Roland Garros 2023: Carlos Alcaraz încearcă să îl detroneze pe Novak Djokovic

Carlos Alcaraz și Novak Djokovic se întâlnesc în semifinale la Roland Garros. E un meci mult așteptat, e un duel al generațiilor, toată lumea vrea să vadă dacă era glorioasă a celor trei giganți: Roger Federer, Novak Djokovic și Rafa Nadal, a ajuns la apus. 

E inevitabilă trecerea timpului. Roger Federer s-a retras deja anul trecut, Rafa Nadal e nevoit să ia pauză în acest an și oricum are 37 de ani și și-a anunțat retragerea în 2024.

A mai rămas doar Novak Djokovic în luptă. Iar el are un țel declarat: vrea să devină jucătorul cu cele mai multe titluri de Mare Șlem în palmares. Deocamdată, are 22 de astfel de trofee, la fel ca Rafa Nadal.

Carlos Alcaraz este actualul liderul ATP

Carlos Alcaraz Garfia are 20 de ani, e spaniol și e clar că vrea să arate că nu e degeaba pe primul loc în clasamentul ATP. Deocamdată, la Roland Garros e la prima semifinală. Indirect, Carlos ar juca și pentru conaționalul lui, Rafa Nadal, care se află în dispută directă cu Djokovic pentru supremația la numărul de Grand Slam-uri câștigate. 

Carlos Alcaraz se mișcă foarte bine în teren, are un forehand fulgerător, dar și un rever foarte solid. Nu prea se văd fisuri în jocul lui, pentru că și la rever și la  serviciu stă foarte bine.

Să vedem cum va face față Carlos presiunii într-un meci de Grand Slam în care el este favoritul, el are presiunea pe umeri, așteptările fanilor sunt uriașe. 

Deocamdată, Alcaraz a pierdut un singur set la Paris, în meciul din turul al doilea, cu japonezul Taro Daniel. El și-a pierdut de opt ori serviciul și a reușit să câștige de 34 de ori pe serviciul adversarilor în cele cinci meciuri jucate până acum. 

Carlos zice că e pregătit psihic pentru meciul cu Djokovic, că nu simte presiune. Să vedem ce va fi pe teren,  spaniolul va fi față în față cu istoria.  

Djokovic luptă pentru supremația la Grand Slam-uri

Statisticile arată deja că Novak Djokovic ar fi cel mai bun jucător de tenis al tuturor timpurilor. Mai rămâne de tranșat rivalitatea la numărul de Grand Slam-uri, unde încă e la egalitate cu Rafa Nadal. 

Djokovic are 36 de ani și două titluri la Roland Garros, în anii 2016 și 2021. A jucat de șapte ori în semifinale la Paris, cu cea din acest an. Aici, pe zgura de la Paris, a fost teritoriul lui Rafa Nadal, iar sârbul nu a reușit să pătrundă decât de două ori dincolo de supremația regelui Nadal. 

Atuul lui în disputa cu Alcaraz este experiența net superioară la nivel înalt. Într-un meci de Grand Slam, în care se joacă în sistem de trei seturi din cinci, sunt inevitabile suișurile și coborâșurile în joc. Nimeni nu poate juca patru-cinci ore la același nivel. 

Atunci intervine pregătirea psihică, devine foarte important cum îți mobilizezi resursele de enegie pe care le mai ai în rezervor, cum poți trece cât mai repede peste momentele de slăbiciune care intervin în joc.

Nole Djokovic stă foarte bine la capitolul mental. El își poate lua energia din orice punct câștigat, din încurajările dae și din ostilitatea publicului. 

Sârbul mai are în tolbă și trucuri pentru a destabiliza concentrarea adversarului, atunci când cere susținerea publicului, când cere vreun time out medical sau când cere intervenția arbitrului la presupuse manifestări nesportive ale publicului. Toate sunt pentru a fragmenta perioadele bune de joc ale adversarului.

Pregătirea fizică a lui Djokovic este exemplară. El a părut mult mai proaspăt decât adversarii săi mult mai tineri de până acum: americanul Kovacevic, ungurul Fucsovics, peruanul Varillas, spaniolul Davidovich Fokina, rusul Khachanov.

 Novak a pierdut doar un set, la Khachanov și a câștigat toate cele cinci tie-break-uri jucate până acum la Paris. Asta tot apropo de pregătirea lui mentală. 

Sârbul și-a pierdut serviciul doar de 13 ori în șase meciuri. Ar putea părea o cifră mare, dar Djokovic a fost mai bun întotdeauna la retur decât la serviciu. Astfel, el a câștigat de 30 de ori pe serviciile adversarilor, ceea ce spune totul despre forța la retur a lui Djokovic. 

Alcaraz vs Djokovic e adevărata finală la Roland Garros

Meciul dintre Alcaraz și Djokovic este, fără doar și poate,  adevărata finală a turneului de la Roland Garros. Cine va triumfa în această partidă, va câștiga, cel mai probabil, și turneul. Doar să nu fie vreun meci epic de cinci-șase ore în care învingătorul să iasă epuizat pentru finală. 

Meciul ăsta poate însemna detronarea lui Djokovic din fruntea tenisului mondial și proclamarea lui Alcaraz ca nou împărat al tenisului. Dar poate însemna și prelungirea hegemoniei lui Djokovic, nu se știe până când. Poate până când se va retrage.

Un super meci ne așteaptă, prieteni, bucurați-vă de tenis!