Scenariile in care nationala Romaniei va ajunge la barajul pentru CM 2022

In cateva zile Romania va sti daca se va califica in play-offul CM 2022. Cu doua etape inainte de finalul grupelor nationala antrenata de Mirel Radoi se afla pe un culoar favorabil, ocupand locul secund, la un punct in fata Macedoniei si Armeniei, urmatoarele doua clasate, respectiv la 4 puncte in fata Islandei, aflata pe locul 5. Germania este deja calificata la turneul final, avand 8 puncte peste Romania.

De multa vreme nu ne-am regasit in aceasta postura favorabila inaintea ultimei saptamani de preliminarii. In ultimele doua jocuri Romania va intalni pe teren propriu Islanda si in deplasare pe Liechtenstein. De precizat ca meciul cu Islanda il vom disputa fara spectatori, din cauza restrictiilor. Conform spuselor lui Mirel Radoi, vor fi ultimele doua jocuri la nationala pentru el.

Romania la baraj CM 2022 - Parcursul nationalei de pana acum

Nationala Romaniei a debutat cu dreptul in aceste preliminarii, insa maniera in care a facut-o a atras multe critici. In minutul 81 al meciului de pe teren propriu cu Macedonia nationala noastra conducea cu 2-0. Macedonenii punctau in minutele 82 si 83, pentru a aduce egalarea. Ianis Hagi era salvatorul “tricolorilor” in acea partida, acesta marcand golul victoriei in minutul 85. 

Peste doar 3 zile Romania pierdea pe teren propriu in fata Germaniei doar cu 0-1, rezultat care ne dadea sperante in perspectiva urmatoarelor meciuri. Sigur, jocul nostru nu a fost unul grozav. Urma insa dupa alte 3 zile esecul din deplasare contra Armeniei, scor 2-3. Atunci Romania conducea cu 2-1 cu 5 minute inainte de final. Egalarea venea in minutul 85, Armenia marcand golul victoriei in minutul 89 din penalty. Ambele goluri Armenia le marca in superioritate numerica, dupa ce Puscas era eliminat.

In a doua saptamana cu meciuri din 3 in 3 zile Romania castiga primele doua meciuri, ambele cu 2-0. In deplasare o invingea pe Islanda, iar pe teren propriu pe Liechtenstein. Al treilea meci din acest sir ne punea insa din nou capac, obtinand doar o remiza alba in Macedonia. Se pare ca pentru noi 3 meciuri intr-o saptamana si jumatate sunt prea multe si nu putem face fata, lucru care, pana la urma, nu ar trebui sa ne surprinda.

Ultimele doua meciuri din preliminarii Romania le juca tot in interval de 3 zile. In primul o conduceam la pauza in deplasare pe Germania, dupa golul fenomenal al lui Ianis Hagi. Din pacate, visul frumos s-a spulberat in a doua repriza, cand nemtii marcau doua goluri, obtinand victoria. In al doilea meci o invingeam pe teren propriu pe Armenia doar cu 1-0. Dupa 8 partide disputate, golgheterii Romaniei sunt Cicaldau si Ianis Hagi, fiecare cu doua reusite.

Romania la baraj CM 2022 - Situatia inaintea ultimelor doua etape

Dupa cum spuneam mai sus, Romania se afla pe locul secund, la un punct in fata Macedoniei si Armeniei. Partea mai putin buna este ca Macedonia are un golaveraj superior. Noi avem 11 goluri marcate si 8 primite, iar macedonenii 15 goluri marcate si 10 primite. De armeni nu trebuie sa ne facem griji la acest capitol, ei marcand 8 goluri, primind 11. Dupa cum probabil stiti, primul criteriu de departajare in cazul unei egalitati de puncte il reprezinta golaverajul.

Romania la baraj CM 2022 - Cum ne vom califica

In cazul in care lucrurile nu ies cum ne-am dori cu Islanda, am putea forta o victorie la scor cu Liechtenstein, desi, in ultimul timp victoriile la scor nu sunt punctul nostru forte. In penultima runda Macedonia va juca in deplasare in fata Armeniei. In ultima runda Armenia o va intalni pe teren propriu pe Germania, iar Macedonia pe teren propriu pe Islanda. Pentru ca Romania sa nu depinda de jocul rezultatelor, ar trebui sa obtina maximum de puncte. Refuzam sa credem ca “tricolorii” nu vor castiga cu Liechtenstein. Ramane de vazut cum ne vom descurca in fata Islandei. 

