Ce va fi în tenisul masculin după Nadal şi Djokovic

   Una din intrebarile de pe buzele tuturor iubitorilor “sportului alb” este in primul rand cat vor mai juca la nivel inalt Nadal si Djokovic.

Apoi, cand cei doi vor “agata racheta in cui”  ne intrebam ce vine din urma acestor doi mari campioni si care dintre cei din “noul val” va fi capabil sa fie la fel de constant si dominant.

Va reusi cineva sa adune un numar mare de Grand Slam-uri si sa atraga simpatia publicului de pretutindeni nu doar prin atitudinea din teren, ci si pentru comportamentul special din afara acestuia (ne amintim in primul rand de multiplele actiuni caritabile pe care cei doi le-au facut) ?

Rafa Nadal si Nole Djokovic sunt inca in lupta

            Au trecut deja peste doua decenii de cand Rafael Nadal facea pasul catre profesionisti, cel supranumit “The King of Clay” (Regele Zgurei – de departe suprafata lui preferata, deoarece sta bine-n schimburile de mingi care se prelungesc si din punct de vedere fizic a fost mereu o “maşinărie”) adunand de atunci  un total de 92 titluri la nivel ATP World Tour si detinant recordul all-time de Grand Slam-uri (douazeci si doua) – Australian Open (hard outdoor, de doua ori), French Open (zgură, de paisprezece ori), Wimbledon (iarbă, de doua ori) si US Open (hard outdoor, de patru ori).

            Anul viitor se fac doua decenii de cand si Novak Djokovic a trecut la profesionisti, iar sarbul a adunat de atunci un total de 91 titluri la nivel ATP World Tour (la simplu), fiind la o lungime in spatele rivalului spaniol in ceea ce priveste titlurile de Grand Slam cucerite (21 la numar) – Australian Open (de noua ori), French Open (de doua ori), Wimbledon (de sapte ori) si US Open (de trei ori).

Dupa cum putem observa, zgura a fost si este suprafata cel mai putin placuta de “Nole” – tenismenul nascut la Belgrad fiind mai combativ pe suprafetele rapide (isi pune in valoare serviciul si loviturile puternice pe care le poseda – dar este si un excelent jucator din punct de vedere defensiv).

            Luand in considerare scenariul (foarte probabil) prin care cei doi mari campioni mentionati mai sus vor mai evolua doar in sezonul viitor, ce va rămâne în urma lor?

Cine vine din urma in tenisul mondial?

  • CARLOS ALCARAZ GARFIA ( locul 1 ATP – 19 ani) are deja in palmares sase titluri de nivel ATP World Tour, a terminat sezonul regulat din postura de lider mondial la simplu.
  • Carlos are doar 1,83m si chiar daca nu impresioneaza printr-un serviciu i generator de asi, a demonstrat pe parcursul sezonului regulat (gratie unui spirit combativ deosebit si a unei pregatiri fizice draconice, sub comanda antrenorului Juan Carlos Ferrero) ca se poate lupta de la egal la egal cu orice tip de adversar, fie ca vorbim de zgura (unde a cucerit Masters-ul de la Madrid) sau hard outdoor (unde a cucerit US Open-ul). Loveste la fel de bine si pe forehand si pe reverul cu doua maini, iar deseori l-am vazut sa “rupa ritmul” cu mai multe drop-shot-uri (asa-zisele “scurte” in limbaj popular).
  •  CASPER RUUD ( locul 3 ATP – 23 de ani) are noua titluri de nivel ATP World Tour in palmares (opt pe zgura – de departe suprafata lui preferata | unul pe hard outdoor – suprafata la care a invatat sa se adapteze si sa fie combativ cu adevarat abia din sezonul regulat, cand a jucat finala Masters-ului de la Miami dar mai ales finala Grand Slam-ului de la US Open).
  • Şi el are in jur de doar 1,83m si chiar daca nu poseda un prim serviciu generator de asi, acesta este greu de returnat de catre adversari deoarece efectul si plasamentul mingiei care pleaca din racheta norvegianului nu sunt usor de anticipat! Face winners-uri atat cu forehand-ul, cat si cu backhand-ul executat cu ambele maini, dar consider ca principalele calitati sunt deplasarea in teren (e rapid) si disponibilitatea la efort.
  •  STEFANOS TSITSIPAS (4 ATP – 24 de ani) a ridicat tot de noua ori deasupra cupului trofeul de campion al turneelor de nivel ATP World Tour (patru pe hard indoor, patru pe zgura, unul pe iarba), avand avantajul de a fi acel tip de “all court player” (se poate adapta la orice tip de suprafata). Tenismenul grec are in jur de 1,93m si poseda un prim serviciu percutant, generator de asi; executa backhand-ul cu o singura mana (principala lovitura cu care aduna winners-uri si datorita careia isi fixeaza adversarii pe baseline) si de constanta pe banca tehnica (beneficiaza de suportul tatalui pe parte de antrenorat, din totdeauna). Are in palmares o finala de Grand Slam (2021, French Open, zgura) si alte trei semifinale (2019 – 2021 – 2022, Australian Open, hard outdoor). 
  •  FELIX AUGER-ALIASSIME (6 ATP – 22 de ani) nu cucerise vreun titlu la nivel ATP World Tour pana-n sezonul regulat (opt finale din opt pierdute), dar a “spart gheata” in acest an pe suprafata lui favorita – hard indoor – impunandu-se in salile de la Rotterdam, Firenze, Antwerp si Basel!  Ascensiunea canadianului de culoare a inceput din momentul in care a hotarat sa-l angajeze in postura de antrenor pe Toni Nadal (cel care l-a pregatit foarte mult timp inainte pe nepotul Rafael Nadal).
  • Masoara tot in jur de 1,93 dar dintre toti cei mentionati mai sus, este jucatorul cel mai solid cand vorbim de eficienta propriului serviciu (expediaza multi asi, ofera foarte putine mingi de break adversarilor – mai ales pe suprafetele rapide). A fost decisiv pentru echipa de Cupa Davis a Canadei pe acest final de sezon, cand a reusit sa cucereasca prima salatieră din istoria acestei ţări! Alaturi de serviciul percutant, lovitura de forehand este cea care-i aduce puncte.

 Ar mai fi de mentionat aici:

  • rusul Daniil Medvedev (7 ATP – cinsprezece titluri – douazeci si sase de ani, fost lider mondial),
  • rusul Andrey Rublev (8 ATP – douasprezece titluri – douazeci si cinci de ani),
  • germanul Alexander Zverev (12 ATP – nouasprezece titluri – douazeci si cinci de ani),
  • italianul Matteo Berrettini (16 ATP – sapte titluri – douazeci si sase de ani),
  • canadianul Denis Shapovalov (18 ATP – un titlu – douazeci si trei de ani),
  • italianul Jannik Sinner (15 ATP – sase titluri – douazeci si unu de ani) sau, mai nou 
  • danezul Holger Vitus Rune (11 ATP – trei titluri la doar 19 ani)

Sunt, asadar, cativa jucatori care vin din urma, dar stralucirea lui Federer, Nadal si Djokovic va fi foarte, foarte greu de atins.