Cupele europene 2021-2022 cu Ion Alexandru si Silviu Tudor Samuila
Sezonul 2021-2022 din cupele europene se anunta a fi unul incendiar. Mai ales in Champions League, fireste.
I-am rugat pe jurnalistii sportivi Ion Alexandru si Silviu Tudor Samuila sa-si spuna, pentru cititorii Legalbet, opiniile despre un nou an cu fotbal la cote de Everest.
Champions League e in lumina reflectoarelor
1. Începe un nou sezon al cupelor europene, 2021/2022. Care este favorita ta în actualul sezon de Champions League și de ce?
Silviu Tudor Samuilă: Eu sunt de mic fan Bayern și voi merge pe mâna lor și anul acesta. Un singur semn de întrebare am, cum se va descurca un tânăr precum Naglesmann într-un vestiar atât de greu precum cel de pe Saberner Strasse.
Daca va exista armonie și dacă nu va interveni un ghinion imens precum cel de anul trecut dinaintea dublei cu PSG, când s-au accidentat Lewandowski, Gnabry, Goretzka și Boateng, atunci nu văd cum poate fi bătută Bayern în dublă manșă, nici chiar de PSG.
Ion Alexandru: Manchester City este favorita ultimilor ani și Guardiola are prima șansă din punctul meu de vedere la câștigarea trofeului.
Colectarea de vedete aduce un marketing excelent și mulți bani din vânzarea imaginii, dar este neapărat secretul pentru un succes în finala Champions League.
PSG are jucători fantastici, dar încă nu este o echipă de nivelul lui Manchester City. Mare atenție și la Atletico Madrid, Chelsea sau Liverpool.
Sunt trei echipe care pot produce un fotbal eficient și dorința lor de succes este nealterată, în fiecare an.
Messi, PSG si visul de izbanda in Champions League
2. Crezi că prin venirea lui Messi, PSG va reuși să își atingă visul de a câștiga Champions League?
Silviu Tudor Samuilă: Nu cred. A aduce multe vedete din culturi total diferite fotbalistice, nu garantează neapărat și succesul.
Liverpool, de unde vine Wijnaldum joacă într-un fel, Barca lui Messi în alt fel, PSG în formula de anul trecut avea la rândul ei alte automatisme și nu cred ca Pochettino este antrenorul care să reușească să asambleze trupa atât de bine.
Dacă va fi schimbat pe parcursul sezonului și ar veni de exemplu Zidane, PSG ar deveni favorită la câștigarea UCL.
Ion Alexandru: Aducerea lui Messi aduce o aură în jurul lui PSG.
Patronul Al Khelaifi a dat «All In» printr-o campanie de transferuri fără precedent. Acum rămâne de văzut dacă acest armăsar de rasă poate duce o cursă lungă.
E clar că PSG are toate elementele necesare pentru a spera la cucerirea trofeului, dar ce facem cu meciurile extrem de importante din februarie, când inevitabil Neymar se va accidenta?!
Poate PSG să treacă de acest tur fără turbulențe? Messi nu poate rezolva calificările de unul singur, iar exemplul de la Barcelona – Bayern 2-8 este elocvent.
La PSG vor fi mereu discuții în prinvința titularilor. Mai ales pentru stabilirea portarului, Pochettino are o mare problemă. Keylor Navas este excelent, iar Donnarumma este cel mai bun jucător de la Euro 2020.
Oricine va sta pe bancă lucrurile vor fi complicate. Sunt multe caractere puternice într-un singur vestiar, iar PSG are trebui să facă un adevărat miracol pentru a le stapâni un sezon întreg.
Despre lupta din Europa League
3. Europa League și-a mărit importanța acum, prin apariția Conference League. Pe cine vezi ca favorite în Europa League? Ai vreo echipă preferată în această competiție?
Silviu Tudor Samuilă: EL este mereu imprevizibilă prin faptul că la jumătatea traseului apar și trupele căzute din Champions League iar asta face imposibil să dai un pronostic. Totodată contează mult și bătăliile din campionate.
Am observat în ultimii ani că formațiile cele mai periculoase sunt cele care au pus în pericol locul de Champions League din competiții interne puternice, gen Anglia sau Spania. Ele se focusează pe Europa League. La o primă privire ai spune că Leicester, Napoli sau Sociedad au o șansă la trofeu, dar să așteptăm să vedem ce vine din Champions si de abia atunci putem vorbi cu adevărat de favorite.
Ion Alexandru: Europa League va avea un impact deosebit, mai ales că sunt angrenate echipe foarte bune. Sunt cel puțin trei grupe care le-aș fi văzut fără probleme în Champions League.
