Intuitie vs statistica la plasarea pariurilor sportive

Mereu statistica a jucat un rol important in prezicerea unui rezultat in sport, consultarea acesteia oferindu-ne sanse mai mari de a anticipa corect un rezultat.
 
Sigur, consultarea statisticii reprezinta un prim pas daca vrem sa plasam un pronostic . Un al doilea pas si cel mai important, de altfel, il constituie interpretarea acelei statistici. Aceasta poate fi insa una gresita si aici nu ne referim la faptul ca nu stim sa interpretam o banala statistica, cum ar fi istoricul meciurilor directe sau ultimele partide disputate de acele doua echipe.
 
 
De multe ori dorim ca, inainte de a plasa un pronostic, sa consultam istoricul mai multor rezultate ale acelor adversare. Spre exemplu, daca vom analiza atat istoricul intalnirilor directe, cat si ultimele partide, dar si prestatia de anul trecut a jucatorilor la acel turneu (daca vorbim de tenis) sau pozitiile in clasament (daca vorbim despre un sport de echipa) exista posibilitatea unor concluzii care se bat cap in cap. Atunci avem doua variante: sa renuntam la a mai oferi un pronostic pe meciul respectiv sau sa ne bazam pe intuitie.
 

In ce situatii este recomandat sa ne bazam pe intuitie?


Practicata mai mult in jocurile de cazino, intuitia nu are prea multi adepti si in pariurile sportive. Asta, cel putin daca ne referim la pariurile pre-live, fiindca in cazul in care ne referim la cele live lucrurile tind sa se schimbe cu aproape 180 grade. Acolo viteza/lipsa de reactie este importanta, aceasta putand face diferenta dintre o cota mare si una mica. Astfel, daca vei efectua o analiza stufoasa pentru un meci de tenis live, este posibil ca pana cand va fi gata sa se realizeze un break, iar pariul pe care voiai sa il plasezi initial nu te mai atrage si asta deoarece este prea mica/mare cota.
 
Astfel, apelam la intuitie, mai ales daca plasam un pronostic pe un meci pe care nu il urmarim de la inceput. Este bine sa ne folosim intuitia mai ales la sporturile inviduale, cum ar fi tenisul, in situatiile in care stim ca un anumit jucator este superior pe acea suprafata adversarului sau, dar si daca turneul la care participa este unul important (cu multe puncte) pentru acel jucator.
 
Am tinut sa precizam asta deoarece nu in putine randuri un jucator mai bun decat adversarul pe respectiva suprafata nu joaca la potential maxim tocmai din cauza lipsei de motivatie, desi, in mod normal, asta nu ar trebui sa se intample la un jucator profesionist. Daca toata lumea ar juca motivata la maximum in fiecare meci oficial nu s-ar mai produce atatea surprize.
 
Tot legat de motivatie, exista cazuri in sporturile de echipa in care, la sfarsit de campionat, cand una dintre adversare si-a indeplinit obiectivul, aceasta sa “o lase mai moale”, permitandu-i celeilalte formatii sa preia initiativa jocului, mai ales daca aceasta din urma lupta pentru evitarea retrogradarii sau pentru un loc de cupa europeana. Si in acest caz este bine sa ne ascultam intuitia.
 

Cand nu trebuie sa apelam la intuitie?


Dupa cum am vazut mai sus, sunt putine cazuri in care recomandam sa ne bazam 100% pe intuitie. In rest, recomandam sa consultam statistica inainte de a plasa un pronostic. Multa lume se bazeaza insa in mare parte pe intuitie in mai multe cazuri. Cele mai dese le intalnim cand o echipa din  varful clasamentului intalneste una din subsolul sau. Daca se intampla ca acea echipa sa fie cunoscuta si la nivel mondial, unii pariori nici “nu vor sta la discutii”, plasand un pronostic pe victoria echipei favorite fara sa analizeze statistica. S-ar putea insa ca asta sa-i coste destul de mult dupa meci.
 
De asemenea, daca te afli “pe val” in ceea ce priveste pronosticurile corecte, nu te baza pe faptul ca acest “val” o sa se mentina, in acest fel tinzand sa nu mai oferi prea mare importanta statisticii unui meci, deoarece s-ar putea “sa te arzi”. Nu trebuie sa-i uitam nici pe cei care plaseaza pe echipa lor de suflet doar fiindca spera  ca  aceasta sa obtina un rezultat mare. Totodata, daca dimineata Neti Sandu a prezis la horoscop ca zodia ta va castiga bani bazandu-se pe intuitie, nu inseamna ca asta se va intampla si in cazul tau.
 

Cazuri in care intuitia este combinata cu statistica


Astfel de cazuri apar mai ales in situatia in care avem senzatia ca un pronostic cu o cota mare are sanse bune de reusita. Daca ne-am uitat pe statistica, constatand ca un anumit rezultat (pauza/final sau scor corect) s-a repetat de doua sau mai multe ori in ultimele meciuri ale uneia sau ale ambelor echipe sau chiar in precedentele intalniri directe, ai putea fi tentat sa crezi/speri ca acel rezultat se va intampla din nou si in meciul in cauza. In acest caz poti plasa rezultatul repetitiv, insa cu o suma modesta, dupa care nu iti va parea rau in cazul unei pierderi.
 

Concluzii

 
  • Nu este recomandat decat in foarte putine cazuri sa te bazezi pe intuitie
  • Analizeaza meciurile chiar daca una dintre echipe este favorita clara
  • Nu te baza pe faptul ca intuitia a dat roade de fiecare data pana in acel moment
  • Nu fi subiectiv in ceea ce priveste o echipa
 

Datorita bonusului de inregistrare, acesta este locul ideal in care iti poti exersa intuitia in ceea ce priveste pariurile