A jucat la păcănele banii europeni primiţi pentru Instalarea tinerilor fermieri
Un cetăţean din comuna Butea (Iaşi), Andrei Anti, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru că a jucat la păcănele o parte din banii europeni primiţi în cadrul proiectului "Instalarea tinerilor fermieri".
Andrei Anti cheltuit o parte din bani la jocurile de noroc
În perioada februarie-mai a anului 2014, Andrei Anti era reprezentant al unei societăţi patronată de o femeie. Aceasta a avut probleme medicale şi a plecat să se trateze în Danemarca, nu înainte de a-l mandata pe Andrei Anti să se ocupe de afacere. Bărbatul s-a gândit că n-ar fi rău să profite de acest prilej, pentru a câştiga nişte bani şi a schimbat destinaţia sumei de 107.304 lei (echivalentul sumei de 24.000 de euro), virată de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale în interes personal. Mai exact, a scos banii care nu erau ai lui şi i-a cheltuit în interes personal. Omul a crezut că va câştiga la păcănele şi că va pune banii înapoi, fără să ştie patroana sa. În rest a mai achitat o datorie de 8.000 euro care o avea la fratele său şi a construit un grajd în comuna Butea.
A scos banii de la bancomate din judeţele Iaşi şi Neamţ
După ce a revenit în ţară, patroana a cerut angajatului să-i dea actele societăţii pe care i le-a remis cu ocazia împuternicirii, pentru a se ocupa personal de afacerea demarată şi de implementarea proiectului. Bărbatul a refuzat să i le dea, astfel că a fost chemată poliţia. În urma investigaţiilor, procurorii de la DNA Iaşi au aflat că banii au fost retraşi de la bancomate din judeţele Iaşi şi Neamţ de către Andrei Anti şi l-au trimis în judecată pe acesta, însă în stare de libertate.
Obligat de Tribunal Iaşi să restituie toţi banii
Judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au decis ca să-l condamne pe Andrei Anti la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare şi să restituie suma de 107.304 lei. Judecătorii au mai decis ca acuzatul să presteze o muncă voluntară în folosul comunităţii pentru Primăria comunei Butea din judeţul Iaşi, pe o perioadă de 70 de zile şi să facă un curs de calificare profesională.
Decizia Tribunalului Iaşi nu este definitivă, ea putând fi contestată la instanţa de judecată superioară, respectiv la Curtea de Apel Iaşi.