Scenarii posibile - Romania face egal cu Islanda si castiga in Liechtenstein

In acest caz Romania ar face 17 puncte si ar trebui ca Armenia sa o incurce pe Macedonia in penultima runda. Cu o victorie, Armenia ar ajunge la 15 puncte, pentru ca Romania sa se califice trebuind ca armenii sa nu castige cu Germania in ultima runda. 

In cazul unui rezultat de egalitate intre Armenia si Macedonia, ambele ar avea 13 puncte, iar Romania s-ar califica indiferent de rezultatele din ultima etapa. Evident, acesta ar fi scenariul ideal. Vestea buna este ca la ora inceperii meciului dintre Romania si Islanda se va cunoaste rezultatul dintre Armenia si Macedonia. Asta ne-ar putea ajuta din punct de vedere moral. 

Daca Macedonia va castiga in fata Armeniei, macedonenii ar ajunge la 15 puncte. Romania se va califica in play-off daca in ultima runda Macedonia nu o va invinge pe Islanda. 

Scenarii posibile - Romania pierde cu Islanda si castiga in Liechtenstein

Romania ar acumula 16 puncte, existand posibilitatea sa fie activat primul criteriu de departajare in caz de egalitate de puncte. Daca Armenia va castiga cu Macedonia ar ajunge la 15 puncte, iar cu o remiza in ultima etapa in fata Germaniei s-ar ajunge la egalitate de puncte. Aici Romania se afla in avantaj, fiindu-ne greu sa credem ca armenii ne vor intrece. Chiar daca vom pierde la 3 goluri in fata Islandei, iar Armenia va castiga la 3 goluri in fata Macedoniei, tot noi am avea golaveraj superior dupa meciul cu Liechtenstein.

In caz ca Macedonia va castiga in fata Armeniei va acumula ea 15 puncte, iar Romania se va califica daca macedonenii vor pierde pe teren propriu in fata Islandei. Daca se va inregista o remiza, este greu de crezut ca Romania se va califica in play-off. Pentru asta, trebuie sa castigam la minim 5 goluri in fata Liechtensteinului. 

In cazul unei remize intre Armenia si Macedonia, in ultima runda Armenia nu trebuie sa castige cu Germania, iar Macedonia sa nu invinga Islanda pentru ca Romania sa se califice. Daca Macedonia va castiga cu Islanda va fi aproape imposibil pentru noi sa ne calificam. In schimb, daca Armenia o va invinge pe Germania, suntem destul de siguri de calificare.

Romania la baraj CM 2022 - Adversarele de care ne putem lovi in play-off

In play-off se vor califica 12 echipe: cele 10 formatii care vor incheia pe locul secund in preliminarii, la care se adauga cele mai bune doua castigatoare de grupa in UEFA Nations League care, evident, nu vor incheia pe una din primele doua pozitii in preliminarii. In acest moment, cele doua formatii castigatoare de grupa in Nations League sunt Tara Galilor si Austria. Celelalte 9 echipe de pe locul secund inaintea ultimelor doua etape sunt: Portugalia, Spania, Elvetia, Ucraina, Cehia, Scotia, Norvegia, Croatia si Polonia.

Play-offul se va disputa in sistem de semifinale si finala, la fel ca in barajul pentru EURO 2020. Cele 12 natiuni vor fi impartite in doua urne: cea a capilor de serie si cea a outsiderilor. Capii de serie vor disputa meciul din semifinale pe teren propriu, intr-o singura mansa. Cei 6 capi de serie se vor stabili pe baza punctajului din preliminarii, fiind eliminate rezultatele contra ultimei clasate. Evident, Romania are sanse foarte mici de a fi cap de serie. Cele 6 meciuri din semifinale se vor disputa in perioada 24-25 martie 2022, iar cele 3 meciuri din finale in perioada 28-29 martie 2022. 

Romania la baraj CM 2022 - “Tricolorii”, favoriti cu Islanda

Islanda are sanse nule, practic, la calificare, drept pentru care speram sa nu evolueze la capacitate maxima impotriva noastra. Sigur, nu ne putem baza pe asta, iar faptul ca vom evolua fara spectatori este un dezavantaj pentru noi. La casele de pariuri din Romania “tricolorii” sunt vazuti favoriti, avand cota la victorie in jurul valorii de 1.6. De asemenea, Romania este cotata cu 1.35 in a se clasa pe locul secund. Macedonia are cota 3.5 ca va reusi asta, iar Armenia 10.0.