5 mituri despre sloturi cazino analizate și demontate

O poveste buna are darul sa te atraga, sa lasi neîncrederea deoparte și sa ancorezi acel mit în realitate. Dacă am vorbi despre Harry Potter, am încadra acest aspect la lucruri pozitive. Din păcate, sunt multe legende "bune" și în domeniul jocurilor de noroc, iar miturile despre sloturi care nu doar ca nu ajuta jucătorul, ci îl și fac de cap pana ajunge sa creada toate bazaconiile.

Dacă vreodată ai crezut unul dintre următoarele mituri, nu-i nimic. Noi suntem aici sa le demontam, pentru ca tu sa ai de acum încolo o perceptie reala a ceea ce se intampla atunci cand invarti de role.

1. Aparatul e pe dat (sau pe luat)

Unul dintre cele mai mari mituri existe printre cei care se joacă la păcănele este faptul că poți să-ți dai seama atunci cand un aparat este pe dat sau pe luat. Practic, tu poți sa anticipezi dacă slotul respectiv se "sparge" în intervalul în care tu te joci la el. Pentru a vedea de ce acest lucru este o mare vrajeala, trebuie sa intelegi din start o chestiune esențială. 

Jocurile de cazino funcționează pe baza de RTP (Return to Player). Acesta este exprimat în procente și reflecta a câta parte din banii investiți se întoarce la jucător. Dacă ar fi sa judecam practic, putem spune ca un RTP de 98% garantează faptul ca din 100 lei bagati, 98 se întorc la jucător. Doar ca RTP-ul asta e și el valabil la un număr mare de rotiri. În doua ore cat stai la un aparat, poate dai 1.000 de maini. RTP-ul ramane intact, însă valoarea devine, în teorie, volatilă. De aceea, poți sa ai impresia ca aparatul a devenit mai "generos". Asta cand, de fapt, pe termen lung, aparatul respectiv DOAR îți va lua bani. 

Însă de aceste impresii efemere si-au dat seama și cazinourile online licentiate. Așa ca de maximum un an, au bifat și categorii de jocuri "hot" sau jocuri "reci", unde iti arata RTP-ul live pentru sloturile care se incadreaza in categoriile respective. Vei vedea un RTP live de 300% și vei spune "Wow, trebuie neapărat sa intru la slotul asta. Și chiar sa măresc miza, acum cat e pe dat". Dar ghici ce? Fiecare rotire de la un slot se bazează pe RNG (Random Number Generator). În principiu, asta înseamnă ca tot ce se intampla pe ecran e intamplator, iar seria "hot" se poate încheia oricand. 

RNG-ul duce la rotiri aleatorii, iar singurul scop al jocului este sa ajungă la finalul unui ciclu de runde la RTP-ul stabilit inițial de provider.

Așadar, aparatul nu e niciodată pe "dat" sau pe "luat". Pur și simplu sunt secvențe care se încadrează într-un scenariu sau altul. Unele pe care nu vei avea cum să le anticipezi, pentru ca tot ce se intampla pe ecran e aleatoriu.

2. Perfecționarea dublajului

Și dacă tot am pomenit cum rotirile sunt expuse pe baza de secvențe aleatorii, trebuie sa discutam si despre dublaje. Un clasic al miturilor printre jucătorii de pacanele. Pentru supraviețuire, oamenii preistorici au fost nevoiți sa invete sa identifice anumite șabloane din natura. Astfel, creierul a rămas mereu conectat la recunoașterea de pattern-uri, indiferent ca nu mai vorbim doar despre supraviețuire. Iar dublajele la păcănele nu fac excepție. 

Vrem sa știm că deținem controlul, chiar și cand ne jucam la aparate. Pentru asta, identificarea unor sabloane ne ajuta sa ne mintim ca nu totul e intamplator si că putem anticipa ce se va intampla. Că după destul timp și exercițiu, știm exact seria de roșie/neagră care urmează. Însă nimic nu e adevărat. Dublajele, la fel ca și rotirile, se produc în mod aleatoriu. Sigur, exista posibilitatea ca o combinatie sa se repete la un moment dat, dar vorbim despre un număr imens de alternative.

