Explicarea termenilor uzuali intalniti la pariurile sportive online

Cea mai mare problema a unui utilizator care abia descopera tainele pariurilor online este de a se obisnui cu titulatura tipurilor de pariu prezentata de casa de pariuri in cauza. Evident, asta ne intereseaza foarte tare, fiindca la mijloc sunt banii nostri si nu am vrea sa mizam pe vreun tip de pariu de care nu avem habar.
 

58f19d370aff5_1492229431.jpg

Cel mai frecvent intalnita intrebare in ultimul timp a fost ‘’Ce inseamna DNB’’?  Aceasta prescurtare apartine termenului ‘’Draw No Bet’’, care mot-a-mot inseamna ‘’Egalitate Niciun Pariu’’. In astfel de situatii ne sunt oferite doua cote: una corespunzatoare victoriei gazdelor, iar alta pentru victoria oaspetilor. Cu alte cuvinte, in cazul in care respectivul meci se incheie la egalitate intreaga miza pariata ne este rambursata in cont.
 
Un alt termen intalnit des este Handicapul Asiatic. Acesta are doua optiuni de pariere, optiuni ce pot fi si ele de mai multe feluri. Este vorba despre +/- X.0; +/-X.25; +/- X.5 si +/- X.75, optiuni care semnifica diferenta de puncte dintre cei doi adversari. Prima varianta va returneaza miza in cazul in care diferenta de goluri/puncte este egala cu numarul aflat inainte de virgula. A doua si a patra varianta vor fi partial castigatoare daca diferenta de  de goluri/puncte este egala sau in vecinatatea numarului aflat inainte de virgula. Dintre tipurile de pariuri enumerate mai sus, cel mai des pariat este +/- X.5, acolo un pariu este castigator daca diferenta numarului de goluri/puncte este egala sau mai mica, respectiv mai mare decat numarul aflat inainte de virgula. Aceleasi tipuri de pariuri si aceleasi reguli avem si in cazul numarului total de goluri/puncte inscrise (over/under).
 
Informatii detaliate despre semnificatia fiecarui tip de linii asiatice (handicap asiatic si numar total de puncte/goluri) gasiti in acest articol.
 
Aproape pentru fiecare meci (duel), indiferent din ce sport ar face parte, intalnim constructia ‘’sansa dubla’’, iar pentru asta avem 3 variante: 1X,X2 si 12. Varianta 1X inseamna ca oaspetii nu vor castiga meciul; X2 inseamna ca gazdele nu vor invinge, iar 12 inseamna ca partida nu se va termina la egalitate. Evident, cotele aici sunt ceva mai mici decat daca am miza pe o singura varianta (victorie gazde, egal sau victorie oaspeti).
 
In cazul in care respectiva persoana nu a mai pariat niciodata nici online, dar nici offline, este  probabil ca aceasta sa nu cunoasca regula calcularii castigului pe un bilet. Regula este foarte simpla, castigul calculandu-se ca produs dintre miza si cota totala, aceasta din urma fiind obtinuta inmultind fiecare cota de pe bilet. Spre exemplu, daca plasam o miza de 30 lei pe un bilet cu 3 selectii, acestea avand cotele 1.45; 1.37 si 1.64, cota finala va fi 1.45*1.37*1.64=3.25, iar castigul total va fi: 30*3.25= 97.5 lei.
 
Multe dintre casele de pariuri prezinta cel putin o data pe saptamana diferite promotii referitoare la anumite meciuri si competitii. Castigurile in urma acestor promotii sunt sub forma de freebet sau de bonus. Freebetul este un pariu gratuit care trebuie plasat o singura data pe un singur bilet, iar daca acesta este castigator in cont va fi creditat doar profitul, nu si miza. Apoi suma castigata poate fi retrasa. Rareori un freebet trebuie pariat pe o singura selectie (un pariu pe bilet). In schimb, inainte de a putea fi retrasa valoarea unui bonus trebuie rulata de un anumit numar de ori, pe o anumita cota minima, notiuni specificate in termenii si conditiile pe care orice promotie le are.
 
De asemenea, in cadrul promotiilor mai intalnim notiunea ‘’pariu fara risc’’. In acest caz trebuie sa plasezi un pariu, iar daca acesta nu va fi castigator suma iti va fi rambursata partial sau total, in functie de oferta acelei promotii. Rambursarea poate fi creditata sub forma de bonus sau de freebet.
 
In ultima vreme, multe case pariuri online pun la dispozitia utilizatorului optiunea Cash Out. Aceasta iti permite ca in orice moment al meciului respectiv, chiar daca acesta a inceput, sa retragi in cont suma disponibila, determinata de scorul acelei partide. De asemenea, in unele cazuri ai posibilitatea de a efectua Cashout chiar si in cazul in care ai mai multe pariuri pe bilet. Cashoutul poate fi partial (retragi o parte din suma disponibila) sau total. Nu toate casele de pariuri care ofera functia Cash Out pun la dispozitie si Cash Outul partial.
 
Sigur, mai sunt si alti termeni la pariurile sportive online, insa acestia sunt cei mai intalniti sau cei care pot pune in dificultate un parior. Altii pot fi mai usor de intuit.