Wilder vs Fury Partea a 2-a: Regele tiganilor si Bombardierul de bronz

Batalia dintre “Regele tiganilor” si “Bombardierul de bronz” va avea, pe 22 februarie, in Las Vegas, episodul cu numarul doi. Primul duel a fost epic, considerat unul dintre cele mai frumoase meciuri de box din istorie. S-a terminat egal, insa tocmai acest aspect vine sa confirme splendoarea acelei partide. Unde s-a mai pomenit sa se vorbeasca la superlativ despre o remiza in box?

Wilder are 42 de victorii si o remiza, in timp ce si Fury e tot neinfrant, cu 29 de succese si un egal. Cand cei doi se vor intalni pe 22 februarie, vom vedea in sfarsit cine e mai bun. Centura WBC la categoria grea a lui Wilder e pusa la bataie.

Ambii luptatori s-au miscat in front dupa acea remiza din decembrie 2018. Deontay l-a invins pe Dominic Breazeale (SUA) cu un KO in prima runda, in luna mai a anului trecut, iar apoi i-a predat o adevarata lectie de box lui Luis Ortiz (CUBA), pe care l-a trimis, din nou, la podea, in noiembrie 2019, dupa ce o mai facuse si cu un an si jumatate in urma. 

Tyson, in schimb, a luptat cu neamtul Tom Schwarz anul trecut, in iunie, si l-a batut destul de rapid, in runda a doua, pentru ca pe urma sa treaca si de suedezul Otto Wallin, in septembrie, dar dupa un meci mult mai greu. Victoria a venit la decizie, insa putem spune ca eroul partidei a fost doctorul din coltul lui Fury, care a reusit sa-i opreasca pugilistului de 31 de ani sangerarea de la arcada dreapta. Totul s-a petrecut la finalul rundei a treia, dar din acel punct incolo, Tyson a preluat controlul partidei si a meritat victoria.

Pentru multi fani ai boxului, egalul din prima confruntare dintre cei doi a fost o bataie de joc din partea arbitrilor. Asta pentru ca, in opinia lor, Fury facuse suficient pentru a-l invinge pe Wilder. Insa salvarea lui Deontay a venit in runda a 12-a, cand i-a reusit o combinatie care l-a trimis pe Fury la podea. A fost clipa in care toata lumea a crezut ca lupta s-a incheiat, insa Tyson a avut o vointa de fier si a “pacalit” numaratoarea. Ba chiar a mai trimis cateva lovituri naucitoare in ultimele secunde, impotriva unui Wilder vizibil obosit. 

Per total, pare corect sa spunem ca Fury a fost peste adversarul sau. Americanul de 34 de ani e cunoscut drept un pugilist care stie un singur lucru sa faca - sa loveasca tare. Un fel de Robben al boxului. Toata lumea isi da seama de unde vine pericolul, dar nimeni n-a reusit pana acum sa-l evite. Cel mai bine a facut-o Fury, insa pana si el a cazut la podea. Britanicul e totusi un boxer inteligent si va sti cum sa stea in ring contra lui Wilder. A facut-o perfect timp de aproape 12 runde in primul duel, poate s-o faca si acum. Exista chiar o statistica elocventa pentru acest lucru, care ne spune ca Wilder a nimerit doar 16% dintre loviturile expediate in confruntarea din decembrie 2018. Ultima parte a meciului l-a gasit pe american respirand din greu, insa cu toate acestea, a fost atat de aproape de victorie la acea lovitura din ultima runda.

Din punct de vedere tehnic, Fury e pugilistul superior. De fapt, britanicul conduce cam la orice aspect, in afara de forta. De aceea, nu e de mirare ca noi vom miza pe el. Tyson stie clar ce are de facut - trebuie sa se miste incontinuu si sa evite colturile ringului. De-asemenea, n-ar strica nici sa faca o mica rugaciune inainte, pentru ca lui WIlder sa nu-i mai intre iar o lovitura norocoasa ca-n prima disputa. Daca Fury a progresat in ultimele 14 luni, nu acelasi lucru se poate spune si despre Wilder. Insa trebuie sa admitem ca ambii sportivi sunt la un nivel mult prea mare pentru a conta foarte mult cine a afisat o forma mai buna in ultimele doua meciuri.

Cel mai probabil, vom vedea aceleasi repere ca-n prima disputa, iar Fury va reusi, de aceasta data, sa profite de oboseala lui Wilder si sa-l trimita el la podea in ultimele runde.

Wilder sa castige in rundele 10-12 are o cota de 10.oo, in timp ce o victorie a lui Fury in rundele 10-12 primeste o cota de 25.00. Aceeasi cota o primeste si o noua remiza, dar ne indoim ca se mai poate repeta acest deznodamant. Cel mai “safe” pariu e peste 8,5 runde, cota 1.45, insa noi am opta pentru Fury castiga, cota 1.75.