Rafa Nadal nu va juca la Roma. Dar la Roland Garros?

Turneul de tenis Masters de la Roma va avea loc î în perioada 10-21 mai 2023, pe zgura de la Foro Italico.

Rafa Nadal, castigator de zece ori al titlului de la Roma si-a anunțat absența de la acest turneu. El înca nu este pe deplin refacut dupa accidentarea suferita la Australian Open.

În conditiile în care turneul de Grand Slam de la Roland Garros va avea loc în perioada, lumea tenisului se întreaba daca Rafa Nadal va participa macar la turneul din capitala Franței. E un turneu pe care Rafa Nadal l-a câștigat de 14 ori în carieră. 

Ce se întâmplă cu Rafa Nadal? 

Cum stau de fapt lucrurile? Este încă în desfășurare această luptă între Rafa Nadal și Novak Djokovic pentru supremația în clasamentul turneelor de Grand Slam câștigate. Ambii au în acest moment 22 de turnee de Grand Slam în portofoliu. 

Daca Djokovic zice ca nu are meciuri in picioare, atunci ce sa zicem de Nadal, care ar intra pe zgura de la Roland Garros fara niciun meci jucat de la Australian Open?

Stiu ca-l mananca tălpile pe Nadal, ca e nerabdator sa intre, ca e ca un leu in cusca. 

Dar el nu e înca pregatit sa joace la înalt nivel. Iar în data de 3 iunie 2023 va împlini 37 de ani. Recuperarea dupa accidentare e tot mai grea odata cu înaintarea în vârsta. 

Iar acum îmi amintesc din nou ca Rafa a vrut sa fie viteaz, spartan, gladiator și nu a iesit de pe teren în meciul cu Mackenzie McDonald de la Australian Open, atunci cand s-a accidentat, în setul al doilea.  A rămas în continuare pe teren și a terminat meciul. Și cred că a fost o decizie foarte proastă, că accidentarea de la șold i s-a agravat.  Ambiția aia greu de explicat de a nu abandona, de a rămâne pe teren i-a provocat daune mai mari.

În termeni medicali, Nadal a suferit o leziune de gradul doi a muşchiului iliopsoas de la piciorul stâng, după care s-ar fi recuperat în șase sau opt săptămâni. Iată că au trecut aproape patru luni de la acel eveniment și Nadal nu e gata de joc.

Va juca Nadal la Roland Garros?

Ultimul meci al lui Nadal a a avut loc în data de 19 ianuarie 2023. De atunci, Nadal se tratează și se recuperează. Dar încă nu e pregătit să intre la joc, mai ales la un turneu de o asemenea anvergură. 

Să zicem că Rafa  va juca totuși la Roland Garros. Dacă va alege să facă asta, cu ambiția lui ce trece uneori de limitele lucidității, își va asuma multe riscuri. Va risca să joace și să piardă chiar din primul tur, la turneul care practic i-a adus intrarea în istoria tenisului. Fără niciun meci oficial pe zgură înainte de turneu misiunea lui Rafa este una imposibilă. În mod cât se poate de realist, șansele de a reuși sunt infime. 

Să intri după o asemenea perioadă de inactivitate la un turneu în care se joacă în sistem de trei seturi câștigate din cinci și să ai pretenții de a reuși performanțe, e prea mult, chiar și pentru Nadal. 

Vom vedea ce decizie va lua Nadal, dar parcă n-aș vrea să se supună umilinței chiar pe zgura de la Paris, unde a trăit gloria deplina.Saptamana viitoare se va juca turneul de la Roma.

Cine va juca la turneul de 1000 de puncte de la Roma

Novak Djokovic, detinatorul titlului de la Roma, va reveni dupa o minora accidentare.

Carlos Alcaraz Garfia abia a implinit 20 de ani, e omul momentului in circuit si  e in mare forma.  Stefanos Tsitsipas si campionul de la Monte-Carlo, Andrey Rublev vor fi si ei prezenti la Roma. Mi-a mai placut si Borna Coric la turneul de la Madrid, au aparut si nume mai noi la un astfel de nivel ridicat, precum chinezul Zhang, spaniolul Zapata Miralles, sau rusul Karatsev.  

Da la orice turneu Masters, spectacolul va fi garantat. Cu atat mai mult cu cat, acest turneu este ultimul test pentru jucatorii de top înainte de Roland Garros, care se va juca în perioada . 

Si încă un amanunt , care nu e amanunt deloc: Învingătorul de la Roma va primi un premiu de peste un milion de euro. 

Cu sau fara Rafa Nadal, tenisul merge mai departe. Ramâi aproape si aici vei afla ce se întâmplă la marile turnee. Și atunci când vine vorba despre ponturi din tenis, dar și atunci când analizăm evoluția jucătorilor de top.