Cand revine bet 365 in Romania?

De la iesirea casei de pariuri bet 365 din peisajul pariurilor sportive din Romania, lumea parioristica s-a tot intrebat, pe buna dreptate, “ce se intampla cu bet 365?”

Si e firesc sa se intample acest lucru, pentru ca aceasta casa de pariuri era cea mai cunoscuta si cea mai iubita de catre iubitorii pariurilor sportive din Romania. Circa 50 de procente dintre pariorii  români aveau cont la aceasta casa de pariuri online.

Bet 365 revine sau nu revine pe piata din Romania? Pana la urma, aceasta este intrebarea.

Ultimele stiri despre bet 365 sunt destul de ambigue si pentru a raspunde la intrebarea de mai sus trebuie sa facem un scurt istoric a ceea ce s-a intamplat in fatidicul an 2015. 

Bet 365 si licenta pierduta 

Istoria aceasta incepe odata cu aparitia institutiei de stat ONJN.

Oficiul National pentru Jocuri de Noroc ONJN a luat fiinta in anul  2013, unul dintre  obiectivele declarate fiind reglementarea functionarii caselor de pariuri online. 

Obiectivul central al ONJN  a fost acela de a pune la punct un regulament de functionare a caselor de pariuri conform  prevederilor europene in domeniu.   Aceasta aliniere la legislatia europeana in domeniul pariurilor sportive era o necesitate si pentru realizarea acestei interconexiuni europene s-a apelat la consultarea unor specialisti in materie, Remote Gambling Association (actualmente Betting and Gaming Council) Este vorba despre o institutie ce reprezinta circa 90% din institutiile ce activeaza in industria de jocuri de noroc din Marea Britanie, la care este afiliata si casa de pariuri bet 365. 

La stadiu de intentie, colaborarea a fost declarata a fi  fructuoasa, binevenita, agreata de ambele parti.  Insa ONJN avea si alte obiective, poate chiar mai importante, ce tineau de bani, de plata taxelor si impozitelor de catre aceste case de pariuri ce isi desfasurau activitatea in România, catre bugetul statului român. 

Adevarul este ca statul pierdea sume importante de bani care erau directionate in afara tarii. Operatori de pariuri faimosi si foarte apreciati de catre pariorii romani, precum bet 365, Gamebookers, Pinnacle sau bwin nu plateau taxe si impozite in Romania si nu erau taxati nici pentru autorizatia de functionare. 

S-a pus astfel problema, in urma auditului realizat de o firma de specialitate din strainatate, ca aceste case de pariuri si altele asemenea lor, sa plateasca statului român 20 % din profitul brut realizat in perioada 2010-2015.

Cand a fost vorba despre efectuarea platilor acestor sume si a fost si legiferat acest lucru, prin Legea numarul 214 din 29 mai 2015 privind functionarea operatorilor de jocuri de noroc, lucrurile nu au mai fost asa de placute pentru bet 365.

In termenul de 90 de zile stipulat de lege, casele de pariuri ar fi trebuit sa vireze la bugetul de stat sumele de bani restante, pentru a mai primi in continuare licenta de functionare. 

Unii operatori de pariuri au efectuat plata, altii NU, si au renuntat sa mai aplice pentru licenta in Romania.

Desi initial bet 365 a contestat aceasta decizie a autoritatilor romane, cu cateva zile inainte de data fatidica a scadentei, a efectuat plata catre statul roman a sumei de 30 de milioane de euro drept penalitati, ceea ce reprezenta  20% din profitul brut, asa numitul “gross gaming revenue” pentru perioada 2010-2015. S-au platit  si 430.000 de euro cu titlu de plat anticipate, pentru a putea opera pana la finele anului 2015.

Decizia a fost comunicata de catre ONJN in data de 7 septembrie 2015.

Astfel, bet 365 a obtinut licenta de functionare pentru Romania, dar aceasta i-a fost acordata in urmatoarele conditii, conform ceea ce scrie in lege:

Prin data acordării, se înţelege data de intai ale lunii următoare celei in care, dupa ce s-a analizat, s-a avizat favorabil documentaţia depusa de operatorul economic si s-a efectuat plata sumelor datorate anticipat de operatorul economic, conform prevederilor art. 14 din prezenta ordonanţă de urgenţă.  

Cu alte cuvinte, in perioada 10-30 septembrie 2015 la bet365 pariorii romani nu ar fi trebuit sa  poata juca la bet 365, asa cum s-a intamplat. Dar nici casa de pariuri bet 365, nici ONJN nu au anuntat oficial acest lucru si au permis pariorilor sa plaseze pariuri. De aici a pornit tot giganticul scandal din acea perioada. 

In data de 25 septembrie, ONJN a comunicat celor de la bet365 ca dreptul de operare temporar ar fi fost obținut începand de la data de 1 octombrie 2015, si nu de la data comunicarii deciziei. 

In data de 13 octombrie 2015, ONJN a anulat dreptul temporar de operare al celor de la Bet365 pe motiv că aceștia ar fi operat ilegal in perioada 11-30 septembrie 2015.