3. Nu există strategii de joc la sloturi, totul e la noroc

Nu e chiar asa, o sa-ti zic de ce. Haideți să vorbim despre cateva dintre "strategiile" la păcănele care pe noi ne uimesc uneori. Pentru că dacă cineva îți spune ca are un secret prin care deslușește misterul unui slot, atunci te minte. Nu exista o strategie funcțională la aparate, dar sunt niste ponturi de care poti tine cont. 

Bagi după cineva care a pierdut mulți bani - Și micsorezii miza, pentru ca aparatul sa fie "convins" sa te plătească pe tine, acum ca are inventarul plin de "cascaval". Deși exista un sambure de adevar, cel mai mulți au o impresie greșită. Fiecare slot dispune de o volatilitate. În funcție de aceasta, jocul poate (sau nu) sa-ti aduca un castig consistent. Dar cu siguranta nu depinde imediat de cati bani s-au băgat în el.

Cum ti-am explicat și mai sus, RTP-ul acela necesita milioane de rotiri pentru a se egaliza. Evident ca un joc care "inghite" bani va și "refula", dar asta nu înseamnă că acest lucru se va produce în viitorul apropiat ori că profitul tău va fi unul senzațional. 

Schimba miza de cat mai multe ori - Ideea era ca, astfel, derutezi aparatul!? Sau ceva de genul. În orice caz, pacanelele nu sunt entități cu gandire proprie, care sa fie surprinse de strategii de joc.

Nu juca pe automat - Pentru ca, în acest mod, aparatul nu mai plătește, ci doar iti mananca banii. Adevărul este ca, într-un fel, cei care cred in aceasta "teorie" au dreptate. Slotul chiar mananca mai mulți bani pe automat. Asta pentru ca rolele se mișca cu viteza superioară, iar rulajul are loc mai repede.

4. "Speciala" vine după mai multe rateuri

Specialiștii în psihologie vorbesc despre o trăire speciala resimtita de jucător în momentul acela, de "aproape castig". În momentul în care ai doua simboluri Scatter prezente pe ecran, iar un al treilea este fix deasupra (sau sub) o rola, ai impresia ca aproape ai castigat speciala. Cand, de fapt, tu mergi pe pierdere. Dacă acest lucru se repeta de mai multe ori într-un interval scurt de timp, apare și senzația ca speciala e aproape, trebuie doar sa mai dai cateva rotiri. 

E cel mai nasol sentiment la păcănele, pentru ca ulterior poate apărea furia, dezamăgirea. Senzații care conduc și mai mult la pierderi financiare.

5. Pentru ce trebuie folosite jocurile ca la aparate

Pentru unii, jocurile de tip sloturi reprezinta raul suprem in aceasta tara. E o exagerare, desigur, dar sa nu uitam ca la fiecare depunere plătim taxa pe viciu. Și, ca orice viciu, și pacanelele pot conduce spre pierderea "sufletului" dacă nu ești foarte atent. Însă dacă sunt tratate doar ca o sursă de divertisment, sloturile pot reprezenta o distracție inofensiva.

Nu gandesti ca trebuie sa faci profit, atunci nu vei avea nici impulsul sa bagi cat mai mulți bani. La un moment dat, te vei plictisi de sesiunea respectivă. Te-ai jucat vreodată la sloturi doar pe fise virtuale? E distractiv o ora, doua, dar apoi nu mai ai chef. Jocurile de noroc creeaza dependenta și pentru ca oferă în permanență speranta jucătorului. Ca la orice rotire, poate se face de o masina, o vacanta in Maldive, poate chiar un apartament. 

Atata timp cat te joci doar pe sume pe care ti le poți permite, nu ar trebui sa fii în pericol. Și ignora toate aceste mituri despre pacanele, pentru ca ele nu fac altceva decat sa te bage în ceata și să-ți ofere iluzia de control, de liber arbitru. Cand, de fapt, sloturile reprezinta fix contrariul.

Joacă-te la cazino doar de distracție, nu te gândi ca te îmbogatesti din asta!