Influenta factorilor externi asupra unui eveniment sportiv

Inainte de a plasa un pariu pe rezultatul unei partide nu este de ajuns sa consultam statisticile echipelor/jucatorilor care se dueleaza.
 

Nu stii ce statistici sa iei in calcul cand analizezi un meci de fotbal? Vezi aici

 
Sigur, sansele de castig ar trebui sa fie destul de mari daca vei face asta. Pentru a ti le creste insa ar fi bine sa iei in calcul si alte aspecte, unul dintre ele reprezentandu-l factorii externi.  Cand spunem asta nu ne referim doar la starea vremii, cu toate ca acesta pare a fi cel mai important aspect. Trebuie precizat ca factorii externi sunt cei care nu depind de o echipa/un jucator pentru a obtine un anumit rezultat. Mai jos vei gasi principalii factori externi  pe care trebuie sa-I luam in calcul inainte de a plasa un pariu, nu doar la fotbal, ci si in alte sporturi.
 

1. Starea gazonului


Aici ne referim in special la partidele de fotbal. Oricat de tehnici ar fi componentii unei echipe, in cazul in care terenul este inghetat, plin de balti sau sufera din cauza secetei, aceasta calitate va fi mult diminuata. Evident, aceasta stare a gazonului ii va conveni mai mult echipei care sufera la capitolul tehnicitate. De asemenea, se prea poate ca, la cererea echipei gazda, sa se stropeasca din abundenta gazonul, oaspetii urmand sa aiba parte, astfel, de un joc dificil, deoarece nu se asteptau la acest lucru. Sigur, este destul de greu, pentru tine, ca parior, sa obtii o astfel de informatie inainte de meci, daca nu chiar imposibil (aici ne referim la udatul gazonului).
 

2. Conditiile meteo


In cazul in care meciul se desfasoara in conditii vitrege, cum ar fi ploaie abundenta sau ninsoare, este aproape sigur ca nu vom avea parte de o partida spectaculoasa, ci mai degraba de una cu putine ocazii de poarta si, implicit, putine goluri. Ploaia incurca socotelile destul de mult si in cazul sporturilor cu motor, pilotii fiind nevoiti sa intre la boxe pentru schimbul de pneuri. In timpul ploii insa, diferentele de timp pe tur intre doi piloti pot fi foarte mari, din cauza alegerii gresite a pneurilor sau, pur si simplu, fiindca unul dintre piloti nu se descurca in astfel de conditii.
 
Totodata, temperaturile ridicate sau scazute pot ingreuna misiunea unei echipe, un exemplu concludent referindu-se la formatiile care viziteaza zona nordica a Europei in cupele europene, nu de putine ori echipe galonate nereusind sa obtina victoria tocmai din aceasta cauza. Vantul poate cauza si el neplaceri serioase. Ne amintim amuzati de o faza petrecuta la fotbal, in care vantul a facut ca o degajare a portarului sa intoarca mingea in poarta.
 
Sursa: www.dailymail.co.uk

Poate la fotbal vantul nu influenteaza prea mult decat daca este in rafale puternice. La sarituri cu schiurile insa, o rafala de vant din lateral poate periclita nu numai evolutia, ci chiar si starea de sanatate a schiorului, in ultimii ani intamplandu-se multe astfel de cazuri. Si in meciurile de tenis vantul sau soarele pot cauza multe probleme unuia sau ambilor jucatori. In cazul vantului acesta poate crea un efect nedorit mingii, pentru ca in cazul soarelui jucatorul sa vada tarziu mingea returnata sau sa aiba dificultati mari la serviciu.
 

3. Arbitrii


Dintre sporturile populare, evenimentele din fotbal prezinta riscurile cele mai mari de a fi influentate de arbitri. Desi intr-un meci de fotbal avem cel putin 3 arbitri, exista situatii in care niciunul dintre ei nu vede bine o faza care poate influenta decisiv partida. Alt sport in care arbitrii au un cuvant decisiv este boxul. Nu de putine ori s-au vazut meciuri in care arbitrii au acordat un punctaj neconform cu realitatea, iesind scandaluri in toata regula.
 

4. Relaxarea sau accidentarea 


Acest ultim factor poate fi atat intern, cat si extern. Astfel, daca ne referim la campionate in sporturile de echipa, este foarte important sa studiem locurile din clasament ale oponentelor, dar si perioada in care ele se intalnesc, cat si programul pe care il vor avea. Spre exemplu, daca sezonul este pe final, iar una dintre echipe si-a asigurat locul propus sau nu mai are pentru ce sa lupte, fiind deja retrogradata, este foarte probabil ca acea echipa sa intre mai relaxata in teren si sa nu practice un joc atat de reusit.
 
Pe de alta parte, daca o echipa are nevoie disperata de puncte, iar adversara nu mai poate urca in clasament cu o victorie, nu ar fi exclus sa vedem o victorie a formatiei care are neaparata nevoie de cele 3 puncte. Totodata, o formatie ce are parte de un program incarcat sau de un meci foarte important in urmatoarele zile ar prefera, mai degraba, sa nu joace la capacitate maxima in meciul actual.
 
De asemenea, daca la sporturile individuale, in special tenisul de camp, survine o accidentare in timpul meciului, insa jucatorul nu abandoneaza, exista posibilitatea ca adversarul sa scada si el ritmul de joc. Chiar daca din fata televizorului asa pare, nu este foarte usor sa joci impotriva unui jucator accidentat. Astfel, de unde jucatorul apt 100% parea favorit clar la castigarea partidei, cel accidentat poate reveni in partida in cateva minute si chiar sa se impuna.

 
Cel mai des nu iti poti da seama de factorii externi decat daca urmaresti partida in transmisiune directa. Aceasta este una dintre casele online la care se gasesc cele mai multe partide in live streaming si la care cotele nu se modifica atat de des, astfel incat sa ai timp sa pariezi live