Aici a fost eroarea de intelegere, sau de interpretare a legii de catre bet 365, nu pot spune exact ce s-a intamplat atunci. Doar cei direct implicati stiu adevarul.

ONJN i-a “lasat” sa greseasca, cei de la bet 365 au foast poate prea siguri de ei, prea aroganti, dupa ce platisera sume de bani frumusele statului roman.

Cert este ca peste 50.000 de pariori au jucat la pariuri la bet 365 in acea “perioada neagra” 10-30 septembrie 2015, cand nu ar fi trebuit sa poata juca  si s-au trezit apoi ca sunt in postura de fi pariat ilegal si ca sunt pasibili de amenzi in valoare de 5000 de lei. 

A fost o adevarata isterie atunci, frustrarea pariorilor a fost imensa pentru ca, practic , bet 365 ar fi trebuit sa le interzica pur si simplu accesul pe platforma de pariere in perioada cuprinsa intre 10 si 30 septembrie, sa nu il lase sa pice in abatere. 

Pana la urma, doar pariorii care au rulat sume mari de bani au fost chemati la ONJN pentru a fi sanctionati cu amenzi.  Foarte putini le-au si platit, pentru ca le-au contestat in instanta, fiind sprijiniti in acest demers juridic chiar de catre specialistii bet 365.

Sarabanda proceselor bet 365 vs statul roman

A urmat o serie de procese intre statul român bet 365, pentru ca operatorul de pariuri a contestat in instanta anularea dreptului temporar de operare in Romania.

  • In iunie 2017 bet365 a castigat primul proces cu ONJN, dar nu a primit licenta de funcţionare, deoarece, imediat, ONJN  a facut recurs la acea decizie,pe care l-a castigat tot bet 365;  
  • Un al doilea proces a fost castigat initial tot de catre bet365, dar are recurs cu un prim termen programat in luna mai 2020;
  • Cel de-al treilea proces a fost castigat partial de tot bet 365 in luna iunie 2018, dar are ca primul termen de recurs programat de-abia in luna noiembrie 2021.

Deciziile finale se tot tergiverseaza, dupa cum se poate vedea cu ochiul liber. E vorba despre bani multi la mijloc, despre niste sume colosale pe care bet 365 le-ar putea cere statului drept despagubiri opentru suspendarea licentei de operare in Romania.

Iata, asadar, ca ultimele vesti despre bet 365 si despre situatia ei in Romania nu sunt foarte imbucuratoare pentru pariorii romani.

Un precedent oarecum asemanator exista insa si asta alimenteaza cumva sperantele celor ce inca mai spera sa revada bet 365 pe poata de pariuri inline din Romania.

Astfel, in Bulgaria, casa de pariuri bet365 si-a recapatat in instanta, in iunie 2016, dreptul de a functiona, dupa o istorie cu destule similitudinui fata de cea din Romania.

Ma indoiesc ca vom avea prea curand o decizie definitiva in acest caz; de altfel, termenele de judecare a recursurilor ne spun cat se poate de clar acest lucru.

Ce alternative avem la casa de pariuri bet 365?

“Bet 365 licenta Romania” este o sintagma ce deocamdata a devenit istorie, iar pana va redeveni realitate, va trebui sa ne consolam cu oferta  caselor de pariuri licentiate  in Romania. Care sunt alternativele pentru pariorii din Romania? 

  • Casa de pariuri Betano , cu o mare varietate a ofertei, dar si cu o pleiada de cote tentante, dar merita scoase in evidenta si meciurile cu marja 0% ( casa isi asuma profit zero din cote pentru acele meciuri) sau validarea imediata a pariurilor plasate atunci cand echipa pe care ati mizat conduce la doua goluri diferenta;
  • Casa de pariuri Unibet ne rasfata cu vestitele sale optiuni “handicap asiatic ajustabil” si total asiatic ajustabil”, care  minimizeaza riscul pariurilor pe care le plasam;
  • Casa de pariuri Fortuna, cu al sau vestit bonus dublu (“multiplicator de cota”), care a devenit, de ceva vreme, disponibil si in varianta online. Si mai avem inca si varianta pariu sansa (“lucky loser”), desi acum nu se mai combina cu bonusul dublu; 
  • Casa de pariuri Netbet are platforme tentante in sectiunea non-sport, iar la pariuri sportive cote de la baschet ne fac cu ochiul;
  • Casa de pariuri Maxbet  Dincolo de oferta non-sport, specifica jocurilor de cazino , la care stau excellent, la sectiunea pariuri sportive am remarcat oferta variata la tenis, chiar si pentru turneele mai mici, de tip challenger si  ITF;
  • Casa de pariuri 888 Sport  Platforma si oferta sunt foarte asemanatoare cu cele de la Unibet, doar ca parca interfata e mai atragatoare. Cotele sunt atragatoare, pentru ca marja de profit a casei este una mica. 

Asadar, va invitam sa ramaneti alaturi de noi, va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in epopeea numita  “bet 365” , dar si in lumea caselor de pariuri ce au licenta in Romania!