Romania tinteste o medalie la JO 2018

Vineri incep in mod oficial Jocurile Olimpice de Iarna de la PyeongChang, Coreea de Sud, canalele TVR si Eurosport facandu-si datoria, urmand sa transmita in direct si inregistrat foarte multe evenimente. Printre acestea se numara si cele ale sportivilor romani, de la care nu trebuie sa ne asteptam la performante extraordinare.


Desi a participat la 20 dinre cele 22 editii ale Jocurilor Olimpice de Iarna, Romania a obtinut o singura medalie. Este vorba de bronzul din 1968 cucerit de bobeurii Ion Panturu si Nicolae Neagoe, care avem impresia ca vor ramane singurii romani medaliati din istoria Jocurilor Olimpice de Iarna multa vreme de acum incolo. Din pacate, Ion Panturu a decedat in urma cu doi ani, in vreme ce Nicolae Neagoe are 76 ani, insa nu s-a auzit absolut nimic de el prin presa, cel putin in ultimii ani. Ca multi alti sportivi romani si nu numai, probabil ca se lupta cu saracia. Un adevar care doare, insa, deh, bobul nu se compara cu fotbalul sau cu tenisul in Romania.


Ce sportivi ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice?


Componenta finala a lotului Romaniei este de 28 sportivi, intre care o rezerva, la care se adauga 27 tehnicieni si oficiali. Sunt 4 sportivi mai mult decat la Jocurile Olimpice de acum 4 ani, dar unul mai putin decat acum 8 ani. Decanul de varsta este biatlonista Eva Tofalvi, in varsta de 39 ani, aflata la a sasea Olimpiada. Tofalvi a avut o cariera stralucita, castigand chiar si o etapa de Cupa Mondiala in sezonul 2008-2009. 


Portdrapel in 2010 si 2014, Tofalvi ii va ceda stafeta tot unui biatlonist. Este vorba de Marius Ungureanu, despre care cu foarte mare greutate am aflat ca poseda varsta de 23 ani, reprezentand Romania pentru prima data la Olimpiada. Desi nu contam in lupta pentru medalii, cu siguranta sunt sportivi care au obtinut performante mai mari decat acest Ungureanu, care meritau sa fie portdrapel.Trebuie spus si faptul ca Marius Ungureanu a fost campion mondial in proba de urmarire in 2015, la biatlon pe role, categoria juniori. In acest sezon singurul biatlonist roman care a punctat in Cupa Mondiala este George Buta, in vreme ce sezonul trecut Puchianu a fost cel mai bine clasat biatlonist, urmat de Remus Faur. Probabil insa ca asteptarile sunt mari pe plan sportiv (?) de la acest pusti, de a fost desemnat portdrapel al Romaniei.


Romania tinteste o medalie la JO 2018, insa este greu de spus cu cine. Palide sperante am avea la sanie. Glumind putin, sa spunem ca si Dana Haralambie poate lua o medalie la sarituri cu schiurile daca va prinde un vant din fata favorabil sau daca dupa evolutia ei vremea se va inrautati brusc. Echipa Romaniei este alcatuita din 27 sportivi romani, plus o rezerva, cei mai multi sportivi fiind la bob, urmati de biatlon si sanie.  La bob ii vom avea pe Maria Constantin si Andreea Grecu (dublu), Mihai Tentea si Nicolae Daroczi (dublu), Dorin Grigore, Florin Craciun si Levente Bartha (cvadruplu), si rezerva Beatrice Puiu. La biatlon vor concura Eva Tofalvi (foto 1), Cornel Puchianu, Remus Faur, George Buta, Gheorghe Pop si Marius Ungureanu (foto 2). La sanie vor incerca sa se claseze cat mai sus Raluca Stramaturaru (simplu), Valentin Cretu, Andrei Turea (simplu), Cosmin Atodiresei si Stefan Musei (dublu).


La schi fond ne vor reprezenta Alin Cioanca, Paul Pepene si Timea Lorincz, la schi alpin Alexandru Barbu si Ania Call, la skeleton ii vom putea urmari pe Maria Mazilu si Dorin Velicu, la sarituri cu schiurile pe Dana Haralambie, iar la patinaj viteza pe Alexandra Ianculescu.


Cota surprinzator de mica pentru o medalie


Romania tinteste o medalie la JO 2018, insa, sincer, va fi un miracol daca o va obtine. Totusi, casa de pariuri Betano s-a gandit si la cei mai optimisti dintre noi, care cred ca Romania se va intoarce acasa macar cu o medalie. Cei ce vor paria pe acest lucru isi vor putea multiplica miza de 8 ori, iar cei care cred ca vom castiga aurul si-ar putea-o multiplica de 25 ori. Mai interesant este ca avem cota 1.06 ca Romania sa nu castige vreo medalie. Din pacate, nu exista cota pentru ca reprezentantii nostri sa nu ia o medalie de aur. Cele doua pariuri se gasesc pe pagina principala, in ultima categorie a meniului din partea stanga, intitulata “Speciale”.


Crezi ca Romania va cuceri cel putin o medalie? Pariaza aici