Lazio, Lokomotiv, Marseille, Galatasaray este din această categorie. Nemții vor avea un cuvânt de spus la câștigarea trofeului, prin Bayer Leverkusen și Eintracht Frankfurt.
Având în vedere premiile, echipele din campionatele puternice vor privi cu alți ochi această competiție. Lyon, Napoli sau Lazio pot fi surprize plăcute.
Conference League si ambitiile ei la inceput de drum
4. Ce părere ai despre nou înființata Conference League? Ce rol va avea în dezvoltarea fotbalului european atât timp cât valoarea echipelor angrenate aici nu este una foarte mare?
Silviu Tudor Samuilă: Ai să râzi, dar mă așteptam să fie mai slabă competiția.
Roma, Tottenham, Rennes sau Feyenoord sunt echipe pe care le asociezi mai degrabă cu Europa League și totuși joacă în această competiție.
Conference League dă de mâncare votanților mici, dar importanți, ai lui Ceferin, după cum Liga Națiunilor oferă o șansă țărilor gen Macedonia de Nord de a ajunge la un European.
Este tot mai evidentă tendința de a grupa bogații cu bogații și amărâții cu amărâții. Nu știu ce mare dezvoltare va genera această competiție...mai degrabă va păstra iluzia performaței europene unor echipe cum este și campioana noastră CFR Cluj.
Ion Alexandru: Conference League este o idee foarte bună pentru echipele cu buget mai mic, dar care pot să arate un fotbal bun.
CFR Cluj a profitat de această nouă competiție, iar grupa nu este deloc ușoară. Jablonec, Randers și Alkmaar sunt adversare interesante, din culturi fotbalistice diferite și vom avea meciuri frumoase în acest sezon în această nouă competiție.
E clar că fotbalul din Est este principalul beneficiar al acestei noi provocări la nivel european și sperăm ca CFR Cluj să facă o figură frumoasă.
Dacă în Champions League vom avea o debutantă din grupe pe Sheriff Tiraspol, în Conference League vom avea o prezență chiar și mai inedită. Lincoln din Gibraltar va fi acolo și va produce ceva fiori, sunt sigur.
Fotbalul romanesc - ce mai asteptam de la el?
5. Despre eternul fotbal românesc de Liga 1...
Ce e de făcut pentru a mai conta în Europa la nivel de fotbal de club? Cum ieșim din coșmarul, din criza deja cronică în care se află acum fotbalul românesc?
Silviu Tudor Samuilă: Investind în echipă și având manageri performanți. Toate echipele din fostul bloc comunist care încă fac performanță europeană au bugete mult mai mari ca formațiile noastre.
Slavia Praga, Ludogoret, Dinamo Zagreb, Steaua Roșie cumpără an de an fotbaliști nu de foarte mulți bani, dar cumpără. Noi tot căutăm jucătorul care să fie și gratis, să aibă și salariu mic și să aibă valoare de Champions League, ori nu prea există.
Problema mare este managementul sau mai bine zis lipsa lui. Nu avem oameni competenți în fruntea cluburilor, persoane care să știe să dezvolte societățile în toate zonele, fotbalistic, marketing, ticketing, media, relația cu fanii etc.
Până nu vor apărea oameni de afaceri puternici sau concerne importante care să dicteze în cluburi, nu vom reuși să facem nimic. Va fi aceeași lăutărie pe care o vedem săptămânal pe la noi.
Ion Alexandru: Fotbalul românesc a ieșit din radarul european și nu trebuie să fim păcăliți de transferurile milionare făcute de amicul de la Bosfor, Fatih Terim.
Liga 1 produce meciuri interesente pe alocuri, dar fără investiții este greu de vorbit de performanță. Faptul că există două echipe cu nume asemănător, cu aceleași culori și cu o siglă foarte apropiată care joacă pe același stadion, superb de altfel, este oglinda fotbalulul de la noi.
Sunt multe anomalii și reglementările ambigue favorizează perpetuarea unei stări de semiprofesionism. Există o echipă de mare tradiție, Dinamo, care este finanațată de mai bine de un an și jumătate de către fani și cu un patron spaniol care e de negăsit. Există stadioane noi, frumoase, dar populate de doar 1500 de oameni la peluză.
Nu există acel Master Plan de care Gică Hagi vorbește de mulți ani, iar fără așa ceva ne vom zbate în mediocritate. Cu toate astea, îl certăm de câtre ori avem ocazia pe selecționer, indiferent de numele lui, că nu ne duce la turnee finale.
Valoarea generată de competiția internă este scăzută, iar fără sponsori puternici nu poți susține centre de copii în care să crești generații viitioare. Acești sponsori sunt atrași de facilități fiscale, iar asta este o treabă care poate fi rezolvată doar de guvernanți.