cu o zi-doua inainte de meciul de cupa.